26 de răspunsuri la „Contact

  1. Buna ziua
    Desi nu sunt un fan infocat al blogurilor, recunosc ca pe acesta il urmaresc de cateva saptamani si am citit cele mai multe dintre subiectele dezbatute de autor adica de dvs. :), si pot sa spun ca mi-a placut atat felul de abordare cat si mentalitatea si rationalizarea, explicarea multor subiecte care in media nu sunt amintite.
    De asemenea este primul Blog pe care am avut placuta surpriza sa vad date si detalii financiare corecte referitoare la preturi, curs valutar si salarii din trecut.
    Ceeace nu am vazut nicaieri si nici acum nu imi e foarte clar referitor la econimia noastra si la situatia Romaniei asa in general, este grila de salarizare si nivelul salariilor din aceasta tara.
    Am inteles pana si faptul ca Romania are un sistem de invatamant si sanatate execrabil, sau ca avem o deosebita dragoste pentru politicieni mitomani si cleptomani, ceeace nu am inteles este de ce si cum de suntem mult mai prost platiti decat in restul europei. Cu ce sunt oamenii din aceasta tara mai prosti sau cu ce sunt mai slab pregatiti decat absolventii facultatilor din strainatate(din moment ce produsul nostru cel mai exportat si cel mai valoros este insusi materia cenusie nascuta si formata in romania)?
    Am inteles si faptul ca economia noastra e la pamant, si ca am devenit sacul de gunoi al europei, ca mai mult importam decat exportam(desi am avea din ce), dar efectiv cand am vazut ca preturile sunt de europa si salariile sunt de asia, m-am intrebat de ce?
    Am citit pe undeva ca preturile apartamentelor/caselor ar fi in mod normal raportate la venitul mediu al locuitorilor, in strainatate poate este un pic mai mult peste acea medie dar este cam pe acolo, maxim cu 20% mai mare(in cazul proprietatilor de lux).
    Dar si salariile medii sau mediumul cum l-ati numit in ultimul articol despre aceasta tema sunt minim de 10 ori salarul de roamnia.
    DE CE?
    Si am sa va spun ca din acel salariu un european cheltuie maxim 20% pentru intretinere
    (care contine atat spatiul de locuit si intretinere de „bloc” cat si cosul „zilnic” in acest caz calculat lunar). Restul banilor ramanand sa-i cheltuie sau sa ii puna deoaparte la alegere.

    Noi romanii, in schimb suntem mana de lucru cea mai ieftina si mai scolita din toata lumea. Cred ca strainii cand vin sa investeasca isi freaca mainile si isi rad in barba, pentru ca stiu ca vor face aici o groaza de bani, ajutati de preaiubitul nostru guvern si banda de politicieni corupti.

    Si totusi ramane intrebarea :
    De ce exista eceasta diferenta atat de mare intre veniturile romanilor si restul cetatenilor europeni?

    • Grea întrebare.. Probabil că nu suntem competitivi. Sau mai degrabă, din moment ce marea majoritate a populației lucrează pentru firme străine, nu romanești, suntem la mila lor.
      De exemplu, dacă ar exista o firmă cu capital 100% românesc care să producă automobile de calitate (Dacia nu mai este a noastră, patronii sunt Renault), am putea sa o vindem la ce preț (realist) am dori și am putea plăti decent angajații romani, aşa cum Renault face probabil cu angajații săi din Franța.

      • Tocmai.
        Asta spuneam si eu. Toata munca depusa de noi si oricat am fi de pregatiti, suntem la mila investitorilor straini si a politicienilor cu interese ascunse, care profita de faptul ca nu suntem „compatibili” la nivel de investitie cu ei. Oricum solutia daca exista va aparea candva, dar nu acum ci poate peste 100 de ani, poate copii copiilor nostrii vor fi fericiti…. „poate”, dar asta ar fi insemnat recuperarea si punerea in functiune a tuturor marilor productii cu capital romanesc, ceeace in anii trecuti a suferit foarte mult, procesul fiind de fapt unul invers si anume instrainarea (vinzarea) acestora catre cine stie ce mahar cu capital strain.
        Si uite asa toate scolile de profesii si-au pierdut rostul si asa am ramas cu o multime de muncitori necalificati care „nu se misca din pat(somaj) pentru banii aia”. Am auzit foarte multi oameni cu varsta cuprinsa intre 19-45 de ani care spuneau acest lucru si si-au luat traista si au plecat in toate directiile rozei vantului sa slujeasca straini pentru un salar minim de 800 de euro, si care si-au ridicat vile la tara in romania, cine stie cu ce folos. Dar si asa multi dintre ei nu vor mai calca pe pamant romanesc, ci vor „admira” din departare „frutul la drumul mare”.
        Si aici ma gandesc la multimea de intermediari in prestari servicii de utilitati si alte cele, nascocite de cei care ne conduc pentru beneficiul buzunarelor proprii.
        Sa nu mai vorbim de plata proasta pentru munca depusa, suferinta celor care „cad la itelegere” cu patronasi caci nu vor sa plece din locul unde s-au nascut.
        Stiti care este replica unui astfel de patronas?
        „Nu vezi ca stau la coada dupa gard asteptand sa-ti ia locul?”
        Si toate astrea cu zambetul marsav pe buze, pentru ca daca ai o rata la banca te-a prins la colt ca pe un fugar si te exploateaza bazandu-se ca esti nevoit sa stai si ca oricum nu ai de ales.
        Pot sa spun ca nu am credite la banci, si nici nu am de gand sa imi fac credite de vreu-n fel, si ii incurajez pe toti care isi pot permite acest lucru sa nu cada in capcana sclavagismului modern. Dar in acelasi timp trag si eu ponoasele de a sta in casa altuia, toate frustrarile si certurile care rasar din cine stie ce „probleme uriase”, pentru ca nu imi permit nici macar o chirie, si toate astea cu diploma de facultate, da studii superioare, si da intr-un domeniu de viitor „design” pentru ca nu vreau sa plec din tara mea, si nu vreau sa particip la evaziunea fiscala noul trend de Romania, ci vreau un job calumea, nu firma proprie ca sa pot sta si acasa cu copilul meu nu sa-l arunc cat colo sa-l creasca altii. Poate ca modul meu de gandire este conservator, dar daca a fi in „trend” si bine hranit inseamna sa fur, sa mint si sa-l chinui pe omul de langa mine mai bine raman muritor de foame si fara casa.
        Sau daca nu am credit atunci nu am trait? Poate, dar macar „nu am tarit” langa copil si langa familie :).
        Mi-am amintit ce imi spuneau colegii la facultate:
        „N-ai nicio restanta? Pai atunci nici nu ai fost student!” si radeau, pentru ca ei aveau bani sa-si cumpere examenele si eu nu.
        Si tot aceiasi colegi lucreaza prin strainataturi ba chelner ba chelnerita, caci diploma nu le-a fost recunoscuta, si eu am ramas la salariu de Romania, in domeniul meu, si poate cu o constiinta mai curata.
        Nu stiu daca ei sau eu avem sau vom avea vreodata ceva de castigat din a sta aici sau a pleca in afara, tot ce stiu este ca si gandul de a pleca pe cine stie ce perioada de „acasa” de langa famile este ca si amputarea unui membru, cel putin pentru mine.
        Dar oare cat mai rezistam asa? Cate generatii trebuie sa „faca foamea” ca in sfarsit sa isi permita sa-si ia casa, si sa plece intr-un concediu, macar la Marea Neagra?
        Nu vreau sa fiu rea dar intreb:
        oare voi ajunge vreodata in aceasta viata sa am si eu casa mea?
        oare voi ajunge sa vad Marea macar odata inainte sa miros florile de jos?
        cat mai trebuie sa astept pana voi trai viata?
        si intretimp cate sacrificii va trebui sa fac?
        Sau asta este viata pe care trebuie sa o traiesc?
        In Europa Unita?, ca si membru al UE? MARELE UE?

        • uite de aia se mentin cat de cat preturile in imobiliare: pt ca exista cerere (ce descrii tu aici, inseamna cerere). „oare cat mai trebuie sa astept pana o sa am si eu casa mea” e cel mai graitor mod de a cere ceva, cu disperare as spune. si disperarea ar fi pacat sa nu fie luata in calcul la determinarea pretului „corect”. in capitalism-like, pretul chiar e dat de cerere si oferta. in comunism este stabilit de o institutie / de stat.
          iar replicile alea cu „nu vreau sa plec din tara mea si vreau un job calumea” arata intr-adevar ce vrei, dar CE FACI pt asta? nu insinuez ca vrei ceva aiurea, ca vrei sa bei si sa te droghezi, nu. e bine ce vrei, dar daca as spune eu acum:”vreau elicopter, pana nu-mi capat un elicopter frumos asa cum vreau eu, si apropo, care sa consume putin ca sa nu poluez, nu ma mai joc”…cum ar suna asta?
          din pacate asta e zona in care traiesti: o tara guvernata aiurea, managerizata aiurea, in care da, se fura, etc. nu trebuie sa furi neaparat, poti sa pleci si sa traiesti cum spui ca meriti, poti sa ramai si sa incerci sa schimbi (tu si inca 100 de vizionari), poti sa faci multe. dar priveste in urma la ce ai facut de fapt si vezi ce sanse reale ti-ai creat cu asta. daca n-ai obtinut nimic, inseamna ca gresesti si ca ar fi momentul sa incerci altceva.

        • 🙂 cu riscul sa par cinica, realitatea e ca traim in capitalism si nu in comunism. Deci nu trebuie sa fim toti proprietari.
          orice sacrificiu ai face, Orsolya, este alegerea ta. Te plangi in continuare sau gasesti alte cai sa iti rezolvi problemele financiare. Stiu ca suntem prea multi cu facultate in Romania. Te-ai gandit la o reprofilare? Sau sa te muti intr-un oras unde chiria e mai mica si ti-o poti plati din salariu, fara sa mai stai cu parinitii?
          Si am vazut ca te plangi de intermediari. Da, sunt o problema, dar nu cea mai mare. eu cred ca adevarata problema la noi e, cum zicea si inginerul de mai sus (renoist?) ca nu producem suficient. Si de fapt nici asta nu e problema. Nu producem pentru ca nu avem bani sa producem. Si de aceea avem nevoie de banii altora sa vina sa produca astfel incat sa creeze premisele devzoltarii ulterioare a resurselor antreprenoriale in Romania. Exista afaceristi romani de succes care au inceput chiar de la la zero (NU, nu ma refer la Tiriac) Unii dintre ei au plecat la drum cu cunostintele dobandite in multinationalele blamate, altii cu ce-au vazut pe-afara.
          Deci conteaza la care capat al cozii te situezi.

  2. In legatura cu aceasta tema (salarii mici de romania) colegul meu a dat peste aceast articol urmat de o discutie aprinsa pe care il puteti citi aici (http://businessday.ro/10/2010/de-ce-avem-salarii-mici/) consider ca are multe comentarii relevante care trebuie stiute si raspandite.
    Auzi cerere si oferta :)) pe piata romaneasca de orice fel:) este hilar modul de gandire din articol dar in comentu-ri i-au dat peste nas :))
    merita citite au relevanta economica :).
    Si ma bucur sa vad ca tot mai multi oameni refuza sa li se aplice ochelari de cal 🙂

  3. @ Orsolya: Referitor la primul tau comentariu, despre grila de salarizare si nivelul salariilor din aceasta tara: in primul articol pe care l-am postat aici am scris despre nivelul salariilor din romania (despre grile, nu stiu foarte multe). ar mai fi un link interesant: http://goo.gl/jT7YL
    Legat de cel de-al doilea comentariu, ce sa zis, multa frustrare pe care o cunosc si o simt si eu uneori. Cineva spunea, acum vreo 7 ani, ca singura sansa a romanilor este sa isi deschida mici afaceri de familie in care sa munceasca pe branci macar 10 ani. Asa vor reusi sa devina competitivi si sa produca ceva ce se poate exporta, dar, mai ales, ce se poate consuma pe piata romaneasca, fara a mai fi nevoie sa importam acele produse. In felul asta am deveni independenti de multinationale si nu numai ca am tine banii in tara, dar am atrage si alti bani aici.
    Ca sa ma folosesc de exemplul cu angajatii Dacia, ei sunt platiti de o firma straina, dar cand isi vor cumpara un autovehicul, din moment ce nu pot cumpara unul autohton, vor da inapoi banii primiti de la angajator, poate chiar propriului angajator, daca vor cumpara un Logan. Alt exemplu: un supermarket de genul Kaufland isi plateste angajatii romani cu lei care se vor intoarce in buzunarele Kaufland atunci cand angajatul isi va cumpara de ale gurii, tot din Kaufland, pentru ca supermarketuri cu produse ale firmelor 100% romanesti nu prea exista.
    Da, e dureroasa plecarea, dar daca noi nu vom putea fi cu adevarat fericiti in alta tara, macar copiii nostri vor fi, daca se vor naste sau macar creste acolo.

    • Foarte trist, si toate astea pentru ce?
      Desi am vazut ca informatiile sunt destul de bine documentate in articolul pe care l-ati semnalat, cred ca este doar 60-70% din adevar, poate si mai putin.
      Si asta pentru ca la noi evaziunea si delapidarea, coruptia sunt atotprezente.
      Toate IMM urile aplica aceeasi suita de marsavii, binenteles cu acordul angajatilor „ca doar toti fac asa” , si „mai bine iti dau tie banii de taxe”(pe care de fapt nu ii vezi niciodata), sau „NU iti platesc orele suplimentare ca la noi se compenseaza cu timp liber” (care se manifesta in forma muncii in folosul comunitatii, comunitatea fiind seful si familia sa) SAMD.
      Daca am avea tarife/ preturi pentru produse si servicii de europa patronasii nostrii si-ar pierde toata plaja de clienti pentru ca acei clienti (de obicei speculanti straini) nu ar accepta produse de calitate mai proasta (chiar daca ar fi doar putin mai proasta calitativ din cauza tehnologiei invechite) la pret „de europa” (care de obicei include si serviciile, manopera etc pana a se ajunge la produsul finit nu doar materialele si un adaos dupa ureche) produs aici in tara cu tehnologie din secolul trecut si sa mai dea banii si pe transport.
      Dar asa cum stau lucrurile in prezent, cu o investitie minima pe tehnologie invechita si cu exploatarea fortei de munca, IMM urile incaseaza si asa sume frumoase, dar dobandite prin mici gainarii. Si toate astea pe spatele vitelor exploatate, care daca se revolta a doua zi sunt libere pe termen nelimitat pana nu le „contracteaza” alt gainar.
      Din pacate si copii nostri vor fi expusi la aceeasi gainarie, asta daca nu pleaca in strainataturi inca de pe bancile(pupitrele) facultatii.
      Ma doare inima numai cand ma gandesc la asta, dar si daca ajunge copilul meu sa fie materie cenusie numai buna de export tot ii va fi mai bine, departe de hoti.

      Va multumesc pentru raspunsurile sincere si prompte.
      Abia astept sa va citesc noile articole, teme dezbatute.

      • mai Orsolya, de ce nu faci tu ceva? adica sa deschizi tu o mica afacere, IMM sau ce crezi ca ar fi oportun, si sa o managerizezi dupa principiile pe care le descrii aici? si apoi sa descrii aici cum a fost, cat de bine a mers treaba, cum e cu profitul, etc. nici nu-mi inchipui ca o persoana cu idei asa de clare si de decente n-ar fi un exemplu bun in lumea micilor intreprinzatori. sincer si mie mi-ar placea sa vad ca se poate sa functione corect in RO, macar mi-as scoate din cap dorinta de a pleca in vest 🙂

    • 🙂 mnu e chiar corecta afirmatia ta. intr-o pondere mare multinationala isi ia partea banului, dar sa nu uitam ca a) Dacia are salariati + furnizori romani care sunt platiti cu banii din vanzarea vehiculelor in tara si strainatate si b) Kauflandul are, asemenea, furnizori locali in proportie f mare. Produsele cu adevarat din import nu sunt in proportie asa de mare cum isi imagineaza tot romanul. Exemplu: Da, nu mai avem marca noastra de ciocolata Excelent made by Excelent de pe Viilor, dar avem Poiana made by Excelent de pe Viilor. La fel e cu Danone. Firma frantuzeasca (parca) si cu fabrici in Ro. Angajatii sunt romani. Asadar de ce sunt the big bad wolf? Ca iti impun un salariu? Repet, traim in capitalism. Ei creaza locuri de munca, fara ei am fi cu o rata a somajului uriasa.
      Si oricat ne-ar displacea, vin aici pentru ca suntem ieftini. Si partea proasta e ca nici noi nu mai suntem asa ieftini, vin indienii si chinezii din urma.

  4. Buna @BasmeImobiliare

    Sunt unul din cei care te citesc din cand in cand si observ ca, din pacate, ai renuntat la a mai scrie dupa data de 26 iulie (crede-ma ca iti verific blogul de cel putin de 5 ori pe saptamana, dar sunt dati cand intru si de mai multe ori pe zi, doar doar sa aflu prin ce situatii ai mai trecut si merita spuse pe blog). S-a intamplat ceva ce te-a facut sa renunti? Uitandu-ma la @tavanulfals, el pare ca razbate prin tot ce i se intampla si nu renunta.

    Mi-ar placea sa stiu ca nu ai renuntat la a mai publica cate un articol din cand in cand. Sper sa revii cat de curand cu o noua motivatie si sa continui ce ai inceput.

    • Buna,
      Nu am renuntat in a scrie, am mai bine de 10 articole ce asteapta sa fie terminate. Am fost in concediu, apoi am devenit un pic mai ocupat si de asta am mers mai greu cu scrisul.
      Ca sa afli mai simplu daca a aparut vreun articol nou, te poti abona (exista un buton in stanga sus) si primesti pe email alerta de articol nou.

  5. Felicitari pentru stilul de abordare. Posibil ca ne-am mai intersectat pe forumuri si bloguri in vremea de „glorie” a anilor 2007-2008 cand era o adevarata provocare sa vorbesti in „halul” asta despre domeniul imobiliar. O sa fac o recomandare si pe blogul meu. Numai bine. Flavian

  6. Toti sunteti buni critici a cea ce se petrece in jur dar daca ati fi in pielea acelor pe care ia-ti criticat pana acum ati proceda mai rau, pentru ca asa suntem ca natie

    • Unii dintre noi avem joburi onorabile, si nu trebuie sa mintim , inselam, manipulam pentru a ne castiga existenta. Deci se poate.
      Am ales sa scriu despre imobiliare pentru ca din pacate majoritatea celor ce lucreaza in domeniu sunt niste scursuri.
      Daca pe tine te incalzeste cu ceva sa crezi ca am face lucrurile la fel de prost ca si ei, asa sa fie, esti liber sa crezi ce vrei. Numai ca vezi tu, nu toata natia asta e compusa din uscaturi.

  7. Servus Florin,

    As propune un subiect de articol in masura in care poti sa colectezi informatiile necesare.
    De ceva vreme a aparut si la noi un alt tip de agent imobiliar si anume consultantul imobiliar ce reprezinta doar interesele cumparatorului. Eu cunosc pana acum doar o firma ce face asta, probail or fi mai multe, ii poti gasi aici http://www.unsite.ro (eu percep comision fix pentru tranzactie si ofera consultanta pana in momentul achizitionarii imobilui, chiar pot negocia in numele clientului). Cel care detine unsite.ro e fostul detinator al http://www.altsite.ro. La ei pe site sunt o multime de cuvinte de lauda din partea clientilor.
    Ai mai multe infromatii despre acest nou tip de business de la noi? din cate stiu, la americani a aparut prima data acest model de business.

    Multumesc

    O zi cat mai faina

    • Oau ! La ei pe site sunt o multime de cuvinte de lauda. Hmm, oare la ei pe site cam cate secunde ar ramane un comentariu negativ la adresa lor ?

      Bun, sa vedem: intru pe site, zic sa le dau o sansa. Completez formularul, la buget scriu 35.000€, moment in care mi se spune ca bugetul minim e de 50.000€. Si cam asta a fost cu baietii tai, s-a taiat filmul.

      Am sters linkurile tale, sper sa nu te superi, dar nu pot face reclama pentru asa ceva. Dar daca ai sa cauti pe internet, (asta daca nu te-am convins deja), ai sa afli lucruri nu foarte placute despre ei. Dar cred ca stii deja asta. Te-a tradat „eu percep comision”.

      • Servus Florin,

        Nu e nici o problema ca ai sters link-urile. Dupa cum stii „u” se afla langa „i” pe tastatura si din graba a iesit altceva. Eu sunt interesant sa cumpar si i-am descoperit pe ei in cautarile mele dupa niste solutii de a evita cel putin partial comisioanele agentilor imobiliari care mi se par cumvra prea mari. Nu sunt din Bucuresti, inca nu locuiesc in Bucuresti dar exista o posibilitate foarte mare sa ma mut si eventual sa cumpar un apartament. Necunoscand deloc Bucurestiul, am inceput sa ma interesez cu privire la piata imobiliara si asa am dat peste cei de la http://www.unsite.ro si m-am gandit ca am gasit o alternativa la o agentie imobiliara clasica dar cu costuri mai scazute … o sa ma mai interesez despre ei.
        O seara faina

        • Salut Florin,

          din strainatate vreau sa ma mut. O sa mai dureze ceva timp si de aceea am inceput deja sa ma interesez despre piata imobiliara din Bucuresti. Ma uit aproape zilnic pe site-urile de imobiliare si pe zi ce trece capat ura pe agentii imobliari. Am observat ceva ce mi se pare foarte ciudat, acelasi apartament, prezentat de doua agentii diferite la preturi diferite… una il prezinta cu un pret de 88 k euro iar cealalta cu 89900 euro. Mi se apre nesimtire pe fata mai ales ca anunturile sunt pe acelasi site si aproape unul dupa altul. Nu cred ca proprietarul a declarat preturi diferite ci agentii incearca sa mai stoarca ceva comision in plus, ori sa spuna direct clientului ca uite, v-am reusit o negociere de 1900 de euro.
          Nu contest ca nu ar exista si agenti care isi fac treaba asa cum ar trebui, dar impresia generala e ca totul e o bisnita si o intrecere in a prosti cumparatorul.
          Suna asa de curios cum o sa se comporte piata imobiliara in absenta Prima Casa cum nici nu iti imaginezi … sper totusi ca noul guvern sa renunte la acest program, desi am mari rezerve. Oricum, si asa, directia preturilor e sigura si anume in jos.

          numai bine

        • Agentii stiu foarte bine ca nu sunt doriti, dar forteaza mana cumparatorilor. Daca reusesc sa preia suficiente anunturi, devine greu sa cumperi fara ei (dar nu imposibil).

          A poposit pe aici un agent care spunea ca el are scoala si face treaba buna. Insa cand am intrat pe site-ul agentiei lui am gasit aceleasi probleme ca peste tot, si nici nu m-a lamurit ce cursuri de agent imobiliar a facut.

  8. Esti frustrat version Viață? crezi ca Totul ESTE pierdut? NICI o Speranta
    cazul în îngrijire fiecare?

    Ei Bine, am o veste Bună Pentru Voi Toti Azi, ESTE o Privillage tine
    În concordanță cu persoana potrivita. SUNT UN OM celebru toată Lumea
    Ma cunoștea.
    Ștampila meu este Tommy Scofield statusul de ceva vreme onu creditor aplicată o for oamenii AJUTĂ
    Financiar, for Ca eu CRED CA destul de faliment SI TOATE setările I
    amhearing. Vreau sa arat TUTUROR sinele meu acolo. Nu TOATE Egale.

    Trimite-ne informațiile dumneavoastră personale:

    Ștampila Intreg: ……….
    Adresa: ………
    Telefon: ……..
    Numărul de telefon personală: ……………..
    CODUL de tara: ………
    Suma necesară: ………..
    Ocupatia: …………..
    Venitul lunar: …………….
    Scopul creditului: ……………….
    Dacă restituirea …………………

    Sper SA VAD comentariul tau principiile intermediul acestui
    Adresa xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx@xxxxxx.com

Lasă un comentariu