Plăteşti rata proprietarului ?

Familia Popescu cumpără în 2003 un apartament cu 2 camere. Aveau economisiţi deja o treime din bani, iar restul au împrumutat printr-un credit ipotecar de 20 de ani. Rata lunară: sub 75$. Măricică pentru vremurile de atunci, când salariul minim pe economie era vreo 65$.

În 2012 rata devine un mizilic. Sătui de viaţa la bloc şi cu un copil născut între timp, Popeştii se hotărăsc să se mute la casă. Încearcă să vândă apartamentul, dar preţul cerut e prea mare, iar clienţi – ioc. Dau din coate şi „se descurcă” până la urmă, obţinând un credit Prima Casă pentru a putea cumpăra casa dorită (credit prima casa pentru a doua casă, carevasăzică). Cam departe de oraş, de aici şi preţul mai mic, dar casa nu-i apartament, are şi curte, toate bune şi frumoase.

Prin urmare Popeştii au acum o nouă rată, vreme de 30 de ani. Mai au şi pe cea pentru apartament – vreo 10 ani – dar măcar e mică, abia se simte. Cum nu au altă soluţie, decid să închirieze apartamentul, pentru a putea plăti rata casei. Găsesc chiriaşi destul de rapid, iar suma neg0ciată e cu doar 10€ mai mică decât rata. Cum s-ar zice, casa se plăteşte (aproape) singură. „Ne vedem peste 30 de ani !”, ar putea spune ei.

Ai dracu’ Popeştii !

Intră în scenă familia Ionescu, proaspeţii chiriaşi. Mai tineri decât Popeştii, care se gândesc că au tras lozul câştigător: pentru doar 10€ în plus pe lună, au schimbat micul apartament pe casa de 3 ori mai mare. Mare casa, dar şi mai mari fraieri Ioneştii ăştia, cum plătesc ei casa, deşi stau în apartament ! Dacă ar avea un pic de minte, ar face şi ei rată, că banii pe chirie nu se mai întorc. Deh, tineri neştiutori, dacă n-a avut cine să-i înveţe !

Ceea ce nu ştie însă familia Popescu e că Ioneştii nu le vor plăti prea mult timp chiria (adică rata pentru casă). În orice caz, nu toți cei 30 de ani, şi deşi Popeştii vor găsi alţi chiriaşi care să plătească în locul lor, s-ar putea să aibă ceva probleme în lunile în care vor căuta noi clienţi. Iar rata la bancă nu aşteaptă. Dar, cel mai important, Ioneştii au fost mai harnici decât ei şi au strâns bani cât să cumpere cu banii jos un apartament identic cu al lor (de-ar şti Popeştii, le-ar zice nebuni de legat). Vor mai cheltui vreun an, doi cu chiria şi vor putea cumpăra în schimb unul de 3 camere, cu aceiaşi bani (azi ar trebui să mai împrumute vreo 10-15.000€, plus dobânda, şi nu merită). E ca la şah: sacrifici azi un pion ca să salvezi mâine regina. Adică plăteşti azi un leu chirie ca să cumperi mâine apartamentul cu 2 lei mai puţin.

Şi mai ai dracu’ Ioneştii !

Reclame

4 răspunsuri la „Plăteşti rata proprietarului ?

 1. Nu exista o cale corecta. Exista doar „calea care ti se potriveste”. Pentru unii aceasta cale este imprumut, pentru altii calea este chirie. Ar fi bine ca fiecare sa inteleaga ce vrea, de ce vrea si daca merita acel lucru.

  Oamenii au tendinta de a calcula foarte prost banii: daca iti permiti luna asta sa platesti 10 milioane rata, nu inseamna ca iti vei permite si luna urmatoare.

  Imi permit sa dau un sfat, desi nu sunt nici batran, nici intelept: Nu-ti fa planuri pe mai mult de 2 ani, pentru ca in 2 ani lucrurile se schimba mult si foarte mult. Ce inseamna asta? Daca ai bani sa-ti cumperi o casa, si asta e scopul tau in viata… cumpara. Daca scopul tau e altul decat acela de a fi proprietar pe 4 pereti, gandeste-te la ce vrei si fa acel lucru. Omul isi doreste siguranta, stabilitate si gresteste crezand ca avand 4 pereti va avea siguranta zilei de maine.

  Eu fac altceva:
  1. Fara datorii, de niciun fel. Ce am, am, ce n-am, nu cheltui.

  2. Incearca sa strangi bani de subzistenta pentru 18-24 de luni. Ce inseamna asta? Chiria la o garsoniera + 15 lei pe zi. cat inseamna asta? 300 * 24 -> 7200 de euro. Pune-i deoparte si nu te atinge de ei. Nu poti? Pai cum vrei sa platesti rata la un apartament daca tu nu poti in 2 ani sa pui banii astia deoparte?

  3. O asigurare de viata + o asigurare medicala care sa acopere eventuale probleme ce pot aparea, astfel incat cei ce raman dupa tine, in cazul in care te faci praf de stele, sa aiba cu ce trai pana se pun pe picioare.

  4. Hobby-uri, plimbari, timp liber. Cat mai mult posibil. Vei muri, accepta asta. Traieste-ti viata asa cum vrei. Nu traiesti pentru ultimul tip de iphone si nici pentru ultimul tip de laptop. Traieste pentru tine. Sa nu crezi ca vei trai vesnic… vei muri, este firesc, este normal. Mai grav decat sa mori este sa nu traiesti.

  5. Daca dupa toate astea mai ai bani… putem vorbi de investitii :).

  • Da’ tu chiar esti enervant ! Sfaturi, fara credite, cheltui ce ai, economisire, asigurare, hobby-uri, investitii. Auzi, e frumos ce zici, dar cati bani ziceau astia ca pot lua cu prima casa ? Si se pun si bonurile de masa la venituri ? SE PUUUN ??? Super ! Pai ma duc sa iau banii si dupa aia vedem cum facem cu treburile alea de care zici tu, daca mai avem bani, da ? Ca sper sa iau cu vreo mie de euro in plus, au bagat astia la carrefour o plasma 3d mortala cu leduri, sau LED, naiba s-o ia, si imi iau si din aia !

   Acuma serios vorbind, normal ca fiecare trebuie sa gaseasca solutia care i se potriveste, numai ca in Romania se pare ca se merge pe principiul „de ce sa stau in chirie, nu am nimic de pierdut daca fac rata, tot aia e”. Si culmea e ca nu au nimic de pierdut: mintile oricum nu le (mai) au, banii oricum se duc…

 2. Pingback: Popeştii contra Ioneştii – despărţirea | Basme imobiliare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s