Preţurile apartamentelor la jumătate faţă de 2008 ! Cumpărăm sau mai aşteptăm ?

arhitect E. mă dojenea în articolul anterior, considerând că reproşez ceva celor ce nu au cumpărat încă un apartament, acum când preţurile sunt la jumătate faţă de 2008.

Nici vorba de aşa ceva, din contră !  Preţurile apartamentelor crescuseră în perioada 2000-2008 de vreo 10 ori, deci scăderea de 50% nu este suficientă, preţurile sunt încă duble faţă de anul 2000 !

Unii din voi vor spune probabil că şi salariile românilor au crescut din 2000 încoace. E adevărat: în iunie 2000 salariul mediu net pe economie era de 210 lei (de fapt 2.100.000 lei vechi (ROL), dar după denominare îl putem considera 210 lei noi, adică RON), deci 109 € la cursul valutar de atunci. Cât e salariul mediu net astăzi ? În aprilie 2012 era 1553 lei, adică vreo 350€. Salariul mediu net a crescut deci din 2000 încoace de vreo 3,2 ori.

În anul 2000, preţul mediu al unui apartament de 2 camere era în Bucureşti vreo 14.000€ (iar preţul median de 10.000€). Dacă salariul mediu a crescut de 3,2 ori, ne-am putea aştepta ca astăzi preţul mediu al unui apartament de 2 camere în Bucureşti să fie 45.000€, iar preţul median de 32.000€, nu ? Ar fi oarecum echitabil.

Nu chiar.

Din două motive:

 • în 2000 nu treceam printr-o criză economică mondială (cu nesiguranţa zilei de mâine şi şomajul aferent).
 • în 2012 abia 20% din populaţie câştigă cel puţin salariu mediu pe economie, deci pentru marea majoritate a populaţiei chiar şi preţul de mai sus e prea mare (am mai calculat preţul corect şi cu altă ocazie).
Reclame

4 răspunsuri la „Preţurile apartamentelor la jumătate faţă de 2008 ! Cumpărăm sau mai aşteptăm ?

 1. Știu că e cam vechi articolul, dar totuși am să-mi dau cu părerea.
  Salariile au crescut de 3 ori în 10 ani și tot sunt mult sub cele din europa de vest. Deci loc de crescut pentru 10-20 de ani tot este de încă 2-3 ori dacă nu și mai mult.
  Părerea mea e că e inevitabil să ajungem acolo, deci și prețurile la imobile vor crește raportat la acele salarii.
  Iar cine ia acum pe termen lung tot va ieși mai câștigat decât dacă mai așteaptă. Poate mai merită așteptat 1-2 ani să mai scoți vreo 10 procente mai puțin, dar eu unu tot prevăd cel puțin o dublare a salariilor și implicit și a prețurilor pentru următorii 10 ani.
  Și această perspectivă și ajutorul dat de prima casă nu vor lăsa prețurile să scadă chiar dacă momentan mulți nu-și permit să plătească prețul pe locuință.

  • Da, articolul e mai vechi, dar fazani inca mai sunt, deci e de actualitate.

   Desigur, salariile noastre vor ajunde egale cu cele ale europenilor pentru simplul motiv ca…. ahhh… Romania e in Europa, nu ? Nu pentru ca suntem productivi sau alte asemenea.

   Suntem in recesiune, nu se vede nici o solutie de iesire, dar salariile vor creste.. pana la cer. Dar stai, parca am mai auzit asta in trecut. Parca prin 2007. Shit !

   Preturi precum cele din 2007 nu vom mai vedea noi, poate copii nostri. Motive sunt cu duiumul: scaderea demografica, emigrarea etc. S-a tot discutat despre asta, cauta articole pe internet, sunt destule.

   Dragul meu, daca ar disparea prima casa, ai vedea scaderi de 10% la fiecare 3 luni, nu la 2 ani. Nu uita ca preturile au scazut cu vreo 39% in vreo 9 luni, pana la pornirea primei case.

   Deci preturile nu vor scadea, desi multi nu si le permit. Logic, nu ? Cam ce note aveai la Economie în clasa a doispea ? Sau nu ai facut ?

   Sergiu, stai jos, ai 4 pe azi ! 🙂

   • Eu sper să ai dreptate să scadă, dar eu unu sunt optimist în privința economiei și parcă n-aș vrea să ratez momentul când prețurile la apartament o vor lua razna ca înainte de 2008.
    Poate nu-s eu specialist în cum va merge economia, dar eu m-am angajat prima dată acum 3 ani jumate cu puțin peste salariul minim și acum am mai mult de triplu și sunt convins că în următorii ani îmi va mai crește cu minim 10% pe an (în euro) în următorii 3-4 ani. Poate și faptul că stau la Cluj și orașul s-a dezvoltat mult în ultimii ani ajută, dar în cele din urmă cred că vom ajunge să fim cel puțin la jumătate competivitatea europenilor și salarii măcar la o treime din cât au nemții ori francezii care tot ar fi o dublare a salariilor actuale.

    Așa că acum nu-și permite lumea să cumpere, dar peste câțiva ani își vor permite, iar vânzătorii nu au motive să vândă mai jos când știu că peste ceva vreme apartamentele se vor putea vinde și la prețuri mai mari.

    • Sergiu, daca tu (si nu esti singurul) tremuri de frica unor posibili scumpiri si cumperi la preturile actuale, normal ca nu or sa scada, nu e evident ? Preturile nu vor mai reveni la valorile din 2008. Uite aici o lista de motive.
     A, uite si motivele pentru care cei mai multi care au facut credit pe 30 de ani nu-si vor putea plati ratele pana la final.

     Si mie imi creste salariul periodic, dar cei care suntem in situatia asta suntem o minoritate, majoritatea romanilor o duc din ce in ce mai rau si nu se vede inca lumina de la capatul tunelului, din contra. Pai tu vrei sa castigam o treime cat nemtii dar sa avem acelasi pret ca si ei la metrul patrat de locuinta ?!? Nu ti pe pare aberant ?

     Vanzatorii viseaza preturile din timpul bulei, dar atata timp cat nu vind, stii cat valoreaza apartamentul lor ? Spre zero. Valoarea unui bun se vede la vanzare, nu in anunturi optimiste postate pe situri de imobiliare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s