Poţi face munca agentului imobiliar ?

Diviziunea muncii şi rostul ei nu sunt greu de înţeles: cum nu poţi învăţa toate meseriile de pe lumea asta, te specializezi pe una singură şi cumperi serviciile de care ai nevoie. Mergi la cizmar, frizer, croitor, avocat sau medic pentru că nu poţi repara încălţămintea, nu te poţi tunde singur, nu-ţi poţi croi hainele, nu te poţi reprezenta în instanţă sau vindeca singur. Timpul tău costa bani iar cu banii pe care îi primeşti făcându-ţi meseria cumperi timpul celorlalţi. Altfel spus, vinzi timpul (şi priceperea ta) şi cumperi timpul (şi priceperea) altora. Simplu. Dacă te încăpăţânezi să le faci munca lor (şi să o faci prost) în loc să o faci pe a ta (pe care se presupune că o faci bine), vei pierde atât bani, cât şi timp.

Meseria de agent imobiliar e până la urmă ca oricare alta. Dar la cât de scumpi sunt agenţii imobiliari în România, ne permitem să le cumpărăm timpul ? Nu vorbim neapărat de eficienţa lor, ci doar de banii pe care ar trebui să îi plătim.

Cat te costă un agent ? 2000€ ? 1000€ ? 500€ ? Poţi încerca să ignori diviziunea muncii şi să faci treaba în locul lui ?

Ce presupune până la urmă colaborarea cu un agent imobiliar şi care sunt economiile de timp sau bani ? Să zicem că iţi cauți singur anunțurile pe internet sau în ziare. Cât cheltui? (timp, bani). Ce ai de pierdut ?

 • Timpul pierdut mergând la vizionări ? Cu agent sau fără, tot va trebui să vezi cu ochii tăi apartamentele (chiar dacă eşti vânzător, va trebui să vii oricum la fiecare vizionare pentru că cei mai mulţi proprietari nu acceptă să lase cheile pe mâna agenţilor). Nici o pierdere de timp. Dimpotrivă, fără ajutorul lui, rişti mai puţin să vezi un apartament ce nu corespunde cu cerinţele tale („Cum, nu voiaţi la parter ?!”)
 • Timp pierdut cu căutarea anunţurilor pe internet ? Cât să fie ? Maxim 30 de minute pe zi ?
 • Timp pierdut cu fluturaşi în cutiile poştale ? Maxim un weekend.
 • Telefoane date ? Sunt destule abonamente sub 10€/lună ce îţi asigură sute de apeluri. Și oricum vei vorbi cu agentul pentru fiecare apartament găsit.
 • Preţ mai mic ? Agentul nu are neapărat interes să obţină un preţ mai mic (deh, luăm comision procent din preţ).
 • Eventuale litigii ? Nu agentul va fi cel ce le va descoperi, oricum. Iar odată ce-şi va vedea comisionul în portofel, va deveni brusc neinteresat de problemele tale ulterioare.

Da, diviziunea muncii funcționează atâta timp cât nu-mi pot lipi papucii mai bine decât un cizmar, nu mă pot tunde singur, nu-mi pot croi sau ajusta singur hainele, nu mă pot reprezenta singur în instanţă şi nu mă pot vindeca singur. A, şi cât timp nu-mi pot cumpăra o locuinţă mai repede şi cu mai puţin stres (asta, evident, dacă agenţii nu s-ar agăţa precum ciulinii de blana câinilor, dar asta e deja alt capitol).

 ***

P.S.: Primesc cu câteva zile în urmă o notificare din partea Facebook. Cum care Facebook ? Ăsta. Cineva vrea să mă adauge în lista de prieteni. Până aici, nimic special. Atâta doar că e o agenţie imobiliară !

Să ne înțelegem, deci: eu mă chinui să conving poporul să renunţe la serviciile lor, iar ei mă vor prieten pe Facebook. Isteţi, n-am ce zice.

Reclame

3 răspunsuri la „Poţi face munca agentului imobiliar ?

 1. n-ar fi o idee sa descrii tu agentul / agentia imobiliara dupa ce le cunosti si mai bine decat acum? de ex…sa petreci…1-2 zile in una? nu ca angajat ci ca…observator, stagiar sau cum vrei sa-i spui.
  adica imi plac ideile tale, pe unele poate ar trebui sa-mi platesti copyright (glumesc aici) dar cred ca te-ar ajuta ori sa ai niste argumente mai bazate pe fapte, ori sa le ai pe cele corecte.

  • Am incercat sa colaborez cu agenti imobiliari cautand chirie si incercand la un moment dat sa cumpar un apartament. Mi-a ajuns, si m-am prins destul de repede cat de pregatiti sunt. Nu zic, unii sunt mai rasariti, dar tot nu le-am vazut utilitatea, si tot nu faceau nimic ce nu as fi putut sa fac si eu, fara sa le mai platesc si comisionul.

   Pai fapte reale am trait, corecte cred ca sunt (adica mai mult incurca oamenii decat ajuta). Ce mai e de aflat ? Iar internetul e plin de povesti cu patiti, nu mai e nici un secret pentru nimeni calitatea serviciilor oferite.

   Gandurile de mai sus le-am scris pentru ca citisem pe un forum o pledoarie pentru colaborarea cu agentii imobiliari. Zicea cineva ca daca te hotarasti sa lucrezi fara ei, nu vei mai plati comision, ci vei plati cu timpul tau. Atata doar ca mie nu mi-au iesit calculele la fel 🙂

 2. Poti si sa-ti zugravesti singur, poti si sa-ti repari frigiderul singur… poti sa-ti pui instalatia electrica singur… poti face multe lucruri singur, intrebarea care merita este: Le poti face bine? Raspunsul este: Nimeni nu le face bine pe toate. Desi in unele cazuri poate fi mai rentabil sa le faci singur, de multe ori se dovedeste a fi mai scump.

  Problema principala a „agentilor imobiliari” din Romania este ca… avem mult prea putini. Majoritatea nu sunt agenti imobiliari, sunt intermediari.

  Cand cumperi o casa/apartament, ai de platit mult mai multi specialisti, nu doar un agent imobiliar:
  trebuie platit un notar, sa verifice actele proprietatii,
  trebuie platit un avocat, sa asigure consultanta juridica,
  trebuie platit un arhitect, un inginer constructor, pentru a furniza detalii despre proprietatea ce se vrea cumparata. Ii platesti ca sa intelegi ce cumperi si sa intelegi pe ce dai banii.

  Ce ar trebui sa faca un agent? Sa fie reprezentat al unui singur client, sa nu fie platit de ambele parti,

  Pentru vanzator: sa informeze pe cel ce doreste sa vanda care este analiza la zi a pietei, care sunt preturile de AZI, cat se sta cu proprietatea pana e vanduta, si sa stabileasca impreuna cu vanzatorul un pret de listare, sa se ocupe de marketingul respectivei proprietati(cu toate costurile ce sunt incluse aici, postari pe site-uri, fluturasi, vizionari), sa ofere sfaturi vanzatorului despre cum sa faca proprietatea mai vandabila(o floare si o zugraveala proaspata pot face minuni), sa asiste clientul la negociere, sa ofere sfaturi in timpul negocierii(care trebuie sa se faca intre cumparator si vanzator, nu de catre agent), sa se ocupe de contractul de vanzare-cumparare (sa reflecte ce s-a negociat), eventual sa pastreze in custodie banii din precontracte pana la finalizarea contractelor.

  Pentru cumparator: Sa fie reprezentant doar al cumparatorului. Sa faca o analiza comparativa a pietei, sa ofere informatii la zi despre preturile de vanzare, sa stabileasca impreuna cu clientul necesitatile acestuia si sa caute o proprietate care sa ii indeplineasca aceste necesitati. Niciodata! Repet: Niciodata! un agent imobiliar nu o sa duca un client la o proprietate fara sa o vada in prealabil si fara sa verifice ca are in fata proprietarul si nu un alt intermediar. Duci clientul la proprietatile care le consideri ca indeplinesc criterile dorite de cel ce te-a angajat. Sa asiste cumparatorul la negocierea pretului.

  Cam asta trebuie sa faca un agent imobiliar si pentru asta ar trebui platit. Daca ti se pare scump… apelezi la alt agent imobiliar mai ieftin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s