Vrei să se scumpească locuinţele după ce devii proprietar ?

Din şirul micilor răutăţi ce se spun pe forumurile imobiliare, extrag una ce-mi pare foarte perversă:

„Mda, vrei să cumperi un apartament la preţuri mici, cu maxim 500€/mp. Dar nu cumva îţi vei dori, după ce ai devenit proprietar, preţuri de 1000€/mp ? Vorba aia, să poţi face şi tu un mic profit dacă ţi se năzare să vinzi mai târziu.

Întrebarea e bună, n-am ce zice. Dar porneşte de la o premisă greşită, cum că românii îşi doresc preţuri mici nu pentru că astea sunt preţurile pe care şi le permit, ci pentru că au intenţii speculative. Prea puţin adevărat, deşi sunt şi dintr-ăştia. Cei mai mulţi din cei ce ar cumpăra astăzi o locuinţă nu s-ar gândi să o vândă ulterior, achiziţia făcându-se doar pentru a satisface nevoia de spaţiu locativ. Mai mult, o creştere ulterioară a preţurilor nu le-ar aduce neapărat un beneficiu, ba din contră.

De ce ?

Să ziceam ca ai cumpăra mâine un apartament de 2 camere cu 25.000€, iar unul de 3 camere ar costa 35.000€. Peste 5-10 ani poate vei dori să te muţi la 3 camere, sau de la 3 la 4 camere. Dacă preţurile apartamentelor s-ar dubla între timp, în loc să plăteşti doar 10.000€  în plus pentru a putea face tranziţia, ar trebui să mai scoţi din buzunar 20.000€ sau poate şi mai mult.

De ce ar trebui să te bucure deci faptul că locuinţa ta valorează mai mult ?

sursă foto

Reclame

2 răspunsuri la „Vrei să se scumpească locuinţele după ce devii proprietar ?

 1. „De ce ar trebui să te bucure deci faptul că locuinţa ta valorează mai mult ?”
  pentru acelasi motiv pt care te bucura ca masina valoreaza mai mult, ca bijuteriile valoreaza mai mult, ca bunurile personale in general valoreaza mai mult: pt ca le poti preschimba la nevoie in bani (adica bunuri si servicii mai multe sau mai de calitate).
  filozofic vorbind, bunul respectiv (imobilul) ar trebui nu doar sa valoreze mai mult ci mai mult in raport cu celelalte bunuri si servicii (ca vanzandu-l pe cel vizat sa beneficiem de o valoare mai mare), dar simplist vorbind da, e bine ca locuinta ta sa valoreze mai mult 🙂

  • Tudore, poate nu m-am facut inteles:
   1) Poti fi un adult care a cumparat cu ceva vreme in urma o locuinta. Daca doresti sa schimbi mai tarziu cu ceva mai mare, nu te va avantaja scumpirea locuintelor in general si a ta in particular. Ar mai fi cazul in care ai imbatranit si doresti sa treci de la ceva mai mare la ceva mai mic: in acest caz iesi in castig, dar stiu prea putini batrani in Romania care fac asta. Ar fi bine daca ar face-o): stiu un caz de batrana singura in 3 camere care ia ajutor de incalzire (dar nici prin gand nu ii trece prin cap sa vanda si sa treaca la 2 sau 1 camera).
   2) Ai copii si ar vrea si ei sa isi cumpere o casa. Cu ce te bucura ca locuinta ta valoreaza mai mult daca ei, in loc sa dea 25mii, dau 50 pe a lor ?
   3) Poate sunt eu tampit, dar de cand s-au scumpit casele in Romania vad mult mai multi oameni nefericiti. Tie iti place sa fii inconjurati de oameni care nu isi pot permite o locuinta ? Iti garantez ca in final ai si tu de castigat daca pretul apartamentelor nu creste aiurea, oricat de multe apartamente ai avea in proprietate.
   4) Compari bunuri de baza (locuinta) cu bunuri fara de care se poate trai (bijuterii). Nu e ok. Mai erau unii care comparau pretul locuintei cu cel al unui autovehicul. Nu am inteles niciodata de ce comparau cu pretul unui Logan si nu cu cel al unui Ferrari.
   5) Preturile caselor nu cresc niciodata singure.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s