Imobiliarele, ultimul Caritas românesc

sursa foto

„De ce sunt încă scumpe apartamentele în România ?”

„De ce nu scad preturile apartamentelor ? Şi dacă scad, de ce nu scad mai mult, pana la prețul corect ?”

Am auzit în ultimii 4 ani de nenumărate ori întrebările de mai sus. Răspunsurile nu sunt totuși greu de găsit pentru cei cu mintea limpede.

Romanii au visat dintotdeauna la bani făcuți ușor. Dar pana la urma, cine n-a visat ? Însă ţepe precum am luat noi, romanii, mai rar prin alte părți.

În ultimii 20 de ani, s-a vorbit în România despre 3 mari escrocherii financiare: Caritas, SAFI, FNI. Se pare că nici una din ele nu a lecuit românii de pofta banilor obținuți facil. În mod ciudat, printre aceste tepe nu apar specificate și imobiliarele, poate si pentru că, spre deosebire de aceste trei scheme Ponzi, jocul nu e neapărat încheiat și poate continua (aproape) la nesfârșit:

Dacă în cazul Caritas, SAFI sau FNI jocul s-a încheiat când inițiatorul s-a hotărât să sisteze returnarea banilor depuși (Caritas),  rerăscumpărarea titlurilor (SAFI) sau răscumpărarea titlurilor de fond la valori ce nu au legătura cu realitatea (FNI), în cazul imobiliarelor nimeni nu poate spune la un moment dat că jocul s-a terminat cu adevărat.

Altfel spus, în cazul imobiliarelor, nimeni nu a fugit cu valizele cu bani (reale sau virtuale): nimeni nu a putut spune “De mâine, nimeni nu își va lua banii înapoi, și nici profitul promis, asta a fost tot, fraților, ați luat ţeapă !”. Ba chiar mai mult, dacă exista doritori (și există: proprietari, agenți imobiliari, dezvoltatori), schema poate continua la infinit. Tot ce trebuie este ca ultimii jucători implicați să găsească alți doritori cărora să le vândă casele, și, în cel mai rău caz, să își recupereze doar banii investiți, chiar și fără nici un profit, sau chiar și cu o mică pierdere. De aici și chinuiala ultimilor 3 ani, ajutată din plin de un stat darnic (pe banii tuturor), prin programul Prima Casă. Cei rămași cu buza umflata strigă disperați “Jocul continua, cumpărați !”, cei ce nu s-au băgat în joc încă mustăcesc de pe margine. Vânzătorii riscă însă să fie priviți și batjocoriți precum cei ce încearcă să vândă o mașină stricată drept una în stare bună.

Dacă un păgubit Caritas, SAFI sau FNI trebuie să se judece în instanţă pentru a încerca să își recupereze banii pierduți (şi asta fără prea mari șanse), un păgubit al imobiliarelor încă mai are șanse (teoretice) sa își recupereze banii blocați în locuințe.

Este posibil totuși ca cei ce au apartamente de vânzare sa găsească clienți la preţurile actuale ? Luând în considerare situația economica a ultimilor ani, e greu de crezut;  se știe că din 2008 numărul tranzacțiilor imobiliare a scăzut dramatic, prin urmare și numărul celor ce și-au recuperat banii este destul de redus.

Exista însa o altă cauză ce da speranțe ţepuiţilor din imobiliare: balonul imobiliar românesc, unul din cele mai umflate din lume, nu s-a spart datorită venirii crizei economice, cum ar crede unii, ci s-a dezumflat de la sine, precum orice specula ce și-a atins vârful: preţurile nu mai aveau unde creşte (peste 90.000 de euro o garsoniera în București ?!!?), și, prin urmare, preţurile nu se puteau duce decât în jos. Explicațiile logice sunt însa destul greu de digerat de cei ce și-au văzut banii blocați în case (și este, în mare măsura, de înțeles reacția).

Mai mult, imobiliarele au adâncit și mai tare criza din România: numeroase firme căutau să reinvestească profitul obținut din afaceri; ce alte business-uri produceau bani în deceniul tocmai trecut ? Imobiliarele ! Ce s-a întâmplat cu firmele, deja șubrezite de recesiunea mondiala, când imobiliarele și-au scăzut valoarea ? Și-au pierdut colacul de salvare (banii investiți în imobiliare) și au căzut și mai adânc în prăpastie.

De aici cercul vicios: firme cu probleme, falimente, șomaj în creștere, scăderea veniturilor populației, scăderea preţurile caselor pe care le poate plăti populația. Restul e istorie.

Reclame

3 răspunsuri la „Imobiliarele, ultimul Caritas românesc

 1. Usos usor se vor lamuri toate , nu exista o alta directie decat de scadere a preturilor . E interesant cat vor mai rezista cei cu rate pentru credite din 2007-2008 , iar cei cu prima Casa oricum recunosc ca s-au ars , cei care au cumparat cu 60K prin 2009-2010

  Vin vremuri grele , euro creste , preturile vor creste la toate produsele, preturl benzinei va fii greu de digerat de cei care au cumparat apartamente in camp la marginea Bucurestiului

  Piata e la mana cumparatorilor , am vorbit cu multi prieteni care lucreaza in imobiliare , nu au vandut nimic de cateva luni bune .

  Intrebarea este doar : cat vor scadea anual apartamentele ? 10% 20% ? Nu se stie , dar trendul este de scadere .

  Cine are cash asteapta , cine nu – tot asteapta , Prima Casa si a epuizat clientii …

 2. Pingback: Pilda celor trei porcuşori (pardon, prieteni) « Basme imobiliare

 3. Pingback: Cum te protejezi de criză ? | Basme imobiliare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s