Despre

Numele meu este… neimportant. Am postat comentarii de-a lungul timpului sub mai multe pseudonime pe diverse bloguri şi forumuri, aşa că unii dintre voi vor recunoaște probabil unele idei postate pe aici.

Scopul acestui blog ? Încercarea de a deschide ochii celor ce doresc să cumpere o casă/apartament la preţurile actuale, celor ce văd programul Prima Casa ca pe o binecuvântare, şi nu ca pe un măr otrăvit oferit populației naive.

Lectura plăcută și grijă mare la portofele ! Iar dacă cele scrise pe aici v-au fost de folos, lăsaţi un mesaj ! Voi şti că argumentele mele nu au fost spuse în van.

17 răspunsuri la „Despre

  1. Stimate blogger :). Am descoperit articolele tale si cred ca est in masura sa imi dai un sfat bun. Sa zicem ca sunt dispusa sa dau pana in 45000 euro bani cash pentru un bloc de 2 camere situst in complexul studentesc din Timisoara, este posibil sa nu ma mut in el ci sa il ofer spre inchiriere. In ce an ar trebui sa fie construit? Eu sunt de parere ca cele din boomul imobiliar sunt construite prost, din materiale ieftine, cele dinainte de 1990 cred ca se vor devaloriza fosrte mult, de asemenea daca nu au izolatie termica, centrala,etc nu merita sa arunci banii pe ele. (nu stiu in complex, fiind aproape de centru daca sunt blocuri construite dupa ’90)Cele construite intre 1990 si 2003 probabil ar fi ok nu?Merita sa cumperi un apartament fara a-l inchiria si fara a locui in el, adica sa-l ti inchis?Daca il inchiriezi este de preferat sa il cumperi mobilat sau nemobilat? Cat la suta trebuie sa negociezi la pret daca vi cu banii cash?
    Multumesc!

      • am citit si mai inainte articolul acela dar acolo vorbesti despre imprumuturi prima casa nu de banii pe care ii ai deja iar ca sa intreb altfel in ce crezi ca e mai sigur sa investesti banii?pentru ca eu de exemplu nu ma pricep sa fac afaceri. merci, nu te mai deranjez cu prostii dinastea :).

        • In principiu, imobiliarele pot fi un refugiu pentru a-ti projeta banii, dar nu cand preturile sunt umflate si scaderile de pret, oricat de mici ar fi, exista. Ar fi fost o afacere buna sa cumperi pana in 2004. Acum, nu prea mai e. Pentru ca tu vrei sa investesti banii (sau, banuiesc eu, macar sa pastrezi valoarea lor.) Cum ai sa reusesti asta daca le bagi intr-un apartament ce isi pierde (inca) valoarea de la an la an ?

        • La banci, in depozite, macar li se pastreaza valoarea, daca dobanda se apropie de rata inflatiei. Dar exista un risc, de a ramane fara ei daca da faliment banca.

          Tot la banci, in casete de valori. Vei plati vreo 100 de lei pe luna, dar macar nu ai grija saltelei.

          Consider ca acum, daca ar fi sa cumperi un apartament, ai pierde bani datorita scaderii de preturi. Probabil ca nu ai fi foarte fericita ca cei 45 de mii sa valoreze la anul doar 40 de mii. Dar e doar o parere, tu faci cum stii mai bine.

          Evident, o afacere e cea mai buna solutie.

        • merci, si garantia aceea oferita de stat pana in 100mii de euro = 0 ? ma gandesc ca daca falimenteaza banca nu are statul de unde sa dea la toata lumea banii pe loc.

        • Fondul de garantare poate acoperi sub 5% din depozite. Normal ca nu pune cineva un leu deoparte pentru fiecare leu sau euro pe care il depui la banca, in depozite.
          Daca da o banca faliment, vor putea acoperi depozitele pierdute. Daca dau mai multe, nu mai merge socoteala.

          In plus, din cate stiu, daca ai avea un depozit in euro, fondul ti-ar returna echivalentul in lei, la cursul zilei. Si nu toti odata, ci in transe. Repet, asta stiu eu, probabil daca te duci la banca iti vor spune vorbe frumoase.

        • Anca, eu nu ma pricep la investitii. Blogul de fata se adreseaza celor ce nu vor sa plateasca mai mult decat face pe un apartament din Romania.

          Ce sa zic de Germania ? Nemtii au avut mai intotdeauna preturi ale locuintelor relativ stabile pentru ca ei stau bine merci in chirie, nu se arunca la cumparat, pentru ca sunt mai mobili cu locul de munca decat romanii. Mai nou cica ar mai fi inceput sa creasca si pe la ei preturile, pentru ca au inceput sa cumpere straini, tocmai pentru ca stiau ca e o piata stabila si vedeau in cumpararea unui apartament nemtesc un mod de a-si conserva banii. In principiu, mai degraba as spune ca merita sa cumperi in Germania decat in Romania pentru ca e o piata matura, nu haotica, precum in Romania. Dar trebuie vazut cat e impozitul anual pe locuinta si alte cheltuieli aferente. A, din cate stiu, in germania se dau la inchiriat apartamente nemobilate, deci cine cumpara pentru a da spre inchiriere nu mai cheltuie si cu mobila.

Lasă un comentariu