24 de ore

Atât durează, dacă eşti bine organizat, mutarea şi instalarea într-un nou apartament (mă refer la cazul în care locuieşti cu chirie şi nu cari mobilă după tine – cel mult un birou, un scaun, o masă). Dar când o spun în public, observ multe sprâncene ridicate. Ulterior, când gurile se deschid, aflu că respectivii se numără printre cei care nu au prea locuit cu chirie dar au auzit multe basme imobiliare la focul sobei: „trebuie să te muţi în fiecare an dacă stai în chirie”, „nu poţi avea copii dacă locuieşti cu chirie”, „banii daţi pe chirie sunt bani pierduţi” şi câte şi mai câte poveşti nemuritoare spuse de Şeherezade autohtone.

Moving-Pets-Blog1Se face în felul următor: vineri spre seară începi împachetarea. O oră hainele, o oră electronicele, o oră vesela şi accesoriile, o jumătate de oră cărţile, 1-2 ore altele. Desigur, asta presupune să ai deja câteva cutii bune (fie le găseşti pe la supermarketuri, fie ţi le pun la dispoziţie firmele de mutare), 1-2 geamantane şi rucsacuri. După miezul nopţii ai totul strâns şi poţi merge la culcare (cearşafurile şi pijamalele le vei împacheta dimineaţa, din motive evidente).

Sâmbătă dimineaţa te trezeşti, iei un mic dejun rapid şi la 8 ești gata de mutare. Dacă ai maşină, vei face 4-5 transporturi la noul apartament (posibil mai multe, dacă ai maşină mică). Dacă nu ai maşină şi nici prieteni/familie cu maşină disponibilă, poţi apela la firmele de mutări pentru o dubiţă de maxim 7mc, caz în care vei face un singur drum (ultima dată când ne-am mutat a costat 100 de lei închirierea, şi am fost ajutaţi şi la cărat).

Pe la prânz vei avea tot calabalâcul în celălalt apartament şi poţi începe scosul din cutii/geamantane. Sau poţi comanda pentru început o pizza, cu siguranţă eşti un pic obosit şi flămând. În următoarele ore vei spăla podele, vei şterge praful, apoi îţi vei aranja lucrurile. Până seara târziu (cel târziu) ar trebui sa ai toate la locul lor. Eşti oficial în noua locuinţă.

Evident, toată operațiunea presupune un pic de organizare şi disciplină. Ok, un pic mai multă. Poţi să-ţi întinzi mutarea sau împachetarea de-a lungul unei săptâmâni întregi (nu recomand, e deprimant să stai cu cutii în mijlocul casei mai mult de câteva ore). Dar se poate face în 24 de ore. Că vor fi 30 în loc de 24, tot aia e: vineri eşti locatar într-un loc, sâmbătă seara în altul (posibil să dureze mai mult dacă te mulţi dintr-un colţ în altul al Bucureştiului). Şi nu, nu trăiesc prea minimalist (deşi uneori îmi place să cred asta): băiatul care m-a ajutat ultima oară cu mutarea a scăpat printre dinţi, în timp ce se chinuia cu o cutie pe care scria Foarte greu şi fragil: „Da’ multe chestii ați mai strâns !”. Avea dreptate: nici mie nu-mi venea să cred câte cutii aveam în mijlocul sufrageriei micului apartament pe care tocmai îl părăseam.

Cârcotaşii (chiar şi cei ce nu au trecut prin asta dar ştiu oricum despre ce e vorba) au un pic dreptate, insă în altă privinţă: de cele mai multe ori nu-i uşor să părăseşti un apartament. Un sentimental ca mine va regreta multă vreme locuinţa de la geamurile căreia puteam observa 3 sferturi de oraş. Mult mai mult de 24 de ore. Dar astea deja-s alte poveşti.

Reclame

30 de răspunsuri la „24 de ore

   • Salutare si Sarbatori fericite tuturor !
    Astazi am intrat, pentru prima data, dupa o lunga perioada de timp, pe acest blog. Printre altele, am citit articole din 2012-2013. Nu am putut sa sar peste comentariile de la vremea respectiva, despre inevitabile scaderi masive de preturi, in urmatorii doi ani, la apartamente.
    Cam din acest motiv am vandut un imobil anul trecut cu 10.000 € sub pretul de piata de la acea vreme.
    Intrebarea mea este : cum credeti ca vor evolua preturile in 2015-2020 si care sunt argumentele in sens crescator sau descrescator. Ma refer la apartamente in blocuri noi.
    Eu cred ca preturile nu sunt in niciun caz mult prea mari si pot sa vin cu argumente.
    Mentionez ca nu vand apartamente si caut sa cumpar.

 1. @Mark27:

  Nostradamus e doar unul si nu prea intra pe blogul asta. Planurile se fac pe maxim 2 ani, 5 ani e prea mult. Argumente contra crestere:

  Pretul minim la apartamentele din blocurile noi poate sa fie 750E/mp, ce e sub acest pret ridica mari semne de intrebare la calitatea constructiei si a procesului de constructie. Pretul creste pe masura ce pretul terenului creste si pe masura ce salariile si taxele cresc. Pretul actual de constructie la cheie, cu finisaje medii si respectand procesele de constructie ajunge la 350-500E/mp pentru un apartament. Peste acest pret trebuie adaugat costul de marketing, costul terenului si taxele datorate statului la vanzare.

  Pe-aici s-a vorbit de pretul apartamentelor vechi ca vor avea scaderi masive de preturi. N-am impartasit opinia asta niciodata, nu vedeam argumentele pentru o astfel de scadere. In momentul de fata, preturile sunt inca mari pentru apartamentele vechi, dar asta nu inseamna ca vor ajunge la pretul „real”, daca ceva poate avea vreun pret „real”. Din punctul meu de vedere, pretul real al unui apartament mediu de 2 camere din Bucuresti(pe segmentul vechi) este de 28000-33000 E. Pretul acesta poate varia cu + sau – 25%, in functie de locatie si de dotarile apartamentului. E posibil ca unele aprtamente sa fi ajuns la pretul „real”, moment in care preturile ar trebui sa creasca, anual, cu inflatia.

  Cum vor evolua preturile in urmatorii 2 ani? Eu cred ca vom continua scaderea preturilor intr-un ritm mai putin alert decat pana acum, 1-3% pe an. Poate cu cresteri locale in anumite zone, dar tendinta generala va fi de scadere.

  • Ieri si alaltaieri am citit blogul asta la ‘intensitate maxima’. De genul ca am facut-o pe mama, la care ma aflu in vizita, sa o ia razna, mai ales ca am varsta de 33 de ani. Azi eram la o manastire si inca ma gandeam la ce am citit pe forum. Dintre toate comentariile, ale tale mi s-au parut cela mai reale si ‘o parere’ mi s-a parut un tip pragmatic.
   As vrea ca si Florin sa revina cu anumite comentarii, pentru ca are opinii foarte interesante si foarte diferite.
   Legat de preturi la imobile noi, am sa dau un exemplu: noul investitor de la Impact a admis zilele trecute ca isi permite sa vanda in noua etapa de la Greenfield la pretul de 785 €/mp construit, din care 30% inseamna profit. E mult, e putin ? Eu cred ca e cam mult . Dar daca ar fi nevoit sa vanda pentru un profit de ‘doar’ 15%, oare ar construi mai prost sau nu ar mai construi deloc ?
   Un pret de 5-600 €/mp util, in bloc nou, zona buna, este imposibil. Nu exista teorii de genul : salariile sunt prea mici, deci preturile trebuie sa scada. O lege universala spune ca totul este prea scump, atat timp cat nu iti permiti nimic.
   Pentru Florin as vrea sa scriu un lucru: daca salariile muncitorilor din constructii ar fi mai mari, atunci cam cat ar fi normal sa coste mp util la un apartament nou ?
   Ce ma uimeste cel mai mult este gandirea de gen ‘ar trebui sa coste cu 40-50% mai putin’. Doar ca ca un imobil reprezinta si un punct de reper a ceea ce inseamna avutia unei familii. Daca platesti 20.000 € pe un imobil, tot atat ar trebui sa ai si peste 10 ani. Doar ca 20.000 reprezinta o suma cu care nu mai faci aproape nimic, cu atat mai putin peste 10 ani.
   Ar fi frumos sa avem salarii mai mari, iar preturile la apartamente sa fie cam la fel. Poate ca atunci nu ar mai parea atat de scumpe.
   Despre imobile vechi si in zone fara mare importanta, prefer sa nu ma exprim. Dar e greu sa platesti cash sau mai ales sa faci credit pentru un apartament care peste 30 de ani va avea o vechime de 60-70 de ani. E foarte greu sa discutii despre un subiect atat de sensibil, fara sa ranesti pe cineva.

    • Salutare,
     Ei au luat in calcul un pret de 80 €/mp teren, ceea ce ar fi corect pentru zona respectiva. Insa la 60 de hectare pe care le detin, clar ca au luat cam la hectar.
     Eu sunt tentat sa cumpar un apartament acolo, la 51.000 €, TVA si parcare exterioara incluse in pretul asta. Suprafata utila 54mp, finisajele sunt chiar medii. Cunosc bine ce inseamna medii sau asa-zise medii. Am fost intotdeauna atras de design interior.
     Ce ma deranjeaza la proiectul asta, este faptul ca parcarea este socotita la 4000€+TVA 24%, de parca metrul patrat de teren ar costa 400€. Cat despre metrul patrat util, aproximativ 850€, este ok, atat timp cat ma impac cu ideea ca profitul lor este de 30%.
     Heto, am observat ca stii ceva despre proiect. Fara sa ai vreo legatura cu decizia mea finala, ce parere ai despre ce am scris ? Multumesc pentru raspuns.

    • Esti sigur ca sunt 51 mp utili pt un ap de 2 camere la 51k euro cu tva si loc de parcare?
     Detaliaza te rog metri patrati utili sa vedem cati sunt de fapt, eu am observat de pe site ca suprafetele se prezinta cam asa:
     – dormitor 12.13 mp
     – baie 3.73 mp
     – sas 2.09 mp
     – camera zi () include si bucataria e open 21.41 mp
     – balcon – 6 mp
     Deci total mp utili fara terasa = 39.36, cu terasa = 45.36 mp.
     Daca calculam pret pe mp util fara parcare avem asa:
     – pret mp util cu terasa = 1014 euro mp
     – pret mp util fara terasa = 1168 euro mp.
     Dar fara parcare nu ai nici o sansa sa scapi deoarece zona in care e amplasat ansamblul nu iti permite sa supravietuiesti fara masina, deci cam esti oligat sa iei parcare. Astfel, evident ca e necesar sa adaugam in pretul pe metrul patrat util si parcarea, asa a si fost calculat de altfel, de unde rezulta si pretul piperat al parcarii, deci este o pacaleala de fapt, asadar cu pacare avem:
     – pret mp util cu terasa = 1124 euro mp
     – pret mp util fara terasa = 1295 euro mp
     Prin astfel de mizerii sunt pacaliti oamenii, dar e atat de simplu sa vezi care e realitatea ca nici nu e necesar sa pierzi vremea cu vizionari.
     Daca lucrurile sunt altfel te rog sa corectezi.
     Succes si casca ochii mari ca e foame mare, numai pacalici in imobiliare, greu sa cumperi ceva care merita pretul.

    • @PopescuIon
     DACA si numai DACA cele scrise privind suprafele contin date corecte, poate se mai impune si o alta completare :
     Conform Legii 114/1996 , pentru un apartament cu 2 camere avem O SUPRAFATA UTILA MINIMALA IMPUSA DE ANEXA NR. 1 de 52,00 mp.
     Citez din lege : „Suprafaţa utilă a locuinţei este suma tuturor suprafeţelor utile ale încăperilor. Ea cuprinde: cameră de zi, dormitoare, băi, WC, duş, bucătărie, spaţii de depozitare şi de circulaţie din interiorul locuinţei. Nu se cuprind: suprafaţa logiilor şi a balcoanelor, pragurile golurilor de uşi, ale trecerilor cu deschideri până la 1,00 m, nişele de radiatoare, precum şi suprafaţele ocupate de sobe şi cazane de baie (câte 0,50 m2 pentru fiecare sobă şi cazan de baie), în cazul în care încălzirea se face cu sobe.”
     Intrucat, conform legii, suprafata utila descrisa este de 36,36 mp. (terasa nu intra in calcul), putem considera ca acel apartament de 2 camere nu se incadreaza nici macar la GARSONIERA, unde suprafata utila minima ceruta de lege este de 37,00 mp.
     Daca am gresit cu ceva – astept corecturile necesare.

 2. @Mark27
  Daca tot ma consideri a fi „pragmatic” :
  „24 de ore
  Atât durează, dacă eşti bine organizat, mutarea şi instalarea într-un nou apartament (mă refer la cazul în care locuieşti cu chirie şi nu cari mobilă după tine – cel mult un birou, un scaun, o masă). Dar când o spun în public, observ multe sprâncene ridicate. Ulterior, când gurile se deschid, aflu că respectivii se numără printre cei care nu au prea locuit cu chirie dar au auzit multe basme imobiliare la focul sobei.”

  Un enunt aparent banal. E ca la fotbal : toata lumea se pricepe. Numai ca eu nu sunt priceput la fotbal. Ma gandesc daca nu ar fi de preferat o mutare in 24 de ore, in locul aruncatului cu mii de euroi pe fereastra.
  Observ (si asta de multi ani) ca internetul a devenit un fel de „intreaba si ti se va raspunde”. Nu este o critica la adresa ta, mai ales ca ai parcurs blogul in intregime. Viata ta nu este egala cu a mea, asa cum si a mea nu este egala cu a altuia. Deciziile trebuiesc luate prin prisma propriilor criterii.
  Daca tot esti interesat, poti sa le faci o vizita. Preferabil pe vreme de genul asta, cu zapada si frigulet. Apoi, cu o mimica de om care habar nu are pe ce lume se afla dar cu pofta de cheltuiala, cere un model de contract de vanzare-cumparare. Intreaba ce se negociaza si ce ramane batut in cuie.
  Daca vei intreba si de alte documente (gen autorizatia de construire completa, etc.) le vei trezi suspiciuni. Nu esti genul clientilor preferati, adica a celor care nu stiu sa citeasca.
  Cu exemplarul de contract in mana si cu ce ai mai citit pe blog – poti sa incepi sa faci o analiza daca este bine sau nu „sa ai caminul tau”.
  Ei sunt oameni „extrem de seriosi” ce duduie „de profesionalism” in domeniul imobiliar. De aceea fac si acte de caritate, permitand un modest profit. La finalul vizitei, transmite intentia de a pune acel model de contract pe net – cica sa analizezi si alte pareri. Daca vei scapa teafar – mare minune.
  Success !

  • Multumesc pentru raspuns, ‘o parere’
   Am ajuns la Greenfield, in urma cu aproape 3 saptamani. Am fost o data singur, a doua oara cu un prieten inginer. Prietenului meu nu i-a placut cum se lucra la exterior, gen tencuieli facute pe vreme nepotrivita si gresie de exterior care nu se lega cum trebuie cu peretele. Concluzia lui a fost ca e facut un pic la repezeala si m-a sfatuit sa fiu foarte atent la receptia finala, in cazul in care voi cumpara. Cand a intrebat-o pe diriginta de santier despre problemele pe care le-a observat el, aceasta a ridicat zambind din umeri, cu un calm aparent care mi s-a parut cam ciudat. Reprezentanta de vanzari nu stia despre ce beton sau fier se foloseste, in schimb era foarte amabila.
   Pretul nu se mai negociaza, pentru ca este deja la promotie, dupa cum se prezinta oferta lor.
   Actele referitoare la autorizatii nu le-am cerut pentru ca la o firma asa mare nu m-am astasteptat sa nu existe. Si recunosc ca m-am lasat dus de val, dupa ce mi s-a spus de nu stiu cate ori ca este un pret foarte bun, cu discount, si am mai aflat ca vand si foarte bine. Chiar erau doua persoane interesate sa cumpere, cand am fost acolo prima data.
   Lucrez pe vase de croaziera si castig bani frumosi, chiar daca foarte greu. Pentru apartamentul acesta as fi luat un credit, cu intentia de a plati imprumutul inapoi in maxim 3 ani. Ma gandeam sa il inchiriez si poate in viitor sa locuiesc in el. Acum nu stiu ce sa mai spun. Imi plac si ma atrag imobiliarele, dar nu as plati cu ochii inchisi, chiar daca pentru mine un imobil nu se pastreaza pana la pensionare. Numai ca atunci cand vreau sa mai vand,…mai vand la pretul platit sau..?

   • Sunt nevoit sa cedez – este „ca la gagici” – daca tie iti place, … nu ma pot pune cu sentimentul.
    Dar cred ca trebuie sa te trezesti !
    Daca recitesti niste postari, vei afla ca acea diriginta de santier, extrem de competenta profesional, acreditata conform legii pentru astfel de activitate, este angajata beneficiarului. Ea supraveghea constructia apartamentului pe care vroiai sa dai banutii rezultati din munca ta. Ce mai facea ea ? si care sunt atributiile sale ? te las sa parcurgi legislatia. Completeaza cu cele vazute personal. ………
    Reprezentanta de vanzari – nu era treaba ei sa stie ce beton sau fier era folosit – putea sa ofere, daca vroia, informatii din proiect. Prietenul tau de profesie inginer – preferabil domeniul constructii civile si cu ceva experienta in proiectare – se putea uita si analiza toata documentatia, inclusiv celelalte documente conexe. …….
    Daca era coada la vandut apartamente ….. bine ca era promotie, sa ajunga si la ultimul asezat la coada.
    Sfat :
    Nu ma intereseaza de ce te atrag imobiliarele. In locul tau poate fi oricine altcineva care este pus in situatia de a cumpara un apartament in bloc nou. Intai informeaza-te apoi actioneaza ! Ai multe lucruri de digerat !

    • Din postarile mai vechi am retinut ca cei mai multi asculta, dar nu dau inapoi de la ce si-au propus; e ca o obsesie si o mandrie care te cuprind si te sufoca. Este si ceea ce simt eu. Si e greu sa dai inapoi. Sau mai este ca atunci cand intalnesti o tipa ca din reviste, de care te indragostesti nebuneste, ca mai apoi sa afli lucruri foarte urate despre trecutul ei.
     Ce ai scris tu e adevarat si iti spun asta pentru ca aveam anumite semne de intrebare despre proiect. Poate ca fiind plecat din tara, nu mai vad lucrurile asa cum sunt in realitate. Si cand mai faci un pic de bani, e imposibil sa crezi ca hotii astia iti vand tampenii. 30% profit si mai vinzi si calitate indoielnica. Asa sa tot faci afaceri.
     La inceputul lunii ianuarie am sa ajung din nou in Bucureşti si am sa le cer toata documentatia.
     Legat de pasiunea pentru imobiliare, cred ca are legatura cu designul de interior. Poate daca eram designer, stiam mai multe despre blocurile noi.
     Mama mea a precontract o garsoniera intr-un bloc nou de la Obor, cu 10 etaje, in forma de L. Cred ca stii despre ce scriu. Se specifica: gresie, faianta, usi interior, usa exterior, etc,, toate incluse. Si cand am trecut ultima data pe acolo, puneau usile de exterior. Nu imi venea sa cred ce vad ; usi de cateva sute de lei, la apartamente care au fost vandute incepand cu 1200€/mp util. Sper ca macar structura e mai de calitate.
     Si cand ma gandesc ca am 5.5 hectare de teren arabil, din care doua sunt deja plantate cu catina.. Mai bine as termina ce am inceput. Macar pamantul nu se darama la un cutremur de 7.5 .
     E bine ca mai exista persoane ca tine. Chiar daca nu castigi nimic de pe urma sfaturilor, in inima ta stii ca esti un om bun 🙂

    • Sa le luam pe rand :

     Treaba cu diriginta de santier – fii linistit, exemplare ca ea sunt 99,9%. Dar, ce sa vezi ?!! : Diriginte de Santier – persoana fizica insarcinata de catre investitor cu verificarea calitatii materialelor si produselor puse in lucrare si/sau cu verificarea executiei corecte a lucrarilor de constructii. Conform legii 50/1991 se impune obligativitatea urmaririi executiei lucrarilor prin diriginte de santier autorizat. „Competenta” a zambit – implicit trebuia sa te gandesti ca nu numai in cazul „flagrantului delict” surprins de voi a zambit.

     Proiectul – presupun ca e semibeton. Dar, din proiect mai fac parte si alte acareturi – anexe la proiect sunt si caietele de sarcini privind lucrarile care trebuiesc executate. Daca intrebati de ele, aveati motive sa-i inghetati zambetul competentei diriginta de santier ; implicit beneficiarului constructiei, nimeni altul decat PROFESIONISTII, CORECTII, etc. (ma abtin sa continui) , oameni cu vasta experienta in domeniu de la acea societate comerciala (de imi este scarba sa-i scriu numele).

     Sunt multe aspecte care dau de gandit. Trebuie sa fii constient ca te afli in fata unor oameni care au facut din domeniul imobiliar o afacere. Ei sunt mai bine pregatiti ca tine si te pot „face din vorbe” foarte usor.
     Si ca sa-ti tulbur somnul inainte si dupa revelion – in cazul garsonierei – pai nu ajungem la contract ? Ce scrie acolo ? Daca inainte de a semna si da banutul te sfatuiai si cu 100 (daca puteai) de insi care cunosc domeniul imobiliar, nu era mai bine ?
     Prietenului care a mers cu tine si te-a facut sa te gandesti ca nu este totul tocmai corect – mai fa-i cinste cu o bere ! Degeaba te amagesti cu verificatul proiectului, etc. – daca nu esti rechin in domeniu, esti „facut” !

    • Am sa scriu aici pentru ultimul tau comentariu, deoarece nu am putut sa o fac imediat dupa acesta.
     Cu siguranta nu am sa dorm prea linistit in urmatoarele zile. In precontract se specifica doar detalii legate de usi, gresie, faianta, geamuri termopan si faptul ca blocul va fi dotat cu doua lifturi. Nimic despre rezistenta la cutremur sau garantie pe lucrare, chiar daca ei au spus ca este construit dupa noile norme seismice.
     Da-mi voie sa te intreb: atunci cand toti constructorii astia se apuca de un proiect, se gandesc la consecinte ? Daca un bloc cade la cutremur sau se crapa bine de tot, este tras cineva la raspundere ?
     Si pentru ca este sfarsit de an, iti doresc Un An Nou Fericit, Cu Multe Bucurii Si Sanatate !

    • Nu se cheama constructori ; sa vorbim in termeni contemporani – dezvoltatori. Daca se gandesc la consecinte ? ABSOLUT DELOC. Daca un bloc o sa cada la cutremur – doar dupa 1977 au fost niste procese care sa fie in memoria recenta. Oricum, mortu’ e de vina !, concluzie la care se va ajunge dupa vreo 15 ani de procese cu expertize cu tot.

 3. Salutare, prieteni ! Am revenit dupa ceva vreme, timp in care imobiliarele au cam disparut de pe radarul meu 🙂
  Chiar ieri am ales sa strabat traseul Obor-Nerva Traian la pas, ocazie cu care am retrait momente din trecut, vreo 10 ani in urma, cand nu aveam masina, dar stiam toate terenurile de vanzare si toate cartierele care se construiau la acea vreme. Plimbarea de ieri mi-a aratat inca o data o societate in mare parte plina de oameni saraci, tristi, in goana dupa un trai cat se poate de decent. Am dat la o parte masinile scumpe, care inainte mi se pareau ca reprezinta lumea pe care o vedeam doar in roz.
  Legat de multe comentarii postate de voi ( dumneavoastra ) in trecut, realizez faptul ca eram foarte aproape sa fac o mare prostie, luand un credit de aproape 45.000€, pe care chiar daca as fi putut sa il platesc inapoi in cativa ani ( asta doar daca as fi pastrat jobul pe vas ), m-ar fi ingradit de la foarte multe lucruri care fac viata mai frumoasa si m-ar fi facut sa traiesc intr-un stres permanent.. Pentru cine are ocazia sa citeasca acest forum pentru prima data, ar fi calculat sa nu va lasati cuprinsi de febra a ceea ce inseamna ‘stiu ce vreau, rezolv tot’.
  Consider ca un imobil se poate cumpara prin credit cand ai 30-50% din bani cash, chiar daca si asa pot aparea surprize. Dar ca sa te gandesti ca platesti 30 de ani…nu vreau sa stiu cum ar fi.
  Legat de preturi, nu stiu ce sa cred, dar macar de ai avea siguranta ca sunt constructii bune, facute cu simt de raspundere.
  Pentru domnul ‘PopescuIon’ : aveti dreptate legat de schitele postate pe site-ul Greenfield. La apartamentul mai mic, de doua camere, suprafata utila apare cum spuneti. Aceeasi nedumerire am avut-o si eu, insa cei de la Impact au insistat ca suprafata utila este de aproximativ 54mp, nu mai tin minte exact. Cred ca doar la acest model de apartament este aceasta eroare. De fapt, la partea de living, cred ca lipsesc peste 8mp utili, care ar fi reprezentat partea de open kitchen. Oricum, daca as fi cumparat, cu siguranta verificam in acte de 3 ori ce suprafata este trecuta ca si utila. Parcarea este cam obligatorie, pentru ca au si spus ca vine ‘la pachet’, chiar daca are pret separat. Daca cineva nu cumpara parcarea in acelasi timp cu apartamentul, aceasta nu se mai poate achizitiona ulterior. Motivul nu l-am inteles prea bine 🙂
  ‘o parere’, multe multumiri pentru ca m-ai trezit la adevar. Ti-am spus ca te consider un tip pragmatic 🙂 Cand ai timp, te rog posteaza cateva constructii care merita interes din partea unor eventuali cumparatori cu ceva bani lichizi, daca tu crezi ca exista asa ceva 🙂
  Felicitari tuturor celor care au pastrat activ acest forum !

  • Ai scris un comentariu pe 26 decembrie dar nu am apucat sa-ti raspund. Vreo saptamana nu mi-am verificat emailul, apoi eram inca in concediu, de o saptamana am revenit la serviciu si uite ca a trecut aproape o luna. Dar iti raspund aici:

   Da, s-a tot vorbit pe aici de scaderi de preturi, dar ele au fost totusi destul de mici. Dar blogul de fata nu a dorit sa faca profetii, ci a vrut sa mizeze pe trezirea la realitate a cumparatorilor. Insa cand pariezi impotriva ignorantei unui grup de oameni, de obicei pierzi.

   Spui ca preturile nu sunt prea mari. Eu ma tot uit insa pe primul articol publicat aici si nu cred ca respectivele calcule sunt gresite. Cand avem 1 milion de angajati cu salariul minim pe economie (am citit zilele trecute pe undeva, nu mai stiu pe unde) si vreo 3 sferturi din angajati castiga maxim salariul mediu pe economie (nu stiu daca asta mai e inca valabil, dar tind sa cred ca e inca asa), preturile actuale nu pot fi considerate normale.

   In rest, nu stiu ce sa zic. Pentru mine si sotia mea, 2014 a fost anul in care ne-am hotarat sa punem deoparte, pe termen nelimitat, planul de a cumpara o locuinta. Nici daca ar ajunge maine preturile la nivelul pe care il consideram normal, tot nu am cumpara, desi am face-o fara credit. Am ajuns la concluzia ca sunt alte lucruri mai importante pe care trebuie sa le rezolvam si ca locuitul in chirie e cat se poate de suportabil. Daca exista altii carora toate le merg bine si doar achizitia locuintei proprii le-a mai ramas pe lista, ce sa zic, sa cumpere, indiferent de preturi 🙂

   • Punctul cu veniturile mici in Romania este relativ. In preajma sarbatorilor am calatorit cu trenul de la Bucuresti spre Sinaia. Am fost trei persoane adulte si am platit la clasa 1 aproape echivalentul la 50 de €uro. Intradevar mi s-a parut si mie cam mult. Speram ca la acesti bani macar sa nu stam inghesuiti. Vise ! Vagonul de clasa 1 era arhiplin…..cu oameni de rand, maroritatea pensionari.

    • Vagonul de clasa I avand 50-100 de locuri, alea de clasa II avand mii.
     Ca sa nu mai spun ca si cand ati dat 50euro tot inghesuiti ati stat, vagonul fiind arhiplin, n-au binevoit sa suplimenteze locurile, au preferat sa va tina la buluc.
     Concluzia: in Romania se traieste bine, mai ales pensionarii.

    • „La clasa 1 era plin de oameni”
     „Oamenii erau romani”
     „Inseamna ca romanii sunt bogati”.

     Mie-mi suna a sofism, similar cu altele ce au mai fost spuse pe aici. Nu am increderea absoluta in institutul national de statistica, dar tind sa cred ca au instrumente mai exacte de a masura bunastarea populatiei decat numarul de calatori la clasa 1.

     Enumar cateva sofisme pe care mi le mai amintesc si care sunt folosite destul de des:
     1) „Sunt pline mall-urile de oameni, prin urmare romanii au bani”
     2) „Romanii au telefoane scumpe, deci sunt bogati”.
     3) „E plin vara la mare de romani, prin urmare, din moment ce romanii cheltuie multi bani in concedii, ei sunt bogati”.
     4) „E plin orasul de masini in timpul zilei, si din moment ce nu toti sunt cu masina de serviciu, inseamna ca multi nu muncesc”

     Sa le luam pe rand:
     1) Da, mall-urile sunt pline de romani. Unii se plimba mai des prin mall decat prin parc. Cati cumpara ceva ? Poate 20% din vizitatori. Cati oameni se gasesc totusi la un moment dat intr-un mall dintr-un oras de 250.000 de locuitori ? 2500 ? Posibil. Adica 1%. E adevarat, nu vin zilnic aceiași oameni, poate vin in fiecare zi a lunii cate un procent, adica 30% din populatia orasului viziteaza mall-ul si vreo 6% face cumparaturi lunar. Sa fie 10%. Cam putin pentru a spune ca romanii au bani.

     2) Vad smartphone-uri in mana casierilor de supermarket ce sunt platiti de multe ori cu 1000 de lei lunar. Telefonul nu-i face mai bogati pe posesorii lor, ci de multe ori, doar mai fuduli („imi dau salariul pe o luna pentru un telefon ca sa-mi fac moftul”). Am auzit cazuri de casieri angajati pe jumatate de norma, platiti cu 500 de lei, dar fortati sa faca norma intreaga.

     3) Asta a mai fost discutata pe aici: atata timp cat nu cunosti bugetul si restul cheltuielilor, plaja plina de romani nu ofera decat o imagine trunchiata. Şi mai e o vorba: o luna boier si 11 cersetor.

     4) La fel ca si in cazul mall-urilor: aparent exista multi oameni fara ocupatie care umplu soselele oraselor. Dar cati sa fie ? 10% din populatia unui oras ? Cam putin ca sa conteze.

     In orasul meu, aud extrem de des de salarii de 850 de lei. Cica daca se ofera 1000 de lei, trebuie sa spui multumesc. 1500-2000 de lei e pentru multi mana cereasca, iar IT-stii sau altii care bat 1000 euro sunt zei.

     Punctual, referitor la remarca legata de vagonul de clasa 1: în ultimii ani, numarul vagoanelor unei garnituri de tren a scazut dramatic. Am vazut trenuri cu 1-2 vagoane, dintre care jumatate de vagon rezervat clasei 1. Faptul ca exista pensionari care circula la clasa 1 nu schimba cu nimic faptul ca exista o groaza de pensii sub 1000 de lei lunar. Asta in conditiile in care medicamentele pe care trebuie sa le ia lunar un pensionar costa uneori cateva sute de lei.

   • Intr-adevar, situatia din economie nu este prea incantatoare. Facand o analiza la rece la tot ce s-a scris aici, incep sa inteleg de ce exista posibilitatea ca preturile sa mai scada pe viitor. Indiferent daca eu as crede ca sunt mai mult sau mai putin acceptabile. Am fost obisnuit sa castig destul de bine de la 20 de ani. Poate de aceea cateodata imi este greu sa mai inteleg cum ar fi sa ai un venit in casa de 3000 de lei la o familie de doua, trei persoane, din care inafara cheltuielilor lunare sa pui deoparte pentru un imobil sau sa platesti rata la banca. Si asa cum ai scris tu, cazurile acestea reprezinta majoritatea.
    Ceea ce ma uimeste si pe mine, sunt exemplele gen cel scris de ‘ionica’. Insa poate si aceste lucruri nu reprezinta ceea ce inseamna un credit urias sau 50-60.000€ cash pentru un apartament. In urma cu doua saptamani stateam la un vin cu doi amici, pe care ii intreb ce parere au despre un apartament nou, in Bucureşti, la 50.000 €. Imi raspund in cor ca nu e mult si ca merita, insa ambii au salarii in jurul a 1300 lei fiecare 🙂
    Am scapat de obsesia cumpararii unui imobil si prin faptul ca am facut altceva cu banii pe care vroiam sa ii platesc ca avans.

    • Pai cu exemplu meu in privinta trenului ce crezi ca am vrut sa spun ? Bineinteles ca exact acelasi lucru ! Acest punct e un fenomen de neexplicat in Romania. Se vorbeste de bani precum orbul de culori. In principiu aproape nimenea nu are bani dar cu vorba sunt vehiculate sume de parca fiecare ar fi milionar.

  • Din pacate nu te-am trezit eu ! Si nu este vorba despre adevar. Daca iti spuneam ca poti zbura, conditia fiind sa sari de la etajul 20, ce faceai ? Incercai manevra ?
   Daca sunt constructii bune calitativ , …….
   Dar nu departe de subiect avem primul interviu cu cel care a castigat Hell’s Kitchen (iadul bucatarilor), dat la emisiunea Observator pe Antena 1. Pe ecran apare ora 16.40 . Nu ai de privit decat primele 2 minute, unde spune si ce face cu premiul de j’de mii de euroi.
   P.S. : cica a crescut francul elvetian si doar 75.000 de creditaci sunt in aer. Oare de ce ?

 4. @Mark27 , pentru ca am facut o greseala de redactare privind suprafetele

  Scriam intr-o postare anterioara, cu precizarea – daca sunt greseli, se pot face corecturile necesare :
  „Apoi, cu o mimica de om care habar nu are pe ce lume se afla dar cu pofta de cheltuiala,…. Nu esti genul clientilor preferati, adica a celor care nu stiu sa citeasca.”
  Legea 114/1996 prevede :
  „Art. 3. – Autorizarea executării construcţiilor de locuinţe noi, indiferent de natura proprietăţii sau a amplasamentului, se face pe baza satisfacerii exigenţelor minimale, prevăzute in anexa nr. 1 la prezenta lege.”
  Iar Anexa 1 prevede in cazul unui apartament cu 2 camere :
  „Camera de zi 18,00 mp., dormitor 12,00 mp., loc de luat masa 3,00 mp., bucatarie 5,00 mp., incaperi sanitare 4,50 mp., spatii de depozitare 2,00 mp., suprafata utila 52,00 mp., suprafata construita 81,00 mp.” Facand adunarea suprafetelor prevazute, rezulta : 18,00+12,00+3,00+5,00+4,50+2,00 = 44,50 mp. Diferenta pana la 52,00 mp. , adica 7,50 mp., sunt alte spatii necesare intr-o locuinta .
  Se mai prevede in Anexa : „Locul de luat masa poate fi inglobat in bucătărie sau in camera de zi.” si „Suprafaţa construită pe locuinţă, prevăzută in tabelul B, este suma suprafeţelor utile ale incăperilor, logiilor, balcoanelor, precum şi a cotei-părţi din suprafeţele părţilor comune ale clădirilor (spălătorii, uscătorii, casa scării, inclusiv anexele pentru colectarea, depozitarea şi evacuarea deşeurilor menajere, casa liftului etc.), la care se adaugă suprafaţa aferentă pereţilor interiori şi exteriori ai locuinţei; in cazul incălzirii cu combustibil solid, se adaugă suprafaţa aferentă sobelor şi cazanelor de baie. Nu sunt cuprinse suprafaţele aferente boxelor de la subsol şi ale garajelor care pot fi prevăzute distinct.”

  Si uite ca am poposit pe site-ul „specialistilor”, dar mai ales a „profesionistilor” :
  Am ales : Apartament 2 camere – cod SM29B_AP25 , pret 49.945 euro+TVA
  SU = 47,81 mp. (adica suprafata utila apartament) , SC terasa = 6,56 mp. (suprafata construita terasa), SCD = 57,80 mp. (adica suprafata construit desfasurata). Asa apare in documentul pdf atasat descrierii.

  Avand planul cotat, incep socotitul :
  CAMERA DE ZI : 7,30×4,10 = 29,93 mp. ; scazand cele 2 bucati de zidarie de 0,15 si 0,25 m. grosime cu aproximativ 0,65 m. lungime = 0,15×0,65 + 0,25×0,65 = 0,1 mp. (rotunjit) + 0,16 mp. = 0,26 mp. Total = 29,93 – 0,26 = 29,67 mp. Pe planul lor apare doar camera de zi cu suprafata de 21,41 mp. ; au uitat de spatiul pentru bucatarie. Cat o fi acel spatiu ? …… in totalitate open space ? …..

  SAS : avem latime de 0,95+0,15 = 1,10 m. , iar lungime de 1,75 m. Rezulta 1,10×1,75 = 1,925 mp. . Din asta scadem 0,6×0,15 = 0,09 mp. insemnand probabil ghena de instalatii si ventilatie. Total : 1,925 – 0,09 = 1,84 mp. (rotunjit in favoarea lor). Pe plan apare sas = 2,09 mp.

  BAIE : avem 2,10 x 1,75 = 3,675 mp. Pe plan apare 3,73 mp.

  DORMITOR : avem 3,60 x 3,35 = 12,06 mp. Pe plan apare 12,13 mp.

  TERASA : avem pe plan 6,00 mp. si in descrierea apartamentului o suprafata construita de 6,56 mp. . Oricum, chestia cu parapetul balconului „e fix pix”, fie ca ei.

  Concluzii :
  Conform planului lor, cu greselile lor privind suprafetele avem : 21,41 + 2,09 + 3,73 + 12,13 = 39,36 mp. ARIE UTILA
  Misto este ca ei dau suprafata utila 47,81 mp. . (suprafata sau arie este acelasi lucru)
  Conform planului lor, dar in urma calculelor mele avem : 29,67 + 1,84 + 3,675 + 12,06 = 47,245 mp. , rotunjit in favoarea lor la 47,25 mp. ARIE UTILA
  Conform Legii, trebuia sa am o suprafata utila de minim 52,00 mp. , iar in cazul de fata avem doar 47,25 mp. .
  Diferentele fata de suprafetele minime cerute de lege, pentru fiecare spatiu, le las la aprecierea fiecaruia.
  Chestia cu facutul calculului precis in privinta suprafetei construite este imposibila deoarece nu am tot proiectul in fata. Legea prevede minim 81,00 mp. , iar ei au trecut 57,80 mp. Ca se fac „smecherii” la calculul suprafetelor, o stie tot romanul care stie sa citeasca.
  Ca mai sunt si alte „chestiuni” ce tin de proiectare si trebuiau respectate – le exclud. Ca proiectarea inseamna ulterior construire ; cat si calitatea constructiei – ai avut parte de zambete largi si incantatoare. Dar cine este interesat de „profunzimile” subiectului – e liber sa scotoceasca …. singur, sau „sa sune un prieten”.
  Impresiile mele despre apartament nu conteaza.
  Cat costa mp. ? calculeaza fiecare. Si inca o smecherie – intreaba „dezvoltatorul” daca 1 mp. util sau construit de camera de zi sau dormitor este egal cu 1 mp. de terasa sau balcon. Raspunsurile vor fi tare nostime !
  P.S. : Tot la descrierea apartamentului mai apare si un link – „Calculeaza rata”, in caz ca sunt doritori de credit. Antivirusul meu imi raporteaza un malware si nu a deschis pagina. O fi, din nou, vreo greseala de-a mea ?

 5. Am peste 20 de mutari la activ( 10 ambalari si mutari in faculate, la inceput de an la camin, la inceput de vacanta in gazda). Cam multe. Asta pt ca am stat si in chirii ieftine, am fost dispusa sa ma mut oricand, doar sa fac ceva economie (asta mi-a permit sa strang 25% avans). Teoria ta cu 24h, 4 ore ambalat la mine nu a functionat decat in anii de facultate, cand hainele de contra sezon/cartile erau la bunici, aveam 1 2 farfurii si 1 lingura si 1 furculita. In primul rand pt ca am avut mereu carti destul de multe, si de pus in juma de ora cutii 100-200 de carti si carat cutiile langa usa e imposibil pt cele 50kg ale mele. Si zau ca prefer sa aloc mai mult de 24 ore dar sa fiu cumpatata (doar am decis, chirie inseamna buget mic).
  Ce ai uitat sa mentionezi si am folosit cu strictete: inainte de orice mutare, cu cateva zile-sapt, am facut ordine in lucruri si ce nu am mai fol. de 1 an am aruncat/vandut la mana 2a. Prefer sa fac asta inainte de mutare. La fel cu ce e prea greu de mutat ( ex. colega mea de aprt. a vandut masina de spalat la noii chiriasi, si la casa noua si-a achizitionat una peste cateva sapt. la o super oferta, cu tot cu trasport si montare, asa ca a ajuns la aceiasi bani cheltuiti).

  Sfaturi: nu sariti la mutare cu firma. Costa. Suma de bani inseamna mai putini bani pt un avans consistent la casa viitoare. Cautati un prieten cu masina, inchiriati undeva o mica dubita, cautati la o firma ca sigur mai sunt oameni ce vor sa faca un comision cu masina firmei, seara dupa munca.
  Cutii se pot colecta la magazinele de la colt. Sau luat saci de rafie, se pot tarai pe cimentul blocului, si pt ca oricum i-am impachetat scurt si pastrat pana la urmatoarea mutare. Numerotat sacii si cutiile. Scrieti/ lipiti pe ei o hartie mare, cu marker: fragil. Indexul cu ce e in cutii pastrati-l in buzunar, la indemana (oricum dupa ce am scris, stiam ce am inauntru). Bagat chestiile de sticla printre haine. Echilibrat cutiile: jumate carti (f. grele), jumatate haine. Scris pe ce e fragil.
  Nu mutati lichide. Pt ca o sticla de ulei poate face stricaciuni prea mari pt ce costuri are.
  Nu va luati flori ca mine. Orice dar pana la florile mele 🙂

  Si inca niste sfaturi: cand si unde ma mut cu chiria?
  1. cand diferenta de pret ma face ca in 1 luna in noua chirie sa recuperez banii cheltuiti cu bugetul mutarii (atentie si la intretinere).
  2. cand sunt mai aproape de munca si imi permit sa nu mai consum abonament
  3. cand am prieteni in apropiere dar si acces la transport pt distractii (taxiul de la festivalul George Enescu l-am inlocuit cu autobuz, la noua mutare)

  Apoi am achizitionat imobil. Si dupa aia mutat datorita jobului. Imobilul proprietate e inchiriat.
  Si iar chirie si iar mutat.

  Ei bine, cu copil devine extraordinar de greu (psihologic vorbind, copiii au nevoie de spatiul lor de apartenenta, mai bine sta familia intr-o garsoniera si copilul sa aiba coltul lui decat sa umble din casa in casa). Nu mai zic de efectele secundare ale schimbarii gradinita/scoala, dar si de logistica de dimineata, cand e o ora de dus copil la scoala, apoi o ora de ajuns la serviciu (masina iese din calcul, e ambuteiaj in jurul scolilor, dar si ca stau cu chirie, sa iau amsina mi se pare irosit bani).
  Am sincronizat mutarea legat de parametrii astia. Consider ca familia e ok sa stea aproape de scoala, pt a permite dupa o varsta sa se deplaseze copilul singur de la/catre.

  Si acum planui de a achizitiona alt imobil, alt credit(primul l-am achitat in cativa ani). Consider ca e o decizie buna pt ca voi avea rata poate cu 20-30% mai mare decat chiria(ok, reduc bugetul de economii), iar potentialul de inchirie in viitor al imobilului e mare (tot ce apare pe piata in zona asta se inchiriaza in 2-4 saptamani). Si ca si primul credit, voi face plate anticipate in cativa ani.

  Cat despre pretul bun/pretul nebun pt un imobil vechi/imobil nou, o parere locala este ca sa compar cu pretul cu care un constructor garanteaza ca va construi la cheie, si sa compar costurile pe mp2.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s