Cea mai bună variantă a Primei Case

pusculita

Un rezumat al celor auzite şi citite în ultimele zile despre Prima Casă în lei, plus comentarii personale aferente:

 • Prima Casă în lei e naşpa, pentru că dobânda e mai mare decât în cazul variantei în euro.

Am mai spus-o, dar nu strică să reamintim: în cazul unui credit, de cele mai multe ori suma împrumutata e problema, nu dobânda ! Poți lua cu împrumut o sumă mare chiar şi cu dobândă zero, tot mulţi bani vei da înapoi. Să luăm un exemplu, dus la extrem: ce-ar fi dacă în cazul Primei Case în euro dobânda ar fi fost zero ? Am avea de înapoiat, dacă am împrumuta 57.000€, fix 57 de mii în 30 de ani, vreo 158€ lunar. Luăm alt exemplu, în cealaltă extremă, adică varianta în lei, cu o dobândă de 9% pe an, mai mare decât e de fapt: împrumutăm echivalentul a doar 20.000€ şi vom avea de plată echivalentul lunar a 161€.  Care situaţie e de dorit, cea cu dobândă mică (de fapt inexistentă) sau cea cu dobândă mare dar o sumă mai mică de împrumutat ? Bine, vor zice unii, dar locuinţele sunt scumpe şi degeaba dai exemplul cu 20.000€, că nu-s de ajuns banii. Ajungem şi-acolo, mai jos.

 • Prima Casă în lei e aiurea, pentru ca rata echivalenta e cu 30% mai mare decât în cazul variantei în euro.

Sau mai degrabă românii vor putea împrumuta cu 30% mai puţini bani (oricum de obicei rata e maximul îndatorării permise de bancă), deci preţurile ar trebui să scadă cu 30%, pentru a se alinia cu cererea solvabilă prin creditare.

 • Prima Casă în lei e nasoală, pentru că din cauza dobânzii mai mari, vom împrumuta mai puţini bani, dar vom plăti lunar la fel de mulţi lei.

Dacă ai de plată aceeaşi sumă lunară, nu văd de ce e o problemă asta. Da, vei plăti în 30 de ani de aproape 3 ori mai mulţi bani decât ai împrumutat, faţă de aproape 2 ori cât era în cazul variantei în euro, dar totalul va fi acelaşi. Dar ce preferi, să datorezi băncii 40.000€ sau o sumă cu 30% mai mică, adică echivalentul a 28.000€ ? Nu de alta, dar poate reuşeşti să rambursezi anticipat banii (sau o parte din ei), caz în care faptul că datorezi mai puţini bani nu e deloc rău, dimpotrivă (asta dacă poţi rambursa mai ales în primii 10 ani, pentru că altfel dobânda e deja în mare parte plătită şi nu mai are rost efortul).

 • Din cauza dobânzilor mai mari la Prima Casă în lei vom putea împrumuta mai puţini bani, deci ne vom permite locuinţe mai mici.

Nu neapărat. Da, în primă fază cei ce îşi doreau un apartament cu 3 camere vor putea împrumuta banii doar pentru unul de 2 iar cei ce vor unul de 2 vor putea lua banii pentru un apartament cu o singura cameră. Dar asta înseamnă că cei ce au spre vânzare apartamente de 4 sau 3 camere vor pierde potenţiali clienţi. Şi ce pot face ei ca să vândă totuşi în aceste condiţii ? Să scadă preţul (sau să aştepte până le creşte bărbi până-n pământ). Dacă preţul apartamentelor de 3 camere scade, la fel va face şi preţul celor cu 2 sau cu una, pentru că altfel nimeni nu va cumpăra un apartament de 2 camere dacă va putea lua cu aceeaşi bani sau cu o mică diferenţă în plus un apartament de 3 camere.

 • Acuma se vine cu creditul în lei ? Păi şi noi ce ne facem când România va trece la euro ? Huo, Isărescule !

De acord, Isărescu nu merită felicitări. Dar până una-alta, românii sunt plătiţi în lei. Când şi dacă vom adopta moneda euro, rămâne de văzut. Fix de asta au luat românii ani la rând credite în euro, pentru că ştiau că vom renunţa la un moment dat la leu. Desigur.

 • Prima Casă în lei nu avantajează decât pe cei ce au un avans considerabil sau cumpără în totalitate cu banii din economii.

Nu numai pe ei, dar e adevărat că aceştia s-ar putea să fie primii care să se bucure de schimbare. Din moment ce băncile vor finanţa cu mai puţini bani achiziţia de locuinţe, e evident că preţurile vor fi forţate să scadă, iar cei ce nu depind decât în mică măsură sau deloc de credite au de câștigat.

 • Prima Casă a încurajat construcţiile şi a oferit de muncă instalatorilor, zidarilor, magazinelor de mobilă, deci a pus economia (banii) în mişcare.

Da, până la apariţia Primei Case, de mai bine de 6 luni vânzările stagnau iar preţurile scădeau vertiginos (cu vreo 40% în mai puţin de 1 an). Probabil că preţurile şi-ar fi continuat scăderile până când, cu un credit cu 25% avans, românii ar fi putut cumpăra locuinţele dorite. Că ar mai fi durat 6 luni, poate mai mult, poate mai puţin, e greu de zis, dar instalatorii, zidarii şi magazinele de mobilă ar fi avut într-un final de muncă şi fără Prima Casă. Toţi cei menţionaţi mai sus ar fi avut ce munci şi dacă apartamentele s-ar fi vândut cu 500€/mp, probabil chiar mai multă decât au acum. De fapt, când ai mai mulţi bani pentru renovări, mobilări şi utilări ? Când cumperi locuinţe scumpe sau când preţul lor e rezonabil ?

De menţionat: cei ce au probleme cu plata ratei la creditul Prima Casă nu pot cere reeşalonarea lui, ca în cazul unui ipotecar clasic. După doar 3 luni de neplată, statul intră în joc şi din câte ştiu, nu se merge cu tânguiri de genul „dar nu mă amânaţi cu plata vreo juma’ de an ?”, ca în cazul băncilor.

Cea mai bună variantă a Primei Case ? Nici cea în euro, nici cea în lei: cea care este sistată definitiv. Dar pentru moment trebuie să ne mulţumim şi cu jumătăţi de măsură.

Reclame

39 de răspunsuri la „Cea mai bună variantă a Primei Case

 1. …stai ca intra in scena BNR-ul cu dobanda de referinta. Tine careva un pariu ca la anul atingem 3.75 la dobanda de referinta? 3.75+2.5 6,25% DAE in lei, sa te tii atunci la coada in banci pentru PC-uri. Cine n-a apucat, o sa creada ca l-a prins pe Dumnezeu de un picior. Cred ca e ultima etapa si e cu dedicatie pentru Ponta-presedinte.

 2. 1. Daca preturile nu scad (sau scad cu maximum 5%) dupa introducerea PC in lei, bancile vor imprumuta aproximativ aceeasi suma. Nu uita ca pretul caselor ‘de strigare’ e in euro. Cetateanul X se imprumuta in lei, dar tot in euro ii va reconverti (fie si virtual) pentru a cumpara casa. Oricum, vezi ca 9% nu mai cere nimeni la PC in lei. Si 8% e rar. Surpinzator, nu?
  2. In stransa legatura cu primul punct. Un imprumut de 40.000 euro cu 4,7% dobanda e INCA de preferat unuia de echivalent-in-lei (176.400 lei) cu 7,06% dobanda. Suma totala de plata in euro (minimul de azi, conform conso.ro): aprox. 73.500 euro = 324.135 lei, cu rata lunara de aprox. 195 euro. Lei (minimul de azi, tot conform conso.ro): 413.194 lei, cu rata de 1098 lei. Diferenta e de 22%, nu de 30% (si la rata si la suma totala de plata). Daca preturile nu scad cu 22%, diferenta de bani intra in buzunarul bancilor si atat.
  3. Aici logica scartaie un pic. Tin minte ca nu prea credeai in ‘rambursare anticipata’ acum cateva posturi. 🙂 Un argument pro-lei aici ar fi, in schimb, faptul ca poti spera in cresterea salariului tau, care poate echivala cu scaderea procentuala a valorii ratei lunare in veniturile tale. Inflatie + lipsa riscului valutar pot conduce la o rata mai acceptabila pe termen lung DACA ai un serviciu stabil si lucrezi intr-un domeniu care nu va disparea in n ani.
  4. Chestia cu ‘imprumutam mai putini bani’ e relativa. Daca un Gigel poate plati 195 euro/luna, poate plati si 1100 lei. Va gasi o solutie ca ‘sa se califice’ – ca sa cumpere acelasi tip de apartament. Problema ramane la pretul imobiliarelor. Daca ramane pe loc, Gigel plateste mai mult pentru acelasi lucru, brusc.
  5. Asta-s (si) eu. 🙂 Euroizarea (virtuala a) economiei noastre, in conditiile in care ungurii, polonezii, cehii si altii nu au facut-o, este un proces absurd, pe care PC in lei nu cred ca-l va schimba. Daca preturile raman exprimate ‘in euro’, masura va fi „prea putin, prea tarziu”.
  6. Intotdeauna e mai bine sa cumperi cu un avans considerabil. Cine se plange ca ‘altii sunt avantajati’ pentru ca au fost mai cumpatati e un idiot. Parerea mea 🙂
  7. N-a incurajat constructiile, pentru ca s-au vandut predominant (parca spre 80%, citisem undeva) doar apartamente vechi. Ok, poate industria mobilei si putin pe cei care se ocupa de renovari. In schimb, a ajutat statul foarte mult si a pus intr-adevar bani in circualtie in economie. Asa cum observa o parere mai demult, la faza asta a castigat… Germania, pentru ca au aparut multe masini straine in tara. Si (adaug eu, iar) statul roman (care a incasat TVA si alte taxe). Halal masura de ajutare a economiei.

  Sper sa ma insel in tot ce am scris mai sus si sa scada preturile apartamentelor cu 30% ca urmare a PC-lei. Dar nu prea mai cred in asemenea miscari economice de normalizare in Romania.

  • Daca nu e clar in ce am scris mai sus: sunt de acord cu tine, in mare. 🙂
   PC in lei poate fi un pas inainte, pentru ca elimina riscul valutar si introduce in schema inflatia, care poate eroda din valoarea reala a ratei. Pe de alta parte, daca preturile nu scad, avantajele acestei jumatati de masura dispar, ramanand un program prost, care influenteaza artificial valoarea imobiliarelor in Romania si nu ajuta decat bancile sa faca profit.

   • Si poti duce rationamentul tau mai departe cu :
    – riscul valutar – pai daca azi vand un ap. cu 220.000 ron echivalent 50.000€ la curs de 4,4 lei/€, iar in 2 luni vad ca a crescut € la 4,6 lei/€, rezulta ca m-am tepuit cu 2.174€. Crezi ca da bine la confortul psihologic, in situatia in care se practica anunturi cu preturi scazute (cica la oferta) cu 100€, in bataie de joc ? Si legat de euro avem : exportatori, importatori, datorie publica si privata, credite deja angajate, accize, intrari si iesiri de capital, preturi raportate la euro (uneori dolar), etc.
    – creditarea in lei – implicit nivelul dobanzilor practicate de banci, in situatia in care piata imobiliara reprezinta doar un segment al economiei. Mai sunt de luat in calcul si firmele, producatorii din agricultura, etc.
    – nivelul creditelor neperformante si cireasa de pe tort, taticul nostru suprem statul, cu tot ce inseamna aparat bugetar (sanatate, invatamant, etc.), pensionari, asistenta sociala, etc.,si cum face el fata in prezent la toate cheltuielile si indeplinirea obligatiilor.
    Ceea ce am mentionat eu aici reprezinta un fir de praf din toata analiza complexa ce ar trebui facuta. Mai e de previzionat si ce se intampla cu economia in conditiile cresterii preturilor la energie, cat va fi inflatia in acest caz, uite ca deja avem scadere pe consum, scaderi la impozitul pe profit – deci firmele gafaie, etc. …
    In situatia de fata, daca as fi in postura de a face un credit pentru o locuinta, eu nu l-as face chiar scazute preturile cu 30%. Raman la ideea mea de a se reintroduce defilarea de 1 Mai ca sa se faca recensamantul dupa iarna care va urma.

  • 1. Din moment ce majoritatea iau maximul sumei pe care o acorda banca si dobanda la lei e mai mare decat la euro, respectivii vor putea imprumuta mai putini bani, de aici si (ipotetica, e drept, vom vedea) scadere de preturi.
   2. E de preferat, dar daca rata in lei e mai mare decat echivalentul ratei in euro, s-ar putea sa nu poti lua echivalentul a 40.000€. Da, diferenta de 30% era pentru o dobanda de 8.5% la lei, acum a mai scazut, dupa cum ai observat si tu.
   3. Cei mai multi nu vor rambursa anticipat nimic, dar au macar sansa sa o faca. Poate castiga la loto, ce stiu eu, dar macar asa ar avea mai putini bani de returnat. evident ca inflatia lucreaza in favoarea ta in cazul ratei in lei, dar efectul e pervers: din salarii nu platesti numai rata in lei, ci si alte produse care se vor scumpi, tot datorita inflatiei. Si cei care primesc salarii corelate cu inflatia sunt cam putini.
   4. Vor fi si cei care nu vor putea imprumuta peste 195E, poate nu multi, dar cei cu salariu de 800 de lei lunar, cu siguranta.

 3. @Florin
  Pe langa ce ai scris, o sa aiba si un impact psihologic imprumutul in lei, fiind vorba de o suma de 4.4 ori mai mare, la cei ce se vor mai incadra (imi place la nebunie expresia asta: „la ce credit maxim ma incadrez?”).
  Multi nu realizeaza cate salarii de ale lor inseamna 60.000 EUR, poate vor realiza cand se vor gandi la 260.000 RON.

 4. @Adrian
  Foarte adevarat.Multi oameni nu stiu ce inseamna sumele respective cand sunt exprimate in euro…
  Cunosc cazuri cand oameni mai in varsta au licitat pentru apartamente cu sume in euro desi nu aveau nici pe departe suma respectiva in lei, sau o persoana care cerea 70.000 E pe un ap. 3 camere in Bucuresti insa cand i-am calculat cate salarii de-ale dansului inseamna era pur si simplu socat.

  • Dar este un calcul banal si elementar pe care orice om poate sa il faca …. cand te gandesti sa faci un credit, ce faci in primul rand? Calculezi cate salarii reprezinta suma respectiva, si daca iti faci credit in valuta, faci simulari (de ex: daca euro creste la 5 lei, mai poti sa platesti rata? ), iei in calcul un eventual somaj, boala, lucruri neprevazute ….. Si in primul rand, raman la ideea ca fara un avans de minimum 25-30%, nici nu trebuie sa te incumeti sa faci un credit.

   • @Diana
    Asta e si ideea.Foarte multi nu gandesc.Sau cel mult calculeaza sa aibe de paine ,utilitati si restul catre rata.
    De astea si comentariile de mai sus si postarile de pe acest blog.
    95% din cei care vor credit intra in banca si intreaba „Cat pot sa iau?”.
    Crezi ca daca plafonul PC ar fi de maine 1 Milion euro,ar fi putini cei care ar lua suma asta pe o perioada de cateva generatii?
    Sa nu uitam ca asta se intampla acum in Japonia unde oamenii sunt mult mai educati…

    • Eu am luat in calcul toate chestiile de mai sus, pe langa altele, insa nici eu nu sunt mai breaza (insa incerc sa ma corectez), pentru ca au trecut doar cateva saptamani de cand era sa fac prostia vietii mele cu Prima Casa… Insa in momentul in care am aplicat pentru credit, am pornit pe ideea unui avans mult mai mare de cei 5%. Am colegi care au aplicat in disperare la Prima Casa, sa se incadreze la creditul in euro, eventual la suma maxima pe 30 de ani, ca sa fie tacamul complet.

    • Am o colega care se duce maine sa isi semneze contractul de vanzare-cumparare ptr un apartament in bloc nou, zona limitrofa Rahova, credit luat pe 30 de ani. I-am spus sa fie foarte atenta ce semneaza, pentru ca de clauzele respective depind foarte multe pe viitor (in special daca exista ambiguitati, si nu numai). Mi-a replicat ca ea nu are timp sa stea sa citeasca, si ca oricum nu intelege termenii… daca nici macar un astfel de act nu reprezinta o imporanta majora pentru ea si nu merita timpul ei, ce as mai putea spune de o intelegere corecta a ceea ce inseamna rata in euro pe 30 de ani??

    • Probabil este lipsita de orice logica actiunea ei. Si daca nu ? Ca raspunsul depinde de fiecare in parte, am inteles. Dar vreau sa aduc in discutie un aspect care nu cred ca trebuie neglijat.
     Este evident pentru oricine parcurge blogul, ca intalneste diverse opinii referitoare la multitudinea de probleme care trebuiesc luate in calcul pentru a inchiria, vinde sau cumpara o locuinta. Si daca toate astea nu conteaza ? Incerca sa gasesti pe net asa zisele polemici dintre posesorii de telefoane Samsung si iPhone. Concluzia este: iPhone este telefonul scump, pe care si-l permit cei cu bani, care te include intr-o elita, iar cei care au Samsung sunt niste sarantoci „frustrati”. Si de aici discutiile devin mai cuprinzatoare, cu referiri la familie, scoala, religie, sfinti, dumnezei, diferite parti anatomice, etc. in functie de nivelul de fantezie al sustinatorilor. Acelasi lucru l-am intalnit si in cazul unor persoane care au cumparat pe credit o casa si purtau dialoguri cu cei care sustineau argumentat ca au facut cea mai mare prostie din viata lor. Cumparatorii raspundeau ca orice critica este adusa din cauza ca ei „au casa” iar ceilalti sunt „frustrati” ca nu au posibilitatea sa-si achizitioneze una. Atat au inteles ei.
     Poate ca si colega ta este cuprinsa de euforia dobandirii unui „camin”, cu iluzia ca e „proprietara”, insemnand ca este mult deasupra altor muritori de rand. Chestie de perceptie. Daca ai iPhone trebuie sa fii „proprietar” nu ?

   • De asta in mod normal creditele iomobiliare presupun un avans de cel putin un sfert din suma. In primul rand pentru ca ajungi sa imprumuti mai putini bani, iar apoi pentru ca banca are dovada ca esti disciplinat finaciar.

    • Te contrazic putin. Nu cumva este o siguranta, pentru banca, acoperirea unei parti mai consistente din imprumut ? In caz de executare silita, banca poate vinde chiar si la 50% din pretul initial, iar diferenta pana la achitarea integrala a imprumutului pare sa fie mai usor de executat pentru datornic. Banca nu se gandeste la tine ci la siguranta afacerii ei. De aceea in cazul PC si-a bagat coada statul, iar banca a raspuns voioasa la propunere. In caz de executare silita banca primeste din start 50% de la stat, isi acopera diferenta din executare silita, iar datornicul ramane sa se bucure de cum il fugareste statul roman si prin pesteri. Ca banutul tot trebuie sa-l dea inapoi. Dar de statul roman nu prea poti fugi. Doar daca te misti cu talent …

    • Pai poti imprumuta 100% din valoarea locuintei sau poti imprumuta doar 1% (presupunem ca ai avansul de 99%). Daca inteleg eu bine, tu spui ca banca ar prefera primul caz.

     In prima situatie, daca ajungi la executare si preturile sunt la jumatate, banca recupereaza 50% din imprumut. Dar daca esti in al doilea caz, banca poate (teoretic) sa te execute silit pentru cel 1% imprumutat si sa vanda la jumatate de pret, castigand astfel de 49 de ori mai multi bani deca ti-a imprumutat. Bine, bancile nu vor (teoretic) sa ajunga la executare silita, ci isi doresc ca tu sa platesti cumine ratele. Dar cu cat ratele sunt mai mari (adica creditul e mai mare), e mai mare si profitul din dobanda.

     De aici si pofta pentru credite subprime: bancile stiu ca riscurile ca cei imprumutati sa nu mai ajunga sa achite sunt mari, dar nu se pot abtine, pentru ca fac totusi profit, vanzand un volum mare de credite. Dar in cazul Primei case, riscurile sunt mai mici, e evident, din moment ce statul garanteaza jumatate din bani, deci normal ca le convine sa dea oricui bani cu imprumut.

    • @Florin
     Banca va opri doar datoria pe care fostul „proprietar” o mai avea de platit, restul banilor obtinuti din licitatie revin fostului proprietar (daca nu mai are si alte datorii).
     La ce pret se va adjudeca imobilul la licitatie, e alta discutie 🙂

    • Tu ai pomenit avans cel putin un sfert din suma = imprumut mai mic + => disciplinat financiar. Chiar daca ai 90% avans (hai totusi sa nu luam in calcul 99%) si nu mai platesti nicio rata de a 2-a zi de cand ai luat imprumutul, dupa procedurile de rigoare ajungi la executare. Banca ia cat are nevoie pentru acoperirea creditului la data executarii, iar daca mai raman bani, acestia iti vor fi dati inapoi. Daca nu raman te executa in continuare pana la acoperirea creditului. Ceea ce este cam improbabil ca sa nu recupereze chiar si 10%.
     In rest, ceea ce ai zis cu creditele subprime, e 105% corect.

   • Da, te gândeşti la asta dacă eşti deştept (probabil sub 10% din populaţie). Vitele Prima Casă se gândesc „rata e mai mică ca chiria”. Şi nici nu „arunci banii pe fereastră” pe chirie. Şi poţi să pui şi ce gresie vrei în baie 😀

 5. Daca de cei cu credite luate pana in 2008 imi mai pare rau, de astia PC-isti nu, astia sunt vitele vitelor, prostii absoluti. Daca nici dupa atatea exemple de fazani ajunsi fripti, daca nici pana acum nu li s-a aprins becul ca economia e in colaps si viitorul e sumbru, atunci isi merita soarta, ba chiar trebuie impinsi, incurajati sa bage credite cat pot de mult. De asta eu consider ca Isarescu le face un bine daca le scade dobanda, Isarescu va face in sfarsit si el un bine omenirii: in viitor astia care se vor ingramadi acum vor fi dati in manuale la „asa nu” si multi copii si tineri vor invata multe. Viitorul indepartat va fi mai sigur financiar cu oameni mai cumpatati.
  Pe de alta parte ce poate fi mai frumos decat niste vanzatori disperati dupa o perioada de extaz?

  Eu cred ca daca dobanda va scadea ea va fi mica la inceput cat sa ii prinda in plasa pe prostii prostilor. Dupa cateva luni bancile o vor mari la cat vor considera ele. Practica e arhicunoscuta.

  • Pai cei din timpul bulei au scuza, ii poti intelege. Dar pe cei ce au cumparat fix in 2009, odata cu demararea primei case, cand era clar si pentru un orb ca mingea e in terenul cumparatorilor, dupa ani in care fusesera in dezavantaj, nu ii pot intelege. Acum mai cumpara pesimistii („eh, nu mai scad mult, ce sa mai astept ?”) cei ce au multi ani de chirie la activ (nu pot spune ca stiu cum e sa fii in locul lor, deci ma abtin) sau cei care nu au inteles nimic din toata povestea, carnea de tun care ia deciziile dupa ce urmareste stirile de seara de la TV.

   Ca tot veni vorba, manipulatorii de serviciu au inceput deja bocetul: l-am prins aseara pe Moise Guran la TVR. Ca tinerii nu se vor mai incadra, ca ce vor face, cu ce vor cumpara ? Ce-o sa faca tanarul sot care tocmai a aflat ca va avea un copil ? Fuck, de parca statul in chirie provoaca avorturi spontane ! Au nascut femei in timpul razboiului si acum nu mai poti creste un copil in chirie ? nu zic, mai sunt si patiti, dar nici chiar in halul asta nu e traiul in chirie.

   • Eu cred ca acum este momentul propice sa scada preturile, vom vedea in maximum 1 an efectele PC in lei. In chirie este foarte ok atata timp cat gasesti un proprietar rezonabil, conditii decente, pret pe masura. Inclusiv daca ai copil, nu are nicio relevanta 🙂 Eu am avut de-a face pe parcursul celor 10 ani de chirie cu proprietari care la prima vedere pareau oameni in regula, dupa cateva luni s-a schimbat situatia si m-am orientat spre altceva, precum si cu proprietari cu care m-am inteles foarte bine (inclusiv cei in apartamentul carora stau acum). Dupa 10 ani de chirie, in special in ultimul an, am avut multe momente in care am spus ca am ajuns la limita si nu mai pot continua asa… insa se pare ca inca mai pot 🙂 si voi putea atata timp cat nu se va produce o schimbare majora in piata imobiliara.

    • E pacat ca nu se ajunge la o masa critica a celor ce refuza sa cumpere la preturile astea. Nu ar mai fi nevoie sa asteptam disparitia primei case iar scaderile de pret s-ar petrece mult mai repede.

 6. „E de glumit cand ai aproape jumatate din valoarea PIB-ului sub forma de economisiri in sistemul bancar? Cine isi permite sa glumeasca cu valoarea acestor lucruri? Clauzele abuzive sau neabuzive sunt din contracte pe care le-au semnat oamenii care au luat credite.
  Intr-un stat de drept, cand semnezi ceva iti asumi. Faptul ca nu am inteles, nu am stiut cum e cu riscul valutar este, sa spunem, un argument. Eu nu spun ca nu este un argument. Eu banuiesc ca persoanele care in urma cu cativa ani stateau ca o ciocanitoare, ne bateau la cap (ce avem cu creditarea in valuta, de ce aparem de fiecare data la televizor sau in presa si avertizam asupra creditarii in valuta) acum vin sa ne vorbeasca despre clauze abuzive. …..
  Noi nu avem situatia Ungariei. Cautam sa gasim un echilibru intre deponenti si debitori. Exista o relatie intre ei. Nu ii punem fata in fata, dar in bilantul bancilor ei sunt pusi fata in fata. Pe tema aceasta in luna Septembrie cand mai trec caldurile vom face un seminar si speram sa discutam mai putin aprins pe o tema care nici nu imi dau seama de ce s-a aprins”, a mai spus Isarescu.
  Si atunci cum sa se interpreteze modificarile la PC si decizia BNR ?

 7. Cata naivitate si prostie mai ales la „o parere on”. Sa facem un exercitiu de calcul. Ce preturi sunt la materiale acum? Ce cheltuieli sunt aferente unei constructii ( curent, apa, conbustibil, mana de lucru, etc)?. Cu cat se poate vinde o constructie noua sa mai fie si un profit?. Toate aceste lucruri sunt intr-o stransa legatura. Mintile voastre luminate nu inteleg acest lucru. Mai mult de atat, producatorii, comerciantii, constructorii, bancile, notarii etc. sunt platitori de taxe la buget. Din acest motiv se cauta solutii disperate ca sa nu pice economia tarii de tot. Nimeni in lumea asta nu este bucuros ca apeleaza la banci (camatarie legala) pentru un imprumut, dar de multe ori poate sa fie o solutie mai putin rea si salvatoare. Totul tine de fiecare cat este de calculat, de cumpatat in momentul in care face un imprumut. Sunt multi frustrati care nu au retributia lunara suficienta pentru accesarea uni credit si mai spun ca in chirie este foarte ok. Piata imobiliara in momentul de fata este aproape de realitate. Foarte mult nu o sa mai pice ca nu are cum. Daca pica de tot ……………………. intram si noi in faliment (dezastru economic). Si eu as fi bucuros sa cumpar o casa la trei lei ciunga, dar nu o sa se intample asta niciodata. Multi inteleg acest sistem si cauta solutii sa achizitioneze o locuinta, multi frustrati comenteaza ce se intampla la suprafata. „Subsolul” economiei are multe surprize de oferit.

  • Domnul Catalin, om fi noi prosti si naivi, dar unii ne intrec:

   Despre ce preturi ale materialelor vorbim ? Cele mai multe apartamente vandute sunt construite acum mai bine de 20 de ani. Stai jos, ai 4 !

   Tocmai am spus ca toti cei enumeati de tine ar avea profit mai mare daca locuintele s-ar vinde la preturi corecte, nu la cele sustinute de Prima casa, dar vad ca nu citesti bine zilele astea. Pica economia daca s-ar vinde cu 10.000€/camera ? Pai s-ar vinde mai multe apartamente decat acum, deci domeniile conexe ar prospera si ele, mai mult decat azi. Stai jos, ai 4 !

   Nu zice nimeni ca e rau sa faci imprumut, e rau sa faci imprumut pentru o locuinta supraevaluata prin interventia statului. Stai jos, ai 4 !

   Suntem destui pe aici care ne permite o rata, unii chiar sa cumparam si fara imprumut. Iar nu esti atent, stai jos, ai 4 !

   Nu a vorbit nimeni de o casa la trei ciunga, citeste te rog primul text de pe acest blog. Stai jos, ai 4 !

   Scuteste-ne, te rog, de cliseele pe care le tot regurgitezi pe aici. Ai avut ocazia sa vii cu contra-argumente, dar persisti in a bate campii. Drum bun !

 8. @comentariu + modelul scolar al lui @basme
  Teatru scurt cu titlul : „Laleaua si branza”. Decor – o sala de clasa, anul I, invatamant primar.
  @comentariu : „O parere ! Treci la tabla ! Adu-mi si caietul de teme ! Si mai repede ca n-am timp !”
  @o parere : „Imediat dom’ profesor ! Si sa stiti ca am invatat nu numai lectia de astazi, ci si cele de dinainte de ’89, cat si cele pe care vreti sa ni le predati inca 5 ani de acu’-ncolo cel putin !”
  @comentariu : „Ia sa vad eu ce stii, ca la obraznicii nu te intrece nimeni ! Ia spune tu ce am avut noi de pregatit pentru astazi, ca despre ce o sa se intample peste 5 ani vom vorbi daca treci clasa !”
  Povestitorul : si uite asa a inceput @o parere sa spuna lectia, dar total pe dos fata de cum o predase @comentariu. Stupoare si tacere in clasa. Tacere ca profu’ era extrem de exigent, iar stupoare ca acelasi prof’ nu avea atata mecla cat sa-i cuprinda ochii care se faceau din ce in ce mai mari la auzul minunatiilor spuse de @o parere.
  @o parere : „Dom’ profesor sa le luam pe rand. Preturile la materiale sunt in prezent de tot candelu’, dar acu’ cativa ani te luai cu mainile de cap. Explicatie: cand economia duduia si cresteau banii in copac, iar noi puteam sa ne ducem in USA sa ne cumparam case, preturile la materiale erau umflate atat de producatori cat si de comercianti, de le tiuiau urechile de cate mertzane, bmw-uri, carpe, bijuterii, vacante aiurea, amante, etc. beneficiau, bucurosi ca pot avea profit marit de la o zi la alta, pe seama cumparatorilor (a se intelege prostilor), care nu cunosteau ce inseamna o bula imobiliara. Era ca dupa ’89, cand a aparut fenomenul numit buticareala, unde intr-adevar se vindea ciunga la 3 lei, d’aia cu surprize, intrucat romanul s-a nascut comerciant. Adica producea matreata si duhoare de transpiratie, fiind absolvent cu 10 al facultatii de adaos comercial. Iar profitul, din ce in ce mai mare, il investea tot asa, cu cap, exact in cele mentionate anterior. Apoi au aparut supermarketurile si mall-urile si s-a terminat vrajeala. De parca acolo nu avem parte de acelasi fenomen, dar asta e o alta discutie – a se intelege lectie.
  Cand vorbim de o casa noua, cheltuielile aferente unei constructii sunt cuprinse in Autorizatia de Construire, respectiv la capitolul Devizul general, obligatoriu pentru obtinerea acelei autorizatii. As propune sa nu discutam despre banci, deoarece subiectul este binecunoscut. Saracii bancheri mor de foame, sunt si ei niste producatori si a trebuit sa sara toata suflarea romaniei sa le dea ceva de mancare. Avem deci exemplul unui act umanitar. De notari iarasi sa nu ne legam, ca nu doresc ca @basme sa aiba parte de bal mascat la 5 dimineata la usa, in caz ca va mai avea usa.
  Chestia cu inchiriatul este optiunea personala a fiecaruia si nu am facut un titlu de glorie din asta, la fel ca accesarea unui credit sau cumpararea cu banii jos. Cat priveste faptul ca preturile nu au cum sa mai scada, va amintesc dom’ profesor ca inainte de bula imobiliara au fost tranzactii pe toate palierele. Si atunci cica romanasii erau mai multi, cata frunza si iarba, vreo 22 de milioane, nu ca acum cand multi sunt plecati in pribegie de bine ce le era. Cred ca or fi fost, la vremea aceea, vreo 3 sau 4 tranzactii. Nu ca acum, cand se sarbatoreste cu manele si blocat de strada unica tranzactie pe an din Romania.
  Si mai stiu dom’ profesor, ca odata cu picatul escrocheriilor imobiliare a picat si sursa de venit a multor taietori de frunza la caini, exact ca acea somitate care nu se dadea jos din pat pentru 50.000€. Il facuse ma-sa sa se dea jos probabil numai de la 100.000€. Caci si el era producator, nu-i asa ?
  Mai vreti dom’ profesor ?”

 9. Ce se intampla cu cei care au facut dosar PC in ultima perioada: „Va rog, cine este in aceasi problema ca si mine in ce priveste creditul prima casa, sa-mi dea un sfat.. Am facut acea rezervare de credit cu raspuns pozitiv de la Fond. Dupa ce-am completat actele aferente agentul de la banca imi spune „delicat” ca din pacate banii vor fi in lei si nu in euro.. desi cererea mea este in euro si a fost acceptata inainte de noua lege.. M-a „sfatuit” sa fac o cerere catre Fond ca ei sa-mi dea inscris ca banii vor fi dati in euro. Voi ce-ati facut in acest sens? Sunt disperata! Daca va fi creditul in lei eu voi renuna pt ca nu este avantajos, in primul rand nici nu imi permit financiar, nu ma incadrez… O sa pierd avansul si timpul cat am stat si inca stau dupa ei sa termine constructia!”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s