Cum să găseşti şi să păstrezi uşor chiriaşii – 10 sfaturi

1) Dacă răsfoieşti anunţurile de la rubrica „Caut chirie”, nu suna pe cei ce caută altceva decât oferi tu (dotări mai bune, camere mai puţine, preţ mai mic). Sau măcar fă un compromis şi informează-i din primul moment că preţul tău e sub ceea ce sunt dispuşi să plătească. Şi mai important, dacă oamenii caută un apartament cu dotări exacte (centrală termică sau aer condiţionat), nu te aştepta să citească la telefon cerinţele lor pentru a afla că nu corespund cu ce oferi tu. Nu faci nici lor şi nici ţie un serviciu dacă se vor descoperi lipsurile abia când se ajunge la faţa locului. În plus, la telefon scapi uşor de înjurături, dar faţă în faţă e uneori mai greu, dacă dai peste unul mai îndrăzneţ.

2) Dacă foştii chiriaşi te-au anunţat că vor pleca peste o lună, aşteaptă să evacueze apartamentul înainte de a veni la vizionări cu potenţiali noi clienţi. Legal, actualii chiriaşi nu au nici un motiv să îţi permită respectivele vizite. Mai mult, dacă potenţialii clienţi vor participa la vizionare când actualii chiriaşi locuiesc încă acolo, se vor aştepta să faci acelaşi lucru şi în cazul plecării lor şi nu dă bine (s-ar putea să te anunţe la rândul lor cu câteva zile înainte de plecare, pentru a evita genul ăsta de situaţii).

3) Fii cât mai explicit în redactarea anunţului: specifică zona, numărul camerelor, suprafaţa utilă, etajul, dotările şi amenajările, preţul cerut. Nimănui nu-i plac anunțuri seci şi scurte precum „Închiriez apartament 2 camere”.

4) Dacă postezi un anunţ pe internet, fă şi câteva poze care să prezinte cât mai fidel dotările. O fotografie face cât 10 cuvinte. Fă un pic de ordine înainte. Ajută. Nu fotografia o camera prost luminată sau din unghiuri ce nu prezintă întreaga încăpere. Dacă nu ai un aparat foto, roagă pe cineva care are unul să te ajute. Dacă internetul prezintă mistere pentru tine, poți ruga în acelaşi mod pe cineva să posteze un anunţ pentru tine. Nu durează decât 5 minute.

5) Nu fă promisiuni ridicole de genul „parchetul se va schimba în prima lună” sau „montăm centrală termică la primăvară”. Ai accepta să primeşti chiriaşi pe baza unor promisiuni de plată „la primăvară” ? Nu ? Aşa mă gândeam şi eu. În acelaşi mod, dacă spui viitorilor chiriaşi că vei repara biroul sau o uşă a unui dulap până la mutarea lor, fă-o.

Moving Couple Sitting on Couch

6) Nu te plânge de starea apartamentului după plecarea foştilor chiriaşi, studenţi petrecăreţi. Nu cauţi compasiune, ci chiriaşi. Şi fără studenţi s-ar putea să nu fi avut clienţi oricum. Eventualele litigii sau pagube te privesc doar pe tine şi pe cei direct implicaţi. Iar dacă foştii chiriaşi au lăsat mizerie, e datoria ta să cureţi locul pentru viitorii locatari.

7) Investeşte în amenajarea apartamentului. Nu numai că vei putea închiria la un preţ mai bun, dar vei găsi clienţi mai repede şi îţi vei amortiza oricum cheltuielile făcute, iar chiriaşii vor fi mai puţin tentaţi să-şi schimbe ulterior domiciliul în căutare de ceva mai bun. Ştiu că poate ți-e greu să te desparţi de mobila din lemn masiv veche de 30 de ani, dar mobilierul din PAL e chiar ieftin şi mai uşor de reparat sau înlocuit. Iar dacă apartamentului îi lipsesc lucruri esenţiale, precum maşina de spălat rufe, fă un efort şi cumpără una: cei mai mulţi chiriaşi nu umblă cu pietroaie în spate din chirie în chirie.

8) Temperează-ţi așteptările. Ştiu că poveştile cu îmbogăţit din închirieri sunt frumoase, dar se referă la cei ce deţin peste 10 locuinţe (uneori chiar vreo 84). Un venit mai mic, dar sigur (dacă vei şti să îţi păstrezi chiriaşii sau să îi schimbi cât mai rar) e totuşi de preferat. Cu puţin noroc (ok, un pic mai mult) ai putea să nu vii cu bani de acasă dacă ai cumpărat pentru închiriere.

9) Încearcă să lucrezi fără agenţii imobiliare. Crede-mă, nu îţi vor aduce nici un câştig. De probă, întreabă-i ce se întâmplă dacă clientului i se pare prea mare comisionul ce trebuie plătit agenţiei. Mai ajunge respectivul client la tine sau ţi se va spune că nu au existat doritori ?

10) Dacă nu ai încredere să dai cheia apartamentului pe mâna agentului imobiliar, nu prea vei economisi timp. Vei fi sunat pentru fiecare vizionare și te vei deplasa cu cheia la gât de fiecare dată. Exact ca în cazul în care ai fi lucrat fără agenţii. Şi dacă nu ai încredere să laşi cheile agentului, cum poţi avea încredere că îţi va reprezenta corect interesele ?

Reclame

7 răspunsuri la „Cum să găseşti şi să păstrezi uşor chiriaşii – 10 sfaturi

 1. Imi place mai mult @basme ; nu o sa folosesc @florin.
  Pe cand sfaturile pentru chiriasi ? ; „AUDITUR ET ALTERA PARS (AUDI ALTERAM PARTEM) (lat.) să fie ascultată și cealaltă parte – Seneca, „Medeea”, act. II, scena 2, 199. O judecată dreaptă cere ascultarea argumentelor ambelor părți” – conform dexonline (pentru cei care nu stiu si vor cauta ce inseamna). Avand ambele situatii – cred ca se poate comenta mai usor.

  • Am scris in trecut despre cum sa cauti chirie fara agenti. E adevarat ca s-ar putea incropi o lista similara cu cea de aici, dar ma tem ca schimbarea de mentalitate trebuie sa inceapa de la proprietari:

   Gandeste-te ca sunt destui care au un apartament in care nu locuiesc. Ce sa faca cu el ? Il dau la inchiriere (mai ales acum, cand clientii pentru vanzare s-au rarit). Multi isi permit sa il tina mult si bine la un pret aberant. Nu cere de mancare, spun ei (excludem pe cei care au cumparat cu credit, ei sunt fortati sa gaseasca clienti).

   Proprietarii au un mic avantaj: cei mai multi isi permit sa astepte mult si bine si sa nu scada pretul. Da, pierd bani, dar bani pe care nu ii aveau, teoretic. Chiriasii insa, mai ales ce ce sunt la prima inchiriere, sunt presati de timp si de asta uneori accepta fie un pret mai mare, fie un apartament la pretul pe care sunt dispusi sa il plateasca dar amenajat mai slab.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s