Prima Casă în lei – efecte

Îmi făcusem la un moment dat un calcul referitor la subiectul „sumă mare de împrumutat versus dobândă mare „. Acum, când Prima Casă în lei îşi iţeşte capul de după colţ, problema redevine interesantă. De ce ? Pentru că varianta în lei va avea dobânzi mai mari decât cea în euro. O fi asta neapărat un lucru rău ? Unii spun că da.

Când vine vorba de credite, mai ales cele imobiliare, aud foarte des discuţii legate de dobândă: că e prea mare, că e variabilă. Aşa este de multe ori, dar e asta adevărata problemă a creditelor de pe la noi ? Nu cumva sumele împrumutate sunt mai degrabă problema, şi nu nivelul dobânzilor ? Dobânda poate fi mult mai mare decât e în acest moment, dacă suma care se împrumută este rezonabilă (de exemplu, ai doar jumătate din suma de returnat dacă împrumuţi 30.000€ cu dobândă 10% decât dacă împrumuţi 60.000€ cu 5% dobândă). Acum avem o situaţie taman pe dos: dobânda este destul de rezonabilă, însă sumele împrumutate pentru cumpărarea unui apartament sunt mult prea mari pentru realitatea românească.

Dar să nu ne îndepărtăm şi să încercăm un calcul:

Împrumută astăzi, 7 noiembrie 2012, robul lui Dumnezeu băncilor Popescu suma de 40.000€ (media împrumuturilor Prima Casă). Dobânda: 4,55% (BRD), deci o rată pe 30 de ani este de 204€. La un curs de 4,5171 lei pentru un euro, rata în lei înseamnă 921 lei.

Ce sumă va putea primi Popescu dacă ar trebui să facă un împrumut similar, dar în lei ? Cea mai mică dobândă pentru Prima Casă în lei o poate obţine într-o sucursală CEC: 8,33%. Dacă rata în lei ar fi tot de 921 lei, românul nostru ar putea împrumuta 121.725 lei, adică echivalentul a doar 26.948€. Păi şi dacă îşi măreşte un pic rata, ar întreba unii. Având însă în vedere că de obicei se merge pe principiul „iau toţi banii pe care mi-i dă banca”, şansele să poată face asta sunt destul de mici.

sursă foto

Reclame

11 răspunsuri la „Prima Casă în lei – efecte

 1. Mai e ceva de care as tine cont… neaparat: Marja Bancii… La credite in lei aceasta este de 2.5%, la credite in euro aceasta este de 4%… Roborul este la 5,8%, Euriborul este la 0,1%… Daca peste 5 ani va fi invers, ce vei face? Rata inflatiei este de 5% pe an. Daca tot vrei sa-ti pui streangul de gat, macar fa-o logic, fa-o in lei, platesti mai mult acum? stai sa vezi ce va fi peste 3 ani la creditele in euro…

 2. Personal consider ca un credit trebuie sa ti-l permiti. Ce inseamna asta: sa economisesti o suma X, sa spunem 30%, iar apoi sa iei imprumut o suma de bani asfel incat rata sa fie maxim X din venitul tau(adica 30%). Rata trebuie sa fie descrescatoare(sumele rambursate din principal sa fie egale). Creditul sa se intinde pe perioada cat mai scurta(5-7 ani). Creditele imobiliare erau la inceput pe 20 de ani apoi s-au facut pe 30 de ani.
  Trebuie ca esti idiot daca faci credit pe 30 de ani, intr-o moneda straina, cu avans 0, cu rate egale, pe jumatate din venitul pe care il ai…

  • Cum se zice?ca sa obtii un împrumut de la bancă trebuie să demonstrezi că n-ai nevoie de el.Era valabilă însă ceva vreme în urmă când încă nu se acorda credit pentru orice şi fără nici un fel de documentaţie serioasă

  • Nu suna rau ce zici:
   – ai economisit 75% din valoare, înseamna ca mai ai nevoie de doar 25%, deci fiind vorba de o suma mica, stresul financiar de a plati 75% din venit nu va fi de lunga durata.
   – ai economisit doar 15%, insemna ca veniturile nu-ti permit sa platesti/economisesti prea mult, deci o rata de 15% din venituri nu ar trebui sa-ti faca probleme.

   In primul caz, probabil ca rata nu va depasi vreo 5 ani. Insa in cazul al doilea, cand rata e doar 15% din venit, nu as vedea o problema sa se intinda chiar si pe durata a 30 de ani.

   • E un pic dificil să pui deoparte chiar şi 40% din valoarea unui imobil- atenţie! mă refer la valoarea vehiculată de către bancă. Chiar şi din preţul real al apartamentului e greu.Însă în alte chestii,mai puţin necesare sau scumpe,asta este calea de urmat în opinia mea.Maşina am cumpărat-o 30% cash iniţial şi după 18 luni de rate am achitat şi diferenţa, deşi mai aveam încă un an.
    Apartamentul aici, în Italia, am făcut avans 20% din valoare, am plătit taxele cash dar, aici e de făcut mare atenţie, am făcut dublă evaluare a apartamentului, cum s-ar zice, omul lor şi. omul meu.Nu am avut încredere in evaluatorul lor.Prin urmare am mai platit unul din banii mei, mişcare ce mi-a adus o economie de vreo 12 mii euro.

    • Am scris o povestioara (reala) numita pilda celor 3 porcusori. Crede-ma, se pot strange banii pentru un apartament. Trebuie doar vointa, minte, rabdare si un pic de sacrificii.
     Da, e adevarat, cei mai multi nu pot pentru ca au venituri prea mici. Dar sunt si cei ce pot strange, dar nu ii duce capul. Vorba aia, de ce sa strang banii in 5-10 ani cand pot sa fac rata azi pe 30 de ani ? Pai ce, eu sunt prost sa astept ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s