Calculator rate

Calculatorul de faţă a fost folosit în toate calculele de pe acest blog şi utilizează aceleaşi formule ca cele din scadenţarele băncilor. Dacă desfăşurătorul oferit de bancă nu corespunde cu rezultatele din excel-ul de faţă, asiguraţi-vă că DAE prezentat de bancă este cel real (nu s-a omis includerea vreunui comision).

A nu se înţelege că îndemn la contractarea de credite sau că cifrele folosite în exemplul de calcul ar fi cele pe care le consider decente. Calculatorul se doreşte a fi doar o unealtă pentru simularea eventualelor scenarii de creştere/scădere a dobânzii, fără a mai face un drum până la bancă. Pentru cifre exacte, se intră în cel mai apropiat oficiu bancar.

Note:

1)  Scadenţarul de faţă se foloseşte pentru credite în euro. Dacă se doreşte a se face un calcul pentru un credit în lei, se introduce dobânda corespunzătoare, suma împrumutată (în lei), se ignoră câmpul „Rată lunară [RON]” şi se citeşte doar câmpul „Rată lunară [€]”. Destul de evident, dar nu strică să specificăm, în caz că nu e clar.

2) Calculatorul se poate folosi şi pentru simulări mai interesante (de exemplu: cât voi plăti în total băncii dacă după x ani dobânda creşte sau scade ?)
Exemplu de calcul:
a) Se porneşte creditul în EUR (30.000€) pe o perioadă de 30 de ani, cu o dobândă de 4,75% pe an (rată de 156,5€), suma totală de plată: 56.338€.

b) După cei 2 ani, suma ce se mai datorează băncii este soldul corespunzător anului 2, adică 29.051€ (s-au returnat până în acel moment 948€ din cei 30.000€ plus dobânzi în valoare de 2807€).

c) Se consideră că dobânda va creşte la 5,75% după 2 ani. Practic, dacă dobânda se modifică, se consideră că se începe un nou credit, în care soldul curent este noua sumă de împrumutat (29.051€), perioada de creditare este de (30-2) ani, iar dobânda este cea nou modificată.

d) Noua rată este de 174€, suma plătită băncii în cei 28 de ani rămaşi este de 58.513€.
În total se va plăti în cei 30 de ani suma de 58.513+949+2.807=62.233€ (faţă de 56.338€ cât s-ar fi plătit dacă dobânda nu se modifica).

e) Raţionamentul de mai sus poate fi folosit pentru orice modificare ulterioară a dobânzii.

Calculatorul se poate descărca aici.

Reclame

2 răspunsuri la „Calculator rate

  1. Pingback: Dialoguri în zona crepusculară | Basme imobiliare

  2. Pingback: Când 1+2 nu face 3 | Basme imobiliare

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s