Profesioniştii (II) – Nu fă ce face popa ! (sau bancherul)

Un mit urban destul de popular afirmă că cizmarul umblă tot timpul cu pantofii dezlipiţi, că un croitor poartă hainele cu buzunarele descusute sau că electricianul nu are niciodată siguranţe de schimb în casă. De multe ori, mitul se confirmă. Dar să vorbim mai bine despre bancheri, care s-au dat în stambă destul de urât în trecutul apropiat, şi despre care ar trebui să spunem – asta ca să continuăm ideea mitului – că nu au nici un ban în portofel sau că sunt risipitori:

Directoare de filială a unei bănci de top, mamă grijulie. Se hotărăşte înainte de venirea crizei să îi facă un cadou fiicei sale adolescente. Un apartament nou-nouţ, într-un oraş de provincie, complet mobilat chiar de dezvoltatorul imobiliar. Preţ? O nimica toată: peste 100.000 €. Împrumută marea majoritate a sumei şi are de plată, vreme de vreo 30 de ani, câte 600 de euro. Lunar. Auch!

Directoare de filială a unei bănci foarte populare, soţie atentă şi iubitoare. Se hotărăşte, înainte de venirea crizei, împreună cu tânărul ei soţ,  să cumpere un apartament, în acelaşi frumos oraş de provincie. Preţ ? Doar vreo 70.000 €. Mai face şi alt credit pentru o maşină. Şi o descoperire de cont (overdraft) pentru mobilă. Şi un card de credit pentru alte cheltuieli. De fapt, întrebată la un moment dat câte produse de creditare foloseşte, se fâstâceşte şi recunoaşte că nici ea nu mai ştie. A, şi un card de cumpărături. Ahh!

Director de filială a unei bănci de top 5, soţ iubitor şi tată atent. Se hotărăşte în 2008 să cumpere un teren pentru viitoarea casă pe care ar vrea să o construiască. Preţ ? Vrea 50.000 de franci elveţieni. Da, moneda aia pe care o recomanda el clienţilor şi care şi-a dublat cursul faţă de minimul său din 2007. Despre construcţia casei nu mai ştim nimic, dar ştim că rata îi cam face bătături în buricele degetelor, când numără leii pe care îi plătește lună de lună. Touche!

Funcţionară a unei bănci de renume. Se hotărăşte, pe la începutul crizei, să cumpere un apartament, împreună cu soţul ei, prin credit, cu franci elveţieni. Nu are nici măcar banii de avans. Între timp rata a crescut şi a făcut deja 3 (trei) refinanţări. Zice că nu ar mai plăti rata, până nu se linişteşte cursul. Ei, o înţelege banca, doar sunt şi ei oameni, nu ? Phiu!

Funcţionară a unei bănci de renume. Salariu mic, contrar prejudecăţii „ăştia din bănci câştigă bine”. Câştigau ei din bonusuri din 2007-2008, când erau cozi la credite, nu acum. Are un credit de vreo 10.000 €, la fel ca şi proaspătul ei soţ. El l-a făcut pentru maşină. Ea nu ştie pentru ce l-a făcut pe al ei. „Să fie acolo nişte bani”, zicea ea. Banii au fost, banii s-au dus. Doar banii trebuie să circule, spunea odată un coleg. Aşteaptă cu nerăbdare să aplice pentru Prima Casă. Ce, dacă mai au încă 2 credite o fi o problemă ?! Şi dacă se termină fondurile la Prima Casă ? Fuck !

Funcţionară a unei bănci serioase. Scâncea către viitorul soţ prin 2008 că vrea credit pentru apartament. Viitorul soţ se opune, îi explică problema preţurilor mult prea mari şi îi oferă alternativa: chiria. În 2012 tânăra îi dă dreptate şi mai aşteaptă încă scăderea preţurilor. Mda..

***

Aproape toţi cei menţionaţi mai sus întreabă cu orice ocazie, ca nişte zombi spălaţi pe creier: „Dar voi de ce nu faceţi credit Prima Casă ?”. Pentru că gândim, de aia. Cazurile au fost culese din 3 agenţii bancare situate în două oraşe diferite. Cazuri identice mai sunt cu duiumul prin toată ţara.  Nu sunt excepţii, ci mai degrabă reguli în branşa lor. Dar de unde să fi ştiut bieţii de venirea crizei ? De unde să ştie preţul corect al unui apartament ? Doar ei au absolvit Literele sau Filosofia, nu Economia. De unde să fi auzit săracii (cu duhul) de fenomenul de balon imobiliar ? Ce poţi cere unui popor îndobitocit de televizor şi CanCan, dacă nici măcar bancherii nu au ştiut (şi încă nu ştiu) pe ce lume trăiesc ?

Reclame

9 răspunsuri la „Profesioniştii (II) – Nu fă ce face popa ! (sau bancherul)

 1. Vai ce rusine 🙂 🙂 pai tocmai bancherii se prind in capcana de sobo cu lipici cel mai des?
  Devin sclavii institutiei in care isi pierd demnitatea in fiecare zi 🙂 si tremura sa nu fie dati afara de la butoiul cu miere cianata 🙂

  • Asta inseamna sa fie un popor intreg victima voluntara spalaturilor de creier. Mare fericire Doamne, cu credite ne vom naste si le vom lasa mostenire ca „tezaur” generatiilor viitoare.
   Si desi ne stim cu totii soarta si ce ne asteapta ca rezultat al vietii politice si economice sau de sanatate si invatamant infecte mai platim si la mama Omida sa ne citeasca viitorul 🙂
   Si ne miram ca suntem numiti VITE 🙂 🙂

  • Da, si din pacate multi ar vrea sa plece de prin banci, dar nu pot pentru ca au o dobanda mai mica decat cea standard la creditele proprietate personala.. Iar daca pleaca, e posibil sa se mareasca dobanda..

   • Tzeapa !!!! 🙂 Foarte tare. Dar asa macar se invata dracului minte si isi educ poate plozii sa nu faca asa cum au patit ei. Asta daca au taria de caracter necesara sa recunoasca ca au gresit.

 2. Dle Basme, ce ziceti de caderea RON/EUR de azi?
  Eu spun ca desi creditacii rasufla usurati inca suntem pe un balon de sapun suflat de BNR, si dupa ei potopul nu?
  Am citit ca in 89 euro era 14lei si ceva, daca scandalul continua va fi mai avantajos sa iei credit pe max 10 ani in LEI, asta in cazul in care in urmatorii 2 ani se va ajunge la pretul real pe mp.
  Spor la case!!!

 3. Ce să zic, e o revenire, dar e destul de mică. Şi cum politicienii noştri nu se vor calma prea curând, cred că vom mai avea creşteri ale cursului leu/euro, cum am avut şi până în ziua referendumului.
  Creditul în lei ar fi trebui să fie singura opţiune pentru români, dar se pare că ei au considerat exact pe dos. De obicei îşi motivau alegerea creditului în valute datorită dobânzilor mai mici, dar nu dobânzile mari sunt problema cu creditele românilor, ci sumele prea mari împrumutate pentru cumpărarea apartamentelor.

  • Asa este, avem nevoie urgent de o limpezire pe toate planurile mai ales cel politic.
   Daca scapam de coruptie si politica prost facuta, care in momentul de fata este doar un balci de interese corupte, si trecem la politica pentru dezvoltare in colaborare poate mai avem sanse.
   Pana atunci nu avem alta optiune decat sa asteptam un pic si sa vedem daca se misca sau nu fagasele in directia buna.
   Pana cand ei se vor certa numai rau se va intampla.
   Apropos am gasit pe site-uri imo ale bancilor lucruri interesante, si multe zvonuri cum ca ar creste preturile. Cred ca astia au lansat iar o bomba de dezinformare.

   • Pai băncile nu au nici un interes să acorde credite imobiliare de 15.000 €. Nu mai bine oferă câte 50.000 ? Normal că manipulează finuţ, încearcă şi ei.
    A, spune-mi te rog Florin: basme imobiliare e doar numele blogului 🙂

 4. Pingback: Nu trageţi în bancheri ! | Basme imobiliare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s