Ţara te vrea prost

Îl mai ţineţi minte pe domnul ? Am aflat un detaliu despre împrumutul în cauză: învăţat cu „atenţiile”, părintele grijuliu ar fi venit la bancă cu 2 sticle de băuturi fine, doar-doar va îmbuna funcționarii. Se pare că a funcţionat. Dar nu-i singurul, am mai auzit o discuţie: mai în glumă mai în serios, un tânăr ce-şi are în lucru dosarul Prima Casă îşi întreba soţia dacă nu ar trebui „să aibă grijă” de doamna ce îi ajută cu dosarul la bancă.

***

Am scris odată un text în urma unei discuţii cu un cunoscut ce dorea să investească în imobiliare. Genul de om care a avut norocul să nu trebuiască să cumpere o locuinţă dar care e suficient de ghinionist încât să nu-şi dea seama de norocul său şi să dorească să cumpere pentru a face bani din închiriere, ameţit probabil de poveştile auzite cine ştie pe unde (pentru cine nu cunoaşte, avem aici descrierea odiseei unei investiţii imobiliare: planul, banca, agentul imobiliar, vizionările, negocierea, creditul, achiziţia, mobilarea, închirierea, tot închirierea, contractul – merită citită, devine din ce în ce mai palpitant spre final, pe cuvânt!). I-am trimis la scurt timp linkul spre articol, dornic să desfacem ulterior firul în patru. N-a urmat nici o reacţie. L-am întrebat la un moment dat dacă a citit. A recunoscut că nu apucase. L-am întrebat din nou peste vreo lună. Tot nimic.

Luni de zile mai târziu ne-am întâlnit din nou şi l-am iscodit în legătură cu planurile sale de a „investi”. Mi-a mărturisit că a renunţat momentan la ele dar că e totuşi convins că ar putea funcţiona „afacerea”. Din nou mi-a explicat că nu are timp de lecturi (discutabil), că oricum nu are de unde şti dacă argumentele respective sunt valide, dar că la o adică i-aş putea face un rezumat. „Păi zi-mi tu, dacă tot ai citit articolul”, au fost vorbele lui. Am renunţat la subiect, evident, gândindu-mă la înmuiatul posmagilor. Întreaga discuţie durase mai mult decât i-ar fi luat să citească singur. Nu te pui însă cu lenea omului, nu ?

pica para malaiata in gura lui NatafleataA nu se înţelege că aş considera tâmpit sau ignorant pe oricine nu citeşte ce scriu pe aici. De fapt, mi se pare uşor penibil să descopăr că pe diverse forumuri oamenii folosesc ca argument „am citit pe tavanulfals sau pe basmeimobiliare că vor scădea preţurile sau că nu e momentul să cumperi acum, deci e adevărat”. Nu ăsta e scopul unui blog, cel puţin nu al ăstuia. Până la urmă, dacă vrei argumente pentru a te înhăma la un credit, intri pe blogul unui dezvoltator imobiliar (de când cu criza, i-a lovit pe unii nevoia de a scrie) şi ai să afli zeci de motive pentru care a locui cu chirie e o nebunie. Sunt ele adevărate? Nu pot ști cu siguranță, știu doar că cei ce scriu lucrurile astea sunt buni agenţi de vânzări.

Logica ar trebui să fie cu totul alta: citeşti un articol, filtrezi ideea, dacă ţi se pare bună îţi rămâne în cap, dacă nu, o uiţi şi mergi mai departe. Dacă ţi s-a părut bună, ar trebui să poți reproduce argumentul. Dacă nu poţi reproduce ideea, înseamnă că poate nu ai înţeles-o, un link spre un blogul unde ai citit ajută, dar nu-i de ajuns.

Evident, există oricând varianta informării la TV. Informaţii pre-digerate, uşor de înţeles, efort de procesare minim, numai bune pentru generaţiile cu probleme la BAC. Săptămâna asta am auzit din nou expresia câştigătoare: „minimul istoric”. Istoria recentă, nu ?

Reclame

7 răspunsuri la „Ţara te vrea prost

 1. Dar acum si tu alta treaba n-ai decat sa faci plan de business pentru altii. Lasa-i sa fie toti investitori si oameni de afaceri in domeniul „am auzit eu ca merge”.
  Daca ii dadeai link cu motive de cumparare sau despre afaceri cu inchiriat pun pariu ca l-ar fi devorat instant. El are in minte o chestie si pace, orice alta informatie contradictorie cu gandurile lui e ignorata complet pentru ca nu il „odihneste”. El nu te-a intrebat ca sa culeaga informatii ci ca sa fie laudat pentru initiativa si ideea lui geniala.

 2. „Tara te vrea prost”
  Dar de ce sa fie jignit poporul ? Nu e mai buna treaba asta : decat sa „ucizi” pe cineva, nu e mai „funny” sa-l faci sa se „sinucida” ? Doar avem libertate de exprimare !
  E nasol ! Sa fii prost si apoi sa-ti demonstrezi singur ca asa este !

  Cel mai bun exemplu este R.Z. de la B.C., cel care pare pregatit in domeniu. Mi-a „placut” articolul „Cat ai plati pentru o locuinta ?” si mai ales dialogul lui cu tine. Afirma „economistul” : „Ce locuinta isi permit cu adevarat romanii nu e intrebare, e otevism. Cine vrea sa-si cumpere stie ce bani are. Daca cumpara fara sa stie ce bani are e idiot ca cei de mai sus si plateste. Cu casa, cu banii achitati deja, cu muncit pentru banca samd. …. Dar, atentie, nimeni nu TREBUIE sa aiba o proprietate! Doar cine isi PERMITE poate avea. De aia nu exista pret corect. … Si inca odata. Nu e obligatoriu ca tot poporul sa aiba o proprietate. Chiar nu e, si din fericire Iliescu nu mai are putere sa dea apartamente aproape pe gratis unora.” Asta se intampla in 7 iunie 2012. Apoi, in 30 ianuarie 2014 ne trezim cu alt articol al „economistului” care se intituleaza : „Apartament cu trei camere la 30.000 de euro? Da, dacă e executat silit”.
  Si acum intrebarea : daca baiatul isi ia „informatia” de pe imobiliare punct ro, acel site care vedea tot timpul stagnarea pretului si iminenta crestere, iar „piata” a dovedit contrariul, cum te poti numi ? Manipulator ? Nu, as zice eu ca nu manipulator, ci prost platit cu acte in regula ! Adica din prostie el si-a facut o meserie ! Tara nu te vrea prost gratis, ci pe bani ! Iar daca din intamplare va da peste aceasta postare si se va scula spiritul revolutionar in el, il anunt de acum ca nu o sa fac niciun alt comentariu la adresa sa. Ii urez de acum „somn usor !”.

  „Descrierea odiseei imobiliare : planul, banca, agentul imobiliar, …” etc., si link-urile implicite – iar ma fac sa zambesc. Iarasi un „economist” cu sfaturi bune. Dar baiatul trece cu o mare usurinta de la „investitii” de 50.000 euro la 80-90.000 euro, culminand cu 160.000 euro. Si totul pentru „a investi” dar cu ajutor de la parinti, prieteni, banca, etc. , adica de oriunde se poate, cu bani de imprumut si numai in imobiliare. Aminteste si de actiuni la bursa, dar microbul a lovit naprasnic. IMOBILIARE ! cu orice pret ! Ca eu consider ca e un p’afarist care-si da si el cu parerea – asta nu ar trebui sa intereseze pe nimeni. Fiecare cerne in felul lui. Putin e carne macra, in rest multe oase, oase, oase.

  Si am trecut doar 2 exemple. Citeam zilele trecute ca in tarisoara noastra se vinde un iPhone la cel mai mare pret din UE. Pai sa dau o idee celor care considera ca posesia unui astfel de telefon le aduce mantuirea : nu e mai bine sa vedeti in ce tara din Uniunea Europeana se vinde la pretul cel mai scazut un iPhone, iar cu diferenta sa-i oferiti lui Pisi si un „city-break” ? Nu de alta, dar Pisi cred ca va presta mai cu foc vazand ca este si plimbata. Iar Pisi este un fel de „must have”, la fel ca „imobiliarele”.
  O alta stire ne prezenta un britanic dispus sa vina in Romania in cautarea unor sclavi dispusi sa lucreze in UK pe un salariu de 16.000 lire. Pai daca ne luam dupa „must have”, rezulta ca ar trebui sa fie bataie – explicatia e simpla – cica asa iese romanul din saracie, indiferent de meserie sau calificare, iar cu banii economisiti TREBUIE sa-si cumpere un apartament pentru ca ISI PERMITE. Asa cum sugera „economistul” R.Z.
  Tu vrei ca poporul sa gandeasca ? Ar trebui ca prostia sa fie conditia de baza la angajare sau la deschiderea unei afaceri. Numai fiind prost TREBUIE, SI-TI POTI PERMITE.

 3. „Tara te vrea prost”
  la modul impersonal – Zis si facut. Prostia are o latura buna. Fiind prost – deciziile nu se iau imediat, pe loc. Lipsa oricarei analize sau cunostinte in domeniu te blocheaza. Este ca atunci cand ai in mana ultimul iPhone (cred ca nr. 12), dar habar nu ai sa dai un telefon. Si uite cum te apuci sa citesti instructiunile de folosire. Partea cu „suna un prieten” nu merge – deoarece nu stii cum „sa suni” – si nici nu ai vrea sa arati altuia cat esti de papagal (doar te pricepi la toate ca esti roman).

  Faceam apel intr-un comentariu anterior la studierea TEMEINICA si a contractelor de asigurare pentru locuinte. In cazul proprietarilor avem asigurarea obligatorie (impusa de lege) si cea facultativa. In cazul creditului avem o asigurare impusa prin contractul de creditare. De cateva zile se tot povesteste de problemele de la Astra. Credeti ca ar trebui sa intereseze subiectul ? Cica doar pe cei 2 milioane de asigurati la aceasta societate. Dar pe cei care in prezent au contracte de creditare ?
  Sa spicuim din articolele aparute prin presa : „In cazul in care compania de asigurari intra in insolventa, in lipsa fondurilor, cei care au incheiat polite nu isi vor putea recupera dauna. … Pe de alta parte, daca se constata ca de vina pentru situatia societatii este conducerea acesteia, asiguratii pot fi despagubiti din patrimoniul personal al membrilor conducerii. … Practic, asigurarile reprezinta, fiecare in parte, contracte inexacte sau asa cum le denumea practica, contracte variabile, cu finalitate necunoscuta, din care una dintre parti urma sa castige, ori asiguratorul ori asiguratul in cazul unei daune. … Faptul ca se inchide o polita de asigurare nu inseamna ca in eventualitatea unei stari de insolvabiltate/insolvente declarate, in cazul lipsei patrimoniului, cel indreptatit isi va recupera dauna. Insa daca se ajunge la concluzia ferma, in urma auditarii si contabilizarii situatiei asiguratorului, ca organele de conducere au dus societatea in aceasta stare si se fac vinovate pentru aceste aspecte, pot fi trase la raspundere, cu patrimoniul personal, astfel incat sa poata fi recuperate toate creantele ce deriva din contractele de asigurare.”

  Concluzie – uite cum un iPhone ma pune sa citesc „instructiuni de folosire”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s