Există viaţă fără agenţi imobiliari ?

Sau „cum să găseşti chirie şi să cumperi un apartament fără ajutorul agenţilor imobiliari”. Despre agenţi am mai vorbit, dar azi vom vedea cum şi dacă ne putem descurca fără ei. Scuipăm în sân şi purcedem.

Există metode clasice de păcălit agenţii imobiliari (mers la vizionare în locul clientului final), dar consider că asemenea metode sunt de ocolit dintr-un singur motiv: îi face pe bieţii oameni să se simtă utili (hei, şi hârtia igienică e utilă, nu ?) sau folosiţi, înşelaţi, furaţi (la fel ca şi hoţii de buzunare prinşi cu portofelul altuia în mână, la 5 minute după ce l-au „găsit”. Cu siguranţă şi ei se simt furaţi când rămân fără „pradă”).

Păi cum, vor spune unii agenţi, vă folosiţi de serviciile noastre şi nu vreţi să plătiţi pentru ele ?
Ce să zic:  singurul motiv (în cele mai multe cazuri) pentru care agenţii imobiliari mai au clienți este acela că respectivii clienţi nu au de ales, pentru că nu găsesc decât anunţuri de intermediere, şi nu cele postate de proprietari, ce sunt preluate urgent de agenţii. E ca şi cum ai încerca să mergi pe un trotuar plin de rahaţi de câine: nu-i vina ta că ai nimerit în ei, dacă sunt peste tot. Dar staţi fără griji, dragilor, când vom avea nevoie de serviciile unui agent imobiliar vă vom anunţa noi. Până atunci staţi cuminţi în băncile voastre, cu gramatica de clasa a 5-a în mânuţe. Nu e atât de grea pe cât pare.

Deci ce alte metode eficiente şi cinstite ne mai rămân ? Pe lângă clasicele căutări pe internet, care ne duc de cele mai multe ori tot către anunţurile agenţilor, ar fi vreo două:

Publicarea de anunţuri pe situri de specialitate

  • Situri pe care oricine poate posta anunţuri sunt destule. Specificaţi clar ce anume căutaţi (număr camere, mobilier, dotări, preţ) şi menţionaţi „Exclus agenţiile imobiliare”. Sau, dacă aveţi totuşi un suflet mare şi vreţi să daţi un colţ de pâine unui agent, specificaţi comisionul pe care sunteţi dispus să îl plătiţi pentru plimbarea până la uşa proprietarului şi câteva bolmojeli de genul „deci are termopan, aragaz aproape nou, e aproape de mijloacele de transport în comun”: 100, poate 200 de lei, dar nu mai mult. Îi vor ajunge cât să nu moară de foame şi să poată merge la nişte cursuri de orientare profesională.
  • Costuri ? De obicei zero, pentru că publicarea anunţurilor nu costă nimic.
  • Rată de succes ? Medie, există destui proprietari ce nu folosesc un computer sau nu au acces la internet.

Publicarea de anunţuri în ziarele locale

  • Orice oraş are cel puţin un ziar local ce publică contra cost (unele chiar şi gratuit) anunţuri de tot felul.  Se aplică aceleași reguli ca şi în cazul anunţurilor online.
  • Costuri ? Relativ mici, maxim 10 lei pentru o zi de publicare a anunţului.
  • Rată de succes ? Destul de mare, deoarece majoritatea proprietarilor vor citi mai ales anunţurile din ziare. Din fericire, anunțurile din categoria „Caut chirie” sunt mult mai puţine decât cele cu „Ofer chirie”, proprietarilor fiindu-le mult mai uşor să găsească un client.

Fluturaşi în cutiile poştale

  • Am auzit adesea oameni plângându-se că doresc să cumpere un apartament, dar nu găsesc nimic decent fără o agenţie imobiliară. „Păi aţi încercat să lăsaţi fluturaşi în cutiile poştale din blocurile în care v-ar place să locuiţi ?” „A, nu, asta nu am încercat !” De ce ? Nimeni nu ştie. Metoda merită încercată în cazul cumpărării unui apartament, în cazul închirierii proprietarii nu vor prelua corespondenţa decât foarte rar.
  • Costuri ? Printatul unei foi A4 costă aproximativ 50 de bani, şi poate cuprinde vreo 24 de fluturaşi, suficienţi pentru a alimenta măcar jumătate din cutiile poştale ale unei scări de bloc. 400 de scări înseamnă 200 de lei.
  • Efort ? Presupunând că există un număr de 100 de blocuri de interes (adică 200-300-400 de scări) şi că puteţi implica şi familia sau 1, 2 prieteni, adică în total 3-4 persoane, că lăsatul fluturaşilor nu durează mai mult de 5 minute per scară, putem considera că se acoperă 50 de scări pe oră, adică toate blocurile dorite într-o singură zi (maxim două, în cazul oraşelor foarte mari). O zi din viaţa voastră şi un cost de maxim 200 de lei în locul plăţii unui comision de cel puţin 1000€, cât taxează acum o agenţie imobiliară. Pare un târg profitabil, nu ?
  • Rată de succes ? Teoretic, destul de mare. Singurii ce nu pot fi interpelaţi prin această metodă sunt vânzătorii ce nu locuiesc în apartamentul pe care îl au spre vânzare. Dar chiar şi aşa, la ce seceta de cumpărători este acum, s-ar putea să mai afle de la câte un vecin că există doritori ce nu doresc să lucreze cu agenţi imobiliari.

Dacă mai ştiţi şi alte metode, nu fiţi egoişti şi dezvăluiţi-le !

32 de răspunsuri la „Există viaţă fără agenţi imobiliari ?

  1. Pingback: Poţi face munca agentului ? | Basme imobiliare

  2. Mai puteti intreba pe la asociatiile de proprietari. De cele mai multe ori chiar presedintii de asociatie au interes sa va spuna, intrucat li s-a promis o atentie daca gasesc clienti.

  3. Ce spui tu implica munca, si pentru romani este mai usor sa pacalesti, sa furi, sa fentezi decat muncesti un pic. Anuntul proprietarului nu se vede, pentru ca nu se osteneste sa plateasca un serviciu de promovare ca lumea, pe care agentiile il platesc, dar asta nu vad frustratii, ca toate acele activitati pe care le enumeri tu, le face agentia, si crede-ma costa si dureaza. Din gura este usot sa dai, sa fentezi este si mai usor. Iti mai spun ceva, daca ai afis pe casa, iti transformi casa in obiectiv turistic, pentru toti frustratii, pe cand o agentie ii filtreaza, si iti vin in casa doar adevaratii clienti.
    Dar am impresia ca imi pierd timpul pe un blog de frustrati, pacat ca nu exista educatia necesara (in domeniu, ma refer), pentru a vedea ca adevaratele oportunitati nu le gasesti pe piata, tocmai pentru comoditatea de care dau dovada cei, care in loc sa faca ceva, sa isi promoveze proprietatea, prefera sa manance rahat pe bloguri de genul asta!

    • Ai pierdut o ocazie buna de a nu deschide gura aiurea:
      – daca agentiile nu ar prelua abuziv anunturile proprietarilor, nu ar fi nevoie de „serviciu de promovare ca lumea”, pentru ca doritorii ar intra pe site-urile de anunturi si ar citi doar anunturile proprietarilor sau cele ale agentiilor care a fost angajate sa faca asta (cam putine, zic eu).
      – costa si dureaza sa preiei abuziv anunturile ? Pai normal, doar Pitagora, Argus si ce softuri se mai folosesc nu sunt gratuite, nu ?

      Frustrarea are cauzele ei: daca pe tine ar incerca sa te fure zilnic cineva, nu ai deveni frustrat ? Exista insa alte defecte mult mai grave: parazitarea, nesimtirea, incompetenta. Dar stai, tocmai am descris cerintele pentru jobul pe care il promovezi.

      In era pre-internet, agentii isi aveau rolul lor. Nu mai e cazul, bazele de date sunt acum publice, pe n-situri. Unii s-au prins deja de asta:
      http://realestate.msn.com/article.aspx?cp-documentid=13108489.

    • Sintetizand, avem :
      1. Proprietarul nu plateste un serviciu de promovare adecvat
      Cauza – zgarcenie, prefera sa pacaleasca, fure, fenteze (nimic nou in Romania) / Consecinte (inclusiv afisare banner propriu) – casa devine „obiectiv turistic” pentru toti frustratii
      2. Orice comentariu indreptat impotriva agentilor sau agentiilor imobiliare
      Cauza – frustrare, imbecilitatea cumparatorului / Consecinte – cumparatorul ramane tot un prost, adica asa cum a vrut natura.

      Concluzia generala este ca nu se poate face nimic in domeniul imobiliar fara agenti si agentii ?
      Eu am inteles ca este un blog de frustrati de cum am citit primele randuri. Nu toti pot fi agenti. Si cum, la gramada, avem de-a face cu zgarciti, hoti, frustrati, etc. , nu vrei totusi sa relatezi cum ar trebui sa procedeze un vanzator sau un cumparator ? Eventual indruma oile ratacite spre lumina, indicand un site (sau altceva) care sa incremeneasca poporul cand citeste (silabisind, desigur) !!!

      Ce inseamna frustrat ? si de unde vine frustrarea in comentariul tau ? si a cui este aceasta frustrare ?

      Citeste acest comentariu ca fiind facut de o persoana care vrea sa vanda sau sa cumpere. Adica un CLIENT ADEVARAT. Cum dialoghezi cu mine ? si cum ma faci sa apelez la agentii ?

  4. Domnu’ Nastratin Hogea reloaded, pardon, Ispirescu, problema ta este COMISIONUL, nu agentiile. Daca serviciile agentiilor ar fi gratis, ar fi excelent, pentru persoane ca tine. De aceea spun ca, pe acest blog se simte frustrare, spune de exemplu care este meseria ta, sa iti fac o demonstratie in stilul tau de filozofie cat de inutila este, si cat de mult incurci oamenii. Daca asa pui problema orice meserie este inutila. Si faptul ca stergi comenturile, tot frustrare este. Pentru persoane educate, daca apelezi la un serviciu, acesta se plateste. Simplu, daca nu iti convine sa platesti comision, nu apelezi, te descurci singur, dar asta este pentru persoane etice, nu pentru frustrati care isi cauta scuze pentru ca sa fure!

    • De unde ai dedus ca problema mea e comisionul ? Daca tu vrei sa treci strada si eu iti impun o taxa, ai fi de acord cu ea ?
      Inginer sunt.
      Nu meseria de agent imobiliar e problema, se vede ca ai deschis tarziu televizorul:

      Agenţii imobiliari: Îngeri sau demoni ?

      Despre ce comentarii vorbesti ? Am sters comentarii spam, care voiau doar sa faca reclama la credite sau agentii imobiliare.
      Ca bine zici: DACA apelezi la un serviciu. platesti. Daca nu ai apelat si cel care iti cere comisionul s-a bagat precum musca in fundul calului (intre proprietar si client), nu platesti. Dar ca sa spulber orice indoiala: nu am tepuit nici un agent imobiliar, niciodata. Cand am inchiriat ceva, am facut-o fara agenti, raspunzand anunturilor proprietarilor. Si da, ma simt foarte bine sa stiu ca nu am hranit niciodata un agent imobiliar.

    • E adevarat, daca citesti doar textul de mai sus, poate parea ca am o problema cu plata comisionului. Dar daca faceam un tutorial despre cum sa schimbi bujiile singur insemna ca sunt un frustrat care are ceva cu mecanicii auto ? Unii oameni poate prefera sa economiseasca niste bani. Ai citit cuma mai sus vreun indemn spre a insela agentii imobiliari ? Din contra, am enumerat cateva metode cinstite de a te lipsi de serviciile agentiilor imobiliare.

  5. Domnu’ Nastratin Hogea, pardon, Ispirescu, cand se baga intermediarul, o persoana etica care nu vrea sa vanda prin intermediar, spune NU, si gata.
    Dar vrajeala ta este putin mai profunda, pentru ca tentatia este mare, este bun clientul adus de intermediar, nu poti sa spui „NU DORESC SA COLABOREZ”, pentru ca pierzi clientul!
    Filozofia vine dupa aceea, dupa ce, clientul adus de intermediar cumpara, si toata aceasta abureala de pe acest blog este impodobirea si coafarea unor motive, pentru a nu plati un serviciu prestat cu acordul partilor, pentru ca fara acord intermediarul nu are cum sa aduca clientul.
    Oricum ai realitatile tale, iti place sa arunci cu mizerie, folosesti cuvinte josnice, care iti vor atrage tot astfel de cuvinte, eu cu asta am terminat cu blogul acesta.
    Vad ca nici nu prea te baga lumea in seama, sau stergi comenturile, altfel ai avea ceva reactie la toata gargara asta cu tenta arhaica!
    Apropo, stiu o vorba de la un decan: ” Gandeste inginereste!”.
    La tine nu se prea aplica, mai degraba o tenta de filozofie frecata la rece.
    De aceea iti spun ca, pe aici miroase…a frustrare!

    • Ok, acum am inteles, te-a suparat alaturarea cuvinteleor „agenti” si „rahati”.
      Dar recunoaste: asa-i ca nu ai citit textul pe care il recomandasem ? Pentru daca l-ai fi citit, ai fi inteles de unde vine frustrarea de care tot aduci aminte. Frustrarea majoritatii celor care au avut de-a face cu agenti (vorbesc de chiriasi si cumparatori, pentru ca e adevarat, de obicei proprietarii nu se supara de reprezentarea abuziva daca in final agentul vine totusi cu client).

  6. Ca sa inchei, iti explic inginereste. (Adica simplu, logic si eficient.)
    Asa cum spui, ” Frustrarea majoritatii celor care au avut de-a face cu agenti (vorbesc de chiriasi si cumparatori”.
    Inginereste este simplu, ca sa nu mai fiti frustrati, nu mai apelati la intermediari, in felul acesta nu mai platiti nici COMISION! Nu apelati, daca sunati din greseala la o agentie, spuneti ca NU COLABORATI, e simplu, etic si inginereste.
    Nici vanzatorul si nici cumparatorul nu pot fi reprezentati fara acordul lor, altfel la ce adresa am duce clientul? Sau cum am duce cumparatorul fara acordul lui?
    Inginereste, nu?
    Nu va folositi de serviciile intermediarului, si dupa ce va rezolva problema, filozofati patetic din ce motiv sa nu platiti comisionul!
    Si sa stii ca nu am cum sa ma supar datorita unor postari malitioase, si fara noima.

    Spor la abureala, in continuare!

    • @ LAsa
      Cred ca mai nimerit este Dorel, asa ca

      draga @Dorele

      Pe santierele patriei, orice fierar-betonist este mult mai inteligent decat un inginer structurist. In orice spital te-ai duce, fiecare infirmiera este mult mai desteapta decat oricare doctor. Orice taximetrist se pricepe la absolut orice, inclusiv neurochirurgie. Iar exemplele pot continua la nesfarsit.
      Tu, in calitate de Dorel, afirmi ca ingineria este un mizilic pentru tine, altfel nu cred ca ai motive sa nu raspunzi „simplu, logic si eficient” la niste intrebari care nu se refera la stiinta rachetelor :
      1. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un arhitect ?
      2. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un inginer de calcul structuri ?
      3. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un expert in domeniul constructiilor ?
      4. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un inginer de instalatii ?
      5. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un avocat ?
      6. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un urbanist ?
      7. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un economist ?
      8. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un evaluator-expert domeniul constructiilor ?
      9. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un inginer geo ?
      10. cu ce este un agent imobiliar mai destept decat fiecare dintre practicantii acestor 9 meserii enumerate mai sus, tinand cont ca unii pot avea chiar si doctorate in domeniu ? Fac precizarea, pentru cei care sunt sensibili, ca un doctorat nu se obtine in urma unei scolarizari de 3 sau 5 zile.

      Intrebarile sunt de inceput de dialog. Pana la durerea agentilor insemnand comisionul e cale lunga. „Simplu, logic si eficient” este sa stabilim „obiectul muncii”.
      Stiu ca agentii fac parte din randul fiintelor sensibile, cu scoala bunelor maniere la zi si sunt atent selectionate din randul absolventilor de pension.
      Prin urmare :
      „Dorele” fii barbata !
      Te pupa pe inteligenta, fara „malitiozitate”, „@ o parere”.

    • Mergand pe logica ta, daca nu vrei sa te fure hotii de buzunare, nu mai urci in autobuze. Sau daca esti femeie si nu mai vrei sa fii violata, nu mai mergi pe strada sau daca mergi, imbraca-te in straie musulmane. Dar oare nu e mai simplu sa pedepsesti faptasii, in loc sa te feresti de ei ?

      Cine plateste timpul pierdut apelarii anunturilor care NU au specificate „agentie imobiliara” ? Cine plateste pentru timpul si transportul pana la o vizionare unde afli ca de fapt te intalnesti cu agentul, nu cu proprietarul ? Cand cautam chirie, publicam anunturi si mentionam „nu sunt agent imobiliar”. Stii ce ma intrebau toti cei ce ma sunau ? „Sunteti agentie ?” De ce oare ? Sa fie oare pentru ca de cele mai multe ori genul asta de anunturi erau publicate de agentii, care se gandeau ca o mica minciuna nu strica ?
      Nu cred ca un agent imobiliar care fura anunturile de pe internet merita respect sau dreptul de a deschide gura. E asa de greu de inteles ca desi nu doresti sa beneficiezi de serviciile agentilor, nu iti poti face treaba pentru ca, repet figura de stil, calci in ei la tot drumul ?

      Daca e o asa de mare problema ca nu doresc sa platesc comision agentiilor, lasa te rog un cont IBAN (aici sau pe email). Nu glumesc. Sunt dispus sa iti platesc comisionul aferent unei inchirieri. As fi vrut sa donez banii astia unui medic din Suceava care strange bani pentru a cumpara medicamente batranilor nevoiasi, dar sunt dispus sa schimb beneficiarul banilor.

  7. Puteti sa o invartiti cat vreti. Celui cu ” o parere”, vreau sa ii spun ca daca citeste cu atentie ce am scris, nu am adus nici o ofensa statutului de inginer. Pacat ca sunt o multime de ingineri, care nu doar ca nu gandesc inginereste, nu gandesc de loc!
    Am respect fata de statutul de inginer si fata de oricare meserie, dar fata de tine ca si individ frustrat care invarti in rahat pe blogul acesta NU! Asadar nu am nici o problema cu Inginerii, sau cu orice meserii, am spus doar ca un inginer GANDESTE, pe cand voi nu aveti nici o logica.
    (Ce sa iti spun, poate vrei sa joci un GO, sau un SAH sa vedem cum stai cu logica inginereasca?)
    Se pare ca voi faceti parte dintre acestia! Daca nu gandesti, poti sa ai orice meserie, poate sa iti scrie orice pe diploma sau pe cartea de vizita, normal ca esti si frustrat!
    Si tie, domnu Nastratin Hogea reloaded, ti-am spus ca, daca apelezi la un serviciu, ETIC, daca stii ce inseamna asta, este sa si platesti. Daca nu vrei sa platesti, NU APELA LA SERVICIILE AGENTIILOR, DESCURCA-TE SINGUR, MAI FRUSTRATULE!
    Spune ca NU VREI SA COLABOREZI, si in felul acesta nu trebuie sa platesti.
    Dar este mai comod sa te folosesti se serviciile agentiei si apoi sa cauti scuze ca sa nu platesti!
    Cred ca tu faci parte din categoria care nu platesti zugravul dupa ce iti zugraveste casa, invocand cine stie ce motive, si apoi faci un blog in care tu si alti frustrati aruncati cu mizerie pe acel prestator de servicii, pentru ca a indraznit sa isi ceara plata!
    Un om care poate sa arunce cu atata mizerie, si ura inversunata, si sa ii mai invete si pe altii cum sa fure si sa pacaleasca, si sa ofere si filozofie de justificare pentru asta, nu ajuta pe alti oameni nevoiasi, doar eventual din fariseism.

    • @Dorele
      Am scris
      „Intrebarile sunt de inceput de dialog. Pana la durerea agentilor insemnand comisionul e cale lunga. “Simplu, logic si eficient” este sa stabilim „obiectul muncii”.”

      POTI SA RASPUNZI LA INTREBARILE DESPRE OBIECTUL MUNCII UNUI AGENT ? sau este prea greu pentru tine ? Sunt 10 intrebari simple.

      POTI DETALIA CE INSEAMNA FRUSTRAT SI DE UNDE AI TRAS TU CONCLUZIA CA AS FI ASA CEVA ?

      Dorele, nu uita, fii barbata !! Cand afirmi despre cineva ca nu are nicio logica in ceea ce scrie, indica si unde este fractura. Eu, daca te intreb daca e soare afara, tu imi raspunzi ca nu am nicio logica ? Uite, repet special pentru tine intrebarea nr. 1 : cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un arhitect ?
      Raspunsul tau : nu ai logica !
      Poate imi spui ce sa inteleg din asta !

      • Mai frustratule, ti-am spus ca nu ai nici o logica atunci cand ai afirmat ca agentul imobiliar reprezinta abuziv partile. Ti-am explicat ca fara acordul partilor nu are cum sa ajunga cu clientul la adresa.
        Ceea ce faci pe acest blog este sa invarti in rahat!
        Nu stiu ce meserie ai, oricare ar fi meseria ta, o respect, dar tu personal esti rautacios si mediocru! ( Stii tu proverbul, poti sa inlocuiesti cele doua adjective, poate iti iese!) Asta rezulta din discursul tau!
        Nu te mai obosi sa scrii ca eu nu mai intru pe chestia asta!
        Bafta la @bureala!

        • @Dorele

          La intrebarea mea : cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un arhitect ?, raspunsul tau este : „Mai frustratule, ti-am spus ca nu ai nici o logica atunci cand ai afirmat ca agentul imobiliar reprezinta abuziv partile. Ti-am explicat ca fara acordul partilor nu are cum sa ajunga cu clientul la adresa”.

          Intrebarea mea nr. 2 : CU CE ESTE UN AGENT IMOBILIAR MAI DESTEPT DECAT UN INGINER DE CALCUL STRUCTURI ?
          Astept raspunsul tau.

          Si, de acum, vesnica intrebarea suplimentara : POTI DETALIA CE INSEAMNA FRUSTRAT SI DE UNDE AI TRAS TU CONCLUZIA CA AS FI ASA CEVA ? Cauta si tu in dex (dictionarul explicativ al limbii romane), formuleaza ceva sa ramana in istorie, …
          Dupa cum constati – am rabdare ; inclusiv metoda pedagogica.

      • Inca unul care nu mai vine pe aici. Eu chiar nu stiu pentru cine mai scriu.
        Chiar asa, esti rautacios: se stie doar ca daca prinzi pe unul ca vrea sa iti bage mana in buzunar, trebuie sa fii politicos, nu malitios sau violent.
        Omul a uitat insa sa invoce scuza folosita si de altii: „Nu-ţi raspund ca nu esti politicos si nu ai spus ‘te rog'”.

        In rest, vesnica dilema:
        troll sau cretin

  8. Pentru asta cu parerea, uite cum sta treaba.
    Sunteti FRUSTRATI rau, cred ca aveti amandoi amintiri urate din copilarie, si de aceea va comportati asa!
    Sa iti spun inca o data! Tu vrei sa compari doua profesii,( tu arunci cu mizerie pe profesia mea, pentru ca vrei sa beneficiezi de servicii fara sa le platesti si sa le respecti, asta si pentru ca nu esti educat suficient).
    Eu respect TOATE profesiile, si pe a ta, oricare ar fi ea, insa in orice profeie , din pacate sunt si „ofticati”, sau frustrati, oameni fara caracter, ca si tine.
    Mai destept decat un inginer, sau decat un ministru , sau decat ce vrei tu, poate fi oricine, atata timp cat are un IQ mai mare, notiunea asta de destept sta in inteligenta, nu in profesie, intelegi tu, mai frustratule!
    Si sa iti mai spun o chestie, cred ca o sa dau linkul pe baza de agentii, ca sa primesti si tu inapoi o parte din mizeria care o imprastii in jurul tau! Sau poate, la ce mentalitate ai, o sa stergi comenturile, sau o ti blogul inchis, fara reactie!
    Si nu mai scoate din context, ti-am raspuns in general, nu punctual la o intrebare, de regula nu prea stau de vorba cu persoane care „gandesc” ca tine.
    Sa pui intrebari numerotate sarmanilor tai subalterni, daca ai asa ceva!
    Incercam, fortandu-ma sa imi inving sila de a mai sta, si dorinda de a parasi mizeria asta de blog, sa iti arat cateva aspecte, pa care nu vrei, sau nu poti sa le vezi din cauza frustrarii tale.

    • Asta e ultimul comentariu pe langa subiect pe care il vei mai posta aici.
      La urmatorul, intri la spam. Ori raspunzi la intrebari, ori nu spui nimic. Daca taci, macar ramane indoiala ca „poate nu a citit ce l-am intrebat, domnule !”

      Fa-ti blog, nene (e gratis), in care sa explici rostul agentilor imobiliari si frustrarea celor care nu vor sa plateasca pentru un serviciu pe care nu l-au solicitat. Dar inainte de asta, reciteste ce am scris pe aici despre agentii imobiliari. Poate ai sa intelegi semnificatia termenului de „parazit”. Si incearca sa afli de ce „blind advertising” te lasa fara licenta in tarile cu apa calda.

      Recunosc ca genul asta de comentarii intaresc convingerile pe care le am legate de breasla ta. Totusi, ce-i prea mult strica.

    • @Dorele, ma vad nevoit sa repet :
      „Am scris :
      “Intrebarile sunt de inceput de dialog. Pana la durerea agentilor insemnand comisionul e cale lunga. “Simplu, logic si eficient” este sa stabilim „obiectul muncii”.” Adica obiectul muncii unui agent imobiliar (prin extensie – agentie imobiliara).

      Intrebarea mea nr. 3 : „cu ce este un agent imobiliar mai destept decat un expert in domeniul constructiilor ?”
      Inceputul a fost mai greu dar te mobilizezi exemplar. Mai avem putin pana la 10.

      Putina analiza pe text, ca doar este dialog : „Mai destept decat un inginer, sau decat un ministru , sau decat ce vrei tu, poate fi oricine, atata timp cat are un IQ mai mare, notiunea asta de destept sta in inteligenta, nu in profesie, intelegi tu, mai frustratule!” Termenul „destept” folosit de mine nu este ales intamplator. Avem mai multe intelesuri (fiind mai usor si lesne de gasit, inclusiv pentru tine, reproduc de pe dexonline) :
      DEȘTÉPT, -EÁPTĂ, deștepți, -te, adj. 1. Care nu doarme; treaz. ♦ Trezit din letargie, dintr-o stare de amorțeală. 2. (Adesea substantivat) Care înțelege cu ușurință și exact ceea ce citește, aude, vede; ager la minte, inteligent. ♦ (Fam.) Șiret, viclean, șmecher. – De la deștepta. Sursa: DEX ’09 (2009)
      DEȘTÉPT adj. 1. v. treaz. 2. v. sculat. 3. v. inteligent. 4. v. spiritual. 5. abil, dibaci, ingenios, iscusit, isteț, îndemânatic, meșter, priceput, (pop.) mehenghi, (înv. și reg.) pricopsit, (prin Transilv.) prinzaci, (înv.) meșteșugăreț, practic, (fam. fig.) breaz. (Om deștept.) 6. chibzuit, cuminte, inteligent, înțelept. (O faptă deșteaptă.) Sursa: Sinonime (2002)
      Deștept ≠ adormit, bleg, chiomb, mărginit, nătâng, nătărău, năuc, neghiob, nerod, prost, prostănac, redus, tâmp, tont, zevzec, nepriceput
      Sursa: Antonime (2002)
      DEȘTÉPT ~eáptă (~épți, ~épte) 1) și substantival Care vădește deșteptăciune; cu capacități intelectuale deosebite; inteligent. 2) iron. Care se orientează cu pricepere în orice situație, trăgând foloase; hâtru; viclean; șiret; șmecher. 3) rar Care nu doarme; treaz. /<lat. deexcitus
      Sursa: NODEX (2002)
      Poti sa extragi singur sensul, in contextul intregului comentariu scris de mine ?

  9. Mama ce tare esti, si ce legatura au toate definitiile alea cu o anumita meserie. Sunt adjective pentru o persoana, nu pentru o meserie, cam asta vroia sa zica. Eu nu zic ca esti frustrat, precum colegul, zic ca esti cam ingramadit, ca persoana ma refer. Oricum cred ca ai o problema cu numerotarea intrebarilor, tie ti-ar sta bine supraveghetor la scoala de corectie.
    Si aburitorul cu notiunea de parazit, sa stii ca paraziti sunt cumparatorii ca tine, care folosindu-se de resursele agentiilor, isi gasesc locuinta, fara sa plateasca serviciile pe care le-au folosit.

    • Vrei sa raspunzi la cele 10 intrebari ? Daca da, esti invitatul meu ! Vei fi primul care o face, inlaturand astfel lema care spune ca un agent imobiliar este marginit la cuvantul „comision”. Incearca sa treci peste caracterizari gen frustrat, ingramadit, etc. Le cunosc si au fost repetate la fiecare postare a unui agent ; deci, nimic nou. Arata ca te distingi din turma !

  10. Ăla cu vrăjitorul, pardon vrăjeala.
    Chiar în momentul ăsta îmi caut chirie. Și sincer îți spun că am căutat (în van) anunțuri de la particulari, pentru că toate sunt luate de agenți. Și e logic, pentru că tu, agentul, stai toată ziulica în fața calculatorului, preiei anunțurile particularilor și le trântești pe site-ul tău.
    Și asta n-ar fi neapărat o problemă, că deh, nu toată lumea poate munci, dar toți trebuie să și mănânce. Problema apare când nu știi nimic despre apartament, repeți doar ce scrie proprietarul.

    Chiar ieri am fost la o vizionare și m-am simțit ca-n filmele cu spioni: agentul mi-a spus să vin într-un loc, de acolo să merg în altă parte și tot așa de încă vreo două ori. În cele din urmă ne-am întâlnit, și-am zis c-am scăpat, intru în bloc să văd apartamentul. Nici pomeneală: agentul habar n-avea unde e blocul!!! De-abia după vreo trei telefoane cu proprietarul am ajuns la bloc.
    Alt caz, acum vreo săptămână: merg la o altă vizionare. Văzusem pozele pe Internet, agentul mi-a lăudat locația, ajung la casă. Surpriză: nu arăta DELOC ca în fotografii. Îl întreb de asta și vine răspunsul, năucitor: „Păi, n-am avut poze de aici și am pus și eu altele…”. I-am urat în gând de dulce și-am plecat.
    Alt caz, pe internet. Ofertă publicată. Sun, mi se spune că nu mai e de actualitate. A doua zi, anunțul din nou, re-actualizat. Sun iar: „Păi nu mai e de actualitate, dar ce doriți?”. Închid. A treia zi, anunțul postat iar. La fel încă vreo săptămână. Sun iar. „Păi s-a dat, dar nu vreți să-mi spuneți ce căutați?”. „Și atunci de ce tot puneți anunțul?”. „Eh, nu știu de ce tot apare.” Eu am o oarecare idee, ceva cu pescuit de clienți.

    Deci, ucenicule vrăjitor, pardon, agent imobiliar… Ce părere ai de ce-am scris eu? Sau și eu oi fi vreun frustrat?

  11. Pingback: Există viaţă fără agenţi imobiliari ? | Case de Vanzare ILFOV | Comuna Berceni Bucuresti | Sat Berceni

  12. Unii fluturasi este posibil chiar sa fie bagati in posta chiar de agenti. Fiindca seamana intre ei si nu se poate dovedi ca nu ar apartine si agentilor.

  13. Agentii imobiliari din zilele astea ma duc cu gandul la cineva care-ti cere bani ca sa te lase sa astepti autobuzul in statie. Iar cand citesc povesti lacrimogene cu cat de mult muncesc oamenii astia, mi se umple fundul de lacrimi.
    Oameni buni, astia stau pur si simplu la un birou si citesc non-stop anunturile. Cum apare un particular, intra pe fir si-l conving ca-i vand casa. Cresc pretul ca sa le iasa si lor un comision maricel, iar apoi asteapta clientii. Asteapta, nu cauta! Eventual pun si niste poze, dar nu intotdeauna. Iar dupa ce ii suna cineva care le gaseste anuntul, chipurile merg la „vizionari”, evident cand au timp, ca doar clientul vrea sa cumpere/sa vanda, si doar nu s-or deranja ei la orice ora… Iar pentru asta, vor comision de 10-15% din vanzare, si de la vanzator, si de la cumparator.
    Pe vremuri, oamenii de genul asta ar fi fost spanzurati!

Lasă un comentariu