Apartamentele vechi îmbătrânesc mai frumos decât vinurile nobile

La începutul anilor 80, un apartament de 2 camere decomandat costa în România în jur de 80.000 de lei. Cu tot cu dobânda aferenta unui credit la CEC, pe 30 de ani, costul total ajungea la 120.000 de lei. Rata lunara pentru un astfel de apartament era de maxim 350 de lei.

Salariul mediu era la acel moment în jur de 1500 de lei, comparabil cu salariul mediu actual (care era în ianuarie 2012 1467 de lei).

În 2012, 30 de ani mai târziu, același apartament costă cel puțin 40.000 de euro, adică 175.000 de lei, dublu fata de prețul inițial de achiziție, iar prin 2008 se vindea chiar și cu 100.000 de euro, adică de 4,5 ori mai mult decât în anul construcției !!

Ce motive exista, altele decât inconștienta cumpărătorilor, ca acest apartament să-și fi dublat valoarea în 30 de ani ?

Un posibil motiv ar fi veșnica creștere a raportului intre cerere și ofertă, adică apartamente puține, dar mulţi cumpărători, atâta doar ca în 1980 România avea o populație de peste 22 de milioane de locuitori, iar în urma recensământului din 2011, am rămas doar vreo 19 milioane.

Bine, vor spune unii, am rămas puţini, dar ne-am mutat din rural în urban, deci de aici o creștere a cererii de locuințe. Nici asta nu e: în 1980, aveam 10,2 milioane de oameni în urban, adică 45% din totalul populației, trendul urbanizării fiind în creștere. Între timp s-au tot construit blocuri, atât în anii ’80, cat și în ’90, după 2000 au început și dezvoltatorii privați să intre pe piața locuințelor, și mai mult, în jurul marilor orașe s-au construit în ultimii 10 ani și destule case, mai ales în regim privat. După 2000 însă, tendința s-a manifestat în cealaltă direcție, tot mai multi dintre romani mutându-se de la oraşe la sate. Recensământul din 2011 a arătat clar că populația orașelor este în scădere. Deci nici asta nu e explicația.

Îmi poate deci explica cineva de ce un apartament vechi de 30 de ani costă de 2 ori mai mult decât în anul construcției, deși salariile medii sunt aceleași ca și acum 30 de ani ? De ce nu costa doar 50%-75% din valoarea de atunci, adică vreo 9000-14.000 de euro ? Aş prefera ca explicația să vină din partea unui agent imobiliar sau un dezvoltator imobiliar, primele bocitoare la prohodul scăderii preţurilor în imobiliare.

Sau și mai bine, din partea unui candidat Prima Casa care tocmai a fost pe la banca pentru un calcul, acum, până nu se termină, Doamne-păzeşte, fondurile !

Reclame

3 răspunsuri la „Apartamentele vechi îmbătrânesc mai frumos decât vinurile nobile

  1. Pingback: Păţitul dă sfaturi ? De când, mon cher ? « Basme imobiliare

  2. Pingback: Cerere versus ofertă | Basme imobiliare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s