Previziuni imobiliare 2013

Dacă ai ajuns aici căutând ce spune titlul, s-ar putea să fii dezamăgit. Dacă ai vrea să întrebi care e momentul optim pentru a-ţi cumpăra o locuinţă, iarăşi am să te dezamăgesc. Dar să facem o mică paranteză:

Se spune că dintr-un anume punct de vedere, oamenii pot fi împărţiţi în 2 categorii: cei care îşi găsesc echilibrul intern influenţaţi în principal de factorii externi şi cei care reuşesc să se adapteze şi să fie fericiţi indiferent de cele din jurul lor (cei ce-şi găsesc resursele şi motivaţiile intern). Primii vor cere permisiunea sau părerea celorlalți înainte de a lua o decizie, ceilalţi vor lua deciziile bazându-se pe propriile dorinţe şi aspiraţii, indiferent de cât de diferite ar fi acestea de cele ale majorităţii (evident, lucrurile nu sunt doar albe sau negre, dar aţi prins ideea).

previziuni imobiliare 2013

Prin urmare, dacă doriţi totuşi să aflaţi previziunile imobiliare pentru 2013 (sau orice alt an vă interesează), vă îndemn la un mic exerciţiu: luaţi o coală de hârtie şi un pix şi scrieţi-vă propria previziune (de fapt, nici nu-i nevoie de hârtie pentru a face previziunea):

Voi cumpăra locuinţa dorită când preţurile vor fi cel mult ….. €

Nu-i simplu ? De ce să cauţi previziunile altora şi să iei deciziile ce te privesc pe tine bazându-te pe presupunerile lor? Vei spune că nu-i aşa de simplu: degeaba aştepţi să scadă preţurile până la nivelul dorit, ceilalţi vor cumpăra oricum iar tu vei rămâne cu buza umflată (şi oricum fiecare din noi s-ar putea să avem alte cifre în cap când spunem „preţ corect”). Aşa e, vor fi destui care vor cumpăra oricum şi indiferent de preţ, dar ce-ţi pasă ţie? Zilnic oameni pe care nici nu-i cunoşti iau decizii nefericite: ar trebui asta să te determine şi pe tine să iei aceleaşi decizii ? Ştii de unde vine expresia „Omul este ca oaia – lesne se ia după altul” ? Se spune că dacă din turma de oi cel puţin una sare în râu, celelalte le vor urma una câte una, fără să se întrebe care e rostul. Problema cu oile e ca blana lor (lâna) absoarbe multă apă şi se duc precum bolovanii la fundul apei. Şi asta doar pentru că au urmat calea majorităţii în loc să rămână pe mal şi să pască liniştite.

Un exemplu: prin 2009 existau români care erau gata să facă un credit pentru un apartament; preţurile se întorceau cu repeziciune la nivele suportabile şi ei erau dispuşi să semneze actele cu banca. Apoi a venit Prima Casă şi scăderea preţurilor s-a încetinit. Respectivii au strâns din dinţi şi au amânat cumpărarea, preferând să mai aştepte şi să economisească. 4 ani mai târziu unii din ei încă mai aşteaptă dar trebuie să recunoască singurul merit real al Primei Case: în cel mai fericit caz i-a scăpat de credit (culmea !) sau i-a ajutat să economisească iar azi trebuie să împrumute mult mai puţini bani decât în 2009, când plănuiau creditul. Evident, ei nu sunt mulţi iar majoritatea oamenilor au urmat trendul majorităţii şi nu s-au încurcat cu aşteptatul. Dar, după cum spune o zicală, adaptarea la un sistem bolnăvicios nu e neapărat un semn de sănătate (sau dacă ţi se pare că a face pe dracu-n patru ca să iei credit indiferent de preţuri e semn ca te-ai adaptat sau „descurcat”, s-ar putea să nu fie chiar aşa).

Ce credeţi, are şanse să se adeverească o previziune precum cea de mai sus ?

Reclame

14 răspunsuri la „Previziuni imobiliare 2013

 1. la care previziune te referi cand intrebi daca are sanse sa se adevereasca?
  legat de PC? in 2009 programul asta a oprit artificial (=nenatural, nelegat de piata) coborarea spre normal a preturilor. probabil de la 60k un apt de 2 camere (unde se oprise) mai era de coborat spre 30-35 (plus minus). ingreunarea acordarii creditelor PC impreuna cu scaderea celor care se inscriu pt un credit (reducerile salariale, perspectivele disponibilizarilor la stat, etc) duc la scaderea la care asistam de atunci (de 3-5% pe an).
  una din posibilele evolutii este catre scenariul japonez (scaderi de preturi 20 de ani, lente dar sigure). alta evolutie ar putea fi un blocaj de 6-8 luni urmat de o scadere intr-un procent de 2 cifre daca PC s-ar opri oficial sau daca s-ar agrava componenta sociala a crizei (neplata salariilor sau a pensiilor, disponibilizari, probleme majore in sistemul de sanatate) pe fondul platii transelor de datorii externe de exemplu.
  oricum, cine crede intr-un scenariu crescator al preturilor e invitat sa puna pariu cu mine 😀

  • A, nu, am intrebat daca au sanse sa se adevereasca previziunile personale ale celor care spun „voi cumpara cand preturile vor ajunge la nivelul x”. E retorica intrebarea, depinde doar de cel ce face previziunea.

  • In mare parte sunt de-acord cu tine. La scaderea de 2 cifre dupa un blocaj de cateva luni, as putea sa fiu de-acord, dar as mai adauga componenta executarilor silite langa oprirea programului PC(sau NC, daca se va transforma). Doar oprirea primei case nu va duce la un blocaj, ci la o scadere un pic mai alerta(in loc de 5%, 10% in rate anuale). Nu exista motive valabile pentru o crestere de preturi, la ora actuala pretul de cumparare al unei locuinte vechi este mai mare(cel putin dublu in orasale mari si mai mult de-atat in capitala), decat valoarea de inlocuire. Eu nu voi astepta ca pretul sa ajunga la nivelul X. Niciodata n-am asteptat cand am dorit ceva ce mi-am permis. Problema mea e ca nu-mi permit sa cumpar o locuinta in acest moment (eventual o camera de camin…lucru pe care eu nu-l pot considera „o locuinta”). „Pretul corect”… l-am cautat doar pentru mine.

 2. Da, sunt de acord cu previziunea ta. Eu voi cumpara o garsoniera in Bucuresti cand va fi la 25.000 conf 1 si in zona mea de interes si acum gasesc ce vreau, chiar am de ales. Nu caut o „locuinta”, caut un instrument locativ in interes personal pentru 3-4 ani, apoi la inchiriat. Vin cu cash. Am propriile mele previziuni si calcule.

  In 2-3-4 ani vom vedea scaderi de 20-25% fata de preturile actuale.
  – locurile de munca se imputineaza;
  – nu sunt semne de angajari in masa sau stabilitate economica;
  – sporul natural este evident, unde am fost la vizonari in mai fiecare bloc erau N apartamente goale, N cu batranei tristi care isi asteptau urmatoarea etapa din ciclul evolutiei.
  – valul de executari silite care urmeaza.

  Pe mine nu prea ma afecteaza o pierdere de 25% din max 25 k cash…insa pe ala care cumpara ceva la 50-60k prin credit..e alta poveste, ar trebui sa se gandeasca mai bine.

  O „proprietate la bloc” este un bun de folosinta as zice cel putin determinata, nu se poate compara cu o casa pe pamant. In primul caz dupa 50 ani harzardul decide ce si cum. In al doilea, poti darama casa de 100 ori, pamantul ramane si valoarea lui la fel, chit ca va avea fluctuatii. Vorba aia, „ce e e vechi, devine si mai vechi si nu e monument istoric”

  Sunt dispus sa cumpar vreun garson dupa `80 pentru ca:
  -.are aprox 30 ani in prezent, deci inca 20 m-as baza…
  – la 25k oiro in vreo 15 ani isi scoate banii prin chirie + 3-4 in care stau eu, ne incadram in cei inca 20 ani in care macar am iluzia ca nu-mi cade in cap.
  – pentru cei 5000 pe care ii voi pierde clar in momentul in care semnez actele am de gand sa folosesc acest intrument la maxim pentru cele necesare 😉

  Eu cumpar acum, sunt dipus sa pierd 5000, voi cat puteti sa pierdeti?

 3. Poti sa faci si o previziune daca va aparea Noua Casa anul acesta ? Sau imi poate explica cineva de ce nu il intreaba nimeni pe Ponta chestia asta ? A fost anul trecut niste zgomot despre Noua Casa, acuma toata lumea se preface ca nu stie nimic. Intreb, deoarece astept cu sufletul la gura Noua Casa, pentru ca ar fi un pas important in micsorarea preturilor apartamentelor.

  • in primul rand PC sau NC sau orice fel de credit, cu cat mai „social” cu atat mai mult, nu scade ci creste preturile prin simplul fapt ca pune la dispozitie niste bani nemunciti inca (mai ales cand mai pune la dispozitie unei categorii care altfel n-ar visa la o proprietate, de exemplu creditele subprime).
   in al doilea rand rolul PC / NC este de a da sentimentul ca „treaba merge in continuare”. chiar daca se acorda putine credite de genu asta, chiar daca se acorda greu, mesajul e acelasi: „hai, la tranzactii !!”. imobiliarele sunt un domeniu unde activitatea si faptul ca lumea se intereseaza este similar cu o umbra de crestere iar dezinteresul arata prabusirea. mai tine minte cineva 2007 cand in fata unui extravilan gol se folosea formula magica:”aici va fi un cartier rezidential” iar fraierii (naivii, etc) faceau credit pt niste vise? la aia ma refer. la fel si azi: vorbele despre PC aduc subiectul in prim plan iar ceva despre care se vorbeste nu poate fi ieftin.
   iar daca se va continua PC anul asta sau daca se vor realoca fonduri pt asa ceva e greu de spus. decizia e politica si economico-politica (aia mari in domeniul economic-bancar care ii influenteaza masiv pe politicieni). ce e simplu de spus e ca fondul de garantare nu acopera nici 10% din creditele astea, iar daca 10% din creditaci intra pe default…

  • Am scris in trecut despre Noua Casa, dar atata timp cat nu e in vigoare, vorbim degeaba. Ti-ai raspuns deja la intrebare (desi scaderea preturilor ar trebui sa fie, teoretic, pentru cele vechi). Privind insa in ansamblu situatia, Tudor are dreptate: ca ii spune prima casa, ca ii spune noua casa, n-ar trebui sa existe oricum, nu in conditiile astea. Dar decat prima casa, mai bine noua casa. macar ar pune presiune pe preturile apartamentelor vechi.

 4. Mie mi se pare inacceptabil sa dai 50-60 mii euro (sau peste) pe apartament vechi de 2-3 camere in Bucuresti, construit prin anii 70-80, uneori chiar ’90!
  Vorbesc si cu colegi de-ai mei… si le zic: fratilor, va inhamati acum la un credit pe 30 de ani pt un apartament de 20-30-40 de ani si peste 30, DACA va mai sta in picioare blocul, veti fi si voi proprietari, platind de 3-4 ori valoarea imprumutata! Si asta DACA veti mai fi voi in viata!
  Dar cine sa auda? Ii mananca, parca, undeva, sa fie „la casa lor” (care, Doamne, casa a lor, pt ca a lor va fi peste N ani!)

  • 50-60 de mii e intr-adevar mult. Dar sa nu fim rai:

   De stat in picioare ar trebui sa mai stea, iar banii platiti, daca se imprumuta prin Prima casa si dobanda nu creste prea mult (ma indoiesc ca nu va creste) vor fi de 2 ori mai multi, desi sunt si unii ce au imprumutat inainte de prima casa si vor plati si de 3 ori mai mult decat pretul de cumparare (dobanzile erau mai mari).

   E si obsesia asta legata de „casa lor” de inteles: in Romania statul in chirie nu e foarte distractiv de multe ori. Nu ca i-as scuza (altfel nu as scrie pe blogul asta), dar stiu de unde vine dorinta.

   • „De stat in picioare ar trebui sa mai stea”
    Stai linistit, deocamdata n-am ajuns sa vedem prea multe blocuri cu 60 de ani vechime 🙂
    Si inca ceva: la 50-60 de ani vechime la un bloc apar niste costuri noi… Ma tem ca se degradeaza si ele in timp… Si ce te faci daca din proprietarii doar 50% au bani sa plateasca eventualele costuri de reabilitare?
    Nu-i asa ca devine distractiv?

    Stiu cum e in chirie, stiu si ca nu e usor deloc. Nu e usor nici sa te pui „contra” curentului, cand toti in jurul tau fac si spun altceva decat ce crezi tu si decat ce e normal…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s