Păţitul dă sfaturi ? De când, mon cher ?

Vrei să cumperi o locuinţă. Nimic rău în asta. Dar nu ştii ce să crezi despre preţuri. Cei mai mulţi îţi spun că acum e cel mai bun moment, pentru că preţurile au scăzut mult faţă de ani trecuţi. Mai sunt şi unii (mai puţini, ce-i drept) care susţin că e o nebunie să cumperi acum, când preţurile sunt încă foarte mari. Primii au cumpărat deja în anii trecuţi, ceilalţi încă nu au făcut-o.

Pe cine să crezi ?

Hai să te întreb altceva:

Dacă vrei sfaturi despre cum să porneşti o afacere, cui ceri părerea ? Unui afacerist de succes sau unuia ce are pierderi ori e în insolvenţă ?

Nu de alta, dar observ o tendinţă îngrijorătoare când vine vorba de achiziţia unei locuinţe: oamenii urmăresc ştirile TV aşteptând un sfat (deşi eu unul nu am auzit niciodată un sfat bun sau măcar imparţial pe canalul ăsta de manipulare informare), întreabă un agent imobiliar despre evoluţia preţurilor (deşi bietul habar nu avea – sau în cel mai bun caz nu voia să admită – la începutul lui 2008 că preţurile locuinţelor vor scădea, deci de ce ar fi acum mai breaz ?) sau ascultă previziunile dezvoltatorilor imobiliari (deşi, dacă aceştia ar fi ştiut pe ce lume trăiesc nu ar fi ieşit sifonaţi din 2008, ci cu stocurile de locuinţe golite).

Dar, cel mai aberant, întreabă pe cei ce au cumpărat deja, la preţuri de câteva ori mai mari. Păi ce sfat îţi poate da un om ce a luat poate cea mai proastă decizie financiară din viaţa sa ? Nu discutăm motivele pentru care au făcut-o (toţi au scuze, nimeni nu mai putea aştepta, toţi voiau apartament ATUNCI, şi nu mai târziu, soţiile făceau bubiţe de la stat în chirie ş.a.m.d.), dar câţi din cei ce au cumpărat un apartament al cărui preţ a scăzut între timp au tăria de caracter să-şi recunoască eroarea, şi, cel mai important, să îndrume corect pe cel ce e pe cale să facă aceeaşi prostie, cumpărând un apartament supraevaluat  ?

Aproape toţi cei ce plătesc rate pentru un apartament ce valorează cu 20-30-40 de mii de euro sau chiar mai mult decât în momentul cumpărării vor încerca să se îmbărbăteze: „Ei, hai că nu au scăzut preţurile chiar atât de mult ! Şi dacă au scăzut, vor creşte la loc, nu ?” Au şi ei dreptatea lor: dacă te sfătuiesc pe tine, viitorul cumpărător să nu aştepţi scăderea preţurilor şi să cumperi acum, da – vor avea dovada că preţurile sunt încă mari, doar preţul pe care tocmai l-ai plătit tu nu e cu mult mai mic, nu ?

În plus, funcţionează foarte bine aici principiul apartenenţei la un grup: „suntem 100 care ne-am păcălit, dar dacă mai calcă încă 100 pe urmele noastre, parcă ne simţim mai bine”. Vorba studentului: „N-am luat examenul, dar oricum ne-a picat profu’ pe toţi !”. A murit capra mea, dar nici a vecinului nu mai arată prea bine !

Aşa că lasă-i pe cei păţiţi să-şi lingă singuri rănile ! Dacă nu au ştiut să aibă grijă de buzunarele lor, cum vor putea să aibă grijă de al tău ? Lasă-i să-şi poarte crucea creditului, mai grea decât ar vrea să recunoască !

Părinţii sau socrii te sfătuiesc să cumperi acum, ba mai mult, te mai ajută şi cu banii de avans, dar nu le urma poveţele ! Nu te îndoi de bunele lor intenţii dar nu uita că ei nu au trăit vremuri precum cele de acum: în tinereţea lor nu au trecut printr-o recesiune, printr-o piaţă a muncii liberă, cu șomaj ridicat, nu au plătit rate în valută cu dobândă variabilă iar apartamentele costau venitul net al salariatului mediu pe 4 ani şi jumătate, nu pe 9 ani, cât costă acum). Nu uita că vin vremuri şi mai grele decât cele de acum şi că vor avea nevoie de sprijinul vostru, pe care nu-l veţi putea oferi cocoşaţi fiind la rândul vostru de rate !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s