Cheagul

O vorbă din bătrâni spune să nu cheltui banii pe care nu îi ai. Adică să nu cumperi pe credit.

Dacă regula de mai sus poate fi încălcată, există o altă noţiune cu care sunt 100% de acord: aceea de a prinde cheag. Nu cheagul folosit pentru a face orice brânză de pe lumea asta, ci cel ce se referă la finanţe. Tot bătrânii spun că fără cheag nu faci mare brânză. Din nou, e valabil şi în cazul banilor: dacă nu ştii să strângi o parte din bani pentru cheltuielile viitoare, cu siguranţă nu e vei duce foarte bine pe credit. Exemple avem cu duiumul.

Există un soi de magie când vine vorba de cheagul folosit în lactaţie: e sâmburele, sămânţa care ajută la coagulare. La fel ca şi maiaua sau drojdia, e scânteia care aprinde focul.

În finanţele personale, cheagul se referă la primii bani economisiţi, cei ce te motivează să devii mai responsabil, să nu-i risipeşti aiurea.  Cei cu care începi mai târziu o casă, un rost, o afacere.

porc

Astăzi, cei mai mulţi dintre cei ce intră în câmpul muncii şi ajung să trăiască pe banii lor au de ales între 2 posibilităţi: prima, deprinderea obiceiului de a economisi şi a doua, cea de a începe să cheltuie sau chiar să se îndatoreze pentru a-şi cumpăra ultimul telefon apărut, o maşină, un apartament supraevaluat etc. A doua variantă e aproape de fiecare dată aleasă.

De cele mai multe ori cei cu care discut despre modul ce a-ţi cheltui banii înţeleg taman pe dos: că îi sfătuiesc să nu-şi cumpere smartphone-uri, maşini sau apartamente. Nici vorbă de aşa ceva:

Momentul e singura problemă. Aproape oricine recunoaşte că e mult mai uşor să treci peste problema preţului când cumperi cu bani împrumutaţi. Părerea mea e mai degrabă că poţi supravieţui foarte bine fără smartphone, maşină sau apartament proprietate personală. Şi că dacă le vrei cu adevărat, ar trebui să ţi le cumperi când ai prins un pic de cheag, şi nu înainte. Dar poate că sunt eu învechit. Până la urmă, orice ar fi, ne descurcăm noi cumva şi cu ratele, nu ?

Reclame

2 răspunsuri la „Cheagul

  1. Ai scris că prima variantă e aproape de fiecare dată aleasă. Eu cred că e invers. De obicei tineretul alege să-și ia ultimul răcnet de smartphone (cu cât mai scump cu atât mai bine) etc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s