Te fac din vorbe, băiatu’ ? Cumperi o casă ?

Ştiu destui tineri sub 30 de ani ce locuiesc în chirie. I-aş putea convinge pe toţi în mai puţin de 30 de minute să-şi facă o rată pentru un apartament. Cunosc argumentele mult prea bine, le-am auzit de sute de ori.

Ar fi o problemă, totuşi: argumentele respective sunt găunoase. Cei mai mulţi însă nu ar putea discerne şi ar pica în capcană. Mulţi au făcut-o deja, pentru că nu au ştiut să răspundă la cretina şi perversa întrebare „De ce să plăteşti chirie când poţi plăti rată ?” Până la urmă se ştie că achiziţia unei case e mai degrabă emoţională decât raţională, nu ? Iar dacă te joci cu emoţiile, raţiunea nu mai are prea multe de spus. Ce preţuri, ce riscuri: dacă omul vrea casa lui şi ştii cum să-i speculezi emoţiile şi dorinţele, al tău e.

Există unii care ştiu foarte bine cum stă treaba cu emoţiile: dezvoltatorii şi agenţii imobiliari. Ambii încă bat fierul pe „o casă e o investiţie, e poate singurul lucru pe care îl veţi lăsa copiilor”. Aşa e, dar ei mint prin omisiune.

Dezvoltatorii încă se încăpăţânează să vândă scump şi să ne dea sfaturi despre cum să ne cheltuim banii (chiar şi pe cei pe care nu îi avem încă). N-au de ales, trebuie să trăiască şi ei cumva: dacă ar vinde proteze ortopedice, ar încerca probabil să ne convingă că un picior protezat e mai confortabil decât unul adevărat. Şi-apoi, au şi ei copii. Lor ce naiba să le lase? Datorii ? Afaceri în insolvenţă ? Ce-ar fi însă dacă şi-ar începe pledoaria în faţa noastră în felul următor: „Bună ziua, sunt un dezvoltator imobiliar în pragul falimentului (pentru că am construit la un preţ peste posibilităţile românilor) şi aş dori să vă vând o casă.”  Ar suna ca naiba, nu ? Ar suna. Ar fi cinstiţi ? Ar fi.

Să vă dau și eu câteva sfaturi, domnilor dezvoltatori:

  1. Construiţi pentru cumpărătorul român, cel pe care îl întâlniţi zi de zi, nu pentru cel din visele umede pe care le aveţi în fiecare noapte. 1000€/mp nu e preţ de România. Nici în vremuri bune, nici în recesiune. Nu ne interesează finisajele folosite. Nici măcar dacă vorbim de o casă. Nici dacă e în oraş.
  2. Sfătuiţi oamenii să cumpere când preţurile vor fi normale. Până atunci, înghiţiţi-vă saliva, abţineţi-vă să deschideţi gura şi aşteptaţi. Eu ţin minte din şcoală că un corigent la economie nu oferă meditaţii, ci le cere celor mai studioşi. Aveţi dreptate, o casă e una din cele mai bune moşteniri, dar nu când o cumperi la preţ dublu. Pentru că va veni la pachet cu frustrări ulterioare şi stres cât cuprinde. Degeaba laşi o casă moştenire copiilor dacă ei te vor vedea 30 de ani la rând cum verifici de 3 ori pe zi cursul euro. Moştenirea va avea un gust amar şi va veni înainte de vreme, pentru că stresul şi regretele nu lungesc viaţa, dimpotrivă.
  3. Acceptaţi-vă falimentul. O puteţi lua de la zero şi construi din nou la preţuri care să vă aducă clienţi. Asta dacă sunteţi atât de buni pe cât vă credeţi. Să nu păţiţi însă precum cel din bancul cu „Am tăiat de 3 ori scândura asta şi tot scurtă e”.

Cineva îmi povestea că a auzit un tânăr (provincie, necăsătorit, rată pe 30 de ani pentru un apartament nou, cu o cameră, cumpărat în 2007, 35.000€, peste 75.000 de returnat băncii, rată pe 30 de ani din care mai are de plată vreo 25) spunând că nu îi pare rău că a cumpărat: măcar când se va însura vor avea un start în viaţă. Ce inimă ar trebui să ai să îi explici bietului om că zestrea cu care va începe el căsnicia va fi o datorie de peste 50.000€ ? Sau că dacă ar fi stat în chirie tot timpul ăsta ar fi început măcar căsnicia cu zero datorii ?

Altcineva spunea că mai nou, una din primele întrebări ce se pun la întâlnirile amoroase este aceea dacă ai rate. Vorba aia: nu mă interesează trecutul tău, dar dacă viitorul tău e plin datorii, găseşte pe altcineva care să ţi le plătească.

6 răspunsuri la „Te fac din vorbe, băiatu’ ? Cumperi o casă ?

  1. Într-un fel ai dreptate şi sper ca în viitor să pierzi această dreptate care o ai acum (adică să se trezească lumea din amorţeala creierului).
    Cât despre sfaturile pe care le dai constructorilor (că nu sunt de acord cu termenul „dezvoltator” deoarece nu înţeleg ce ar dezvolta ei) nu o să ţină în veci. Pentru că ăsta este scopul economiei de piaţă, a capitalismului. Maximizarea profitului la costuri minime şi în detrimentul unora.
    1. Construcţii pentru românii obişnuiţi? Niciodată. Asta ar însemna materiale de construcţie proaste, sau chiar lipsă, proiecte prost realizate cu urmări grave pentru siguranţa utilizatorului final. E de ajuns să vezi unde şi cum s-au făcut aşa zisele ANL-uri.
    2. Vrei sinceritate? N-o să auzi pe unul că o să zică: da dom’le! casa noi am făcut-o cu 25 mii euro dar ţi-o dăm ţie ca te vedem mai fraier cu 125 mii. Sau că…dom’le nu lua casă aici că noi am făcut-o prost. Sau dom’le mai aşteaptă un pic să mai scadă preţurile că aşa o să ajungem şi noi în pierdere. Sunt vise stimabile. Iar minciunile astea nu sunt valabile doar pentru România dar şi în afară sunt la fel. Deosebirea să în proporţia de adevăr din minciuna respectivă. În România 10% adevăr în afară, după zone, de la 20% la 50% adevăr.
    3. A declara faliment are un cost. Iar o dată ce ai declarat faliment, din câte ştiu eu că se procedează în Italia, doar după un anumit termen (de obicei 2 ani) poţi redeschide o afacere pe acelaşi domeniu în care ai declarat falimentul. Şi unii „dezvoltatori” să admită că sunt incapabili a „dezvolta”… e greu să se întâmple acest lucru.

    • sunt ironic in legatura cu sfaturile date constructorilor.
      Dar:
      1) daca ei nu pot construi un apartament sub 1000€/mp, dar noi putem construi o casa cu 600€/mp, inseamna ca ei fac ceva gresit.
      2) poate fi vorba de investitii imobiliare doar cand preturile sunt ok. cum acum nu sunt, eu nu spun decat sa-si tina pliscul si sa nu mai faca pe prostii.
      3) oricum nu vand mai nimic. stii cum e: boala lunga….tot acolo vor ajunge. daca sunt barbati, sa o ia de la capat, sa faca o afacere pe numele sotiilor etc

      • 1) Da, ei incearca sa respecte toate legile. In Romania acest lucru este foarte greu si costa foarte multi bani.

        2) Investitia inseamna plasare de capital in „ceva”, in speranta de a obtine „profit” in viitor. Investitiile se impart in doua categorii, bune(cu mai multe subcategorii) si proaste(din nou, cu mai multe subcategorii).
        3. Nu mai vand nimic pentru ca… ei bine, au reusit sa faca o investie foarte proasta.

        O casa noua intotdeauna va fi mai scumpa decat o casa veche. In Romania asistam la un paradox: locuintele vechi sunt mai scumpe(sau la acelasi pret) cu cele noi. Ceea ce uita lumea: Casele sunt BUNURI DE FOLOSINTA(indelungata, ce e drept)… foarte rar sunt investitii.

        Cred ca trebuie sa explicam ce inseamna investitie.

        Cazul1: Un programator isi cumpara un laptop, aceea este o investitie, laptopul il va folosi pentru a castiga bani.
        Cazul2: Un sofer isi va cumpara un laptop: aceasta nu este o investitie, Soferul va folosi laptopul pentru a descarca filme de pe torrente si a se uita la „documentare” pe internet.

        Cazul1 Bis:Un programator isi cumpara o masina. Aceasta nu este o investitie. Programatorul va folosi masina pentru a se duce din punctul A in punctul B, lucru pe care ar fi putut sa-l faca si altfel(mai ieftin pe termen lung): Pe jos, cu taxiul, cu trenul, cu autobuzul, cu avionul. Prefera sa aibe masina din comoditate. Este un bun de folosinta.
        Cazul2 bis: Un sofer isi cumpara o masina. Va folosi masina in regim taxi. Aceasta este o investitie.

        Tu cand iti cumperi o casa, o cumperi sa stai in ea, sau sa desfasori o activitate comerciala(eventual sa o inchiriezi)? In cazul 1 este bun de folosinta. In cazul 2 este investitie.
        Dar daca o cumperi acum sperand ca o vei vinde mai tarziu, mai scump?
        NU ESTE O INVESTITIE… aeceasta actiune are un nume propriu si se numeste SPECULA.

        Deci tu… de ce cumperi aceea casa?

  2. Pingback: Ce te bagi, domnule, eşti medic ? | Basme imobiliare

Lasă un comentariu