Trăieşte-ţi viaţa !

Viaţa noastră nu se învârte numai în jurul banilor. Şi nici în jurul imobiliarelor. Dar asta o ştiţi deja foarte bine.

Dar cum să-ţi faci viaţa mai uşoară ? Concentrându-te pe lucrurile ce contează cu adevărat:

1) Menţine-te în formă. Bunică-mea are 75 de ani, trăieşte la sat şi e de 100 de ori mai puternică decât pensionarele de oraş ce intră în panică atunci când liftul nu funcţionează, deşi nu au decât 2 etaje de urcat. Nu e nevoie să plăteşti abonament la sală doar pentru a-ţi auto-impune să faci mişcare. Aleargă, fă flotări, nu folosi liftul, mergi cât mai mult pe jos, şi dacă ai unde, fă muncă fizică, nu doar sport.

2) Ţine cu dinţii de.. dinţii tăi ! Da, suna ca naiba, dar aşa e: ai să-ţi mulţumeşti la bătrâneţe. Mergi la control o dată la 6 luni (o carie descoperită la timp se tratează mult mai ieftin decât una cu vechime), tratează-ţi cariile pe care le ai deja, fă-ţi un implant dentar dacă ai nevoie şi îţi permiţi. (N-am să înțeleg în veci de ce există oameni cu TV 3D acasă dar cu dinţi lipsă în gură. Da, ştiu, sunt eu tâmpit de nu pricep.)

3) Fă-ţi controale medicale periodice.

4) Investeşte în educaţie. Şi nu mă refer la facultăţi şi masterate făcute de multe ori doar fiindcă aşa e moda, ci la cursuri care să-ţi folosească cu adevărat. Școala trebuie să fie o cale spre ceea ce vrei să devii, nu un scop în sine. Am foşti colegi de facultate ce lucrează acum la aranjat marfa în supermarketuri. De ce au făcut facultatea 5 ani în loc să facă orice altceva în timpul ăsta ? (de exemplu voluntariat într-o firmă, pentru ca apoi să urmeze angajarea). Şi investiţia nu e neapărat în bani, ci în timp.

5) Înţelege că educaţia nu se termină odată cu şcoala ! Ba mai mult, de cele mai multe ori şcoala ne învaţă prea puțin (cel mult să devenim nişte bieţi executanţi). Astăzi e mult mai uşor să fii autodidact iar internetul poate fi o sursă valoroasă de informaţie (ştiai că faimoasa MIT oferă şi cursuri online, gratis ?)

6) Fii curios. Ţine-ţi mintea ocupată. La fel ca şi un muşchi, creierul îşi pierde din forţă dacă nu e antrenat în mod constant. Învaţă o limbă străină sau fă orice alte activităţi care să îţi folosească creierul şi memoria (nu, urmăritul programelor TV nu ţine creierul ocupat).

7) Închide televizorul ! Ai o groază de alternative de informare. Dacă se întâmplă ceva important, vei afla oricum din alte surse.

8) Călătoreşte ! Nu în concedii all-inclusive în care stai cu burta la soare şi mănânci ce hotărăsc alţii în locul tău. Nu te vei alege cu nimic (în afară de bronz, dar şi el se duce). Alege în schimb să vizitezi oraşe, nu staţiuni, să înţelegi alte culturi, să cunoşti oameni noi.

9) Ascultă muzică. Nu la radio, muzică de-a gata. Şi nu în timp ce faci altceva (cel mult în timp ce conduci maşina). Ascultă-ţi albumele favorite şi încearcă sa nu faci nimic în timpul ăsta. Nu degeaba există terapia prin muzică.

10) Îndatorează-te puţin sau chiar deloc ! Sau măcar evită cardurile de credit şi overdrafturile. Nu, nu e o idee bună să ai „acolo nişte bani în caz că îţi trebuie”. Pentru asta sunt economiile. Nu poţi economisi ? Înseamnă că nu vei putea returna banii pe care vrei să îi cheltui prin overdraft. În plus, ratele impun un minim de disciplină financiară (trebuiesc plătite lunar).

11) Nu-ţi creşte cheltuielile odată cu veniturile ! (cel puţin, nu proporţional). Fă-ţi un buget şi un plan de economisire şi ţine-te de ele.

12) Nu cheltui banii impulsiv ! Vrei să îţi cumperi ceva foarte scump ? Amână achiziţia o lună de zile. Dacă vei mai dori şi atunci să cumperi, fă-o.

13) Nu cumpăra lucruri de care nu ai neapărat nevoie doar pentru că vrei să fii în trend.

14) Cultivă-ţi hobby-urile ! Oricare ar fi ele: navomodelismul, pictura, cântatul la chitară. Dacă le faci cu pasiune, pot deveni la un moment dat şi o sursă de venit. Dar mai ales, te vor împiedica să devii un mic robot ce nu poate rupe ciclul „serviciu-TV-somn” şi te vor ajuta să înțelegi că mai există şi alte scopuri în viaţă decât acela de a plăti rate lună de lună.

15) Învaţă să găteşti. În era video-blogurilor, dacă ai mâini şi ochi, cam greu să nu îţi iasă. Lasă scuzele !

16) Mănâncă mai puţină carne roşie. Dacă nu mă crezi, întreabă-ţi medicul de familie.

17) Nu renunţa la visele tale doar pentru că durează prea mult până se vor îndeplini. Îţi ia 5 ani să stăpâneşti la perfecţie ceva nou ? Cei 5 ani vor trece oricum. Nu şi regretele, dacă renunţi.

18) Ieşi din „zona de confort” ! Eşti nemulţumit de serviciul tău, de relaţiile tale ? Lucrurile nu se vor schimba de la sine. Schimbările pot fi nesuferite la început, e adevărat. Dar de obicei regretele noastre se referă la lucrurile pe care nu le-am făcut, nu la cele pe care le-am făcut deja.

19) Devino expert în ceea ce faci. Nu contează meseria pe care ţi-ai ales-o. Un cizmar poate schimba feţele tocurilor doamnelor (10 lei) sau poate face pantofi la comandă (peste 1000€): depinde doar cât de bun alege să devină.

20) Nu încerca să mulţumeşti pe toţi sau să fii plăcut de toţi. Alege-ţi cu grijă prietenii. Îţi vor influenţa starea de spirit mai mult decât crezi. Fereşte-te de cei ce şi-au făcut un obicei din a lua decizii proaste şi înconjoară-te de oameni de la care ai ce învăţa.

21) Economiseşte ! Nu numai pentru că vor veni şi zile negre, ci pentru că un om ce pune în fiecare lună bani deoparte învaţă să fie mai responsabil financiar.

22) Adaptează-te ! Dacă îţi doreşti cu ardoare casa ta (şi cine nu-şi doreşte) dar ai impresia că nu ţi-o permiţi, sau că e prea scumpă, nu cumpăra ! Caută un proprietar serios, fă un contract şi locuieşte în chirie până se liniştesc apele.

23) Învaţă că cea mai importantă resursă a ta nu sunt banii, ci timpul. Nu-l irosi aiurea. Banii vin şi pleacă, dar timpul nu curge decât într-o singură direcţie.

24) Înţelege că viaţa nu trebuie să fie perfectă pentru a fi fericit !

9 răspunsuri la „Trăieşte-ţi viaţa !

  1. De acord în mare, deși la punctul 10 aș adăuga: cardurile de credit pot fi bune dacă știi să le folosești în avantajul tău. Sunt carduri de credit care oferă beneficii gen x% înapoi etc. Și culmea te și învață să fii responsabil, pentru că dacă vrei să eviți plata dobânzii, trebuie să-ți plătești cardul la timp. Cu restul de credite sunt de acord, trebuie să vă feriți de ele, ca dracu de tămâie.

    • Nu exista un lucru in totalitate rau, cum nu exista un lucru in totalitate bun. Daca stii cum sa faci si intelegi lucrurile, vei stii sa discerni ce e bun si ce e rau, chiar si intr-un credit pe care il faci.

      • Bine, rectific, credit să vă luați doar dacă știți să folosiți banii în așa fel încât să vă dea un randament mai mare decât dobânda :). Dar majoritatea oamenilor nu fac așa.

  2. Sunt bune ideile astea. Se mai poate trece si (avand in vedere destinatia acestui blog) cumparati o casa pe care tio permiti si la momentul oportun. Eu anul trecut am luat in septembrie ….si at am auzit ca e scump ca se va ieftini etc ….de at sa scumpit cu 3000 de euro…..deci daca sunt oportunitati trebie folosite.

    • Pai punctul 22 cam asta spune. Dar fiecare trebuie sa judece singur daca pretul e corect, nu sa asculte znovuri care spun ca de maine se scumpesc sau se ieftinesc. Eu nu as cumpara azi daca as auzi ca de maine se scumpesc.
      In general s-au cam ieftinit apartamentele din septembrie 2012 incoace. Ca s-or fi scumpit pe hartie unele, e posibil. Dar tranzactiile se incheie, in general, la preturi un pic mai mici fata de cele de atunci.

Lasă un comentariu