Agenţii imobiliari: Îngeri sau demoni ?

sursă foto

„- Îl vezi pe tipul ăla ? El e agentul cu care am fost acu vreo lună la vizionare. Da, cel ce mă sunase după ce găsise anunţul meu pe internet. Da, desigur, mobilat cum voiam noi şi fix la preţul pe care dispuşi să-l plătim. Da, apartamentul care era la altă agenţie cu 20 de euro pe lună mai puţin decât preţul minim pe care îl dorea proprietarul. Îl vezi ? Nici nu are curaj să mă salute. Doar nu l-am înjurat, deşi o merita, pentru că m-a făcut să-mi pierd vremea cu el.”

Există cel puţin 2 bresle ce vor avea întotdeauna clienţi, dar nu vor avea niciodată nevoie cu adevărat de reclamă pentru a-i atrage: cea a lucrătorilor la pompe funebre şi a agenţilor imobiliari. Nu de alta, dar înmormântări vor fi tot timpul, la fel cum oamenii vor cumpăra sau închiria tot timpul case.

Dacă despre primii nu prea am auzit lucruri aiurea (deşi oamenii apelează la serviciile lor în momente de tristeţe), despre agenţii imobiliari nu am auzit niciodată lucruri plăcute (chiar dacă momentul în care clienţii lucrează cu ei ar trebui să fie unul fericit). Cred că în România, singurele instituţii mai urâte decât agenţiile imobiliare sunt doar băncile.

Şi totuşi, de ce or fi atât de urâţi agenţii imobiliari în România ?
Foarte pe scurt, motivele ar fi următoarele:

 • Incompetenţa
 • Lăcomia
 • Nesimţirea
 • Dezinformarea şi manipularea clienţilor
 • Reprezentarea strâmbă a clienţilor (mai ales a cumpărătorului) sau dubla reprezentare
 • Intermedierea forţată („blind advertising”)

Să detaliem:

 • Incompetenţa:

Sunt puţini cei ce nu au încercat să închirieze sau să cumpere un apartament în ultimul deceniu. Dacă e să cerem părerea clienţilor, aflăm că le-a fost dat să aştepte la întâlnirea cu un agent chiar şi mai bine de 20 de minute, să fie duşi spre vizionarea unui apartament ce trebuia să fie locuibil dar era abia în faza de renovare sau arata de nelocuit, să li se promită că după semnarea contractului se va schimba parchetul, patul, se va monta centrala termică, să li se promită în van, nu numai o dată, că vor fi sunaţi pentru a li se prezenta noile apartamente apărute în portofoliul agenţiei ş.a.m.d.

De cele mai multe ori,  agentul fie nu ştie etajul la care este situat apartamentul (semn că e prima oară când îl vede), fie nu ştie dacă mai e disponibil (!!), fie nu are cheia de la apartament, fie întreabă clientul dacă vrea cu adevărat să închirieze sau să cumpere apartamentul (pentru că proprietarul e deranjat de vizitele clienţilor), fie pur şi simplu nu e în stare să fie coerent în exprimare, să negociere preţul cu proprietarul (dacă asta e dorinţa viitorului chiriaş). De politeţe, ce să mai vorbim…

 • Lăcomia:

Agenţii imobiliari se încăpățânează să vândă/închirieze scump şi să încheie puţine contracte, adică să primească puţine comisioane, dar grase, mergând pe principiul “Mai bine vând/închiriez un apartament şi primesc 2000/200 de euro, decât să vând/închiriez 5 apartamente şi să încasez de fiecare data câte 400/40 de euro”. Altfel spus, se îngrozesc de scăderea preţurilor, deşi abia atunci vor avea mai mulţi clienţi, și, cel mai important, clienţi care să îi respecte. Abia atunci ar avea clienţi fericiţi, nu precum cei de acum, care îi vad cu precădere ca pe un rău necesar (vezi SUA, unde orice tranzacție se face cu un agent imobiliar. În cazul lor, comisioanele sunt în jur de 6%, dar măcar nivelul de pregătire şi reprezentare a clientului sunt ridicate; în România, dacă ar avea de ales, aproape nimeni nu ar apela la o agenţie imobiliară).

 • Nesimţirea:

Nesimţirea vine tot din incompetenţă, până la urmă. În România, agenţii imobiliari nu prea au şcoală, cel puțin nu şcoală de profil, şi uită de cele mai multe ori cine din banii cui trăiește sau cine pe cine reprezintă.

 • Dezinformarea şi manipularea clienţilor:

Agenţii imobiliari ofereau în anii trecuţi ceea ce ei numeau “Consultanţa imobiliară”. Ce însemna această consultanţă ? Foarte pe scurt, ofereau cumpărătorilor sfatul “Cumpăraţi acum,  se scumpesc casele !”.  Sau “Cumpărați acum, 3 sferturi din apartamente s-au dat deja !” (de fapt aceştia erau dezvoltatorii imobiliari, dar tot agenţii o spuneau mai cu drag, şi culmea, mai şi luau bani pentru aceste sfaturi mincinoase, sau în cel mai bun caz, inconştiente. E adevărat, nu ei sunt cei răspunzători pentru explozia preţurilor (sau nu mai mult decât clienţii ce acceptau preţurile), dar pentru manipulare şi perpetuarea acelor preţuri, sunt în destul de mare măsură vinovaţi.
Nu cred că a fost nimeni care să audă din gura unui agent imobiliar în 2008 replica „Cam asta a fost, se va sparge bula imobiliară, nu cumpăraţi acum, pentru că se vor ieftini apartamentele, mai aşteptaţi!”.

 • Reprezentare strâmbă a clientului (mai ales a cumpărătorului) sau dubla reprezentare:

Atâta vreme cât agenţiile vor primi procent din valoarea tranzacţiei, cum pot ei reprezenta (corect) un potenţial cumpărător, care doreşte să îi fie oferit cel mai mic preţ ? Nu ar fi mai potrivită o schemă de genul “Domnule agent, pentru fiecare 1000 de euro reducere la preţul apartamentului, veţi câştiga câte 100 de euro d-voastră ?” De exemplu:

Un prieten îmi povestea amuzat că dorește să cumpere un apartament cu banii jos anul viitor, dacă preţurile ajung unde trebuie, dar că nu vrea să plătească comisioanele (prea mari) agenţiilor imobiliare, dar a venit cu o idee de compromis, propunând următoarea schemă de recompensare unui număr de 10 agenţii imobiliare:

Clientul propune un preţ maxim pe care este dispus să îl ofere, să zicem 35.000. Dacă agenţia găseşte un apartament care să corespundă cerinţelor, dar la preţul maxim convenit, comisionul agenţiei este de 1%. Pentru fiecare 1000 de euro negociat cu vânzătorul sub preţul maxim convenit, clientul oferă bonus câte 100 euro agenţiei. Prin urmare, dacă agenţia negociază preţul până la 30.000, comisionul plătit de cumpărător este de 850 euro.
Stiţi câte agenţii au răspuns omului la oferta de mai sus, trimisă prin email ? 2 din 10. Şi nici măcar răspunsul lor nu a fost favorabil, iar bietul om îşi va cumpăra casă fără agenţii imobiliare.

Morala ? Nici acum, când cuţitul e la os (a se vedea ansamblurile imobiliare în faliment), cei implicaţi în imobiliare nu ştiu să atragă banii, sau măcar să accepte banii ce li se oferă pe tavă.

Altă problemă a agenţiilor imobiliare din România este dubla reprezentare. Un agent angajat de cumpărător îşi merită comisionul doar cu condiţia ca el să prezinte ofertele existente pe piață, dacă ele corespund cu cerinţele cumpărătorului. Să presupunem că el găsește un apartament la preţul oferit de cumpărător: el nu va prezenta oferta respectivă dacă vânzătorul nu e dispus la rândul lui să plătească un comision, cu alte cuvinte el nu reprezintă cu adevărat interesele cumpărătorului. Mai mult, el nu va negocia preţul în interesul clientului, pentru că scăderea preţului i-ar afecta comisionul primit, adică procentul din valoarea imobilului. Invers, dacă agentul este angajat  de vânzător, el nu va accepta decât cumpărătorii care sunt dispuşi să plătească la rândul lor comision, chiar dacă ei nu au apelat agenţia, ci doar au răspuns  unui anunţ din ziar sau de pe un site de profil imobiliar.

 • Intermedierea forţată („blind advertising”)

Când un agent imobiliar preia un anunţ postat de un particular şi îl re-postează cu datele sale de contact, fără a dezvălui adevăratul autor al anunţului sau fără a specifica faptul că reprezintă de fapt o persoana fizică, se întâmplă de fapt ceea ce se numeşte „blind advertising” (sau reclamă oarbă), o intermediere forţată. În SUA, de exemplu, o asemenea practică se pedepseşte chiar şi cu suspendarea licenţei de funcţionare.

Aşa că dacă vreţi să faceţi pomană cuiva, nu o faceţi cu agenţii imobiliari. Găsiţi un invalid, un bătrân, un copil orfan, un om ce chiar are necazuri. Şi din păcate pentru agenţi, lenea, prostia şi nesimţirea nu intră în categoria necazuri.

Reclame

46 de răspunsuri la „Agenţii imobiliari: Îngeri sau demoni ?

 1. Pingback: Există viaţă fără agenţi imobiliari ? | Basme imobiliare

 2. Sa inteleg ca in viata ta ai luat teapa nu odata de la un agent imobiliar. Uite eu sunt un agent imobiliar, am facultate – studii superioare si nu sunt un hot cum pretinzi tu ca sunt toti agentii imobiliari. Ai perfecta dreptate, agentii imobiliari fura, dar nu toti. Exact cum si doctorii iti cer bani ca sa te opereze, exact cum politistii iti cer mita cand te prind ca ai incalcat legea, exact cum tu probabil dai cadouri si atentii peste tot ca sa iti rezolvi mai repede problemele. Este sistemul din Romania gresit, dar asta nu iti da dreptul sa faci o categorie de oameni niste hoti fara scrupule. Este un domeniu cu oameni competenti, profesionisti, dar avem si noi oile noastre negre. Un domeniu in care se tranzactioneaza (legal) sume pe care tu probabil le auzi doar la stiri.
  Te-ai intrebat de curiozitate cati oameni au fost inselati de proprietari sau vecini care se dadeau mari specialisti imobiliari? Se dau mult mai multe tzepe in tranzactii intre privati, tranzactii care nu sunt reglementate de nimeni. Vreau sa te intreb cum stabilesti tu pretul unei proprietati…banuiesc ca activezi si ca pompier si mecanic in timpul liber, ca doar tu le sti pe toate. Noi facem o scoala sa invatam cum se fac imobiliarele si nu e usor……

  • N-as spune ca am luat tepe, ci ca m-au incurcat in loc sa ma ajute. Si nu sunt singurul patit. Un exemplu ce nu e trecut in articol: sunt agenti ce posteaza pe situri de anunturi cu poze false (furate din anunturile altor orase).

   De obicei generalizarile sunt gresite („toti agentii sunt niste hoti”), dar putem spune ca peste 90% din agenti sunt varza. Poti face un sondaj de opinie pe strada, fara sa iti divulgi meseria.

   Nu vorbeam de scoala in general, ci de scoala pentru imobiliare. Stii ca in SUA un viitor agent da examen pentru licenta de profesie ? Si ca manualul dupa care invata e ditamai domul, de vreo 500 de pagini ? Cam la asta ma refer. Dar cum in Romania asa ceva nu se practica, nu o sa se apuce nimeni sa se educe de dragul educatiei.

   Nu, nu prea dau atentii ca sa imi rezolv mai repede problemele. Vezi, aici tu esti cel ce generalizeaza 🙂

   Eu chiar as vrea sa dau peste un agent profesionist, cum spui tu, sa vad cum arata, dar e cam tarziu: dupa experientele avute meseria de agent imobiliar nu mai exista pentru mine. Repet, nu spun ca nu pot fi si oameni pregatiti, dar si-au ales o meserie ce risca sa devina mai rusinoasa si blamata decat prostitutia. Si daca acei oameni pot fi buni agenti, inseamna ca se pot reorienta si spre alte meserii.

   Pretul unei proprietati il pot evalua si singur (am scris despre asta in alte articole). Iar motivul pentru care un agent nu o poate face corect este procentul pe care doreste sa il incaseze (despre asta am scris chiar in articolul de fata).

   Din nou, despre ce scoala vorbesti ? Nu sunt ironic, dar sunt curios.

   Tot de curiozitate am dat click si pe site-ul agentiei la care lucrezi: daca spui ca sunteti cu scoala facuta, de ce nu se specifica suprafata unui apartament (daca e utila sau construita) ? De ce nu se specifica comisionul perceput ? Nu asa ar fi profesionist, cum spui tu ca sunteti ?

   • Guests

    In Romania mentaliatea este gresita asupra asupra agentilor imobiliari. Lumea nu este educata in primul rand, ca sa nu mai vorbim de corectitudine. Intradevar si dau dreptate unora, ca sunt agenti imobiliari prost crescuti, mincinosi, plin de ei etc. dar nu toti sunt asa. In orice domeniu sunt si uscaturi. A fi agent imobiliar nu inseamana sa fii papagal si sa te plimbi cu clientul pe la oferte si……………………..unde merge prosteala……………..merge. Greseala cea mai are o au patronii de agentii. Angajeaza tot felul de cioflingari pentru a prosti lumea si pentru a le creste profitul. Un agent imobiliar adevarat trebuie sa aibe cunostinte temeinice de: vanzari, constructii, juridice etc. Un agent imobiliar bun gaseste solutii pentru rezolvarea problemelor unui client indiferent de complexitate, daca are bani mai multi sau nu. Toti clientii sunt flexibili, dar asta inseamana ca agentul sa aibe capacitatea si cunostintele necesare sa aduca clientul pe calea cea buna si reala. A TRECUT TIMPUL TUNURILOR DE ALTA DATA. Nu anii inseamna neaparat experianta daca ai lucrat la un anumit nivel ci capacitatea si dorinta agentului de a invata, de a se documenta cat mai mult pentru a creste profesional. Daca ar fi toti agentii bine pregatiti din punct de vedere profesional si clientii pot fi educati. Atunci o sa putem vorbi intradevar de agentii imobiliare si statutul lor. Dar la cum decurg lucrurile o sa treaca multi ani.

    • Buna !
     In USA 90 % din tranzactiile imobiliare sunt facute prin intermediul unor
     Agentii Imobiliare ,in schimb in Romania 5 din 10 potentiali clienti vor sa ocoleasca agentiile dupa ce se folosesc de serviciile acestora si asta numai pentru ca in Romania asta este”procedura”. Daca distinsul domn de mai sus facea referire la agentii din SUA la fel de bine putem face comparatie si la calitatea clientilor de acolo , la ei orice serviciu se plateste , in schimb la noi orice serviciu ni-l putem face noi folosindu-ne de „amatorii” nostri de agenti , sa fim seriosi , adevarul e unul singur:romanul se pricepe la orice , chiar si la evaluari pe cont propriu. Orice comparatie cu sistemul imobiliar american este total nepotrivita .Probabil ca daca am aduce agenti americani in Romania ne-ar putea invata cum se intermediaza tranzactiile imobiliare dar cati dintre dragii nostri cetateni ar putea scapa de vechile obiceiuri …. si avem multi cetateni de educat!

    • Iulian, eu am enumerat si descris pe larg 6 defecte majore ale agentilor, tu mi-ai spus unul al clientilor. Sa facem un pic pe naivii si sa presupunem ca „ocolirea” agentilor nu are legatura cu cele 6 defecte.
     Daca tu ai intra in alimentara si ai vrea sa cumperi o paine, dar in drum spre raionul de fainoase un individ ce nu are legatura cu alimentara ti-ar cere un comision pentru ca te conduce spre paine si apoi spre casa, ce i-ai zice ? L-ai ocoli sau l-ai plati ? A, si ar cere si doamnei de la casa un comision, pe langa cel luat de la tine.

     Si hai sa-ti mai spun ceva despre ocolirea asta: de fiecare data cand un agent imobiliar intalneste un potential client, ii baga sub nas un contract de vizionare (aparent nu ai voie sa cumperi apartamentul pe care urmeaza sa il vezi fara sa platesti comisionul agentiei). In principiu, daca trecem peste faptul ca de cele mai multe ori respectivul anunt a fost pescuit abuziv de catre agentie din ziar sau de pe internet, respectivul act ar avea valoare. Dar cum in cele mai multe cazuri nu exista o intelegere scrisa care sa dovedeasca faptul ca proprietarul si-a dat acordul pentru ca agentia sa ii reprezinte interesele (adica sa-i gaseasca cumparator), contractul de vizionare are valoare zero. Deci ocolirea nu exista, legal vorbind.

     Asa ca sa-i lasam pentru moment pe clienti. Pentru ca acei clienti pot trai, pana la urma, fara agenti imobiliari. Reciproca insa nu e valabila. Prin urmare, din pacate, trebuie sa educam in primul rand agentii. Pentru ca ei trebuie sa atraga banii clientilor, nu invers. Si cat timp vom vedea anunturi care se termina cu „Exclus agentiile !”, inseamna ca nu am reusit inca sa ne educam agentii imobiliari.

    • Nu ma refeream la agentiile imobiliare din SUA ci la amatorii nostri. Nu judecati numai agentii ci si proprietarii. Proprietarii „joaca la doua capete” si anume, lasa ofera si la agentie apoi dau si ei in ziare etc. Nu judecati, ca nu aveti dreptul, toti agentii imobiliari ca fiind analfabeti, inculti etc. Pot sa spun si eu ca Romania duduie de prostie, de analfabeti, hoti etc, nu inseamna ca este o tara ……………………………..si nu am acest drept. Deci agentii foarte buni care, prin cunostintele acumulate in timp, experienta, pot ajuta foarte mult atat cumparatorii cat si vanzatorii. Ce poate face un agent bun, niciodata o persoana fizica nu o sa poata. Deci lasati rautatile deoparte. Multa sanatate la toata lumea 🙂

    • E clar ca si vanzatorii au problemele lor, dar faptul ca aleg sa posteze anuntul desi ii reprezinta si agentia e semn ca nu sunt siguri ca agentia le poate reprezenta corect interesele. De ce oare ? Sa fie si faptul ca de cele mai multe ori ajung sa fie reprezentati de agentii nu pentru ca apeleaza la serviciile lor, ci pentru ca agentii le-au pescuit anuntul publicat deja de ei ?
     Eu inca nu am cunoscut agenti buni. nu spun ca nu exista, orice domeniu are profesionistii sai, dar in cazul de fata sunt reticent. Inca ii astept.
     Totusi, ce anume poate face un agent bun si nu poate face o persoana fizica ? Nu sunt ironic, dar vreau sa aflu mai multe despre asta, sunt doar curios.

    • De ce mai apelam atunci la……………medici, avocati, preoti etc. ca vorba aia si astia sunt hoti nu? Interesul proprietarilor de imobile este sa vanda cat mai repede de asta recurg la toate parghiile de care dispun, nu tine neaparat ca nu ar avea incredere in agentii. Cine vinde, clar ca are un interes si anume: ori are datorii la banca si nu mai poate achita, ori vrea sa cumpere altceva mai mare sau sa ajute copii etc. Cam 90 % din cazuri proprietarii ridica pretul la apartamente si nu agentiile. Ca sa exemplific: proprietarul are un apartament cu 4 camere, intr-o zona buna spre vanzare si vrea sa cumpere 2 apartamente cu 2 camere in aceiasi zona si daca se mai poate sa mai ramana si bani de acte ca …………..vb aia in mintea lui cam asa ies caculele. Ori acest lucru nu se poate. Multi scot la vanzare sa tatoneze piata si merg la prosteala. Daca merge ……………..merge. Si aici apare un cumparator „istet” care musca momeala. In mintea lui este satisfacut ca ca facut o afacere buna si nu a apelat la agentie. De ce multi cumparatori sau vanzatori cand sunt stramtorati cu usa apeleaza in ultimul moment la agentie ca sa le rezolve problemele? Ca vorba aia de ce sa apelam la niste HOTI, ANALFABETI, INCULTI!!?? Ca HOTII, ANALFABETII si INCULTII astia, numiti agenti imobiliari, de foarte multe ori pot ajuta la rezolvarea acestor probleme intr-un timp util. Este simplu. NU CONSIDERI, NU VREI SA PLATESTI, MUNCA PRESTATA DE AGENT, ATUNCI NU APELEZI LA SERVICIILE LUI. Nimeni nu are dreptul sa evalueze munca altuiia. Nu iti convine……………….ai de unde alege sau te descurci singur. Romanul este obisnuit sa fie si doctor, zidar, faiantar, instalator, avocat etc. Crede ca le poate face BINE pe toate asa dupa ureche. Este total gresit. Fiecare dintre noi a avut experiente neplacute in viata, dar asta nu inseamna ca toti instalorii, doctorii, agentii imobliari, avocatii etc. sunt mai putin pregatiti. Ca sunt ……………………este altceva. Raspunsul, pentru D-l Florin, la intrebare este mai sus Nu toata lumea detine cunostinte foare bune lagate de domeniul vanzarilor, sa fie si un evaluator bun, sa cunoasca legislatia in vigoare ca sa poata garanta o vanzare corecta si legala de la A la Z. Sa vezi cate cunostinte temeinice trebuie sa ai cand ai de a face cu o vanzare de imobile la valori mari. Acolo dai ”lucrare de control” la masa negocierilor. Mai lucrezi si cateva luni la caz ca sa poti pregati toata documentatia . Sa vezi atunci ce „funny” si „simplu” este cand stai cate 3, 4, 5 ore la masa negocierilor, de mai multe ori, unde nu esti pe post de bibelou ci trebuie sa fii un mediator foarte bun intre parti. Pare simplu dar nu este deloc. Sanatate si o zi frumoasa la toata lumea.

    • Raspund aici comentariului cu „De ce mai apelam atunci la medici, avocati…”

     Atata timp cat cele mai multe anunturi de vanzare sau inchiriere sunt preluate/pescuite abuziv de catre agentii, discutiile legate despre ce poate face mai bine un agent sunt inutile si penibile. Un hot e in primul rand un hot, abia apoi agent imobiliar, avocat, medic etc. Nimeni nu ar trebui sa negocieze cu hotul intrat in casa, si nici cu agentul ce se baga in afacere fara sa il cheme nimeni.

     Ceea ce spuneti la dresa proprietarilor e adevarat, dar vorbim aici de agenti. De proprietari de aparam si singuri. Proprietarul poate fi si unul cu 4 clase, dar se presupune ca agentul are mai multa minte, scoala si bun simt. Dar din moment ce replica la „agentii sunt de obicei tampiti” este „dar si proprietarii sunt la fel de tampiti”, e clar ca de fapt argumente care sa sprijine agentii nu prea exista de fapt. Sau cel putin nu le stim noi.

    • In primul rand sunt foarte multe argumente care sprijina agentii si ce am scris mai sus este imposibil de negat. De fapt marea problema pe acest blog si nu numai, este acel comision pentru prestarile de servicii. Dar pana sa spui ceva de genul de „reprezentare stramba sau dubla reprezentare”, pai asta trebuie sa faca un agent sa MEDIEZE, asta este rolul lui. Reprezinta atat cumparatorul cat si vanzatorul. Agentul este garantia unei vanzari corecte. Defapt comisionul pentru acest lucru se plateste, nu pentru ca te plimba pe la imobile. In primul rand vinovatul nr 1 este STATUL ROMAN, ca nu a dat o lege ca sa clarifice toate aceste lucruri, si apoi sunt proprietarii de imobile. Cine vrea sa cumpere sau sa inchirieze cu agent sau fara poate sa o faca, sa fie prostit sau nu de catre proprietari. Deci D-le Florin Ispirescu nu aveti argumente clare, ca TOTI AGENTII SUNT ………………….Totul este ambiguu si pueril. Corect era sa fi facut in articolul mai sus doar la UNII si nu la TOTI AGENTII. CREDETI CA SUNT SI AGENTI IMOBILIARI IN ROMANIA IUBITI CA AU AJUTAT MULTA LUME PRIN MUNCA LOR.

    • Raspund aici comentariului „In primul rand sunt foarte multe argumente care sprijina agentii si ce am scris mai sus este imposibil de negat”.
     Si eu am scris despre vreo 6 defecte ale agentilor (in general), dar nu prea am primit contra-argumente valide

     „De fapt marea problema pe acest blog si nu numai, este acel comision pentru prestarile de servicii.”
     Daca asta s-a inteles, poate blogul de fata nu e pentru d-voastra. Cautati prin comentarii exemplul cu paine si supermarketul, poate intelegeti mai bine problema comisionului pentru un serviciu nesolicitat.

     „Dar pana sa spui ceva de genul de “reprezentare stramba sau dubla reprezentare”, pai asta trebuie sa faca un agent sa MEDIEZE, asta este rolul lui.”
     Una e medierea, alta dubla reprezentare, si cu totul alta intermedierea oarba. Va rog recititi cu atentie explicatiile din articol.

     „Reprezinta atat cumparatorul cat si vanzatorul. Agentul este garantia unei vanzari corecte.”
     Dar desigur, cine e mai in masura sa garanteze o tranzactie corecta decat o terta parte ce participa la tranzactie fara sa ii fi cerut nimeni participarea ?

     „In primul rand vinovatul nr 1 este STATUL ROMAN, ca nu a dat o lege ca sa clarifice toate aceste lucruri, si apoi sunt proprietarii de imobile.”
     Daca nu avem legi care sa defineasca o infractiune, inseamna ca statul e de vina, iar cei ce doresc bani pentru servicii nesolicitate sunt de fapt nevinovati.

     „Cine vrea sa cumpere sau sa inchirieze cu agent sau fara poate sa o faca, sa fie prostit sau nu de catre proprietari.”
     Pai asta incearca romanii sa faca, domnule, dar nu o pot face usor, pentru ca romanii nu au bani si nici timp sa percuiasca anunturile cu Pitagora. Agentii au insa timp berechet.

     „Deci D-le Florin Ispirescu nu aveti argumente clare, ca TOTI AGENTII SUNT ………………….Totul este ambiguu si pueril. Corect era sa fi facut in articolul mai sus doar la UNII si nu la TOTI AGENTII.”
     Nu am spus ca toti agentii sunt, ci ca toti cei pe care i-am cunoscut eu. Sau cei din jurul meu. Daca asta inseamna ambiguu si pueril, asa o fi. Dar cand e vorba de banii MEI, eu hotarasc ce e ambiguu si pueril, nu un agent imobiliar ce nu e in stare sa lege 2 vorbe sau care si-a ales meseria asta pentru ca nu e in stare sa faca altceva onorabil. Cui nu-i convine, o sa-i treaca pana la urma.

     „CREDETI CA SUNT SI AGENTI IMOBILIARI IN ROMANIA IUBITI CA AU AJUTAT MULTA LUME PRIN MUNCA LOR.”
     Da-ti-mi exemplu de o agentie imobiliara onorabila. Care are un site de anunturi in care sunt trecute toate detalile utile, incluzand si comisioanele cerute. Si care plateste impozit pe respectivele sume. Si care participa la tranzactie pentru ca au fost angajati sa o faca Noi, pamantenii, inca ii cautam. Se ascund foarte bine, se pare.

     Din pacate discutia aluneca in flecareala de dragul flecarelii si a pierderi de timp. Daca puteti aduce argumente serioase, putem continua discutia. Altfel ma tem ca veti ajunge in spam.

    • Pai si unde e trecul comisionul in exemplul dat ? Nu era normal sa fie langa pret ? Sau trebuie sa ne deplasam pana la agentie ca sa il aflam ? Stii vreun site al unei agentii care are comisionul declarat langa pret ?

     Eu nu am vazut sau auzit de comisioane afisate.

    • Comisionul nu se trece langa pret. Poti sa intrebi in prima instanta la telefon ce comision practica acea agentie, iar cand ajungi acolo, agentia este obligata conform legii sa tina la vedere comisionul practicat. Si agentiile imobiliare se supun legii ca orice firma din romania. Daca nu fac acest lucru poti sa sesizezi protectia consumatorului. Conform U.N.A.I sunt stabilite comisioanele practicate de toate agentiile de pe piata. In viitorul apropiat A.P.A.I.R. va face cursuri de Agent/Broker imobiliar in care sa fie recunoscute de autoritatile romane. Deci usor usor o sa dispara aceasta nebuloasa de pe piata imobiliara legat de agenti si statutul lor.

    • Comisionul nu se trece langa pret pentru ca ? E mai bine sa vezi omul la fata, sa evaluezi cam cat de e fraier si abia apoi sa scoti din burta comisionul ?
     Nu am auzit pe nimeni care sa povesteasca despre comisionul afisat in agentie. Nici sa fi primit chitanta. dar poate ca or fi uitat sau nu au fost atenti.

     Pana la viitoarele cursuri, lucram cu ce avem. Iar ceea ce avem e cam slabut.

    • Am uitat sa spun ca cei care fac cursurile primesc certificatul de calificare recunoscut de ministerul muncii. Conform Standardului Roman SR EN 15733 „Servicii ale agentilor imobiliari. Cerinte referitoare la prestarea serviciilor agentilor imobiliari” aprobat de ASRO – Asociatia de Standardizare din Romania , pe piata imobiliara din Romania vor activa numai agenti imobiliari profesionisti. Usor usor se strange cureaua.

  • Agentul lu’ peste. Toti netrebnicii au facultate in ziua de azi. Noroc cu Spiru si Hyperion.

   Sunteti printre cei mai putini empatici oameni. Ati spune orice pentru a va lua comision. Nu va pasa de suferinta nimanui.

 3. Articolul scris de baietandrul acesta, este exagerat.
  Nu-s nici agent si nici tepuit in domeniu. Oricum, agentii imobiliari sunt invidiati caci castiga bine.

  • Acest baietandru se vede obligat sa constate urmatoarele:
   1) Nu tin minte sa fi facut schimb de buletine, deci nu stiu de unde si pana unde ne cunoastem varstele (glob de sticla, ghicit in cafea poate ?!)
   2) Intre subiect si predicat nu se pune virgula. Pana si un agent imobiliar cu scoala la seral stie asta.
   3) Nu stiu cat de bine castiga agentii, dar ma indoiesc sa stau prea bine. Altfel nu am fi avut atatea agentii falimentare in ultimii ani. Si nici agenti ce merg cu tramvaiul. Iar daca considerati ca un om poate fi invidiat doar pentru bani, ati nimerit gresit. Si berbecali are bani, dar eu nu-l invidiez deloc.
   4) Se putea veni cu argumente, in locul sentintelor de genul „e exagerat”. Sentinte pot da si eu. De exemplu: „vorbesti ca sa nu taci”.

   Acest baietandru va ureaza „drum bun!”

   • Am descoperit astazi blogul si imi place mult ce citesc 🙂 si eu de-abia astept sa se termine PC, sa pot cere un pret normal fara a primi drept raspuns „pai domnisoara, la banii astia, nu gasiti in Buc”. Iar agentii…..”zona buna, linistita, vecini buni”..”are 50 mp siiiiiiigur”.. nu am auzit unul care sa spuna un mic defect ..incredibil.. am inceput de 1 luna sa vad apartamente, doar ca sa-mi fac o idee si multi „ajenti” mi-au inchis telefonul in nas, imi stabilesc ei de la sine „ora 11 marti pt vizionare”, la capatul pamantului, prezinta etajul 10/10 ca pe un penthouse de invidat…”ce priveliste superba!!” (adica Plaza si cazaturile aferente de pe Timisoara)…urat, urat, urat… si eu m-am interesat cum se poate ocoli agentul/agentia, thx a lot pt ideea cu „ntelegere scrisa care sa dovedeasca faptul ca proprietarul si-a dat acordul pentru ca agentia sa ii reprezinte interesele (adica sa-i gaseasca cumparator)”. Oricum, daca am „tupeul” sa spun asa ceva, chiar ca nu mai pot vedea niciun ap :))

    • Bine ai venit ! Ma bucur sa stiu ca informatiile de pe aici iti sunt de ajutor; mai sunt si altii care trec prin aceleasi lucruri ca si tine. Eu am patit sa ma sune un agent, sa imi spuna ca are ceva pe bugetul meu, a propus o zi si o ora la care orice om e la serviciu, am propus alta ora, a spus ca vom vorbi din nou in ziua cu pricina si dus a fost: cand a venit ziua stabilita, n-a mai sunat. Cred ca se astepta sa il sun eu.
     Poti cauta si fara ei, daca ai ajuns la concluzia ca nu te ajuta. Anunturi in ziar, pe site-uri, fluturase sau autocolante pe la scarile blocurilor etc.

  • Măi ajentul lui peşte prăjit, ce tupeu sa comentezi şi să afirmi CĂ CÂştigaţi bine!! Trăiţi din ce aţi haiducit în 2008, cu 2000 Euro metrul pătrat construit. Acum, când sunteţi pâna la gât rahat, mai vreţi să aveţi drepturi la replică???

 4. Pingback: Ghinionul agenţilor imobiliari din România | Basme imobiliare

 5. Buna ziua :
  Raspunsuri:
  Cursuri avizate, atestate si acreditate se pot face la ABI (Asociatia Brokerilor Imobiliari)
  Ceea ce poate face un agent/agentie imobiliar/a cu profesionalism pentru clienti(vanzatori) este:
  1.informarea corecta asupra pretului real practicat in piata pentru vanzarea imobilului aflat in proprietatea clientului
  2. informarea clientului cu privire la toate modalitatile posibile de vanzare a imobilului (cash, rate sau credit daca este posibil)
  3. identificarea viciilor de orice natura a imobilului si remedierea lor in cel mai scurt timp
  4. informarea clientului(vanzator) despre potentialii clienti(cumparatori) aflati in baza de date a intermediarului
  .5.gasirea strategiei optime de vanzare si punerea in practica
  6.promovarea imobilului in presa scrisa si pe site-urile de specialitate(costuri suportate de intermediar)
  7.stabilirea de comun acord a orelor si zilelor in care se poate vizita imobilul
  8.in momentul gasirii cumparatorului(sarim pasii cu discutii si negocieri) intocmirea doasarului necesar pentru semnarea contractului de vanzare in forma autentica la un notariat public ales in general de catre cumparator.
  Mai pot scrie multe dar in mare cam asta este.Credeti ca respectivul agent/consultant/broker/agentie/companie…ar trebui platit/a?
  Traim in Romania si asta Ne Pre Ocupa !Bancul cu Tim pul sper ca-l stiti si voi!!!
  O zi buna!

  • In SUA viitorii agenti trebuie sa studieze o cartulie destul de groasa, deci capata un bagaj mare de cunostinte. In Romania, din cate stiu, cursurile dureaza 3 zile.

   1. asta ma duce cu gandul la „nu vindeti prea ieftin”. Mai degraba ar trebui sa fie „vreti sa vindeti sau doar sa aveti un anunt la care sa raspunda mai nimeni ?”. Pretul pietii nu e neaparat concludent. Da, un agent stie cu cat se vand locuintele, dar stie si cat de multe/ de des se vand locuintele la pretul respectiv ?
   2. destul de evident, nu cred ca e nevoie de un agent pentru a afla aceste modalitati de plata.
   3. Mi-ar place sa cred ca un agent poate descoperi viciile.
   4. da, dar daca vanzatorul posteaza un anunt, va afla si singur de potentialii clienti.
   5. Suna frumos, dar tind sa cred ca pretul le rezolva pe toate. Daca e prea mare, nu stiu cat de mult va ajuta strategia.
   6. Exista situri gratuite, iar anunturile din presa scrisa nu costa atat de mult. 1,5€/zi anuntul in ziar înseamnă vreo 30€/ luna, fata de onorariul agentiei care e un pic mai mult de atat.
   7. As zice ca discutarea directa a celor parti interesate e mai eficienta decat stabilirea printr-un intermediar. O spun din patite.
   8. Suna complicat, dar stiu destui oameni care au intocmit dosarul fara ajutorul unei agentii, deci s-ar putea sa se descurce si fara.

   Daca un agent ar putea intr-adevar sa faca cele enumerate mai sus, da, poate ar merita platit. Dar cum cele mai multe din punctele specificate pot fi realizate si de catre cumparatot/vanzator, am dubii.

  • Mai Edi (sau preferi Eddy sau Edy)
   Spatiul virtual (cred ca deja te-am bagat in ceata cu asemenea exprimare) este mai periculos decat apa si sapunul.
   De pe abi.org.ro/scoala-oficiala-abi/, aflam ca : „Asociatia Brokerilor Imobiliari detine autorizatia 3693/17.09.2010 eliberata de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor (CNFPA) pentru organizarea cursurilor de perfectionare pentru meseria de agent imobiliar (broker imobiliar) cod COR 333401. Nr. de ordine in Registrul national al furnizorilor de formare profesionala: 40/4520/17.09.2010. Diplomele eliberate sunt vizate si recunoscute de Ministerul Muncii si Ministerul Invatamantului”. Mai aflam ca durata cursului este de „3 zile de teorie vineri, sambata si duminica cate 8 ora”, pentru ultimul curs din perioada 21-23 iunie 2013. Imi cer scuze celorlalti cititori ca nu am trecut cu majuscula ce trebuia scris, dar ne referim la o institutie care se adreseaza celor cu un nivel de educatie extrem de precar. Iar pentru ceea ce inseamna educatie si precar – te invit sa consulti DEX-ul – daca stai bine cu tim pul ; iar in caz ca nu reusesti sa citesti (chiar silabisind) in vreo 5 ani, roaga pe cineva cu mai multa scoala sa o faca pentru tine.
   –1- Ia citeste tu tot blogul si pe urma povesteste cum e cu pretul.
   –2- Ai descoperit o noua teorie a relativitatii ? Sau apa calda ?
   –3- Avem un anunt : http://nicolausiasociatii.ro/property/casa-galata-260-mp/ . Ia spune tu daca acolo sunt niste vicii. De exemplu. Aflu (scuze ca stiu sa citesc) ca la cursurile de agent se predau si tehnici de persuasiune.
   PERSUASIÚNE s. f. (Livr.) Acțiunea, darul sau puterea de a convinge pe cineva să creadă, să gândească sau să facă un anumit lucru. [Pr.: -su-a-si-u-] – Din fr. persuasion. Ia sa vedem cum convingi tu poporul ca acea casa e perfecta.
   –4- Si daca nu ai client ce faci ? Plangi ?
   –5- Revenind la exemplul meu, intrebarea este : chiar crezi ca tot poporul asculta manele ?
   –6- Tot referitor la exemplul meu – crezi ca ce este scris acolo este suficient ? Atata poate un „consultant” ? Consultant cu 3 zile de scoala ?
   –7- Daca nu exista agentul cred ca niciodata nu se pot intalni un vanzator si un cumparator.
   –8- Ce te face sa crezi ca 3 zile de scoala sunt suficiente pentru perfectarea unei vanzari ? De avocat ai auzit ? Nu cred, pentru ca nu este de nasul tau. Are mai multa scoala.
   Concluzie : Noapte Buna !

    • Linkul spre situl agentiei se poate afla dand click stanga pe numele comentatorului, nu exista nici o teorie a conspiratiei. As aprecia daca discutiile legate de blog si subiectele abordate se petrec aici, nu pe mail.

     Tonul lui „o parere” poate fi la limita politetii, dar intrebarile puse sunt de bun simt. Ironia si sarcasmul nu sunt o crima.

    • Mai Edi,
     Tu daca incepi cu texte de cartier de genul tim pul, sa nu crezi ca nu sunt persoane care nu stiu ce inseamna. Daca vrei injuraturi in direct, explicite, mai bine o spui. Asa ca mai usor cu oparitul si cu facutul de observatii. Nu ma face sa mai adaug un a la jocul tau de cuvinte. Mea. Tu. Ceea ce-ti recomand este ca acest gen de limbaj sa-l practici cu cine-ti permite, respectiv rudele de gradul I. Asa ca mai usor cu tupeul (caracteristic breslei) pe scari.
     Cum ramane cu ce am intrebat ? Hai „consultantule”, da frau liber cunostintelor in domeniu. Doar ai atata scoala. Lumineaza-ma.

   • Si un anonim, lipsit de politete, nu gusta acest tip de dialog. Tot acest anonim trece peste scoala de cartier si cere niste lamuriri care se refera strict la meseria practicata de fiinta superioara. Dar ai cumva ceva de comentat la postarea sa ?

  • „intocmirea doasarului necesar pentru semnarea contractului de vanzare in forma autentica la un notariat public ales in general de catre cumparator”
   Nu crezi ca „pregatirea dosarului” in vederea vanzarii/cumpararii trebuie sa o lasi pe seama Notarului Public?
   intotdeauna cumparatorul alege notarul, doar el il plateste; sau si aici mai ciupesc agentii, de data asta de la notar? si fraierul de cumparator este pus sa plateasca? si daca notarul e si el hot? ca se mai intampla si la ei(uitati-va pe net);
   eu de cate ori am cumparat ceva m-am dus la notarul meu, asa am garantia unei afaceri corecte si legale; plus ca nu cred ca vreun agent ma poate convinge sa dau niste bani unui notar pe care nu-l cunosc;

 6. Pingback: Agenţii imobiliari: Îngeri sau demoni ? | Case de Vanzare ILFOV | Comuna Berceni Bucuresti | Sat Berceni

 7. Acest articol a fost scris cel mai probabil de o persoană ce vrea să iasă în evidență.
  Zi frumoasă.
  P.S. Mai informează-te asupra acestui domeniu înainte de a arunca cu săbii, topoare și săgeți.
  După cum s-a spus mai sus. Sunt oi negre în acest domeniu, desigur… Însă nu generaliza.

 8. Tinand cont ca agenti imobiliari exista in toata lumea probabil ca au un sens, imi e greu sa cred ca este doar o meserie inutila si totusi atat de larg raspandita.
  Omiteti in discutie cateva aspecte si o sa incerc sa le astern aici.
  1.In primul rand, este vorba de informare si educare. Unul din rolurile agentului imobiliar este sa informeze clientul despre piata, despre tot ce inseamna procesul de cumparare, despre preturi, timpul petrecut de o proprietate pe piata etc. In principiu suna elementar si sunt unii oameni care stiut tot, insa ei sunt prea putini. Sa luam ca exemplu un calculator. Sunt o suita de tineri care stiu foarte multe detalii tehnice despre un calculator si stiu exact ce vor sa cumpere insa in acelasi timp sunt si oameni care nu stiu nici macar ce este USB-ul, insa vor sa cumpere un calculator si vor cumpara, dupa ce se vor consulta cu prietenii si vanzatorii din magazin. Tinerii vor spune ca nu ai nevoie de vanzatori, doar de produs, altii sunt pierduti fara un asistent de vanzari pe care sa il intrebe.
  2. Experienta – un agent vinde sau cumpara proprietati in fiecare zi, un om normal probabil face asta o data, maxim de doua ori in viata. Experienta aceea face o diferenta.
  3. Comunicare. De multe ori e minimalizat rolul ei insa nu toti stam la fel de bine la comunicare, unii se exprima mai usor si altii mai greu, unii pot prezenta mai bine un produs sau situatie si altii nu. In plus, sunt diferite tipuri de caractere si temperamente, rolul agentului e sa fie intre cele doua parti, ca un tampon.
  4. Informatii despre piata. In principiu toti stim ca in zona x un apartamant se vinde cu y pret, insa cati proprietari stiu ce s-a vandut in zona lor in ultimele 6 sau 12 luni, modele, suprafete si nevele de finisaj diferite si sunt in stare sa puna un pret pe apartamentul lor? Cati pot spune „apartamentul meu valoreaza 65 de mii pentru ca are aceste imbunatatiri si al vecinului face 67 pentru ca are acele imbunatatiri”?
  Daca un om pune un apartament pe piata cu 65 de mii si dupa o luna, 3, 6 nu are nici o oferta si apoi are una de sa spunem 55 de mii, de unde stie exact cum sa negocieze si care e limita sub care sa nu scada? Poate valoarea de piata este de fapt 60 sau 58 sau 62, insa fara informatii din piata el cum decide asta?
  5. Intalnirea vanzator cumparator fara agent. Absolut, teoretic asta e firesc sa se intample insa eu am o intrebare: daca tu esti vanzator si apartamentul este 65 de mii iar comisionul standard e de 1,5%, adica o mie de euro si eu iti spun „apartamentele aici se vand cu 65 de mii prin agentie, care inseamna o mie agentiei si tu ramai cu 64 de mii, tu nu ai agent deci iti ofer 64 de mii” care este raspunsul tau? Ca esti mai inteligent decat cei care au agent si vrei sa castigi mai multi bani? O sa accepti 64 de mii ceea ce inseamna ca ai luat aceeasi bani doar ca ai pierdut timp vorbind cu o suita de clienti, raspunzand la intrebari si prezentand casa ca sa ii vezi stramband din nas? Care este avantajul in cazul asta in a lucra fara un agent? Sper ca nu o sa imi spuneti ca sperati sa gasiti un cumparator neinformat care sa va ofere aceeasi suma desi nu aveti agent, ceea ce ar duce la un castig net superior pentru dumneavoastra.
  As putea continua lista, insa nu stiu sigur daca are sens, sincer. Vreau doar sa mai specific un aspect: dubla reprezentare nu are cum sa existe, ar trebui sa fie doar o exceptie rar intalnita, ca un agent sa aiba un cumparator intr-o zona si sa aiba in acelas timp un vanzator. In cazul ala e dificil sa fii la mijloc, teoretic nu ai voie sa inclini balanta nicicum, doar sa incercii sa fii corect cu amandoi, insa nu poti oferi un serviciu de calitate de ambele parti ale mesei in acelasi timp, e un lucru evident. Clientul care te plateste (vanzator sau cumparator) o face ca sa lucrezi pentru el, nu doar sa asisti la tranzactie si ii lasi sa negocieze intre ei.

 9. @Bigbear ,
  sau in traducere : urs mare ; sau ursulet mare ; sau Maritul Ursulet.
  Daca tot „se face vorbire” despre animale, propun sa vedem daca avem ceva de invatat de la ele :

  „Vulpea si strugurii
  Mergand flamanda pe drum si tot cautand ceva de mancare, o vulpe a vazut intr-o curte o vita-de-vie cu niste ciorchini mari, copti, care-i lasau gura apa. Fara a se gandi prea mult, isteata vulpe si-a facut o scara cu ajutorul careia sa sara gardul, gandindu-se la festinul pe care avea sa si-l ofere cu strugurii aceia frumosi:
  – Pe toti o sa-i mananc! isi zicea ea, lingandu-si buzele.
  Dar, de partea cealalta a gardului, o astepta o surpriza. Curtea era pazita de un caine cu o fata deloc prietenoasa, care nu avea de gand sa lase pe nimeni si, cu atat mai putin pe o vulpe oarecare, sa se atinga de vreun strugure.
  Dupa ce a fost muscata, zgariata si hartanita, vulpea a reusit in cele din urma sa se elibereze. Cu toata mandria pe care i-o permitea infatisarea ei jalnica, a exclamat:
  – Bleah! nici nu vreau sa mananc strugurii astia, sunt inca acri!”

  „Creier de magar
  Intr-o zi, leul si vulpea au pornit impreuna la vanatoare. Nu au avut noroc insa sa le iasa nici o prada in cale, asa ca vulpii i-a venit o alta idee despre cum ar putea sa isi pranzul in acea zi. Ea l-a sfatuit pe leu sa ii trimita magarului un mesaj in care sa ii spuna ca isi doreste sa faca o alianta dintre familia lui regala si cea a urecheatului.
  Magarul, incantat de sansa de a putea avea o astfel relatie cu regele animalelor, nu a stat mult pe ganduri si a sosit degraba sa il intalneasca pe leu. La vederea magarului, leul a sarit imediat asupra lui si l-a sfartecat, dupa care i-a spus vulpii : ” Avem cu ce ne ospata astazi. Ai grija de magar cat trag un pui de somn si nu care cumva sa iei vreo inghititura din el ca va fi vai de tine”.
  Leul a plecat in culcusul sau, iar vulpea s-a pornit sa astepte. Au trecut doua, apoi trei ceasuri, iar leul nu isi mai facea aparitia. Pofticioasa si hamesita de foame, vulpea nu a mai rezistat si s-a infruptat din creierul magarului.
  Imediat ce a revenit , leul a observat lipsa creierului si a strigat cu un glas tunator : „Ce ai facut cu creierul magarului ?”
  „Creier, maiestate ? Nu a avut nici o farama, caci altfel nu cadea atat de usor in capcana dumitale !”

  „Magarul, cocosul si leul
  Un magar si un cocos isi tineau de urat unul altuia in curtea ingradita cu paie a unui taran cand, dintr-o data, s-a ivit prin preajma un leu cu matele chioraindu-i de foame. Chiar atunci cand leul se incordase, gata sa se napusteasca asupra magarului, cocosul (a carui voce, se spune, este insuportabila pentru lei) a inceput sa strige din rasputeri “cucurigu !”, iar stapanul animalelor a fugit de indata cat il tineau picioarele. Magarul, vazand ce infricosare a produs glasul cocosului, si-a luat inima in dinti si, cuprins de vitejie, a zbughit-o dupa leu, cu dorinta de a-l ataca. Nu a trebuit sa alerge prea mult, caci leul s-a intors catre el si l-a sfasiat in bucati.”

  „Magarul si calul
  Odata, un magar l-a rugat pe un cal sa-i dea si lui putin din mancarea cu care se ospata acesta.
  „Mda,” a zis calul, „daca ramane ceva din ce mananc eu acum, iti voi lasa si tie, pentru a-ti demonstra marinimia mea, dar daca imi vei face o vizita acasa, la grajdul in care locuiesc, iti voi darui un sac plin cu ovaz. ”
  Magarul i-a raspuns :”Iti foarte multumesc. Dar nu pot sa cred ca tu, care imi refuzi un lucru mic acum, imi vei da un altul mai mare ceva mai tarziu.”

  @Bigbear
  Cu modestie ma laud ca „am inventat” pe acest blog doar 10 intrebari cu privire la activitatea unui agent imobiliar. Nu am primit raspuns pana in prezent.

  • @o parere – Nu se face nicaieri vorbire despre animale, este doar un nick pe care il folosesc eu. Nu stiu unde sunt acele 10 intrebari, lasa linkul si iti voi raspunde la ele, punctual. Prefer discutiile punctuale, nu interminabile si pline de formulari vagi.

  • O sa reproduc aici cele 10 intrebari:
   1. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un arhitect ?
   2. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un inginer de calcul structuri ?
   3. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un expert in domeniul constructiilor ?
   4. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un inginer de instalatii ?
   5. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un avocat ?
   6. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un urbanist ?
   7. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un economist ?
   8. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un evaluator-expert domeniul constructiilor ?
   9. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un inginer geo ?
   10. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat fiecare dintre practicantii acestor 9 meserii enumerate mai sus, tinand cont ca unii pot avea chiar si doctorate in domeniu ? Fac precizarea, pentru cei care sunt sensibili, ca un doctorat nu se obtine in urma unei scolarizari de 3 sau 5 zile.
   Dati-mi voie sa va spun ca nu inteleg ce doriti sa spuneti, comparand profesii diferite. Un agent imobiliar este un vanzator calificat care te ajuta sa obtii produsul pe care il vrei la pretul pe care il vrei sau sa vinzi un produs la un pret convenient pentru tine. Sa luam ca exemplu un apartament oarecare pe care dumneavoastra vreti sa il vindeti. Eu ca agent pot sa va ofer consultanta necesara pentru asta, va spun preturile din zona, va ajut sa ii faceti reclama, sunt prezent la toate negocierile cu potentiali cumparatori, va calauzesc prin hartogarie etc.
   Daca dumneastra vindeti apartamentul, cand si unde aveti nevoie de un economist, de un urbanist sau de un arhitect, ca sa dau doar cateva exemple? Sau poate aveti nevoie de un inginer geo?
   Agentul imobiliar are un rol in piata, atfel nu ar exista in toata lumea, diferenta e ca in Romania are o aura negativa din varii motive. Eu zic sa nu asociem niste oameni cu profesia in sine, daca ar fi un lucru inutil nu ar exista in toata lumea, nu? Mai ales in conditiile in care lucrul cu un agent imobiliar este complet optional, daca lumea nu ar apela la ei ar disparea, nu? Stiti care este procentul de proprietati vandute fara aportul agentilor imobiliari in SUA, de exemplu?

   • O sa produc dezamagiri – pe acest blog este dezbatut subiectul „agenti si agentii imobiliare” intr-o proportie de, estimez eu, 95%. Sunt destule argumente contra, iar singurul lucru care trebuie facut este parcurgerea tuturor articolelor si comentariilor. Stiu, nu este facil, dar oricine este interesat de vanzare sau cumparare ar trebui sa o faca. Depinde de fiecare ce intelege si mai ales cum judeca in consecinta.
    Intrebarile au fost puse intr-un context.
    Sa le iau pe fiecare la rand ?
    Doar cea mai simpla, care sper sa fie cel mai usor de digerat, referitoare la :
    Intrebarea nr. 5 – era mentionat in postare : „Eu ca agent pot sa ….. va calauzesc prin hartogarie”. Raspunsul meu – NU, un agent nu este mai calificat decat un avocat cand hartogaraie inseamna acte. Daca vorbim despre un imobil unde avem de-a face cu autorizatii de construire, demolari, extinderi, consolidari, etc. ….. oare cine o fi mai „nimerit” sa faca analiza hartoagelor ? pe langa avocat ? etc., etc, …
    Pentru restul, inclusiv „necesitatea” unui agent, chiar nu pot reaminti ceea ce am scris eu (nu @Basme si restul) in cateva zeci de postari. Mea culpa.

    • Va recomand sa sunati la un avocat, sa ii spuneti ca vreti sa va cumparati un teren si sa construiti o casa si sa il intrebati despre acte, ce avize si autorizatii aveti nevoie si de unde le obtineti. Va rog sa imi spuneti raspunsul lui si cat va costa consultanta lui in obtinerea acelor hartii.
     Eu nu incerc sa conving pe nimeni ca oamenii au nevoie sau nu de agenti imobiliari. Intreb insa un lucru simplu – cum se face ca agenti imobiliari exista in toata lumea si marea majoritate a tranzactiilor se desfasoara prin intermediul lor? Sa inteleg ca toata omenirea este oarba sau mai putin inteligenta si doar Romania sau o parte din romani cunosc adevarul si stiu ca nu au nevoie de agenti?
     Insa chiar nu vad rostul unei contraziceri de dragul contrazicerii si vad ca spre asta tindeti, dupa cum singur ati spus ca deja ati avut aici zeci de postari pe aceeasi tema.

 10. @ Bigbear & Co.
  Fabule. Esop. Ce inseamna intelepciune si de unde vine ea ? Cunoastere.

  Antropologii cred ca specia umana dateaza de cel putin 3 milioane de ani. O mare perioada de timp acesti stramosi au trait ca vanatori si culegatori, iar datorita acestui fapt s-a mentinut un numar mic de indivizi, probabil mai putin de 10 milioane. Odata cu introducerea agriculturii au evoluat comunitatile care ar putea sustine mai multi oameni. Trec peste evolutie si descrierea caracteristicilor fiecarei perioade si ajung la revolutia industriala din secolul XVIII – standardele de viata au crescut, iar cresterea populatiei s-a accelerat.
  Statistica ne arata niste cifre despre evolutia numarului de locuitori ai planetei de-a lungul timpului : 1804 – 1 miliard de locuitori, 1927 – 2 miliarde, 1960 – 3 miliarde, 1974 – 4 miliarde, 1987 – 5 miliarde, 1999 – 6 miliarde, 2011 – 7 miliarde, iar pentru 2023 (conform O.N.U.) se preconizeaza 8 miliarde. Pentru 2056 – 10 miliarde.
  In 1960, la o cifra de 3 miliarde aveam doar 33,8% (1 miliard) de oameni in mediul urban ; in 2017 se preconizeaza la o populatie de 7,5 miliarde o crestere la 54,7% (4,1 miliarde) a populatiei urbane.

  Evolutie. Sociala, economica, politica cu derivatele lor. Piramida nevoilor. Organizare statala si sistemul legislativ specific fiecarei tari sau legi ori conventii cu aplicabilitate internationala.
  Proprietate, a detine ceva in proprietate (orice) si a dispune de ea conform propriei vointe. Comert, schimburi comerciale – inclusiv tot ce presupune activitatea comerciala – materie prima, productie, transport, depozitare, vanzari, cumparari, intermedieri, publicitate, politica de preturi, etc. …., profit pe intregul lant suportat in final de cumparator, manipularea „pietelor” sau crearea de nevoi prin tehnici „comerciale”, etc. , etc. ….. , cercetare, stiinta, sistem de educatie si sanatate, etc. …….
  Traitul (viata) devine incetul cu incetul un fenomen deosebit de complex in regiunile unde evolutia sociala, politica si economica este semnificativa. Nu se poate sta pe loc din cauza „valului”.

  La o populatie care se pare ca are un ritm de crestere mai degraba geometrica decat aritmetica, provocarile sunt pe masura. Au aparut si au disparut „meserii”. De exemplu, comertul online nu exista acum 40 de ani ; pentru ca nu exista internet ; sau calculatoare „legate la net” ; sau telefoane mobile sau tablete „legate la net” care sa ofere posibilitatea de comert online. Ce inseamna oferirea de „servicii” ?
  etc., etc, …….
  Asa ca nu este cred, asa de greu, sa se „descopere” cum au aparut „afacerile imobiliare” si „agentul imobiliar”.
  Agentul imobiliar nu este un vanzator, el este un intermediar.
  Repet : INTERMEDIAR.
  In tarisoara noastra, pana la „revolutia” imobiliara de la inceputul anilor 2000, „afacerile” insemnau o mana de asa zise „agentii”. Cand a aparut Caritasul imobiliar atunci au rasarit si „expertii”.
  Economie de piata, cerere si oferta plus toate „anexele” fenomenului, psihologie, sociologie, scara valorilor, trecerea de la un sistem al privatiunilor si lipsurilor cronice la „libertate”.
  Fata de „alte tari”, cred ca trebuie avut in vedere sistemul politic, social si economic al Romaniei de dinainte de 1989. Pana in anul 1990 nu cred ca se putea vorbi despre aceasta meserie, cat si de exercitarea ei intr-un sistem privat. Functia creeaza organul, prin urmare un sistem specific sau decizia la nivel statal (indiferent de oranduire) a dus la aparitia fenomenului. Trebuie avut in vedere si ce insemna „proprietatea privata” la inceput si evolutia in timp.
  Cred ca in Coreea de Nord, dupa ce nu va mai fi actuala organizare statala si se va trece, deasemenea, la o societate „libera si democratica”, vor rasari intr-un interval de timp mai lung sau mai scurt niste sute de mii de „agenti imobiliari” sau mari agentii internationale cu filiale in respectiva tara care vor prospera intr-o veselie eterna.
  ……………………………….. etc, etc.

 11. @ Bigbear & Co.
  Sa mai raspund „de dragul contrazicerii”, adaug eu „total gratuite”. Cand se iau niste decizii, cred ca nu se procedeaza la modul „daca asa a facut Gigel, asa sa fac si eu”, sau „eu nu sunt mai fraier ca Gigel, prin urmare trebuie sa-i iau fata cu ceva mai mult”.

  „Viata e complexa si are multe aspecte”.
  Daca eu, ca roman, „printr-un accident genetic”, am prins drag de carte, m-au furat unii de la niste „universitati straine” si m-au facut om luminat la cap, cred ca nu-i bai daca-mi vine asa, dintr-o data, sa lucrez in cercetare pe meleaguri straine. Oare va conta diferenta de 1.000 de euro data ca exemplu, pentru cumpararea unui apartament ? Si cine imi tine mie teoria celor 1.000 de euro, diferenta intre 64.000 si 65.000 ? Unde ? Sau de fapt nu erau euro, ci franci elvetieni. Daca ma incadram. Care cercetare in Romania ?

  „Viata e complexa si are multe aspecte”.
  Imi cer scuze ca stiu sa citesc. Inclusiv ca mai si inteleg ce citesc. Daca vreau sa cumpar un teren si sa-mi construiesc o casa nu intreb un avocat. Cred ca voi intreba un arhitect. Si nu pentru ca „asa vrea muschii mei”, ci pentru ca sunt niste prevederi legale in domeniu. De exemplu, in Legea 50/91 cu modificarile si completarile ulterioare mai aflu si cam ce trebuie pentru a-mi construi o casa, iar Legea 184/2001 mai spune si care-i smecheria cu arhitectii astia. Avocatul are expertiza privind transferul de proprietate. Cica „le are p’astea” cu Codul Civil si alte legi. Iar aici mai avem nevoie si de un notar, nicidecum de un agent imobiliar.
  Dar discutiile cu arhitectul vor fi mult mai complexe. Poate ca mai e nevoie si de un urbanist. Arhitect urbanist. Apoi cu un inginer geo si unul de calcul structuri. Apoi …… Cica daca ma duc la primarie sa-mi dea o autorizatie de construire semnata de un agent imobiliar voi primi un sut in cur de ajung pe planeta Marte. Asa „zice” nenorocitii aia de la primarie. Mama lor de netrebnici.

  „Viata e complexa si are multe aspecte”.
  Cica am nevoie de teren. Unde ? In Romania ? Aici intervin cumva niste calcule economice si sociale care tin strict de fiecare persoana sau familie ? Sau de vestita balada Miorita ?
  Pai sa stiti, domnule papagal care vreti sa cumparati orice, ca „preturili e mari”. Asta e, „ca cu atata SE VINDE”. Da’ cica „mai e unii” care „se pricepe” si care-mi zic contrariul. Oare „ce smenuri” or invarti, ca cica „nu e” agenti imobiliari ?
  Dar populatia globului este intr-o crestere geometrica.
  ……………………………………… etc, etc.
  Prin urmare, cred ca intrebarile raman.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s