Preţurile în euro ale apartamentelor au scăzut cu 50% faţă de 2008 ! Dar în lei ?

Lume, lume, preţul apartamentelor e la minimul istoric !

Auziţi, da’ un apartament la minimul preistoric nu aveţi ? Sau istoria a început să se scrie abia din 2008 ?

sursă foto

Manole scria zilele trecute că preţurile apartamentelor au scăzut la jumătate faţă de 2008. Ştirea a mai fost comentată şi prin alte locuri, şi au apărut deja corijenţii la matematică ce strigă:

„Stai, nenicule, că euro a crescut din 2008 ! Care 50% ? Şi cu cei 25% pierduţi prin creşterea euro ce facem ? Da’ cu chiria plătită cei 4 ani ? Hai că v-am prins, voi ăştia de vreţi case la preţ de Logan, sărăntocilor !”

Păi hai să vedem, Einstein:

La 1 iunie 2008, 1 € = 3,6082 RON; la 1 iunie 2012, 1 € = 4,4648 RON. Creştere euro faţă de leu: 23,74%. Până aici omul pare să aibă dreptate, la naiba, ne-a făcut de râs ! Poate mai avem o şansă, totuşi: să facem o simulare de calcul (de fapt nu simulăm, chiar facem calculul) pentru cele 2 credite (în 2008 şi 2012):

Să considerăm un credit imobiliar în valoare de 75.000€ necesar cumpărării unui apartament de 2 camere, să zicem în Cluj, în 2008. Perioada de creditare 30 de ani, dobândă de 7,2%. Rezultă o rată lunară de 509€, adică 1837 lei (509 x 3,6082 lei), total de plată în cei 30 de ani – 183.272 € (661.000 lei).

(completare ulterioară nr.1, 25 aprilie 2013: de ce oi fi calculat suma totală de returnat (în lei ) la cursul mic din 2008, nu ştiu, pentru că odată cu creşterea cursului şi rata a crescut, prin urmare suma de returnat băncii e mai mare de 661.000. O lăsăm totuşi aşa, nu strică argumentaţia).

4 ani mai târziu, preţul în euro a ajuns la jumătate. Dar în lei ?

La 1 iunie 2012, 1 € = 4,4648 RON. Creditul pentru acelaşi apartament, în valoare de 37.500€, cu o dobânda marca Prima Casă de 5%, duce la o rată de 398€, adică 1776 lei (mai puţin cu vreo 60 de lei faţă de creditul din 2008), însă perioada creditului este de doar 10 ani, în loc de 30 ! Suma totală de returnat este de 42.730€ (213.000 lei).

Pentru cei ce au chiulit la matematică, să recapitulăm:

 • preţ (în euro) la jumătate fată de 2008 (37.500€ versus 75.000€). Cârcotaşii vor dori să adăugăm și chiria plătită în aceşti 4 ani. Să le facem pe plac: 250€ chirie lunară înseamnă în 4 ani 12.000€, prin urmare avem un preț total în 2012 de 50.000€ faţă de 75.000€ cât era în 2008. Dar stai, asta nu-i tot !
 • împrumut de 10 ani în loc de 30 (dacă mai punem la socoteală şi cei 4 ani de chirie – 2008-2012 – avem 14 ani până apartamentul este al nostru)
 • sumă totală de returnat (în lei): 213.000 lei în 2012 faţa de 661.000 lei în 2008, adică mai puţin de o treime ! (completare ulterioară nr.2, 25 aprilie 2013: de fapt suma totală plătită în cazul achiziţiei din 2008 este şi mai mare de 661.000 lei, conform comentariului nr.1 de mai sus).

Evident, asemenea calcule sunt de-a dreptul meschine, vorba cuiva implicat în imobiliare. Cum e şi mai meschin să spui că preţurile sunt încă prea mari şi că vor scădea şi mai mult odată cu oprirea Primei Case. Dar cine stă să calculeze aşa ceva dacă a zis la ştiri că acum e cel mai bun moment să cumperi o locuinţă ? Sau în ziar scria ? Nu mai ţin minte, maică, dar dacă zicea, zicea !

Pentru formule calcul credit, click aici.  Folosiţi excelul cu încredere, e aceeaşi formulă de calcul a ratelor folosită şi în bănci.

Reclame

9 răspunsuri la „Preţurile în euro ale apartamentelor au scăzut cu 50% faţă de 2008 ! Dar în lei ?

 1. Mi-am prins urechile in procente, inmultiri si impartiri…
  Recunosc, articolul a inceput excelent, dar pe la jumatate m-am oprit din citit si m-a pufnit rasul:) Motivul, pentru mine, e foarte amuzant: de ce s-a ajuns sa se scrie, in 2012, un articol lung cat un tratat de istorie, cu zeci de calcule(le) matematice? Ca sa se demonstreze ca aia care inca mai asteapta, care inca nu vor sa cumpere case, sunt niste fraieri?
  Oricat vom incerca sa-i dojenim ca nu vor sa se puna cu burta pe cumparat apartamente, raman la parerea mea ferma: piata imobiliara isi va da drumul, cu motoarele turate la maxim, in ziua in care preturile apartamentelor vor ajunge la nivelul anului 1990, an in care preturile au atins un maxim istoric.
  Da, „un maxim” am zis, n-am tastat gresit…
  Fiindca ce-a urmat dupa, a fost o mare… bula. Uite ca a facut „poc” si ne-a lasat cu pixu-n mana scriind procende, inmultind si impartind, ca sa putem demonstra ca ceea ce vedem nu este adevarat…

  • Dar mesajul meu nu era acela că trebuie cumpărat acum, din contră ! Preţurile sunt încă foarte mari ! Voiam doar să îi contrez pe cei ce spun că: 1) preţurile nu prea au scăzut şi că 2) degeaba mai aşteaptă cei ce așteaptă scăderi de preţ.

 2. Interesant punct de vedere, chiar nu ma gandisem sa includ aprecierea EUR/RON in calcule, pentru ca faceam permanent comparatia cu preturi in alte parti ale Europei si cu America. De exemplu in ciuda situatiei dificile economic si politic, pare o ocazie de cumparat in Grecia. Lucru care insa descurajaza este faptul ca avocatii locali au tras pe sfoara pe unii straini care au incercat sa cumpere. Alte ocazii foarte interesante s-au gasit in Germania, in orase apartinand fostului Est. In SUA e fie jale, fie sunt zone unde preturile si cererea sunt la cote foarte inalte.

 3. Draga Florin, stiu nu am scris demult dar acum mi-am facut ceva timp si am vazut tema voastra cu preturi imo si calcule bancare.
  Nu pot sa spun decat urmatorul lucru, lucrand de mai bine de 2 ani pe brosuri de tarife si comisioane sau comisioane si tarife bancare (caietelele interne cu preturi dobanzi si alte cele care se elibereaza doar daca iti faci orice fel de contract sau cont cu ele), am retinut cateva lucruri care incet dar sigur m-au facut sa realizez ca orice banca sau institutie financiara, sau de creditare este o excroaca, hoata de proportii.
  Si cand spun institutie financiara ma refer inclusiv la brokeraje sau asigurari de orice fel, toate fara doar si poate sunt hoate.
  Am observat o crestere masiva a tuturor preturilor indicelor fara exceptie, pe care sa le mascheze ca si cum ar fi „la oferta” le dau gratuit, mai apoi aplicand in decursul aceluiasi contract la o luna sau trei de la semnare niste scoruri de te crucesti.
  Adica:
  toate preturile au crescut la toate serviciile si transferurile de bani, la dobanzi si la comisioane, unele le-au trecut gratuite ca si oferta speciala, iar mai apoi peste un timp dat(in primele 3 luni gratis etc. gen oferta upc sau rds sau alte firme speculante) le taxeaza la preturi halucinante care sa compenseze neplata celor 3 luni de oferta si sa acopere si alte cheltuieli de marketing pe viitor inclusiv materiale publicitare(o strangere de foduri nejustificata).
  Si la toate am vazut aceeasi miscare.
  De asemenea am observat o tendinta in a creea „legi” interne ale bancii, disclaimere in subsolul paginilor cu referire la unele dintre tarife cu mentiunea: nu ne asumam raspunderea pentru eventualele modificari ale indicelui X” de care oamenii habar n-au ce este si afla doar dupa cautari repetate pe internet si alte surse ca de fapt banca nu isi asuma raspunderea pentru propriile actiuni, sau modificari de regulament sau tarife, si ca nu este obligata sa te informeze in scris de fiecare data cand face o asemenea modificare, sau sustine ca de fapt acea modificare nu este facuta de ea si ca nu poate fi obligata sa te informeze pentru indicele BNR sau tarifele celorlator institutii implicate(Stat sau oricare alta).
  Cel mai grav este ca la inceput te pune sa semnezi un contract si o declaratie pe proprie raspundere ca ai inteles si acceptat toate termenele si conditiile date de institutie si mai mult ca ai inteles toate punctele din contracul semnat. Astfel ai si renuntat la toate procesele eventuale cu banca adica esti un caz pierdut de la inceput!
  Sa nu mai povestesc de problemele cu rambursare anticipata, la credite nu am vazut nicaieri informatii scrise negru pe alb cum ca rambursarea anticipata sa fie acceptata fara comision sau dobanda majorata(amortizarea bancii), am vazut acest lucru doar in reclame si pliante promotionale, dar in contracte sau in brosurile cu tarife nicaieri, de asemnea nu am vazut nicaieri de cand se pot efectua aceste rambursari pe durata contractului.
  Au sectiuni cu drepturile contractantului si drepturile bancii, diferenta este una drastica, de fapt clientul are nici 10% drepturi fata de banca, de asemena toata informatia este conceputa pentru a fi inteleasa cu greu, sunt mult mai multe punctele care descriu ce nu are voie si la ce nu are dreptul clientul decat cele care arata ce poate sa faca si care sunt beneficiile acestui contract.
  In schimb institutia isi exprima clar drepturile si incearca sa cuprinda cat mai multe ipostaze pe care sa le exemplifice gen: ” in cazul in care beneficiarul etc…, banca are dreptul sa disloce sume din conturile curente ale acestuia pentru plata ratei”, adica pune sechestru pe toate conturile pe care le ai pentru a plati restanta (daca ai una)
  O alta categorie de marsavi sunt asiguratorii, ei au tehnica: ai depasit varsta cutare nu ai posibilitate de a cotiza mai putin la acest gen de contract, eventual sa facem unul cu o suma mai mica, dar care automat implica pierderea sumei investite pana in acel punct in celalt contract. asa ca voie sau nevoie mai bine platesti anual cu 5, 10, 30 de lei mai mult ca sa nu pierzi ce ai „strans” „in caz ca”.
  Despre celelate lighioane ar stii altii poate sa spuna mai multe dar toate aceste lucruri le stiu din prima mana, si sunt groaznice acele contracte.

  De cand lucrez cu asemnea lucruri m-am scarbit de tot, si asa sta traba peste tot.
  Am incercat sa ma conving ca na totusi nu e chiar as de negru dracu, si am mers la o agentie de brokeraj de credite ca sa imi confirm da sau ba.
  Si am fost efectiv spulberata de cate rahaturi am auzit.

  Asa ca de aceea nu imi iau Casa pe credit !!
  Sa moara bancile si ciumele de ciuda!!!
  Nu este niciun cetatean obligat sa accepte aceste mizerii, este responsabil pentru viata lui si vai de acea viata daca va cadea in butoiul cu heroina a bancilor!!

  • Eu am stat zilele trecute o ora ca sa inchid un cont la banca. Respectivul cont se dechidese odata cu un depozit pe care il aveam la ei si nu s-au sinchisit sa ma intrebe atunci cand am lichidat depozitul daca mai vreau sa pastrez contul deschis (evident ca nu aveam nici un motiv sa il pastrez). Si pentru ca nu am fost FIX in agentia in care deschisesem contul, a durat o ora intreaga sa trimita cererea prin fax catre agentia respectiva (asta dupa ce voiau sa ma trimita pe mine acolo, pentru ca, citez, „doar acolo se poate inchide contul !”. Ei, nu mai spune, da’ ia incearca matale sa il inchizi de aici. Evident ca s-a putut).

   Daca m-am enervat atata doar din cauza unui cont ramas dechis din cauza incompetentei lor, nu vreau sa ma gandesc la stresul semnarii unui contract de credit.

   • Intr-adevar asa sta treba cu toate procedurile legate de produsele bancare.
    Am patit si eu aceeasi poveste si mai am o treaba asemanatoare la BNR. dar nu o sa ma las de data asta purtata si o sa ma duc direct la centrala BNR si o sa inchid socotelile acolo. Sunt nerusinati comozi si de multe ori habarnisti functionari de banca luati aiurea ca sa respire aer conditionat dupa un birou.
    Nu vroiam sa ii vorbesc de rau dar pana si la primarie sau la consiliu au ajuns functionarii sa fie mai de treaba! SI stiti ce inseamna sa stai la cozi la institutiile statului.

    Servicii neprofesioniste si jignitoare din partea bancilor.

 4. Pingback: Evoluţia preţurilor apartamentelor (în lei): 2000-2012 | Basme imobiliare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s