Prima Casă – ce vă ascund băncile

Cineva mă îndemna acum aproape 2 luni să scriu despre Prima Casă: cât este de rentabilă, dedesubturile ei, statistici legate de cei care au contractat un asemenea credit (câţi nu mai pot plăti ratele) ş.a.m.d. Fără să mă declar expert în problemele programului, pot spune câteva lucruri pe care le-am auzit mult prea rar (spre deloc) prin media.

sursă foto

Prin urmare, ce gogoşi se mănâncă în legătură cu Prima Casă ?

  • În loc să plăteşti lunar chirie pentru un apartament, cu aceeaşi sumă poţi plăti rata pentru acelaşi apartament achiziţionat prin programul Prima Casă

Dacă apartamentul de 2 camere pe care vrei sa îl cumperi presupune un credit pe 30 de ani, cu o rată egală cu chiria pe care o plătești lunar, faci o afacere proastă. Unii spun că preţul unui apartament ar trebui să fie 100 de chirii lunare (şi că peste e speculă), alţii că rata devine o afacere bună dacă e egală cu chiria, în cazul unui credit constituit pe 15-20 de ani, sau dacă rata pe 30 de ani este la 50-75% din valoarea chiriei (și dacă există premisele menținerii pe întreaga durată a creditului la valoarea respectivă: dobândă fixă, credit în moneda în care este plătit clientul etc). Este cazul Primei Case ? Nu prea.

În plus, nu cumperi când preturile sunt încă în scădere. Ce te faci dacă scăderea de preţ într-un an e dublul chiriei pe care ai plăti-o în anul respectiv ?

Mai mult, un lucru care se neglijează foarte des: rata egală cu chiria presupune un risc. Dacă îţi pierzi serviciul, chiar şi pentru câteva luni, rata nu prea îţi oferă opţiuni. Chiria, însă, da: dacă stai în chirie la 2 camere te poţi muta la o cameră, sau poţi subînchiria una din camere etc. Exemple legate de cat de bună afacere devin creditele în general, să tot fie: 1, 2, 3. În ce priveşte Prima Casă, lucrurile stau încă bine, dar să nu uităm că cei mai mulţi mai au de plătit vreo 27 de ani.

  • Avantajul programului Prima Casă este 3,96% marja de dobândă fixă pe toată perioada creditului

Se încearcă o manipulare fină, cum că dobânda creditului ar fi fixă. Nu este ! Dobânda reala (Dobânda Anuală Efectivă, prescurtată DAE) este compusă din:

DAE = Marja bancă (fixă) + EURIBOR 3M (variabilă)

În septembrie 2012, DAE pentru un credit Prima Casă era în jur de 4,2 % (3,96% + 0.25%), în funcţie de banca aleasă. EURIBOR 3M (euribor la 3 luni) a avut însă în trecut valori mult mai ridicate, de 5,4%, adică cu 5,15% mai mult decât în momentul de faţă ! (click pe grafic pentru mărire):

sursă grafic

Ce presupune o eventuală revenire a EURIBOR 3M la această valoare ? DAE va deveni 9,4%, ducând , în cazul unui credit pe 30 de ani, la o creştere a ratei cu 70%  ! (iar în cazul unui credit pe 25, 20 sau 15 ani – o creştere a ratei cu 60%, 51%, respectiv 39%).

Poate clientul să suporte o asemenea creştere a ratei ? Având în vedere că de obicei rata este aleasă pe principiul „iau toţi banii pe care mi-i dă banca”, e greu de crezut.

  • O multitudine de categorii de venituri de luat în calcul
  • Grad de îndatorare maxim 67%

Cum este acest lucru în avantajul clientului ? Banca ar trebui să se asigure că respectivul client va fi în stare să îşi plătească ratele, orice s-ar întâmpla, adică va fi încă solvabil şi când una din sursele sale de venit va dispărea (soţul/soţia îşi pierde serviciul etc). Atitudinea „sigur nu mai aveți nişte bani prin buzunare, de care aţi uitat ?” este tocmai opusul, şi sună mai degrabă a „hai să ne prefacem că vă permiteţi acest credit şi după aceea vedem noi cum vă facem să plătiți”.

  • Creditul Prima Casă beneficiază de garanţia statului” (NB: garanţia era 100% până la Prima Casă 3 şi este 50% la Prima Casă 4)

Cea mai gogonată dintre toate, pentru că mulţi clienţi pleacă acasă cu ideea că, în cazul în care nu vor mai reuşi să plătească ratele, statul va plăti în locul lor. Nimic mai fals ! Această garanţie a statului este în favoarea băncii, nu a celui ce a contractat creditul. Cum vine asta ? Pai orice instituţie bancară ce împrumută unui cetăţean un leu îşi asumă riscul de a nu mai primi înapoi respectivul leu plus dobânda aferentă. De aici şi dobânzile mai mari, în cazul țarilor cu risc mare, precum România. În cazul de faţă, pentru a convinge băncile comerciale să acorde credite românilor, statul se oferă (pe banii noştri, a plătitorilor de taxe şi impozite) să acopere pierderile băncii în cazul în care clientul Prima Casă devine rău platnic.

Ce se întâmplă deci în cazul în care nu mai poţi plăti creditul imobiliar ? Statul român plăteşte băncii 50% din soldul finanţării şi apoi execută imobilul, de unde poate să îşi recupereze (sau nu) paguba. Statul garantează doar 50% din valoarea creditului, şi recuperează doar 50% din pierdere.

Când se ajunge la această situaţie ? Banca poate solicita plata garanţiei de la stat dacă există o întârziere de plată mai mare de 90 de zile. Ulterior, statul îşi recuperează pierderea prin executarea silită a clientului. Procedura aplicata va fi cea aferentă recuperării oricărei datorii neachitate la bugetul de stat. Împrumutatul dă în scris băncii că poate lua bani din contul său de salariu, în cazul în care nu îşi mai poate achita datoriile (e nevoie totuşi ca o instanţă să permită băncii poprirea ratelor din contul respectiv).

  • Fără comision de acordare sau gestionare lunară

Mulţumim foarte mult băncilor că, pe lângă dobânda pe care o aplică, nu mai cer şi alţi bani. Îmi poate explica cineva rostul comisionului de acordare a creditului ? Sau a celui de gestionare lunara ? Dobânda nu se plăteşte tot lunar ?

  • Asigurarea extinsă pentru toate riscurile a imobilului ipotecat, cesionată în favoarea statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice și a băncii – obligatorie

Deci clientul plăteşte asigurarea, dar ea este cesionată în favoarea statului român, nu a clientului. Nimic în neregulă, evident.

  • Avans de doar 5%

L-am auzit pe Moise Guran vorbind zilele trecute despre Prima Casă, la o oră de maximă audienţă, întrebându-se de ce românii aleg programul în locul celorlalte credite imobiliare. Tot el răspundea că asta se datorează dobânzii mai mici şi avansului minuscul. Nici o vorbă însă despre faptul că fără Prima Casă am fi avut preţuri mai mici. Adică mici minciuni prin omisiune (nu prezinţi dezavantajele dar menţionezi avantajele, care până la urmă, dacă sunt disecate cu atenţie, tot dezavantaje se dovedesc a fi). Manipulăm fin, dar manipulăm, carevasăzică.

Partea a 2-a, aici.

113 răspunsuri la „Prima Casă – ce vă ascund băncile

  1. foarte bine punctat!!bravo!! scurt si la subiect, ca de obicei.
    ce e trist ca tinerii nu sunt asa receptivi.sunt influientati de media, parinti, rude carele vor „binele” si se aventureaza intr-o prostie…….
    la cat mai multe articole minunate!!

      • Foarte grav ca acest spectacol urat inca nu s-a sfarsit. In ritmul asta nu am sperante ca se va ivi sa imi iau propria casa vreodata. Ideea este ca si cu prima casa in desfasurare preturile imobilelor este in continua scadere, si au inceput oamenii sa se mai destepte un pic poate intr-un mod dureros asa cum au patit-o vecinii mei care si-au luat apartament in perioada de boom, intr-un cartier nou construit, la parter intr-o zona de risc de inundatii.
        Au luat apartamentul la rosu cu 36K Euro, acum 5-6 ani slava domului nu cu prima casa, dar imprumutand de la rude si prieteni, si au mai pus ce aveau mostenire si bani stransi la bataie.
        Au inceput sa il finiseze dar au trecut printr-o inundatie, de rau odata si de la vecini a doua oara, adica au schimbat parchet si au zugravit de 2 ori si au pus un set de geamuri noi caci termopanele au fost distruse la inundatia mare. Sa nu mai vorbim de faptul ca nu reuseau nicicum sa srtanga banii sa ii dea inapoi la multimea de oameni de la care ii luasera. Si rezultatul este un apartament frumos finisat dar gol intr-un cartier marginas destul de departat de oras, fara transport scoli gradinite magazine, pe care nu il pot vinde si stau ca si noi cu parintii in blocul de vizavi, cu diferenta ca inca mai au multe datori de achitat.
        Ceilalti prieteni buni de familie au fost 5ani in State si toti banutii economisiti i-au dat tot pe un apartament frumos finisat departe de tot intr-un cartier nou construit, acelasi cartier in care si-au luat primii prieteni si s-au mutat si ei inapoi la parinti in oras cu catel si purcel caci nu puteau sa faca naveta zilnic cu 2 copii la gradi si la servicii. dar ei au dat 45K euro pe apartament si garaj ca asa e frumos daca ai masina.

        Nu e ok sa dai atat de mult pentru un capat de lume izolat, fara drum calumea sau fara canalizare ci cu fosa septica intr-un pat de râu.
        Oribil e sa dai dublu sau triplu pe o chichineata in oras cojita si scorojita cu vecini dubiosi si cu ghena de gunoi sub geam sau la ultimul etaj ca sa stii ca daca vin aia de la executare silita poti sa fugi de toate cu un singur salt de la etajul 9-10 cu papucii gauriti de saracie si goange de bucatarie pe talpi.

    • Bancile nu ascund nimic, daca ai un pic de minte iti dai seama cum stau lucrurile. Banca in sine este o camatarie legala dar necesara. Programul „Prima casa” este bine binevenita si mai ales pentru cine nu are un avans mare. Dar cum romanul este si economist…………………………iar isi da cu parerea. Stii ce inseamna Mr. Florin o crestere a DAE la 9,4 ? NU cred. Dobanda programului se raporteaza la economia europei ori………………………..cam dificil. La un credit normal trebuie sa ai un avans foarte mare si in plus dobanda este variabila dupa muschiul bancii. In final, la un credit normal platesti aproape triplu din valoarea initiala ori, D-le Forin, la prima casa platesti doar creditul si inca jumatate, undeva pe aici, din acest punct de vedere rata este mica. D-le Forin ai vazut in fatza vreodata doua contracte unul pentru un credit normal si altul pentru „Prima casa” ca sa poti face diferenta? NU CRED. Te asigur asigur eu ca este o diferenta mare intre contracte. Sunt multe lucruri de explicat. Daca ai citi un pic mai mult si te-ai documenta pana sa scrii niste tampenii, ti-ai da seama ca ca orice banca din lumea asta isi ia marja de sguranta, in plus oricum la orice credit prima data platesti dobanta si foarte putin scade din rata. Cel care se inhama la un credit trebuie sa se gandeasca de doua ori cat si cum poate plati. Programul „Prima casa” la aceasta ora este cat de cat OK. Calici si fudui nu putem fi. Decat sa stai in chirie precum tiganul cu cortul sau cu soacra mai bine asa. La chirie dai banii si nu ii mai vezi ca sa nu mai vorbesc de stres din cauza proprietarilor. Asa in conditiile astea stii macar pe ce dai banii si esti mai linistit. intradevar si rata este un stres luna de luna, da macar nu iti bate nimeni la usa, sau te suna cand se imbata si iti zice cate da afara din casa ca asa vor muschii lui etc. Din doua lucruri rele o alegi pe aia mai suportabila. In concluzie programul „Prima casa” si mai ales cine a prins programul 1, este printre putinele lucruri bune care le-a facut Boc. A dat o sansa muritorilor de rand sa aibe o locuinta.

      • Banca e camatarie necesara, zici ? oare la fel de necesara precum agentii imobiliari din Romania ?

        Stiu ce inseamna o crestere DAE la 9.4%. Am facut calcule de genul asta de mi-au iesit ochii. Tocmai de aia am ales sa economisesc banii de locuinta in loc sa apelez la camataria legala dar necesara.

        Deci la un credit normal platesti de vreo 3 ori valoarea locuintei, iar la Prima Casa doar de 1.5 ori (bine, daca reduci la 20 de ani perioada). Le-am tot zis pe aici, dar ati deschis tv-ul mai tarziu. Dar sa vedem:

        E bine sa cumperi la 60.000 prin prima casa si sa platesti in total 90.000-110.000€. Dar e rau sa platesti de 3 ori mai mult, cu creditele clasice, cu avans de 25% (adica vreo 5.000, cam cat poate economisi romanul de rand), deci in total 5000 + 15.000 x 3, adica 50.000€. Mda, ne-ai convins.

        Oi fi scris eu si tampenii pe aici, dar unii agenti care se tot incataneaza sa bazaie pe aici se pare ca ma intrec.

        Da, Prima casa e cat de cat ok. Ar fi si mai ok daca nu ar fi deloc iar bula imobiliara ar fi lasata sa se dezumfle natural, asa cum a fost lasata si sa se umfle nestingherita.

        Lucruri bune a facut Boc. Pentru cei ce nu pot judeca singuri. Restul ne puteam lipsi de bunatatile lui. Tin minte ca a si multumit bancilor ca accepta participarea la Prima casa.

        • sunt de acord cu tine.am stat mult afara si peste tot cu creditele clasice platesti si de 3 ori mai mult pe 30 de ani.
          nu inteleg de ce toata lumea aici se plange de ,,prima casa,, si implicit de banci:fratilor continuati sa stati in chirie si sa platiti 4o-50 de euro in plus pe luna fata de o rata cu prima casa…pana la urma cati romani isi permit sa plateasca un avans de 20% din 60 000 de euro,cat iti cer la un imprumut imobiliar clasic.haide sa fim seriosi..stim cu toti care este salariul mediu in romania…chiar daca nu isi permit toti sa si cumpere o casa chiar si cu prima casa,am o multime de cunostinte care si au luat si sunt mult mai ok asa. decat in chirie sa ti vina proprietarul in fiecare luna dupa bani.
          acum fiecare face ce vrea..probabil ca de la anu Mr Ponta o sa inchida foarte simplu ,,prima casa,,si apoi ,sunt convins k multi or sa regrete ca nu au apucat sa aiba o casa a lor./
          Ps. banii dati pe o chirie nesimtita ce costa mai mult decat o rata la casa sunt oricum buni dati.Asa poate un apartament luat acum cu prima casa ramane la un copil mai tarziu.

        • Gabriel, daca avansul ar fi de 20% nu am mai avea preturi de 60.000€, ci de: avansul_pe_care_il_poate_strange_romanul_mediu x 5, adica vreo 5000 x 5 = 25.000€. Rationamentul a fost prezentat si in comentariul cu care spui ca esti de acord 🙂

          Nu ar regreta nimeni lipsa primei case, stai linistit. Poate in prima luna, dar dupa ce preturile ar lua-o din nou la vale, oamenii s-ar trezi din betie.

          Cat timp scaderile anuale acopera costul chiriei, povestea cu apartamentul lasat copilului nu tine.

        • Pai avansul la un credit normal este de minim 25% garantat si poti sa te convingi. Ce simplu pare cand vb de 5000 eur adica vreo 22000 de lei. Si aceasta suma este greu sa o strangi. Daca mai stai si in chirire……………………….adica tre sa ai un salar macar de 3500 de lei net si sa faci foamea vreo 3 ani de zile. Ori sa nu uitam ce salarii sunt in ziua de azi si in plus cati au taria de caracter sa stranga aceasta suma. Apare tot timpul neprevazutul. Pe langa acest avans iti mai trebuie si bani pt. acte notariale etc. Deci se aduna. Ori cum, sa strangi 15-20000 Eur in ziua de azi? Iti trebuie vreo 10-15 ani ca apoi sa iti bagi picioarele si tot sa apelezi la un credit. Daca mai ai un copil sau doi, practic este imposibil. Mai mult de atat copilului trebuie sa-i oferi un confort si un viitor. O parte din cetateni care sunt moritori de foame vorbesc de mii de eur de parca s-ar gasi la colt de strada. Multi sa imbata cu apa rece si traiesc cu iluzia ca strag mii de eur si ca nu au nevoie de banca. Buna gluma.
          „Cat timp scaderile anuale acopera costul chiriei, povestea cu apartamentul lasat copilului nu tine.” Ba tine D-le Florin ca lasi ceva in urma ta si ii asiguri copilului un acoperis deasupra capului. Copilul nu va mai fi nevoit sa se sacrifice, sa se chinuie ca sa inceapa totul de la 0. In ziua de azi trebuie sa fii pragmatic ca sa poti rezista. In concluzie „Programul prima casa” chiar este un lucru bun.

        • Omule, tu ai o placere sa vorbesti numai pe langa subiect, ignorand orice argumente prezentate anterior ? Am spus 3 comentarii mai sus ca avansul la un credit ipotecar clasic e de 25%. Iar la comentariul lui Gabriel am luat cei 20% de buni pentru ca era numarul spus de el.

          E mult 5000€ ? Pai cat pot strange atunci romanii de avans ? 3000 ? Asta inseamna ca ar trebui sa imprumute maxim 3 x 3000€, deci locuinta ar costa maxim 12.000€, adica mult mai putin decat acum. Cu toate astea, tu spui ca Prima casa e un lucru bun. Am mai scris despre program si cu alte ocazii:

          Prima Casă, mărul otrăvit din coşul cu bunătăţi al politicienilor

          15-20.000 de euro se pot strange in mai putin de 5 ani daca castigi un pic peste medie si te duce mintea iarasi un pic peste medie (si daca nu te pune dracu’ sa ceri sfatul unui agent imobiliar). Si da, sunt unii care nu au nevoie de banci, si nu pentru ca au mostenit averi. Daca nu esti printre ei, poate ca mai ai de invatat cate ceva de la altii.

          Daca esti atat de sigur ca Prima casa ajuta populatia, incearca sa iti dai seama de ce acest program se incadreaza la categoria de credite subprime.

          Daca nu esti de acord cu argumentul asteptarii in chirie cat timp scaderea anuala a pretului e cel putin egala cu valoarea chiriei pe un an, foloseste calculatorul de rate din meniul de sus (sau orice alt calculator), alege-ti un pret mediu pentru un apartament de 2 camere si calculeaza rata lunara pe o durata de 30 de ani. Simuleaza apoi ca a trecut un an de stat in chirie si fa din nou calculul cu noul pret, mai mic cu valoarea chiriei pe un an. calculul fa-l astfel incat sa alegi noua rata egala cu cea din primul calcul si observa cu cati ani scade perioada de creditare (calculul meu arata vreo 3-4 ani, dar nu trebuie sa ma crezi pe cuvant.)
          Dupa ce faci calculul, poti reveni pe aici.

        • @Muritor de rand (si din ricoseu, pentru stiinta lui @mihai popescu)
          Spuneai :
          „Bancile nu ascund nimic, daca ai un pic de minte iti dai seama cum stau lucrurile. Banca in sine este o camatarie legala dar necesara. Programul “Prima casa” este bine binevenita si mai ales pentru cine nu are un avans mare. Dar cum romanul este si economist … iar isi da cu parerea. …
          Calici si fudui nu putem fi. … In concluzie programul “Prima casa” si mai ales cine a prins programul 1, este printre putinele lucruri bune care le-a facut Boc. A dat o sansa muritorilor de rand sa aibe o locuinta”.
          Apoi ai continuat ca in telenovele :
          “Cat timp scaderile anuale acopera costul chiriei, povestea cu apartamentul lasat copilului nu tine.” Ba tine D-le Florin ca lasi ceva in urma ta si ii asiguri copilului un acoperis deasupra capului. Copilul nu va mai fi nevoit sa se sacrifice, sa se chinuie ca sa inceapa totul de la 0”.
          Sa le luam pe rand, ca sa inteleaga si saraciile voastre, folosind date generale:
          1. –In Iulie 2000, un ap. cu 2 camere costa 10.000€. In Iulie 2007 acelasi ap. cu 2 camere ajunsese la 89.000€, iar in Iulie 2008 la 110.000€. La pretul de 110.000€ au existat persoane care au cumparat pe credit clasic. Ceva comentarii ?
          2. –In Iulie 2010 acelasi ap. avea un pret de 64.000€, in Iulie 2011 – 58.000€, in Iulie 2012 – 57.000€, in Iulie 2013 – 53.000€.
          3. –Sa stiti ca in anul 2000 nu s-a vandut si nu s-a cumparat niciun ap. de 2 camere. Pe bune. Noroc ca a venit Caritas-ul imobiliar si a trezit romanul din somnul mintii. Deci din 2008 in 2009 am avut o scadere a pretului de 41.000€. Nostim nu ? Si cand a aparut programul PC ? Exista vreo corelatie cu scaderea de 41.000€ ? Apoi am avut de la an la an scaderi doar de 6.000€, din nou 6.000€ si in ultimii 2 ani de 1.000€, respectiv 4.000€. E cumva vreo legatura cu programul PC ?
          4. –De ce spun saraciile voastre ? Pentru ca sunteti atat de saraci incat nu va permiteti decat avansul de 2.650€ (adica 5%) pentru un credit la un ap. de 2 camere care costa 53.000€, dar nu va permiteti 10.000€ ca sa cumparati acelasi ap. de 2 camere CU BANII JOS daca preturile s-ar fi prabusit pana la nivelul celor din anul 2000 (adica exemplul meu).
          5. –Daca se intampla ceva cu tatal pe perioada creditului (somaj, o noua criza, boala, etc.) vezi sa nu cumva sa lasi copilului nu un acoperis deasupra capului ci un viitor distrus. De inteligenta deosebita a tatalui.
          6. –Ia interesati-va daca nu cumva chiar si cele mai indoctrinate personaje din lumea imobiliara au recunoscut ca programul PC a stopat prabusirea preturilor. Prin urmare, pe cine a salvat PC ? Nu cumva pe banci ?
          Sunt intrebari grele, la care astept raspuns in vreo 20 de ani. Probabil sunteti din Cluj ; deci ardeleni ; deci ganditi mai greu. Si-l mai aveti si pe Boc primar. Si mai cititi si alte articole de pe acest blog ! Dar nu in 19 ani !

    • Stimate Domn / Doamna, noi oferim împrumuturi pentru toate scopurile. Înregistrează-te astăzi și de a obține o finanțare în termen de trei zile lucrătoare. – Minim Suma creditului: 5.000,00 – Suma creditului maxim: 500,000,000.00 – Rata dobânzii: 2% din termenii de împrumut este simplu și plăcut. Pentru mai multe informații, vă rugăm să ne contactați prin e-mail: (tuerkiyefinansbank@linuxmail.org)

  2. Am uitat sa mentionez ca valoarea apartamentelor in postarea mea de mai sus a scazut acum drastic cu pana la 50%, valoare inca prea mare. acelasi apartament nu il pot vinde la 20K sau la 15K pentru ca sunt in locatii proaste, materialele folosite la construire lor sunt precare, imprejurul lor inca miroase a mortar si sufla vantul polistiren de izolat! Drumuri de 6 ani incoace nu s-au construit, canalizarea nu s-a pus la punct, nu au beciuri!!!, stau pe stalpi de beton. Cele care au o urma de fundatie sunt cu apartamente tip demisol!!
    este un cartier de fantome desi locuit pe timp de noapte, dimineata migreaza lumea in oras seara se intorc buluc, sosea de centura nu este, drumul de acces este un DN, cu 2 benzi, va imaginati ce e cu traficul. se face in 2 ore un drum care in mod normal conditii de trafic lejer pentru care a fost construit drumul se poate face in 15 minute cu masina din capatul orasului, ca din centru sau din alte cartiere e cam 30 min(17 km)

  3. buna!crezi k dak mi-as lua un apartament in val.de 20 de mii de euro cu programul 1casa,as platii dublu bancii,adik 40 de mii>?raspunde-mi te rog.ms fain

      • La o dobanda de 5.3% pe an si credit pe 30 de ani, suma platita e dubla. Acum dobanda la prima casa in euro e undeva pe la 4.75%, dar daca mai creste euriborul cu doar 0.55%, s-ar ajunge sa se plateasca dublul sumei imprumutate, daca creditul e pe 30 de ani. Evidend, daca suma imprumutata e mai mica, se poate reduce perioada de creditare si prin urmare scade si suma returnata, din moment ce se plateste mai putina dobanda.

        Sunt destui care au dobanzi de peste 5,3% pe an si credite pe 30 de ani, deci platesc mai mult decat dublul sumei imprumutate.

        • Da, asa am crezut si eu, insa fa un calcul ipotetic cu un calculator de rate, si vezi cat dai la sfarsit de fapt (luand in calcul euriborul actual). De exemplu, la BRD pentru Credit ipotecar PRIMA CASA IV – cumparare locuinte finalizate cu DAE de vreo 4.7 sau 4.8, pe 20 de ani, suma de 50 de mii, dai inapoi 75,385.54 euro. Conform unui simplu calcul, ar trebui sa avem: 20 ani X 4.8 = 96 % din suma creditata o dai inapoi. Insa diferenta de aproximativ 25 mii euro dintre creditul efectiv si suma totala datorata la final nu reprezinta 96%, ci mult mai putin. Am intrebat si la banca de ce, si nu au stiut sa imi explice, mi-au arata formula dupa care se calculeaza DAE.

        • Dobanda se aplica la soldul creditului, nu la suma totala imprumutata.

          Eu vorbeam de credite pe 30 de ani, cum sunt majoritatea, nu pe 20 de ani. pentru acelasi exemplu dat de tine, daca se prelungeste perioada la 30 de ani, platesti peste 90.000€ (asta daca ramane euriborul la valoarea actuala, foarte mica).

          Cei mai multi care au credite au insa o dobanda mai mare de 5%, si vor plati cam de 2.5 ori mai mult. Intreaba pe cineva care a facut credit pana la aparitia primei case

        • Multumesc pentru explicatii, era atat de simplu de inteles, dar cand am intrebat la banca nimeni nu a stiut sa imi explice. Inca o chestie: mi s-a spus ca daca euro creste, euriborul scade, si invers, prin urmare o rata ar trebui sa ramana aproximativ la fel (cu mici fluctuatii). Ce parere ai despre acest lucru?

        • E adevarat ca atunci cand o moneda e scumpa, pentru a atrage creditele, dobanzile pot scadea. In cazul nostru insa poate fi o simpla coincidenta, nu m-as baza pe aceasta regula. De fapt nu m-as baza pe nici o regula care nu e scrisa pe hartie si semnata de banca. Garanteaza banca pentru asa ceva ? Nu prea. Astea nu sunt decat tertipuri ale acelorasi oameni care nu stiu sa dea explicatii precum cele cerute de tine.

          Cine ti-a spus asta ? Cei de la banca ? Pai tot ei recomandau acum cativa ani creditele in franci elvetieni. Si din pacate dobanda pentru creditele respective nu au scazut suficient ca sa compenseze cresterea foarte mare a cursului francl/leu. Bietii oameni platesc acum, in unele cazuri, si cu 50% mai multi lei pentru rata lunara.

        • Multumesc pentru lamuriri! Acest blog este extrem de util celor care cauta informatii reale si necontradictorii despre ce inseamna un credit, Prima Casa etc. Astept cu mare interes viitoarele postari! 🙂

  4. Eu am dat 40 k pe garsoniera in Timisoara, + 10k renovat total, electrocasnice, mobila- nu ma intebati cum am reusit 🙂 dobanda pe care o platesc la banca este cam 17 k, deci total 67 k pe o garsoniera 🙂 Doamne, ce prost am fost, dar macar am muscat-o mai putin ca alti colegi, in 6 ani ar trebui sa termin creditul, nu am pe 25-30 ani ca altii, iar acuma am reusit sa strang bani de unul cu 4 camere, – multumesc lui Dumnezeu…nu mai fac credit in vecii vecilor, am avut o GROAZA de probleme cu banca, care mereu mai introducea cate un comision sau marea dobanda, pana la urma m-am judecat si am castigat, o multime de timp si energie pierduta…

    • Atunci ce sa mai vorbim de cei care si-au luat apartamente de 2 camere cu 120-130 k si dau inapoi 200 k??? Aia isi smulg parul din cap. Apartamentul lor acum nu valoreaza mai mult de 40 k.

  5. In alta ordine de idei, ce parere aveti de ultimul targ imobiliar?? Am vazut o groaza de oferte de apartamente 2 camere la 40-45 k + parcare inclusa.

  6. Ideal ar fi sa aveti capul pe umeri si sa nu apelati deloc la imprumuturi cand cumparati. Daca toti ati face asta, preturile la imobile s-ar redresa -in sensul ca ar scadea la cat v-ati permite din agoniseli, la valorile de acum 10-15 ani sau poate si mai jos, si nu sa urce, cum zic asa-zisii analisti economici cand vorbesc de „redresare”. Dar daca stau de fapt sa ma gandesc mai bine, toti care detineti un imobil si il inchiriati cereti de la 100 de euro in sus, ceea ce este cam jumatate dintr-un salariu, asa ca toti sunteti o apa si-un pamant. La unguri au ajuns preturile la case si de 2.500 de euro, astia-s realisti, si mai spuneti ca unguru-i rau. Lacomia are succes acolo unde isi gaseste complicele. Eu cred ca va meritati soarta.

    • Si eu sunt de acord cu ideea de a nu imprumuta bani pentru a cumpara o locuinta, dar nu prea am curaj sa o spun pe aici ca-mi sare lumea in cap. Unele idei sunt prea greu de digerat.
      Sau o solutie de compromis: economisesti cat poti 5-10 ani si aia iti sunt banii de locuinta. Ai economisit prea putin pentru ca nu castigi foarte mult? Nu-i bai, nici ceilalti nu castiga prea mult si daca nici ei nu s-ar imprumuta, tocmai suma respectiva ar fi pretul unui apartament. „Dar cum sa nu ma împrumut, cum face toata lumea ? Rade lumea de mine, maica !”

      • Iti inteleg perfect punctul de vedere, dar gandeste-te ca este aproape imposibil ca un roman cu un salariu mediu sa stranga un avans considerabil pentru un imobil in 10 ani de exemplu, in conditiile in care plateste chirie ! Este un cerc vicios din care nu putem scapa (inclusiv eu): ori chirie, ori rata la casa. De 5 ani platesc cel putin 200 euro lunar la chirie, si abia am strans un avans de 5% pentru Prima Casa. Stiu ca un credit implica un risc considerabil, insa nici asa nu pot sa continui.

        • Am fost la ultimul targ imobiliar si cred ca o sa aleg un apartament de 2 camere de 40 k (bloc nou).

  7. Da, si daca tot vrei sa scoti la iveala ce ne ascund bancile, atunci informeaza-ne cat platesc bancile chirie pt. locatiile pe care le ocupa, cu exemple concrete, sa avem dovada clara ca destabilizeaza preturile in folosul lor. Asta cu „Programul Prima Mu e e mu e” doar prostii nu o stiu -destui, multamu-ti…

    • Oh, dar stim si din-astea: o filiala a unei banci de mare succes plateste 20.000€ pe luna pentru o locatie aproape centrala (suprafata de 100-150mp), intr-un oras ce nu-i Bucuresti. Si probabil ca nu-s ei o exceptie, mai sunt destule cazuri.
      A, si aceeasi banca urmeaza sa mai concedieze ceva angajati pentru ca nu mai ie bani si/sau afacerea nu mai e chiar asa de profitabila.

  8. Pingback: Tătucul nostru, statul | Basme imobiliare

  9. ok..nu vreau sa fac credit, dar cum as putea sa-mi iau o locuinta daca castig 2000 de lei pe luna din care platesc chirie, intretinere etc..cum sa strang bani???? de 7 ani platesc chrie aprox 150 euro pe luna…care este solutia pentru a avea propria ta locuinta, in conditiile actuale din Romania?

    • 1. Mostenire 2. Parinti cu dare de mana 3. Salariu peste 1500 euro pentru economisire. 4. Pentru restul „nefericitilor” care nu se incadreaza in categoriile de mai sus, creditul a ramas singura solutie, dar te sfatuiesc sa incerci sa dai un avans cat mai mare si sa il faci pe o perioada cat mai scurta de timp.

      • 1,2,3 exclus…asa i vreau sa fac..dam un avans detul de mare si vom avea o rata cam de 100 euro….doar ca nu stim ce sa alegem intre un ap vechi cu 2 cam in iasi sau un ap nou cu o cam in bucuresti:D

        • Si eu am fost exact in aceeasi situatie, asa ca stiu cum este 🙂 Alegera ta are multe variabile (in primul rand dpdv profesional, unde ai mai multe oportunitati, in Iasi sau in capitala), cat de mult iti place o anumita zona, cat de departe vei fi de familie etc. Eu am ales Bucurestiul in detrimentul provinciei, si nu regret. In ce zona a Bucurestiului ai vrea sa te muti?

        • sincer nu am stat deloc in bucuresti…am stat in iasi, acum stau in bacau si am gasit ceva ieftin in berceni…dar e cu o singura camera…poate mai gasim in 2 saptamani si altceva…nu stiu cum e zona..:d…trebuie sa mergem sa vedem

        • La 3 camere 🙂 zona are si avantaje si dezavantaje, insa punand in balanta eu cred ca am ales bine. daca vrei detalii, poti sa imi scrii pe shortcut2diana@gmail.com, am fost cam pe la toate ansamblurile din zona inainte sa aleg si le stiu plusurile si minusurile 🙂

  10. Am o curiozitate, daca ma poti lamuri te rog 🙂 Din ce cauza marile banci cu Prima Casa (BCR, BRD), vor sa stopeze creditarea in euro, pentru creditele exclusive in lei? Se urmareste ceva prin chestia asta?

  11. Salutare! eu vreau sa cumpar o garsoniera de 20.000 de euro.Si am vazut ca cu programul prima casa rata pe luna e 460 pe 30 de ani si vine in plus cu 17.600 de euro.Mi se pare cam mult,dar daca fac in euro prima casa am inteles ca e mai putin cu 25% fata de creditul in lei adica dau in plus aproximativ 13.000 euro si e mai convenabil.Am nevoie si eu un sfat de la voi :
    Ce este mai bine ca sa iau garsoniera: Credit cu prima casa in euro sau credit imobiliar ?
    Multumesc pentru atentie!:)

    • Ca sa iti raspund fix la intrebarea ta, raspunsul ar fi: prima casa in euro e mai convenabil decat un credit in euro clasic (nu datorita avansului mai mic, ci datorita dobanzii mai mici).
      Dar vei spune poate: pai parca prima casa nu era buna, de ce sa ma sfatuiesti sa aleg atunci creditul prima casa in locul unuia clasic ? Pai nu te sfatuiesc sa faci asta pentru ca, in primul rand, 20.000€ pentru o garsoniera e un pic prea mult si pretul e inca mare tocmai din cauza primei case. Dar asta e subiectiv si discutabil. Insa ce nu e discutabil e ca un credit in lei e de preferat unuia in euro, pentru ca presupune riscuri mai mici (nu risti sa creasca valuta pe care o cumperi lunar pentru a plati rata).

  12. Prima Casa in lei va reprezenta un motiv de scadere a preturilor. Probabil va fi un blocaj pe piata imobiliara in urmatoarele luni, chiar un an. Multi vor ramane in expectativa pana se lamureste situatia cu dobanda la lei. O sa fie interesant ce o sa urmeze ….

  13. „Visul românilor de a avea o casă devine tot mai greu de atins. Decizia Guvernului, ca împrumuturile prin programul „Prima Casa” să se dea numai în lei, îi lasă în aer pe cei care aleseseră creditele în euro. Reprezentanţii băncilor nu par foarte interesaţi de program şi nu dau nicio explicaţie. Nici preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea, nu a avut timp pentru a discuta subiectul. În aceste condiţii, programul pare sortit eşecului.”

  14. Cu toate partile negative ale programului Prima Casa exista o gramada de tineri pentru care „ingroparea” in datorii la banca e singura solutie. Sunt orase precum Fagaras ce nu iti ofera nici un viitor, una dintre optiuni e sa te muti intr-o garsoniera sau un apartament intr-unul din marele orase de langa, gen Brasov sau Sibiu.

    Oricat de mult ar suna ~75.000 de euro platiti in 30 de ani pe un apartament de 46.000, tot te alegi cu ceva dupa anii astia, pe cand dupa chirie nu-ti ramane nimic.

    Ca sunt familii ce-si permit sa agoniseasca in 5-6 ani banii pentru un apartament, da, exista. Dar sa nu uitam valoarea salariului mediu in Romania.

    • banuiesc ca va pasa de nu puteti dormi noaptea de mila tinerilor, din pozitia d-voastra de vanzator de apartamente.
      graiti truisme pe care le-am mai dezbatut pe aici. solutii exista pentru tinerii de care spuneti, numai ca ele nu convin firmelor carora incercati sa le faceti reclama.

      • @basme
        Eu privesc postarea dintr-un alt unghi. Inteleg ca nu numai tinerii sunt atat de imbecili incat habar nu au cum sa ia hotarari in viata, cat si restul poporului din Brasov si imprejurimi. Cumva „ansamblul rezidential” este interzis celor peste 25 de ani (de exemplu) ? Cumva in Brasov si imprejurimi s-au stabilit toti analfabetii care nu stiu sa citesca ? Sa citesca ce inseamna „un dezvoltator imobiliar”, exemplele nenumarate din presa, de la cunostinte sau prezentul blog cat si altele cu subiect similar.
        Pai sa le dau pornirea. Cine este Casa Nobel ? Casa Nobel este ansamblul rezidential „dezvoltat” de S.C. Golden Equity S.R.L. J08/1328/2010, CUI RO 27761097 . Mai aflam din Monitorul Oficial al Romaniei partea a IV-a, nr. 3759/5.X.2011 cine este aceasta societate. Minthir Limited – persoana juridica cipriota !!!! prin Kassiani Kassianidou – cetatean cipriot !!! si Mylona Chrystalla – cetatean cipriot !!! , in calitate de asociat unic la S.C. Golden Equity S.R.L., cesioneaza 50% din capitalul social catre Eytan Roth – cetatean israelian !!!! Capitalul social al S.C. Golden Equity S.R.L., in valoare totala de 200 lei, revine : 50% asociatei Minthir Limited si 50% asociatului Eytan Roth. In functia de administrator al societatii S.C. Golden Equity S.R.L., pentru un mandat de 99 de ani !!! si cu puteri depline !!! este numit Eytan Roth.
        INVIT DORITORII DE APARTAMENTE SA SE INTERESEZE MAI MULT DECAT ISI POT IMAGINA LA PRIMA VEDERE DESPRE CE INSEAMNA CE AM MENTIONAT !!!

        • Uite ca a trecut un an de zile de la postul tau. Casa Nobel s-a dezvoltat si 110 familii si-au gazit caminul acolo. Probabil erau mai multi daca nu erau pesimisti ca tine care sa influenteze negativ cititorii.

        • „Gazit” se scrie pe romaneste „gasit”.
          Nu pot sa-i salvez pe toti ; iar poate ca unii nu vor sa fie salvati – o „lege” a comertului pe care se bazeaza „dezvoltatorii”.
          „Surpriza emisiunii” – eu nu sunt un pesimist, ci fac parte din alta categorie ; a celor care nu s-au nascut ieri.

      • Din cercul meu de cunostinte, majoritatea si-au luat pe credit apartamente in blocuri noi (dau 2 exemple de astfel de zone: Bucurestii Noi/Damaroaia – construite de clanurile tiganesti, si Popesti Leordeni – aici nu mai comentez nimic, cu toate ca sunt multe de spus). Nu vreau sa fiu pesimista, dar cred ca aceste constructii vor avea in maximum 20 ani un grad de uzura echivalent cu cel al blocurilor comuniste vechi de peste 40 ani, atat de blamate de marii dezvoltatori. „Prietenii” stiu de ce 🙂

        • Ok, in cercuri restranse, se poate sa fie preferate ansamblurile noi, dar per total, acestea sunt doar o mica parte din tranzactii.
          Dar ce e cu Popesti-Leordeni ?
          Chestia e ca in cazul constructiilor inainte de ’90, exista o oarecare teama a celor ce lucrau in constructii: probabil se mai furau din materiale, dar subtil si putin, iar proiectele erau ale statului, care nu incerca sa faca profit din asta. Insa in cazul dezvoltatorilor de astazi – privati – eu personal nu pot avea incredere, pentru ca asta e industria, condusa de profit, si e normal sa scada calitatea cat de mult posibil. Nu ii condamn (repet, asta e societatea de astazi – cat mai mult profit cu cat mai putina munca), dar nici nu pot cumpara ce vand ei.

        • Exact din cauza asta am renuntat definitiv la ideea de a cumpara apartament in bloc nou…. Ar trebui sa se schimbe ceva fundamental in societatea in care traim, pentru ca mergand pe principiul „cat mai mult profit cu cat mai putina munca”, ne indreptam spre auto-distrugere (a valorilor, si nu numai).

        • Foarte multi tineri sunt supusi presiunii de a face un credit si a fi si ei „la casa lor” de catre parinti. Argumentul suprem este acela ca platesti rata pe 20-30 de ani, dar la final te alegi cu o proprietate. Astazi ma suna taica-miu pentru a nu stiu cata oara in ultima luna sa ma anunte ca a vazut la stiri ca „s-a dat drumul la credite in lei” cu dobanda mai scazuta, intrebandu-se (retoric) ce avem de gand sa facem, cat mai asteptam….? Cum sa incerc eu sa ii explic unui om de 60 de ani argumentele pentru care un credit in acest moment este cea mai proasta decizie pe care o putem lua? Ma lovesc de o mentalitate care nu mai are nicio legatura cu realitatea in care traim, si as vrea sa nu il blamez atat de tare pentru asta, pentru ca fiecare om este produsul timpului sau. Insa multi cedeaza la presiunea parintilor, si nu in ultima instanta, la presiunea sociala. Din pacate se perpetueaza aceeasi gandire.

        • Pe mine m-ar dezmosteni ai mei din cauza ca stau in chirie, stiu cum e. problema e ca nu prea au ce mostenire sa lase (in afara de un apartament pe care va trebui sa il impart cu fratii) 🙂

        • Apartamentul parintilor mei de 3 camere dintr-un orasel de provincie mort dpdv economic nu valoreaza mai mult de 25-30 mii. Daca il vor vinde vreodata, mie si lui frati-miu ne revin maximum 15 mii de fiecare. Atat valoreaza o viata de munca.

        • Bine, acum vine si reversul medaliei: spunem ca e putin 25-30 de mii, dar in acelasi timp dorim sa cumparam la randul nostru apartamente la preturi decente. Din punctul meu de vedere mostenirea nu exista, nu ma bazez pe ea, nu ma va bucura venirea ea pentru ca va insemna ca ai mei nu vor mai fi, as prefera mai degraba sa cumpar pentru mine un apartament de 3 camere la 25-30 de mii.

        • Aaaa, nicio clipa nu mi-am pus speranta in ipotetica mostenire. Doar eu insami pot sa realizez ce mi-am propus, ce-i drept, cu mari eforturi financiare, insa este doar o chestiune de timp pana voi reusi. Pana atunci, incerc sa urmaresc piata imobiliara cat mai atent.

        • Ce e cu Popesti Leordeni? O sa citez doar un comentariu postat astazi de cineva pe un forum, legat de un ansamblu din Popesti: „Daca in 2012 indivizii pe care unii ii numesc „domnii dezvoltatori” amentintau cu bataia pe proprietarii care indrazneau sa le ceara sa-si onoreze obligatiile […], in 2013 au trecut chiar la fapte.
          Deranjati peste masura ca unii <> sa-si ceara drepturile, aseara, in urma unui schimb de replici, dupa ce si-a terminat foarte repede argumentele, bipedul robertino, incurajat de prezenta primatelor de la firma de paza proprie, a indraznit sa dea cu pumnul. Daca mai exista cineva care are dubii in privinta calitatii penale a acestor „domni” poate sa ceara detalii la Politia Popesti Leordeni.” In ceea ce ma priveste, nu vreau sa comentez nimic pe un blog public.

        • Nu pot sa cred ca este adevarat ceea ce se spune despre dezvoltatori. Sau despre manipulatori, agenti imobiliari, agentii, speculanti ordinari, etc. Postarea este tendentioasa. Domnii dezvoltatori & Co. sunt niste fiinte diafane, educate, manierate, niste adevarate modele pentru societate, promotori ai bunastarii nationale. Ei nu procedeaza in felul descris acolo. Cu ei trebuie dialogat elevat si nicidecum la limita politetii. Chiar si pe bloguri.

  15. Comentariile nu tin cont de situatia in care cumperi ceva si … nu mai sunt slujbe. Asa ca daca inchiriai, puteai pleca la rahatul de oras numit Bucuresti unde … mai sunt. In restul tarii … nu prea vor fi.
    La fel nu se tine cont ca in afara zonei Bucuresti, un amarit cistiga atit cit sa manince si sa plateasca intretinere si benzina asa ca daca ii ramin vreo 50 euro pe luna … mare lucru.
    Ca atare un rahat de apartament locat in afara zonei Bucuresti valoreaza cit o ceapa degerata.

  16. am fost si eu la o banca sa scot prin prima casa,daca scot trebuie sa platesc 3 luni in avans.nu mi se pare correct.de ce?

  17. Plictiseala maxima pe Tavanul Fals.
    Vad ca si pe aici bate vantul.
    Se pare ca fondurile Prima Casa iar se suplimenteaza, am 3 colegi care abia asteapta sa demareze dosarul PC.
    Restul au intrat deja in hora, sunt proprietari veseli si sprintari 🙂

  18. e o adevarata prostie ce spui tu aici .. si iti explic in cateva argumente simple …
    1. Acel euribor in 99% din cazuri te avantajeaza , de exemplu anul acesta a crescut o singura data si a scazut de 2 ori ( a scazut mult mult mai mult decat a crescut , o diferenta la rata de 170 ron cand a scazut si o diferenta la rata de 50 ron cand a crescut.)
    2. Fara acest credit 70% din populatie ar sta cu mama soacra in casa..nu toti suntem bogati sa ne luam o casa cu banii jos sau sa aiba mami si tati cate 2 -3 case pentru toti fratii.
    3. Cresterea preturilor la case este NULA ! dupa ce a cazut piata cu 60-70% acum cativa ani , nu se poate considera acum o crestere a preturilor caselor din cauza acestui credit. As vrea sa te vad pe tine cu un salariu de 2000ron net cum iti iei acum cativa ani o casa FARA CREDIT ..cand un apartament cu 2 camere in baicului era 60.000 euro..acum este 35.000 euro.
    4.Te indatorezi 30 de ani pentru ca nu ai alta solutie, bine mai poti sta 7 persoane in apartamentul parintilor…e si asta o solutie.

      • Ai o nevasta extrem de rabdatoare, eu in locul tau as scoate-o saptamanal la restaurante de fite si sesiuni de shopping in mall :))
        Serios vorbind, daca preturile nu vor ma scadea nici peste 2, nici peste 4, nici peste 10 ani, ce o sa faci? Intrebarea e simpla. Ce.O.Sa.Faci.
        Si iti urez sa ai parte de tripleti si sa te muti ca tiganul cu cortul in chirie inca 20 de ani de acum incolo!
        Traiasca capitalismul!
        Hai Steaua! 🙂

        • Am o nevasta care gandeste. Si care s-a amuzat cand i-am citit, cu patos si intonatie, comentariul tau 🙂
          Deci sa cheltuim banii pe care am decis sa nu-i aruncam pe fereastra pe cumparaturi inutile ? Smart. In plus, mancam acasa (si) lucruri ce nu se prea gasesc in restaurantele de pe la noi.
          Serios vorbind, daca ai da peste vecini cretini (eu cam dau), te-ai putea muta usor daca ai fi proprietar si nu chirias ? Te-ai mai grabi sa semnezi cumpararea ? Nu m-am mutat niciodata pentru ca m-a dat proprietarul afara din apartament.
          Eu iti urez sa ai parte de copii la fel de destepti precum parintii lor. Nu mai destepti.

          Unii spun ca tin blogul asta pentru ca am un interes (vreau sa cumpar ieftin). Asa o fi. Dar tu ce interes ai sa il vizitezi daca esti proprietara acum, Diana ? (asta n-am inteles niciodata: de ce intra proprietarii pe forumuri sau bloguri de profil ? daca as cumpara, nu prea m-ar mai interesa parerile altora. As fi proprietar vesel si sprintar, cum spuneai tu).

          Gluma cu Steaua o facusem pentru ca mi se pare ciudat sa aud teorii economice din gura unui om care isi pune cover photo pe facebook o poza cu galeria Stelei. Stiu, e o prejudecata, dar comentariul respectiv mi-a confirmat-o.

  19. Sa ofer niste repere preluate de pe dexonline :
    COMENTÁRIU, comentarii, s. n. 1. Apreciere, comentare (în spirit critic) a unei probleme, a unui eveniment etc.; material publicistic prezentând o asemenea apreciere. 2. Explicare a unei opere literare, istorice etc., făcută adesea prin note marginale; interpretare.
    COMENTÁRIU s. n. 1. apreciere critică a unei probleme, a unui eveniment etc.; analiză, explicare. ◊ (peior.) interpretare răuvoitoare a faptelor sau a spuselor cuiva. 2. interpretare a unei opere literare, istorice etc. ◊ (pl.) memorii istorice. 3. (inform.) text explicativ care însoțește un program pentru a-l face mai clar, dar fără influență asupra algoritmului.
    COMENTÁRIU s. 1. explicație, glosă, notă. (~ la un text.) 2. (pop.) tâlc.

    ANALIZÁ vb. 1. a cerceta, a examina, a investiga, a studia, a urmări, (livr.) a considera, (înv.) a medita, a privi, a socoti, (fig.) a explora, (înv. fig.) a scărmăna. (~ cauzele unui fenomen.) 2. v. examina. 3. a comenta, a explica, a interpreta, a tâlcui, (înv.) a întoarce, (fig.) a descifra. (~ un text literar.)
    ANALÍZĂ, analize, s. f. 1. Metodă științifică de cercetare care se bazează pe studiul sistematic al fiecărui element în parte; examinare amănunțită a unei pro¬bleme. ◊ Expr. În ultimă analiză = în concluzie. 2. (Chim.) Identificare, determinare a compoziției unei substanțe prin descompunerea ei în elementele constitutive. 3. (În sintagma) Analiză matematică = ramură a matematicii care studiază funcțiile, limitele, derivatele și aplicațiile lor.
    ANALÍZĂ s. f. 1. metodă științifică de cercetare a realității, bazată pe descompunerea proceselor, a obiectelor studiate în părțile lor constitutive. ◊ examinare amănunțită a unei probleme, opere literare, a unui text. ♦ în ultimă ~ = în concluzie, ca încheiere.

    „Unii spun ca tin blogul asta pentru ca am un interes (vreau sa cumpar ieftin).” ce este din partea lor ? analiza sau comentariu ?
    Si mai am o curiozitate : oare de ce, un chirias, nu ar putea fi „vesel si sprintar” ?

    • Sa luam de bune cele zise de Diana (pentru ca ea este cea din spatele comentariului/analizei, nu e nici un nea caisa – e Diana cu care am dialogat indelung pe aici in trecut) si sa aplicam un principiu din matematica: reducerea la absurd:

      Se da afirmatia „Proprietarii sunt oameni fericiti si impliniti, iar chiriasii niste frustrati.”

      Diana explica acum cateva luni pe Tavanul fals ca si-a cumparat apartament, pentru ca astepta un copil si nu dorea sa-l creasca in chirie. Conform afirmatiei de mai sus, a luat cea mai buna decizie si e fericita (in timp ce noi, chiriasii, traim inca in minciuna si udam perna in fiecare seara). Lunile au trecut, viata a mers mai departe, eu nu am mai postat nimic din vara (si cei mai multi cititori ar putea crede ca am parasit blogul, ca mi-am pierdut argumentele). Cu toate astea, Diana a gasit de cuviinta sa posteze 2 comentarii la acest articol (pe 15 septembrie si pe 13 octombrie). La primul nu am raspuns, mi s-a parut nitel ciudat, la al 2-lea am facut-o totusi (pentru ca m-a amuzat „curajul” de a posta aparent anonim, folosind o identitate si adresa de email falsa). Ambele comentarii arata ceva frustrari, iar ce-l de-a doilea rautati ieftine. Dar asta contrazice afirmatia initiala, prin urmare, cel putin in cazul asta, afirmatia este falsa, deci proprietarii nu sunt neaparat mai fericiti decat chiriasii, prin urmare, decizia de a cumpara nu a fost neaparat fericita.

      Din pacate Diana nu va mai putea raspunde la intrebarile tale (a ajuns pe scurta lista de oameni ce au primit interdictie pe acest blog). Sau va putea raspunde, daca foloseste alte adrese de email false si comenteaza de la prieteni sau de pe un wifi public.

  20. Salutare am si eu o nelamurire !
    Si eu am crezut ca prima casa ridica preturile apartamentelor ( care intradevar sunt foarte mari raportate la salariul si la valoarea imobilelor ).
    Dar in acest moment in Ungaria de exemplu, unde au si probleme cu bancile, ( adica imprumutul e mort si bancile fug din ungaria daca au ocazia ) preturile sunt foarte mari la majoritatea proprietatilor ( eu m-am uitat in Budapesta , unde am avut o aventura imobiliara la un moment dat ) exemplu: http://www.budapestagent.com/budapest-real-estate-prices-by-district.html. Acolo nu e prima casa , bancile nu dau credite usor, cladirile sut vechi , economia in recesiune si totusi preturile sunt mari rau. M-am uitat si la Bulgari , preturile sunt mari si acolo ( comparabile cu bucurestiul in Sofia ), de ce , si dupa cate stiu nici aia nu au prima casa, iar puterea de cumparare e similara Romaniei.
    Are cineva vre-un raspuns ?

  21. Pingback: Prima Casă – ce vă ascund băncile (II) | Basme imobiliare

  22. In aug 2012 am luat un credit Prima Casa. Suma imprumutata a fost de 57000 de euro pe 30 de ani.
    Atunci in 2012 aveam un salariu mai mic decat acum un an si jumatate. Astfel ca am reusit sa pun deoparte mai mult decat atunci cand am luat creditul.
    As dori sa va intreb:
    1. daca in general la un credit se poate cere modificare duratei de credit? Bineinteles, acum as dori ca durata sa fie 20 de ani, chiar 15.
    2. daca la creditul Prima Casa se poate cere modificare duratei de credit? Pentru ca este un program special poate sunt reguli diferite de un credit normal. Nu am apucat sa ma uit in contract daca este asa ceva specificat pentru ca nu am contractul la mine. E la ai mei in oras. Am sa le cer sa mi-l trimita.
    3. Daca se poate modifica durata de rambursare a creditului, atunci ratele vor fi bineinteles recalculate la noua perioada dar si la valoarea ce a ramas de returnat din suma imprumutata, nu si din suma rezultata dobanzii?
    Multumesc.

  23. Salut! Daca cumpar un apartament prin programul prima casa in valoare de 100000ron pe 30 de ani iar eu trebuie sa returnez 160000, suma celor 360 de rate. Ce se intampla daca eu dupa 5 ani nu mai pot platii ratele, raman fara apartament, acesta se vinde cu 100000 (dau un exemplu pt ca poate sa valoreze mai mult sau mai putin..) ce se intampla cu diferenta care ramane de achitat la banca? raman si fara casa si cu datoriile ?

    • da, asa ramai. Daca te uiti pe desfasurator, primele rate contin mai multa dobanda decat datorie (de ex. eu la 550 lei rata, aveam prima rata cu 500 dobanda si 50 dobanda).
      De aceea eu am facut plati anticipate si achitat mai devreme. Orice plata anticipata cu scaderea perioadei de rambusare scade dobanda la dobanda la dobanda platita bancii… plus comisioanele.

  24. Pingback: Prima Casă – ce vă ascund băncile | Case de Vanzare ILFOV | Comuna Berceni Bucuresti | Sat Berceni

  25. Buna ziua, am irving si lucrez pentru compania E-Loan situata in California USA, compania mea acordand imprumuturi la rata dobanzii de 2,5% la nivel mondial, daca sunteti interesat sa reveniti prin (irvingblackman65@gmail.com) pentru a va putea oferi Cu informații despre cum să obțineți împrumutul.

  26. Buna,
    Numele meu este doamna Hannah James, din România, un singur părinte, înainte ca soțul meu să moară să ne lase cu atâta datorii, am fost atât de confuz și frustrat de cum
    Să citim datoriile imense. Într-o zi, trecând prin Internet, am dat peste o mărturie a doamnei Gloria despre cum doamna Mary William ia ajutat cu un împrumut. Așa că am solicitat un împrumut de 25.000 de euro, cu o perioadă de 5 ani de la Companie prin poștă (susanpatrick18@gmail.com)
    Când am aplicat împrumutul, am făcut un jurământ lui DUMNEZEU că dacă am primit împrumutul. Voi lăsa lumea să știe ce a făcut pentru mine, spre marea mea surpriză
    Mai puțin de 12 ore, împrumutul meu a fost acordat la o rată a dobânzii de 2%. Acum am pus datoria soțului meu și am început o viață nouă și o afacere de-a mea
    proprie. Tocmai mi-am făcut jurămintele.
    Deci, dacă doriți vreun tip de împrumut de până la 2%, Dacă sunteți interesat, puteți contacta mama bună pe e-mailul ei. (Susanpatrick18@gmail.com)
    VA MULTUMESC TUTURORa

  27. Nu sunt pro indatorare pe viata la banci, pentru ca, daca poti economisi si cumpara un apartament fara sa il achiti la pret dublu, in 30 de ani, este foarte ok.
    Eu nu regret deloc ca am luat cu prima casa. Am cumparat in 2012 cu 28000 de euro langa Cluj, 2 camere cu parcare. Apartamentul de sub mine, exact aceeasi configuratie cu al meu, s-a vandut acum 1 an cu 54000 euro. Am o rata de 600 lei lunar, la un salariu care aproape mi s-a dublat din 2012. Daca patesc ceva, si maine nu ma pot plati rata, vand apartamnetul cu 54000, dau la banca 24000 (atat mai am de platit acum, dupa aproape 6 ani) si raman cu 30000 de euro in buzunar, nu?
    dar ma intreb, daca patesc ceva, nu mai pot lucra de exemplu, cum as putea sa stau in chirie? ce chirie as gasi in zona clujului (ca in oras nu are rost sa pomenesc) care sa fie mai mica de 600 lei pe luna???
    Da, imi pare rau ca nu si-a luat si sotul un apartament cu prima casa atunci, cand preturile erau jos (nu eram casatoriti in 2012, putea lua si el separat un apart.). Am fi vandut ambele apartamente acum, am fi achitat creditele (rambursarea anticipata are comision 0 la prima casa) si am fi avut 60000 euro in buzunar? Cine strange 60000 euro in 6 ani din salarii??
    Ideea e sa stii cand sa cumperi, unde sa cumperi si cu ce procent din salariu sa te indatorezi.

  28. Buna ziua.
    Ma gandeam cum ai putea sa vinzi un imobil cu ipoteca de la Prima Casa pe el ?
    Din cate stiu eu trebuie sa inchizi creditul si apoi sa il vinzi.
    Posibil sa faci o promisiune de vanzare-cumparare cu ce mai ai de plata la sold si
    apoi dupa ce inchizi creditul sa semnezi CVC nou, nu stiu daca merge dar cine stie.
    Stii tu alta metoda?
    P.S. O curiozitate cat la % reprezinta rata de dobanda si cat platesti la soldul crediului?
    la mine e 40 % sold 60 dobanda 😦

  29. Nicolaie Mirzea si Andreea Cristina Mirzea, chirias rauplatninc (rau platnic). Tepari de meserie, acelasi modus operandi, au cel putin 3 cazuri la ctiv. Vin, incheie contract pe termen lung, au profiluri de linkedin de oameni decenti dar cer sa plateasca cash. o luna doua platesc apoi nu mia pleatesc nimic si asteapta sa fie evacuati. ceea ce e dificil ca au si un copil de 5-7 ani. au datorii la banci, conturi poprite, popriri pe salarii. nu am putut executa nimic. vedeti ca au fost judecati si pentru fapte penale, noroc cu sistemul de justitie ca s-a prescris fapta. portal.just.ro, acolo gasiti o parte din procesele pe care le au cu proprietari, banci si procuratura.

  30. Subiectul este destul de prost abordat si destul de descurajator..eu nu sunt nici expert dar nici strain de subiect. Si vreau sa va aduc cateva contraargumente sau ceva argumente pro!
    In primul rand eu când am accesat acest program pretul locuintei mele acum 7 ani era 31000euro (atat a fost achizitionat) de dat la banca după 30 de ani dau 38000!
    Acum apartamentul valoreaza 58000…
    Apoi chiria de care vorbiti..e adevarat ca in unele cazuri este avantajoasă, dar trebuie sa luați in calcul sistemul de inchiriere din România, care nu îți oferă siguranță nici macar 2 ani barami 30. Ori sa stai sub stresul mutarii iminente si a gasirii unei locuinte in conformitate cu necesitatile tale..eu spun pas!
    Iar la final ..ca sa nu mai lungesc lista argumentelor mele…rămâne satisfactia ca după 30 de ani îi las copilului o locuință si că pot muri linistit că el (copilul) nu va fi nevoit sa treacă prin lista de sacrificii si nervii pe care eu i-am îndurat in cei 30 de ani!
    Si desigur pot aduce mult mai multe argumente..dar la ce ajută sa scriu un uriaș comentariu cand deja ați inteles unde vreau sa bat!! Nu suntem occident domnilor..doar ne jucăm dea occidentalii!!

Lasă un comentariu