Revin bugetarii pe piaţa imobiliarelor ?

blat in imobiliare

Moise Guran vorbeşte despre reîntregirea salariilor bugetarilor, despre importanţa pe care o au cei ce lucrează la stat şi despre numărul angajaţilor plătiţi din banii statului. Cum tot el spunea nu demult că în 2012 „Deja nu se mai pune problema prețurilor prea mari pe care le au aceste apartamente”, trebuie să mă întreb, îngrijorat: nu cumva or creşte iar preţurile caselor, acum că bugetarii vor câştiga mai mult ? Nu îl citez pentru că i-aş fi fan, dimpotrivă, îl consider un fin manipulator, dar am observat că emisiunea sa are priză la public.

În 2010, politicienii noştri aveau de ales între 2 soluţii: tăierea salariilor bugetarilor sau menţinerea lor la aceleaşi cifre, dar reducerea lor (şi nu numai ale lor, ci şi ale privaţilor) prin intermediul inflaţiei. S-a ales prima soluţie, mai cinstită atât pentru bugetari, cât şi pentru privaţi.

Ce a urmat, ştim cu toţii: proteste, tânguiri. Din moment ce statul român s-a împrumutat şi încă se împrumută pentru a plăti salariile angajaţilor la stat şi pensiile, e destul de evident însă că tăierile erau justificate: nu mai ave(a)m bani. Că se puteau reduce alte cheltuieli inutile, e la fel de evident. Acum însă se apelează la cea de-a doua metodă, mult mai perversă decât prima: oamenii vor primi aceiaşi bani ca acum 2 ani, dar banii nu vor mai valora la fel de mult.

Când eram mic copil mă întrebam uneori: „Dacă lumea e săracă şi nu are bani, de ce nu se tipăresc mai mulţi bani care să se dea săracilor ?”. La vremea respectivă cuvântul „inflaţie” nu-mi spunea mare lucru. Problema e că cei ce se vor folosi astăzi de ea par să gândească la fel, deşi au mai mult de 8 ani şi ar trebui să ştie că pe termen lung inflaţia nu aduce niciodată nimic bun. Printre altele, topeşte economiile celor ce deţin lei.

Să nu uităm că bugetarii au fost multă vreme viţica bună a muls a băncilor: parcă mai ieri făceau parte din categoria cea mai dorită tocmai datorită stabilităţii financiare pe care o reprezentau. Erai bugetar, te calificai instant pentru un credit. Lucrai în mediul privat, aveai un pic de muncă.

Prin urmare, vor face coadă la credite bugetarii ? Greu de crezut, din moment ce marea majoritate a lor sunt deja îndatoraţi. În cel mai bun caz poate vor reuşi, în primă fază, să îşi plătească mai uşor ratele pe care le au. Criza însă nu e nici pe departe încheiată iar statul român are totuşi de returnat banii împrumutaţi.

Reclame

8 răspunsuri la „Revin bugetarii pe piaţa imobiliarelor ?

  1. Frumoase articole iar frecventa lor de aparitie este foarte buna din punctul meu de vedere. Nu imi dau seama de ce nu prea se comenteaza pe acest blog, dar imi pare rau pentru asta, merita mai mult trafic acest blog.

    Felicitari pentru articole !

  2. bugetarii n-or sa plateasca mai usor ratele pe care deja le au pt ca majoritatea au rate in euro. iar cresterea salariala va fi in lei, plus inflatia…tot pe acolo se ajunge.

    • Nu am pretentii de economist si nici nu sunt in masura sa dau sfaturi (mai degraba le caut si eu la randul meu), dar e foarte posibil sa avem inflatie mai mare decat pana acum, deci s-ar putea sa nu fie o solutie prea buna sa iti pastrezi mare parte din economii in lei.
      Cea mai putin riscanta solutie e sa iti diversifici economiile: lei, usd, eur, chf etc. Asa, daca una sau doua monede o ia la vale, macar iti minimizezi pierderile. Daca o iau toate la vale, oricum nu mai conteaza 🙂

  3. De ce ne am mai imprumutat cand puteam sa tiparim lei? Stiu inflatia in sus inflatia in jos. Dar oricum nu putea fi evitata. S-a mai tras de timp? Sau a trebuit sa luam un credit Prima Casa de la FMI?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s