Dialoguri în zona crepusculară (V)

– Nemţii nu o duc chiar aşa de bine. Uită-te la maşinile pe care le cumpără.

– Păi nu cumva or fi ei mai chibzuiţi şi cumpără maşini mai ieftine decât îşi permit ?

– Mda, dar oricum, cei mai mulţi nu duc o viaţă uşoară. În plus, majoritatea stau toată viaţa în chirie, iach !

– Şi ce e aşa de ciudat în asta ? Oricum, destui de mulţi cumpără la pensie ceva, din banii pe care i-au economisit până atunci.

– Şi ce rost mai are să cumperi la bătrâneţe ? În plus, poate vrei sa schimbi şi tu ceva prin casă: în chirie cum faci asta ?

– Dar tu ştii că în Germania apartamentele se închiriază nemobilate, deci le amenajezi cum vrei tu, nu ?

– A, da ?

***

– Nu suntem căsătoriţi, dar ne uneşte rata la apartament, e pe numele amândurora. Şi sincer, contractul ăsta e mai puternic decât certificatul de căsătorie !

***

– Pentru ce să pun bani deoparte ? Băi, eu dacă vreau să-mi cumpăr ceva, îmi cumpăr ! Şi dacă nu îmi permit, înseamnă că trebuie să-mi schimb jobul. Excepţie fac maşina şi casa, acolo nu ai cum să te descurci fără rate.

***prostie-mardale

– Şi vrei să faci rată pentru apartament?

– Da, dar pe maxim 20 de ani.

– Păi tot un drac, de ce nu faci o treabă ca lumea ? Mai pui 15.000€ şi faci rată pentru o casă pe 30 de ani. Plăteşti până la pensie, adică toată viaţă, dar măcar ştii o treabă !

***

– Uite, vezi mucegaiul de pe peretele pe care e montata centrala termica ? Acum nu se vede, ca am dat cu spray şi a dispărut. Momentan. Dar mai este în spatele mobilei şi acolo nu pot ajunge. Evident, când am închiriat apartamentul proprietarul a tăcut chitic, nu a spus nimic de asta.

– Păi şi ţie ce-ţi pasă, doar nu e apartamentul tău.

***

– Cam lung concediul, am crezut că ţi-ai luat concediu fără plată.

– Mi-aş fi luat, dar din ce bani mâncam ?

– Din economii ?!

– Care economii ?

– Nu ai nimic pus deoparte ?

– Nu prea.*

________________

* omul nu are rată pentru locuinţă (a avut pentru maşină), nu plăteşte chirie, nu are copii, are serviciu stabil şi bine plătit de ani buni.

Reclame

21 de răspunsuri la „Dialoguri în zona crepusculară (V)

 1. La mucegai: Tin minte ca am fost la o vizionare a unui apartament acum 2 ani. Dragut el, zona foarte misto (pe langa Universitate), fara trafic. Doar ca era la demisol si avea o infiltratie nasoala pe un ditamai peretele. Cu mucegai (razuit, de, incerca sa il inchirieze) si toate cele. Proprietarul se batea cu pumnul in piept ca „el a stat atatia ani acolo cu inflitratia aia” si n-are nimic. Zicea asta in timp ce tusea suspect (a tusit tot timpul cat am fost acolo).

  La masini: In Berna si Geneva am fost suprins cat de multe masini erau mai vechi de 10 ani. Cea mai intalnita masina mi s-a parut Golful (e adevarat, nu pareau foarte vechi, dar nu erau numai Golf-uri 6). Am vazut si Cayenne-uri si Tesla si Lamborghini, corect. Dar masinile nu pareau sa fie chiar asa importante pentru localnici per ansamblu. Poate si faptul ca mergeau cu bicicleta la munca si la 5 grade are un rol? Desigur, e o impresie personala, poate ma insel.

  La „rata care uneste”: Am 2 fosti colegi de facultate, nu s-au casatorit inca, lucreza amandoi in banca, folosesc fix aceeasi fraza pentru a-si descrie apartamentul luat pe credit impreuna: „ce banca a unit, sigur e mai puternic decat orice contract de casatorie, hăhă”.

  La final (observatie despre batranete si rate): sunt sigur ca multa lume a fost prin strainatate. Ati vazut cati batrani nemti/francezi (si alte natii) isi petrec saptamani si luni din vacante prin strainatate? Low-cost sau nu. Cum sunt vorbareti, eu mai intru in vorba cu ei prin hoteluri si e evident ca multi sunt doar pensionari banali, nu fosti manageri sau mai stiu eu ce. Stiti ce fac pensionarii romani normali la varstele alea? Ies/intra de prin spitale. Nu stiu cine si de ce isi inchipuie ca va avea o perioada de rentier dupa pensionare mai buna decat a parintilor.

  • Nu stiu la ce exact te referi in privinta infiltratiilor.? In schimb mucegaiul este clar cum apare. Perete rece (deobicei cel nordic) – caldura in interior dar insuficienta ca sa incalzeasca peretele si sa usuce aerul atit incit sa nu se depuna condens pe acest perete = mucegai. Solutii = aerisirea si incalzirea corecta a incaperii. Deasemenea un ajutor este un aparat de climatizare care scoate umezeala din aer. Saute mai exista aparate simple, deci fara racire, care scot doar umiditatea din aer. Unul bun costa in jur de 110€.

   Despre obiceiurile occidentalilor in privinta masinilor, etc sa mai discutat aici. Da, confirm cele spuse, majoritatea dintre ei nu se arunca la asemenea investiti. Directorul meu, bugetar cu cea mai mare categorie de salar, la fel si subdirectoarea, vin ambii cu bicicleta la servici. Zilele trecute viscola si ploua, totusi ai sa vezi cum oameni in toata fierea trecuti de 50 de ani si cu doctorat, vin la servici pe bicicleta. Amindoi, ce numiti mai sus, stiu sigur ca stau cu chirie. Primul divortat iar ea nefiind casatorita nicodata.

   In privinta pensionariilor cred ca te-ai inselat umpic. Spitalele, azilele de batrini si nu in ultimul rand hospiz-urile (ultima statie ptr cei batrini si bolnavi) sunt arhipline. Tu i-ai vazut doar pe cei vitali si sanatosi. Germania ca defapt si cele mai multe tari occidentale, are o problema cu natalitatea scazuta, deci cu inbatrinirea populatiei. Elvetia unde sunt cel putin odata pe an, nu este ferita nici ea de aceasta problema. Aici cei mai multi copii se nasc la populatia de la tara. In Germania satele si localitatiile mici se golesc treptat pentru ca lumea pleaca in centrele mari unde se cistiga mai bine.

 2. @ Gabriel
  Asa este. Daca cumperi un dezumificator mai bun, eu am dat 110 €uro, iti arata procentajul de umiditate de indata ce-l pui in functiune. Deci nu mai este nevoie de higrometru.

 3. „ Există inteligenţa şi reversul ei, prostia. Dacă inteligenţa se întemeiază pe intelect, care fiind limitat, reiese că şi inteligenţa e limitată, prostia se întemeiază pe voinţa liberă, care fiind nelimitată, reiese că şi prostia e nelimitată…motiv pentru care ea tinde mereu să transgreseze limitele intelectului sau ale realităţii.
  Dacă acceptăm că prostia e infinită, iar inteligenţa finită, ne putem întreba cum poate ceva finit, respectiv inteligenţa să curme ceva infinit, respectiv prostia? Dacă ţinem seama de faptul că prostia infinită, spre deosebire de inteligenţa finită, nu are niciodată realitate obiectivă, ci doar una subiectivă şi iluzorie, atunci întrebarea ar putea lua forma: Cum poate inteligenţa finită, adică realitatea să curme prostia infinită, adică irealitatea, iluzia?
  Dar poate că însăşi problema e greşit pusă, deoarece am presupus tacit că există două entităţi opuse şi separate, inteligenţa şi prostia, între care s-ar da o luptă…veche, ceea ce nu e tocmai exact. Astfel, parafrazând un raţionament al lui Einstein conform căruia întunericul nu există în realitate, el nefiind decât absenţa luminii, singura care are realitate de sine stătătoare, putem afirma analog că nici prostia nu se ridică la statutul de realitate, ea nefiind opusul, ci absenţa inteligenţei, ceea ce implică o mare diferenţă de înţelegere. Căci nemaifiind vorba de entităţi opuse sau rivale, nu mai poate avea loc, în fond, nicio luptă.
  Aşadar, inteligenţa nu se poate lupta cu absenţa ei, prostia, care vrând să compenseze o lipsă, se imaginează infinită şi reală, dovedind astfel o lipsă de măsură şi de bun simţ. ”

  Se spune ca o cauza genereaza un efect. Cauza – efect , de unde rezulta opinia ca ai libertatea de a alege. Dar daca aceasta libertate de a alege este doar o iluzie permisa de cel / cei care are / au toate parghiile puterii ? (parca asa ne spunea „the Merovingian” , described by the Oracle as „one of the oldest of us,” the Merovingian came to the Matrix „long ago” with his wife, Persephone. The Merovingian (sometimes called The Frenchman) is an old, powerful program that resides within the Matrix. Self-described as a „trafficker of information”).

  Anterior faceam referire la un raport al Curtii de Conturi a Romaniei cu privire la activitatea ANRP.
  Acum fac trimitere la cautarea pe goagal a – metode de spalare a banilor. Avem printre primele link-uri si unul care duce catre ONPCSB, respectiv la un „Manual de instruire privind combaterea spalarii banilor si a finantarii ….”. 120 de pagini.

  Combaterea mucegaiului ??? !! ?? Mucegaiul ce este ? cauza sau efect ?

 4. Nu este obligatorie exprimarea unei pareri referitoare la un subiect adus in discutie pe un blog. Nu este obligatoriu inclusiv cititul acestei pareri.
  Reiau link-ul :
  http://www.avocatnet.ro/content/forum%7CdisplayTopicPage?topicID=269254
  In afara de normativele amintite in „dialogul” dintre „postacii” de acolo, mai sunt alte 4 care nu au fost mentionate. Care este rolul tuturor acestor prevederi legale ?
  Sa mai formulez niste intrebari ajutatoare :
  Este cumva, locuitul la bloc, obligatoriu ?
  Ca tot faci vorbire despre „comunitate” ; exista cumva OBLIGATII si drepturi ?
  Nu-i asa ca noi, „romanii”, ne „pricepem” la tot ?
  Oare ce concluzie se poate trage dupa parcurgerea, intelegerea, informarea, documentarea si corelarea celor mentionate in link ?

  Ramane ca-n „Hamlet” :
  Mucegaiul ce este ? cauza sau efect ?
  A fi mucegai sau a nu fi mucegai ? Aceasta-i intrebarea !

  • Legat de linkul dat de tine: povestea de la pagina 3, cu teava de scurgere inghetata, iti ingheata sangele in vine.
   Totusi, am dubii: da, ai obligatii cand locuiesti la bloc, dar parca nu sunt in totalitate de acord cu obligativitatea incalzirii apartamentelor nelocuite. Iar in cazul descris de mine, mucegaiul nu e cauzat numai de vecini, ci de pozitionare nefericita a bucatariei + ideea idioata a proprietarului de a pune un pic de mobila pe peretele rece. Altfel spus, mai vinovat decat vecinul e proprietarul care a ales sa nu izoleze un perete rece dar a hotarat sa puna un pic de mobila peste sa nu se mai vada „mizeria”.

 5. GRESESTI ENORM !!!
  Incalzirea apartamentelor este o OBLIGATIE !!! Nu degeaba am facut apel la consultarea tuturor legilor si normativelor aduse in discutie, plus alte 4 pe care nu le-am mentionat explicit. Si mai ai si OBLIGATIA de a mentine niste temparaturi minime specifice fiecarei destinatii a spatiilor din interiorul apartamentului.
  „Dezbaterea” din link contine si „pareri avizate” de genul : „fac „ce vrea muschii mei” pentru ca sunt proprietar”. Parere de dobitoc autentic. Si nu degeaba am facut referire la acel link, polemica avand opinii ale ambelor „tabere”. Nu exista o a III-a cale.

  Sa dau niste exemple des intalnite la bloc :
  1. La ultimul etaj apar infiltratii din cauza hidroizolatiei – implicit proprietarul solicita, dupa parcurgerea legislatiei in domeniu, ca toti proprietarii din bloc sa contribuie la refacerea acesteia prin implicarea asociatiei de proprietari. Inevitabil apar cretinii care nu vor sa contribuie la cheltuiala, pe principiul ca lor nu le ploua in casa si ca e strict problema celui de la ultimul etaj. Rezolvarea problemei nu consta in discutii interminabile cu vecinii, ci in notificarea asociatiei (implicit a tuturor coproprietarilor) in privinta OBLIGATIEI LEGALE de a efectua lucrarea si a contribui la cheltuieli. Si toate acestea intr-un timp extrem de scurt, pentru a preveni alte distrugeri cauzate de factorul timp. Si nu mai detaliez continuarea …..

  2. Parvenitul a auzit de „uopan speis” si cheama vreo 3 Dorel sa sparga tot ce inseamna perete in casa. Crezi ca parvenitul „se pricepe” la constructii ? Crezi ca degeaba exista legi speciale care sa previna astfel de distrugeri, ale tuturor cretinilor care au apucaturi de mari designeri de interior ?

  3. Daca un „proprietar”, din nu stiu ce motive, mai mult sau mai putin ce tin de telenovele, nu-si plateste intretinerea, se poate ajunge la debransarea blocului de la utilitati. Ce fac ceilalti proprietari ? Plang de mila lui si implicit cara apa de la o fantana apropiata, aprind lumanari in casa ca sa aiba lumina si se incalzesc facand focul cu lemne in mijlocul sufrageriei ?

  O constructie trebuie si „inteleasa”. De aceea avem si o materie care se cheama fizica constructiilor. Discutiile privind punctul de roua, umiditate, permeabilitate la vapori, transfer termic, temperatura de condens, etc. deriva din aceasta disciplina. Adica E STIINTA !!!
  Orice constructie de pe lumea asta presupune 2 activitati – proiectare si executie. PROIECTAREA se face in functie de destinatia imobilului si in conformitate cu legislatia in vigoare, la fel si EXECUTIA.
  Sa iau niste exemple : crezi ca exista un normativ in vigoare care sa prevada diametrul unei tevi de canalizare a wc-ului de, sa zicem, 400 mm., pentru ca taranul ajuns la oras nu arunca gunoiul la pubele ci in wc ? sau ca diametrul tevilor de alimentare cu apa calda sau rece sa fie de 5 toli, pentru ca „saraciile lor” nu au bani sa inlocuiasca tevile colmatate ?
  Exista cineva pe lumea asta care sa demonstreze ca placa de beton dintre etaje este izolator termic ????????

  Cazul prezentat de tine poate fi abordat astfel :
  1. Primul lucru care trebuie urmarit este ca acel bloc sa respecte toate cerintele legale, inclusiv temperaturile minime prevazute de lege. Vrei sa spui ca auzi pentru prima oara de fel de fel de „descurcareti” care se incalzesc prin transferul termic de la apartamentele invecinate ? Nu ma intereseaza motivele, inclusiv daca sunt pensionari !!! Repet, LOCUITUL LA BLOC NU ESTE O OBLIGATIE !!! Respectarea legilor si normativelor ce decurg din proprietatea detinuta in mod exclusiv cat si cea de proprietate in cota parte indiviza – un mare DA !! Sa stii ca exista solutii tehnice pentru orice situatie ; asa cum a descoperit „romanul” pacalirea repartitorul, tot asa poate fi si constrans sa respecte legea.
  Ca o mica si inocenta curiozitate – stii cum se calculeaza un certificat energetic ? Crezi ca in calcul intra „telenovela” vecinului ?
  2. Avand primul punct rezolvat, trec la observarea constructiei din punct de vedere al greselilor de executie sau a degradarilor aparute in timp.
  3. Ultimul punct, daca este o problema de „aliniere a planetelor”, inseamna remedierea situatiei pe tot blocul. Daca nu a intregii fatade, macar a zonei cu probleme pe toata inaltimea blocului. Tot cu asociatia de proprietari, tot cu plata tuturor proprietarilor.
  4. Remedierea interiorului afectat se face „cu simt de raspundere”, nu asa cum recomanda un Dorel.

   • Cum ar spune orice invitat intr-o emisiune – „buna intrebare !”
    Numai ca ar fi extrem de frumos daca am aplica doar o formula, ca in exemplul tau de mai sus.
    In functie de tipul constructiv al blocului si particularitati se poate calcula necesarul minim de caldura pentru fiecare apartament, respectandu-se temperaturile prevazute in norme.
    Indiferent de sursa de caldura (centralizata sau centrala termica) se poate calcula consumul minim. Carcotasii vor aminti ca in cazul centralelor individuale, consumul de gaze (de exemplu) este dat de temperatura setata din centrala. Chiar si in situatia asta se poate face un calcul destul de precis.
    Orice valoare declarata, mai mica decat cea rezultata din calcule, reprezinta faptul ca „vecinul ionescu” a profitat de faptul ca eu, „popescu”, am 2 copii mici si nu-i tin in frig ca „sa nu dea boala” peste ei.
    Termotehnica.
    Am amintit de certificat energetic. De fapt se cheama certificat de performanta energetica (audit energetic). Exista pe piata chiar si programe de calculator, care in functie de caracteristicile constructiei si folosind o metodologie de calcul definita tot de legislatie, imi evalueaza performanta energetica in conditii de utilizare si de climat standardizate.
    Uite niste puncte de pornire …
    Restul, insemnand scandalurile fiecarei asociatii de proprietari, isi gaseste rezolvare in functie de cat doresc proprietarii sa rezolve problema „descurcatului”. Ca eu, „popescu”, avand 2 copii mici, consum mai mult ca sa nu-i tin in frig – nu aduce atingere, intregului. Se va bucura vecinul „ionescu” de la etajul superior.
    Si uite cum „ionescu” si „popescu” se injura de fiecare data cand trec unul pe langa altul pe scara, ca 2 vecini buni ce locuiesc de 35 de ani in bloc. Solutia pentru a nu fi astfel de probleme este centrala de bloc sau de scara, sau eliminarea repartitoarelor. Ai mentionat de izolarea exterioara. „Pai, parca a promis primarul in campanie ca pe langa o galeata ne da si cu polistiren pe bloc.”

 6. pe langa cele comentate, mai adaug:
  -la vizionari, luati-ma pe mine.La mucegai stranut continuu – alergii.. si da, am detectat casa cu mucegai si in occident, si proprietarul facea pe nestiutorul

  Despre pensionarii strainezi ( discutii cu francezi, belgieni, olandezi, nemti, finlandezi):
  – la pensie isi vand casa si se muta intr-o garsoniera/ceva mic. unii inchiriaza ca chiria le permite sa traiasca simplu dar bine
  -exista pensii private, deduse din impozit. practic nu e efort la salariu sa isi puna ceva deoparte. Banii pot fi accesati numai la 60-65 ani, functie de pachet, toti cash sau rate. Eu pun de la 35 ani si voi avea triplata suma la 60 ani – bani suficienti sa umblu cativa ani in croaziere.
  -sunt oferte de croaziere pt pensionari. in afara sezonului. pret bun. 12 zile -400 euro – adica placut.
  -se muta in semi azile de batrani. Costuri mici; foarte mici. De acolo au excursii si vacante organizate prin multe locuri.
  -din tarile scumpe, daca isi inchiriaza casa cu 1 mie lire/euro, se muta multi pt 1-5 ani in Grecia/spania/italia etc unde cu banii acestia isi permit sa traiasca lunar binisor: si la soare, si la terasa. Fusei in iarna in tenerife si erau garsoniere cu 4 sute euro lunar, inchiriate de britanici, mancare ca pt britanici, bere slaba ca pt britanici – cu 1000 euro si fara fitze se traieste senin si cu burta la soare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s