Taxa pe proprietate

Se spune că în România impozitul pe locuinţă este printre cele mai mici: o persoană fizică plăteşte impozit anual 0.1% din valoarea imobilului. Concret, pentru un apartament de 2 camere se plăteşte mult sub 100€ pe an, deşi respectivele locuinţe valorează (oare ?) 40.000, 50.000, poate chiar 60.000€ sau mai mult.

taxe-si-impozite

S-a tot discutat despre faptul că un impozit mai mare ar trage preţurile locuinţelor în jos. Nu e neapărat adevărat (să nu uităm că România sfidează încă orice reguli ale economiei), dar dacă un viitor cumpărător ar trebui să plătească anual 500€ impozit pentru apartamentul pe care doreşte să-l cumpere cu 50.000€, s-ar putea să stea niţel pe gânduri. Nu toţi ar face asta, dar ar exista totuşi câte unul. Teoretic, impozitul mărit ar putea împiedica formarea unei noi bule imobiliare. Eu aş mai adăuga că în cazul în care nivelul preţurilor ar fi cel normal, un impozit chiar şi de 10 ori mai mare nu ar fi o problemă. Cu toate astea, din discuţiile avute cu cei ce deţin deja o locuinţă, am înţeles următoarele: impozitele trebuie neapărat să rămână mici iar preţurile mari ale locuinţelor nu-s bai. Mă rog, nu atât de mare pe cât ar fi un impozit mărit.

Da, în principiu, taxa pe proprietate e o prostie, pentru că banii cu care se cumpără respectivul imobil au fost deja taxaţi (orice venit se impozitează). Prin urmare, de ce o a doua taxare ? În cazul de faţă, pentru că o taxare mai mare poate fi o modalitate de reglare a preţurilor de tranzacţionare a imobiliarelor. Ştiu, sună ca naiba, dar dacă e să aleg un rău mai mic pentru a scăpa de unul mai mare, eu n-aş ezita.

Da, afectaţi în primă fază ar fi şi cei ce nu sunt interesaţi să vândă sau să cumpere, precum părinţii sau bunicii noștri. Personal aş prefera preţuri mici şi impozite pe locuinţă mult mai mari şi aş plăti bucuros impozitul părinţilor, aşa cum aş fi la fel de bucuros să le plătesc pensiile cu condiţia ca statul să nu se mai împrumute pentru a plăti salariile bugetarilor şi pensiile. Iar bătrânii care locuiesc singuri într-un apartament de 3 camere dar primesc ajutor pentru încălzire ar fi forţaţi să se mute într-o locuinţă pe care şi-o permit.

Prin urmare, o fi dracu’ aşa de negru cu impozite mai mari pe locuinţe?

Dacă împrumutăm azi 45.000€ pentru a cumpăra un apartament, cu o dobândă anuală de 5% şi pe o perioadă de 30 de ani, rata lunară e de 242€. Într-un an, clientul va plăti băncii suma de 2.900€. Dacă punem la socoteală şi impozitul (vreo 47€), ajungem la 2.950€ pe an (vedem mai jos de ce e de reţinut această sumă).

Ce-ar fi însă dacă am cumpăra respectivul apartament la jumătate de preţ dar impozitele ar creşte ridicol de mult, de 10 ori, adică ar ajunge la 1% ? Impozitul anual ar deveni 235€, adică de 5 ori mai mult. Pentru a nu depăşi suma de 2950€ plătiți anual (rate + impozit), vom împrumuta cei 22.500€ pe o perioadă de 11 ani, rata fiind în acest caz de 222€: în 12 luni costul locuinţei ar fi de 2.900€ (aici voiam să ajung).

Să recapitulăm: preţul unei locuinţe un pic sub 50.000€ şi impozit mic, de 0.1%. Considerând că am cumpăra respectiva locuinţă la vârsta de 25 de ani, am plăti 30 de ani de rate şi am locui în respectiva locuinţă până la 100 de ani, costurile totale ar fi următoarele:

– cost rate: 87.000€ | cost impozit: 3.525€ (47€ x 75ani) | Total: 90.525€

Şi situaţia cu impozit mărit:

– cost rate: 29.300€ | cost impozit: 17.625€ (235€ x 75ani) | Total: 46.925€

Concluziile le trageţi singuri.

Reclame

94 de răspunsuri la „Taxa pe proprietate

  • E si lozinca, si poate ca e si nemestecata.
   Dar ce sa inteleg cand in ultimii ani salariile bugetarilor si pensiile s-au micsorat iar statul s-a imprumutat pentru a le putea plati la timp ? S-ar fi putut plati si fara imprumuturi daca nu furau nenorocitii de politicieni prin contracte cu statul si prin achizitii paguboase ? Posibil.
   Pana una-alta, sa nu uitam ca suntem un stat falimentar, cu datorii cat casa, pe care nu stiu cum le vom putea plati vreodata, in care investitiile au scazut serios in ultimii ani, in care numarul de salariati a scazut la randul lui, in care institutiile de invatamant continua sa produca absolventi ce nu isi pot gasi, in marea majoritate a cazurilor, loc pe piata muncii.

 1. Salut!
  Imi place tare mult cum scrii, clar si pe intelesul tuturor. Iti multumesc pt ca ai facut acest blog.
  Daca chiar ala sunt cifrele vizavi de datoria la banca, atunci chiar ar fi o varianta foarte buna.
  Nu pot insa nu ma gandesc la cei care au cumparat in timpul bulei. Imagineaza-ti ce ar insemna ca pe langa rata sa mai dea un impozit de 1%

  • Merci de aprecieri ! Da, calculele sunt reale, am folosit acelasi calculator de rate din banci (cred ca am sa-l urc aici pe undeva, sa-l poata folosi oricine doreste).
   Pai daca teoria s-ar confirma si impozitele marite ar scadea preturile, cei ce au cumparat in timpul bulei ar plati doar un an-doi impozit mare.
   Daca esti acelasi Boogie de pe TF, rabdare si tutun in privinta cumpararii ! Si eu am trecut printr-o situatie similara cu sotia, dar in cele din urma s-a convins ca nu e momentul. Cred ca si blogul de faţă a convins-o, mi-a marturisit ca ma citeste constant 🙂

 2. Pai si crezi ca se poate face o standardizare a valorii, un fel de grila care sa stipuleze valoarea impozitului in functie de suprafata, cartier, oras, etc?
  Multumesc pt incurajari!

  • Nu stiu exact care e baza de calcul in cazul impozitului pe locuinta, cred ca e aceeasi cu cea din grila de impozitare folosita de notari la impozitarea tranzactiilor imobiliare. Din cate stiu, tot in functie de zona, etaj, suprafata se calculeaza.

 3. astazi nu-mi place.

  Impozitele nu sunt bune, oricum o dai. Impozitul inseamna doar erodarea averii personale si impiedica economisirea.
  Preturile nu au crescut din cauza impozitului mic si nici nu vor scadea datorita unui impozit mare, tot ce va face un impozit mai mare va fi de a lua o suma din buzunarul fiecarui proprietar si a baga in buzunarele rupte ale statului. Impozitarea averii nu inseamna decat faptul ca suntem niste soricei pe o rotita pe care trebuie sa o invartim, indiferent ce se intampla… cum ne-am oprit, cum societatea ne ia tot ce avem. Ajung si eu la intrebarea retorica a lui bancherini… Pentru ce toate astea?

  • Pai nici eu nu-s convins ca ar duce neaparat la scaderea preturilor, dar:
   Pune-te in papucii vanzatorilor: nu si-ar permite sa stea ani de zile cu apartamentul la vanzare, in timp ce ar plati cel putin 500€ impozit anual. Si ca sa scape de plata impozitelor mari, ar trebui sa scada pretul pentru a putea vinde.

   • Nu sunt de-acord. Tu implici statul, sa ia niste bani de la cineva, astfel incat sa se produca efectul care oricum se va produce, si anume de scadere a preturilor la imobiliare. Impozitarea porprietatilor este o forma de extorcare a averilor pe care o face statul. Preturile mari in imobiliare sunt datorate credintei oamenilor ca peretii valoreaza foarte multi bani, fara a avea un fundament real, este doar credinta. Vezi tulipmania din anii 1600, Olanda, cand a aparut primul bubble din istorie. Acum bubble-ul imobiliar a fost la nivel mondial, nu doar in Romania.

    Vorbim de o credinta a oamenilor despre normalitate, alimentata de alti oameni. Cata vreme oamenii au crezut ca pamantul e plat, oricine a spus: „pamantul e rotund” a fost privit ca un eretic, ca un nebun, cum sa fie pamantul rotund cand TOATA lumea stie ca e plat? La fel e si in cazul imobiliarelor, oamenii le ofera o valoare si TOATA lumea stie ca valoreaza multi bani…

    Impozitarea? Din punctul meu de vedere este excesiva in Romania, as prefera ca si munca sa fie impozitata cum sunt impozitate imobiliarele… si atunci as considera ca avem o normalitate.

    • Bine, in Romania impozitarea la modul general e inca la nivele relativ ok. Ce nu e absolut deloc ok e destinatia acelor bani. N-as avea o problema sa se creasca toate impozitele dar sa primeste in schimbul lor ceea ce primeste, de exemplu, un german.
     La partea cu credintele nu am ce comenta, asa e.

 4. Salut, bine v-am regasit.
  Am sa incerc sa comentez problema nu neaparat din punct de vedere imobiliar, ci social. Eu sunt mai de (la) stanga, asa ca voi spune lucruri… grele E simplu:
  Pana acum vreo 23 de ani, proprietatea era a intregului popor. Ma rog, vorba vine, daca le spui acuma unora ca existau proprietari de case si in acea perioada, ca se construiau case cu credit de la CEC… s-ar putea sa se uite lung, mai ales cei tineri. Dar in general era a „tutulor„.
  Dupa 1990 proprietatea s-a cam translatat la unii, mai mult sau mai putin corect. Eu zic ca mult mai putin. Impozitele, din pacate, nu prea au urmat acest trend. Rezultatul? In loc sa avem o piata a muncii corecta, aven una supraimpozitata si munca la negru. De ce? Fiindca statul nu are de unde sa ia bani si ii ia de unde ii poate lua mai usor.
  Vorbesc de proprietate la modul general, NU NUMAI PARTEA LOCATIVA!

  O viziune de dreapta, profund nedreapta. Imi pare rau pentru cei ce cred altceva.

  Iar acum am sa vin cu o rugaminte. Din cate stiu comentariile sunt moderate, deci se mai poate refuza. Iata o consecinta a acestei politici injuste: un om care isi vinde casa nu din cauza impozitelor, nu pentru ca a luat credite dificile, ci pur si simplu DE NEVOIE:
  1. Nevoia este explicata aici: http://marianstavaroiu.wordpress.com
  2. Despre casa vorbim aici: http://apartament36.wordpress.com

  Multumesc foarte mult pentru aceasta promovare, cine stie de unde sare iepurele?
  Eu raman acelasi cititor fidel, ca am ce sa invat din acest blog.

  PS: ceva indicatii de PR pentru prezentarea apartamentului, de la unul cu experienta? Stiu ca am intins coarda cam mult, dar indraznesc!

   • Uite, nu sunt de-acord cu acest calcul pe care l-ai facut tu. Pretul unei locuinte, nu e data doar de suprafata. Conteaza locatia, finisajele, eventual mobilierul. Acum, fiecare e dator sa ceara cat crede el de cuviinta pentru bunurile lui, daca poate sa vanda, foarte bine, daca nu, va mai scadea din pretentii. Vorbim de preturii medi si despre evolutia lor in timp. Eu sunt ferm convins ca preturile actuale sunt exagerate, asta nu inseamna ca daca as avea de vanzare un apartament nu as incerca sa scot cel mai bun pret posibil pe el…

    • Ca sa mobilezi un apartament cu 3 camere nu costa mai mult de 3000 euro (si asta iti spune cineva care a facut asta de curand) – mobilier pe comanda. Am vazut si locatia, am stat in Titan 5 ani, zona aia e plina de tigani, caini si drogati. Pretul e pur si simplu desprins dintr-o alta realitate !!! Un apartament cu 3 camere comunist (mai ales la suprafata asta minuscula) nu merita mai mult de 30 de mii!

   • Draga Alex.
    1. In primul rand ca NU sunt 54 mp, sunt mai multi! E o intreaga discutie despre raportul dintre suprafata utila si aia „inutila„ Aceea este valoarea pe care o stie administratorul de bloc din 1980 si pana astazi si pe baza careia face calculul la suprafata. Au vazut unii listele de intretinere si mi-au atras atentia!
    Vrei sa stii ca am 2 ap. in bloc, unul deasupra altuia, cu alte suprafete? Masurate de cadastristi diferiti, pe baza unor legi tampite, care nu tin cont de proiectul constructorului, desi acesta ar fi trebuit sa fie baza.
    2. N-ai decat sa fii unul dintre cei cu fixatia asta: pretul pe mp. Bon, sa cumperi tu ap. de valoare in Ferentari la acelasi pret cu Titan sau Tineretului.
    Eu ma bazez pe oameni cu cap, adica „venit, vizitat, placut, cumparat„.
    Numai bine!

  • Bine ati revenit !
   Ce sa zic, orice parere, ca e de stanga sau de dreapta, daca e bine argumentata, e binevenita. Da, e clar ca impozitarea nu e aplicata corect in Romania, ca multe alte lucruri.
   Comentariile nu sunt moderate, mai intra la moderare cele cu linkuri (nu am ce face, wordpressul face asta automat si imi cerea acordul pentru publicare) si uneori unele comentarii mai intra la spam (iarasi, vina e a wordpressului, nu stiu dupa ce criterii le sorteaza) pana le gasesc si le aprob.
   Din pacate nu am experienta in asa ceva, nu stiu cum poti prezenta mai bine apartamentul. Dar anuntul e mult mai detaliat decat foarte multe pe care le-am citit pana acum, deci nu stiu ce ai putea face mai mult. Nu ai intins coarda, si regret ca trebuie sa vinzi apartamentul.

  • Multe „succesuri” in vanzarea cloacei comuniste la acest pret mirobolant :)) Inca o dovada ca se mai gasesc destui naivi / desprinsi de realitate care spera sa isi vanda cotetele pe sume exorbidante ! Pretul CORECT este de maximum 500 euro mp la un apartament comunist! (si asta cu renovari si imbunatatiri). Sa ne anunti si pe noi cand l-ai vandut, pentru ca ma indoiesc ca se mai gasesc fraieri care sa dea sumele astea !!

    • Ehhh… trebuie doar sa isi gaseasca un fraier cu Prima Casa sa fie dispus sa ii cumpere cloaca comunista la pretul asta! 🙂 Pretul este foarte exagerat, cateodata ma intreb daca oamenii astia mai au habar de realitatea imobiliara din Romania anului 2013!

    • Pentru ca suntem pe un blog al altcuiva, iti raspund civilizat: esti cam deplasat. Altminteri as fi avut alte cuvinte pentru tine.
     Zona plina de tigani si caini? Nu vrei sa vii sa-l vezi? Pacat, puteai sa vii aseara, ca a fost meci. Sau probabil chiar ai fost aseara, de aici ideile tale. 😆
     Ai stati in Titan? Unde? Cu chirie, cumva? Ca sa intelegem si noi de ce esti asa de frustrat, nu de altceva…

    • Am stat chiar foarte aproape de zona ta, cunosc exact cum e! Frustrarea mea este pe faptul ca voi (proprietarii) inca sperati sa va imbogatiti cu sumele astea pentru o cloaca comunista! Reper, vino cu un pret de 500 euro /mp si mai stam de vorba! Pana atunci… stii vorba din popor: vrabia malai viseaza si calicul praznic! Revino cu picioarele pe pamant si vezi exact care este realitatea imobiliara in acest moment!

    • Din cat de mult folosesti termenul „comunist„ imi este foarte clar ce e in capul tau.
     E un ap. decent si mult mai sigur decat multe constructii de azi. Ti-o spune unul care a vazut multe cladiri la viata lui. Montez sisteme electronice de securitate, daca te intereseaza, si am bagat bormasina cu percutie in diverse ziduri.
     Bon, cumpara-ti tu ap. „necomunist„ cu cati bani vrei si gata. Eu, unul, am incheiat aici orice polemica cu tine. E clar ca n-am cu cine discuta.

    • Mda, se vede ca nici eu nu am cu cine discuta, e clar ca esti desprins dintr-un univers paralel cu asemenea pret ! Pana la urma, de ce esti jignit? Am spus exact realitatea, este un apartament comunist, un asa-zis apartament de 3 camere (de fapt are suprafata unuia de 2 camere), si tu ceri un pret pornind de la 1200 euro mp! Nu stiu daca sa rad isteric sau sa plang in fata unei asemenea naivitati (ca sa nu o cataloghez altfel)! Eu voi cumpara un apartament doar in momentul in care pretul reflecta realitatea, si asta cu banii jos!! Pana atunci, imi tin banii la pastrare in banca, iau si dobanda pe ei :)) Rabdarea este o virtute, si cine mai are rabdare inca 1-2 ani, o sa isi ia un apartament de genul asta cu maximum 40-45 de mii!! Probabil la un moment dat, in virturea realitatii financiare in care ne aflam, vor ajunge la pretul corect de 500 , sau sub 500 euro mp!! Pana atunci, spor la visat sume fabuloase pe cloaca comunista infecta din care speri sa te imbogatesti peste noapte !

    • Sunt curios cat o sa stai cu el la vanzare … 6 luni?? 12 luni?? :)) O sa stai suficient incat sa fii nevoit sa renunti la pretul abracadabrant pe care il visezi! Chiar te rog sa ne anunti cand si cu cat l-ai vandut, pentru ca doar naiv si prost sa fii sa dai o asemenea suma! Cine cunoaste preturile din grila notarilor pe zone, stie despre ce vorbesc !!!

    • @Alex: Calmeaza-te… omul nu a cerut mai mult decat cer cei de langa el. Tu ai fi cerut mai putin? Ai atacat un om pentru ca nu-ti convine pretul pe care il cere pe apartamentul lui. Eu spun ca in maxim 60 de zile va primi o oferta >60.000 euro pentru apartamentul scos la vanzare. Tine cineva pariul?

 5. Avand in vedere grija administratorilor tarii de a tine preturile sus, de un lucru putem fi siguri: impozitele la locuinte vor ramane mici, adica in limita suportabilului chiar si pentru orice parlit!

 6. Model de calcul ipotetic :
  – impozit 1% din valoarea „de piata” a proprietatii
  – impozit majorat cu 100% pentru proprietatea nr. 2, majorat cu 200% pentru proprietatea 3, majorat cu 300% pentru proprietatea 4 si asa in continuare.
  Exemplu de calcul economic pentru „valorificarea” proprietatilor, conditie fiind 3 apartamente de 2 camere inchiriate la „modesta” suma de 300 euro ca sa ne platim rata la avionul particular :
  – 3 apartamente x 50.000 euro (pret de vis erotic) = 150.000 euro
  – nivel impozit – ap. 1 – 500 euro x 2 (deoarece noi deja avem resedinta intr-o alta parte) = 1000 euro
  – ap. 2 – 500 euro x 3 = 1500 euro
  – ap. 3 – 500 euro x 4 = 2000 euro
  – total inchiriere cele 3 apartamente / 12 luni / 300 euro-luna = 10.800 euro
  – diferenta dupa plata impozitului de 16% la 10.800 euro = 9.072 euro
  – diferenta dupa plata impozit pe proprietate = 9.072 – 1.000 – 1.500 – 2.000 = 4.572 euro – rezultand 381 de euro pe luna
  Concluzie :
  in baza modelului de calcul propus, in 11 ani am amortizat doar primul apartament, in 33 de ani toate apartamentele.
  Restul concluziilor le las in dezbaterea voastra ….

  • Am scris textul cu gandul si la cei cu mai multe apartamente, date sau nu inspre inchiriere (printre ei si diversi oameni politici).
   Da, calculul nu poate fi combatut: chiar si cu impozite mari, cei ce inchiriaza tot ies pe profit. Insa daca le-au cumparat prin credit, chiria primita acopera rata, iar banii de impozit sunt scosi din buzunarul propriu.

   • Sa te contrazic putin.
    In exemplul tau ai luat in calcul 45.000 euro, perioada 30 de ani, rata de 242 euro / luna. Presupunem ca am aceeasi rata ca a ta (chiar daca am luat in calcul fiecare ap. la pret de 50.000 euro) de 242 euro/luna. Am 242 euro x 12 luni x 30 ani (cazul tau) x 3 (nr. ap.) = 261.360 euro. Adaug 5% avans din 150.000 euro (nu stiu daca la PC te-ai referit) = 7.500 euro. Total avans + rate = 261.360 euro + 7.500 euro = 268.860 euro .
    Concluzia 1 la calculul ipotetic : in 30 de ani am platit 3 ap. care valoreaza 150.000 euro (cazul meu / rata ta) cu suma de 268.860 euro.
    Cazul meu : platesc cu banii jos 150.000 euro, inchiriez 30 de ani (ca sa ma refer la perioada ta de calcul) si am situatia
    total inchiriere / an = 300 euro/luna x 12 luni x 3 ap. = 10.800 euro
    diferenta dupa plata impozit 16% la 10.800 euro = 9.072 euro
    diferenta dupa plata impozit proprietate = 4.572 euro / an
    beneficiu inchiriere 30 de ani = 4.572 euro x 30 ani = 137.160 euro
    Concluzia 2 la calculul ipotetic : platesc 150.000 euro si castig din inchiriere doar 137.160 euro. Rezulta O PIERDERE de 150.000 – 137.160 = 12.840 euro
    Paradox :
    la concluzia 1 am 3 ap. valorand in total 150.000 pe care am dat 268.860
    la concluzia 2 am 3 ap. valorand in total 150.000 unde nu am acoperit investitia, avand un minus de 12.840 euro
    rezulta 268.860 euro = -12.840 euro
    In varianta achizitionarii de 3 ap. prin credit date spre inchiriere avem :
    total costuri achizitonare 268.860 euro
    total beneficii inchiriere 137.160 euro
    rezulta PIERDERE DE – atentie ! 131.700 EURO
    Neavand impozitul asa de mare, putem calcula ipotetic, pentru un impozit indiferent de nr. de proprietati de 0,1% asa :
    impozit proprietati 0,1% din 150.000 euro = 150 euro / an
    inchiriere 300 euro/luna x 12 luni x 3 ap. = 10.800 euro / an
    scadem impozit 16% = 9.072 euro / an
    scadem impozit / proprietate 9.072 – 150 = 8.922euro / an
    calculam beneficiu din inchiriere 8.922 x 30 ani = 267.660 euro
    scadem investitia initiala de 150.000 euro = BENEFICIU 117.660 euro
    Asa ca am demonstrat matematic de ce nu se doreste marirea impozitelor.

 7. Vreau sa te felicit pentru observatia ta privind impozitele. Important ca natie cred ca se pune problema ce vrem. Sa explic :
  3 ap. ; 150.000 euro ; impozit progresiv varianta mea – total impozit pe an de 4.500 euro
  3 ap. ; 150.000 euro ; impozit nediferentiat 0,1% – total impozit pe an de 150 euro
  Cred ca oricine vede diferenta dintre 4.500 euro si 150 euro si de aici pot porni diferite ipoteze de lucru.
  Mai mult decat tine, eu chiar as dubla impozitul pe proprietatile nefolosite. Adica la a II-a proprietate impozit 400%, la a III-a 600%, etc. In primul rand as termina cu inchiriatul la negru, cu achizitionarea de proprietati din bani negri si albirea lor prin inchiriere, etc.
  Atunci sa vezi dansuri populare …

  • @o parere
   In numele carui ideal faci astfel de propuneri de pedepsire a celor care sunt mai productivi in societate? Adica de ce unul care are mai multe proprietati trebuie pedepsit cu impozite mai mari?

   Si de ce crezi ca statul sau societatea are dreptul sa intre cu bocancii in asemenea hal in proprietatea unui om, incat sa-i dicteze daca sa o tina folosita sau nu?

   Pasul urmator, probabil nationalizarea, ca oricum stie statul mai bine ce trebuie facut cu proprietatile, mai ales cand la butoane sunt niste neica nimeni care viseaza de o viata sa stea si ei la vila… de protocol.

  • Din modul tau de a comenta preturile si chiriile, razbate o invidie si o ura fata de cei care au proprietati si percep chirii…

   Pune mana si munceste mai mult, daca vrei mai mult!

 8. Am intarziat cu postarea crezand ca vor mai fi critici.
  Mihal
  Intrebare : productivitatea in societate se masoara prin nr. de ap., case, vile, palate, etc. detinute de tine ca proprietar ? Oare Bill Gates, „la banii lui”, putea sa cumpere jumatate din Bucuresti ? In cazul asta era „baiat valabil” ? Cat priveste impozitele mari – incepem o dezbatere despre ce inseamna taxe si impozite („death and taxes”) in functionarea unui stat ? sau ne limitam sa comentam cum fura „altii” si noi, stam de pe margine si spunem „sa se faca” de parca acest impersonal nu are totusi are un nume, prenume si cnp. Sau ce se poate face cu bani mai multi si gestionati bine ?
  Cat priveste folosirea nenumaratelor proprietati – nu am spus ca prima ta proprietate nu poate fi de 3 ori mai mare decat a lui Videanu (ca tot este mediatizata). Din punctul meu de vedere nadajduiesc ca 4.500 mp. de casa si 3 piscine interioare + 3 piscine exterioare sunt de ajuns. Iar daca nu-ti ajung, ai Lacul Snagov la 50 de metri de casa. Daca simti nevoia unei proprietati suplimentare, de gen garsoniera confort 2 in Militari, inseamna ca ai bani indeajuns de multi incat sa-ti permiti chiar practicarea unui „sport”. Cine stie, poate ca in viitor, nivelul impozitelor platite pentru aceasta a II-a proprietate creste. Este alegerea ta cum alegi sa folosesti aceasta a II-a proprietate, in functie de conditiile economice – RETINE – din orice perioada de timp, indiferent de crestere sau scadere economica sau nivel de impozitare.
  Nationalizare ? – ce folos as avea eu ca stat (fa abstractie de persoana) daca as nationaliza proprietatile tale ? Intrucat nu am o referinta la ceea ce intelegi prin locuinta de protocol, folosesc definitia din Legea 114/1996 actualizata art. 2 pct. f) locuinta de protocol – locuinta destinata utilizarii de catre persoanele care sunt alese sau numite in unele functii ori demnitati publice, exclusiv pe durata exercitarii acestora. Tin sa-ti spun ca am o meserie, deci nu trebuie sa fiu politician ca sa locuiesc undeva.

  Heto
  Indubitabil

  Mihal
  Ma mir ca nu ai spus ca-i urasc si invidiez si pe cei cu credite. Desigur, din ceea ce am postat fiecare ia partea care-i place si o comenteaza. Evident ca se naste intrebarea ce sunt : chirias sau proprietar ?

  Mihal + Heto
  Viata este in general un sir de surprize, in marea lor majoritate neplacute. Postarile aveau scopul de a face niste calcule si a emite niste ipoteze. Va asigur ca raspunsurile (tuturor) ma intereseaza ca idee si nu ca duritate de limbaj.

  • @o_parere:
   Cand vine vorba de impozite tin sa precizez ca romanii sunt taxati excesiv si nu au nicio sansa de agonisire, adauga niste credite usor acordate pentru imobiliare (avans 5% ce pot fi si aceeia imprumutati) + credinta oamenilor ca apartamentele valoreaza ceva si oricand vei dori sa vinzi vei avea „o valoare” si ai in fata natia perfecta de sclavi, datori vanduti, doar cu un singur gand, sa aiba si luna viitoare cu ce sa-si plateasca rata la apartament. Impozitarea progresiva, in orice domeniu, va fi repinsa ca idee de orice om care are idei liberale. Liberal vine de la libertate… si nu te gandi ca daca PDL-ul, PNL-ul si USL-ul au in componenta un L care vine de la „liberal” au o doctrina cu adevarat liberala. Taxarea muncii in Romania ar trebui sa scada cu mai mult de 50%, ca sa avem vreo sansa in viata asta.

   vezi si textul acesta, care se potriveste http://www.desprevoi.ro/ai-un-job-esti-platit-bine-esti-prost/

   Statul iti ia mai mult de 80% din venit prin taxe, directe sau indirecte. Direct iti ia 43%, suntem in top10 in lume din aceasta privinta… ti se pare ca avem o tara in care primim pentru ce platim?

   http://www.riscograma.ro/6002/stiati-ca-munca-e-taxata-in-romania-mai-mult-decat-in-danemarca-suedia-sau-spania/

   Indirect, iti ia mai mult, pentru fiecare produs cumparat platesti 24% TVA, pentru fiecare litru de benzina 70% din bani se duc la stat, fiecare produs care este transportat, are in pretul lui aceasta suma.

   http://www.buhnici.ro/2012/01/19/cat-costa-fapt-benzina/

   Cand aud de „impozite mici” vreau sa stiu la ce se raporteaza cel care spune acest lucru, in Romania e clar ca nu avem impozite mici… Nu stiu cu ce te ocupi, dar garantez ca nu ai incercat sa ai o firma in mod legal in Romania, efectiv nu poti face fata taxelor si amenzilor pe care le primesti… nu poti tu produce cat pot ei sa amendeze!

   • „Romanii sunt taxati excesiv si nu au nicio sansa de agonisire” – depinde foarte mult de individ. Avem cazuri particulare – salarii mici – unde costul vietii nu permite economisirea si, – salarii mari – unde ar fi posibila economisirea, dar, asa cum spunea cineva intr-o postare la un articol anterior – „salariu mare, cheltuieli mari”. Un exemplu de luat in discutie este al celor 3 milioane de romani care lucreaza in afara tarii, iar cu banii primiti traiesc atat ei in tarile unde muncesc si mai trimit si bani pentru supravietuirea celor ramasi acasa.
    „Credite usor acordate pentru imobiliare” – Sunt curios cum poti opri pe cineva sa-si cumpere o locuinta prin credit. Nu crezi ca este decizia acelei persoane bazata pe dorintele sale ? Informatia, analiza, etc., in momentul de fata nu sunt supuse cenzurii sau interdictiei. Ia exemplul acestui blog.
    „Noi ne cream propriul destin. Unele lucruri pur si simplu se intampla. Pe altele, le facem noi sa se intample. Am fost inzestrati cu puterea de a decide. Actionam in functie de vointa noastra. Facem ceva pentru ca vrem sa o facem. Chiar si ceea ce ne este impus tine tot de vointa noastra, intrucat alegem sa ne supunem.” – scria cineva pe alt blog.
    „+ credinta oamenilor ca apartamentele valoreaza ceva si oricand vei dori sa vinzi vei avea “o valoare” ” – oare casele au aceeasi valoare indiferent de vremuri si context economic ? Intrucat nu doresc sa reiau inclusiv ideile prezentate in articolele blogului + postari, iau exemplul extrem : in caz de razboi, crezi ca ma intereseaza pretul apartamentului tau scos la vanzare ? Sau crezi ca o valoare concreta este strict un apartament ? Eu consider ca apartamentul este „reteta” bagata in cap de niste „baieti destepti”. Daca vrei, discutam inclusiv bazandu-ne pe piramida nevoilor a lui Maslow. Nu vom face decat sa continuam polemicile aparute odata cu enuntarea principiului.
    In privinta impozitarii : de ce avem impozite mari pe forta de munca ? Dar mai bine zis : care este filozofia impozitarii in tara asta ? Ce parere ai despre economia neagra ? Dar la gri ? de ce exista taxe si impozite ? De exemplu, de „razboiul taxelor vamale” ai auzit ? Care este rostul acestui tip de „razboi” ? …
    „Garantez ca nu ai incercat sa ai o firma in mod legal in Romania, efectiv nu poti face fata taxelor si amenzilor pe care le primesti… nu poti tu produce cat pot ei sa amendeze!” – este o tema falsa. Iau ca exemplu Danemarca, unde nu am auzit de un „razboi” intre „bugetari” si „privati”. Deci se poate si altfel.

    • Din punctul tau de vedere unde incepe un „salariu mare”?

     „Sunt curios cum poti opri pe cineva sa-si cumpere o locuinta prin credit.” – Daca vrei sa iei 10.000 de euro credit de la o banca, pentru ca dorinta ta este sa pornesti o afacere, vei ajunge la concluzia ca e posibil nu „faci scoringul”, dar daca vrei sa iei 50.000 de euro pentru un apartament, vei sesiza cu uimire ca „te incadrezi”. Nu crezi ca este decizia acelei persoane bazata pe dorintele sale sa isi poata porni propria afacere?

     „de ce avem impozite mari pe forta de munca ?” pentru ca avem conducatorii pe care ii meritam, pentru ca multi habar n-au cu cat e impozitata munca lor.

     „Ce parere ai despre economia neagra ?” La taxele care se vehiculeaza, as incerca sa am cat mai putine venituri fiscalizate, acolo unde este posibil, asta inseamna ca aprob economia neagra ca raspuns la taxarea excesiva.

     „Dar la gri ?” Unde nu e posibil fara facturi… cea mai buna solutie este economia gri.

     ” este o tema falsa. Iau ca exemplu Danemarca, unde nu am auzit de un „razboi” intre „bugetari” si „privati”. Deci se poate si altfel.”
     :)). :)). :)). Ai gasit tara potrivita pentru a o da drept exemplu.

  • @o parere

   Indiferent ca esti chirias sau proprietar, din comentariile tale este evident ca te deranjeaza cei care sunt proprietari pe mai multe proprietati si/sau ofera spre inchiriere. Ca ai dori sa se faca „dreptate”. In numele „justitiei sociale”.

   Indiferent de zeflemeaua ta, in orice societate, de la inceputurile existentei umane (si astazi la fel), detinerea mai multor proprietati este un semn de eficienta mai mare a individului respectiv.

   Cat despre locuinta de protocol, nu e necesar sa cauti prea mult: o locuinta care nu e a ta, dar unde locuiesti, fratie coercitiei statului, care l-a adat afara (intr-un fel sau altul) pe proprietarul de drept. Important de adaugat, o locuinta pe care nu ti-o permiti, dar dupa care salivezi.

   Motiv rational sa-i urasti pe cei cu credite nu cred ca ai avea, din moment ce ei sunt datori si nu sunt stapani (in intregime) pe ce cred ei ca le apartine.

   Faptul ca statul nu ar avea ce sa faca cu o proprietate nationalizata este o minciuna pe jumatate. Prin impozite, statul efectiv nationalizeaza proprietatile. Tu doar ai dori sa fie nationalizate mai repede, cu impozite care sa-i „pedepseasca” pe burghejii esploatatori…

   • Din punctul meu de vedere, este gresita convingerea ta ca urasc proprietarii … Pe alt blog, cineva scria : „Eu zic ca avem o ura ancestrala, o frustare istorica, o “sa moara si capra vecinului” insurmontabila in gena , la sfarsit de lupta (de idei, de batut mingea pe maidan sau orice alt soi de disputa) campul de batalie se impune sa ramana plin de cadrave insangerate, ca altfel nu este victorie clara si nu e bine! Iar refuzul asta generalizat de a avea o discutie, o negociere, o joaca in spiritul si spre atingerea unei stari de confort pentru toti cei implicati se regaseste in toate aspectele vietii romanesti.
    Discutie contradictorie in strada, in parc, in metrou, dezbatere TV, negociere intre 2 parteneri de business sau orice situatie de conflict de idei, de interese trebuie sa se termine cu unul dintre participanti “si cu chilotii in vine si cu banii luati”, ca-n folclor, altfel este esec total! Daca unul nu e tavalit total, nu e loser fara echivoc, nu se pune! Si de aici decurge totul. Cum sa mai vorbim de respect, de demnitate, de civilizatie pana la urma, daca grija noastra este sa demolam o data si bine, nu sa contruim, sa conservam relatii de orice natura ar fi ele. Cel jupuit nu va mai intra in joc niciodata cu cel care l-a desfiintat total! .. suntem atat de frustrati ca natie de nedreptatile istoriei si de pozitia constanta de parte slaba in conflict, incat la nivel individual simtim nevoia sa compensam acest handicap si sa fim invingatori sangerosi, vaditi, fara umbra de indoiala!”

  • @o parere: O varianta perfect fezabila, daca doresti impozite mai mari, este sa donezi diferenta dintre impozitul din prezent si ipoteticul impozit pe care-l propui catre autoritatea ce incaseaza respectivul impozit.

   Adica sa dai un exemplu. Sa arati ca tie chiar iti pasa si nu faci propuneri din acestea doar pe spinarea altora, pe proprietatile altora si pe banii altora.

   Ce zici, te bagi?

   • Crezi ca daca eu dau un exemplu personal prin donarea diferentei de impozit, tara asta o va duce mai bine ? Nu crezi ca trebuie schimbat un intreg mod de gandire ? Ai ocazia sa vezi prin postarea sofia19052011 de mai jos.

    • Eu nu sunt de acord sa faca altii experimente sociale pe pielea mea. Da tu un exemplu si, daca tu esti mai bine, altii te vor urma.

     E foarte simplu sa spui ca altul „trebuie sa”. Mai intai tu.

 9. M-am uitat pe pagina Ministerului de Finante, la executia bugetara pentru anii 2006-2012 (http://www.mfinante.ro/execbug.html?pagina=buletin). Veniturile din taxe de proprietate au crescut in suma absoluta de la 2,5 miliarde RON in 2006 la 4 miliarde RON in 2012. Cum ele au mers in majoritate catre bugetele locale, le-am comparat atat cu totalul veniturilor (max 8%), cat si cu deficitele anuale (cam 50-70% din aceste venituri; altfel spus, daca aceste impozite pe proprietate ar creste cu 50-70%, n-ar mai exista deficite la bugetele locale).
  De acord ca nivelul impozitelor este mic, la circa 900 milioane de euro / an, comparativ cu un fond locativ de circa 8,4 milioane locuinte, plus 5+ milioane de vehicule. Cred ca nivelul este mic inclusiv datorita sistemului fiscal nereformat, construit inca pe principii semicomuniste, cu substrat electoral. Aceste impozite sunt insa printre putinele venituri ale bugetelor locale care nu depind de subventiile si transferurile de la bugetul de stat.
  Bun, aceste impozite sunt mici, dar la ce bun cand vor creste (intrebarea e cand, nu daca) ? Solutia pe care o vad este ca aceste impozite sa poata fi lasate sa creasca, de 2-3 ori, exclusiv la latitudinea administratiilor localte, dar cu o singura conditie: veniturile suplimentare sa fie alocate exclusiv investitiilor in infrastructura locala (canalizari, asfaltari etc), chiar si (sau indeosebi) sub forma cofinantarii proiectelor cu fonduri europene. Acolo unde nu sunt asemenea proiecte cu fonduri UE, lucrarile finantate din aceste extra venituri ar trebui sa urmeze aceiasi pasi de selectie / implementare / monitorizare.

  • O alta metoda de reducere a deficitelor locale, mult mai echitabila si corecta, este reducerea cheltuielilor. Adica sa te intinzi cat te tine plapuma, nu mai mult.

   • te referi la astfel de chestiuni?

    http://ro.stiri.yahoo.com/poveste-cu-regi-%C5%9Fi-nebuni-la-curtea-lui-193533013–spt.html
    Vreau sa remarc preturile vehiculate pentru diverse

    „Vreţi să detaliaţi?
    Am acte pentru tot (nr – detaliile cheltuielilor importante le găsiţi simplificat mai jos).

    100 seturi de şah x 420 lei = 42.000 lei
    50 de ceasuri de consurs x 730 lei = 36.500 lei
    200 de mape x 30 de lei = 6000 de lei
    TOTAL: 84.500 lei”

    tin sa precizez ca joc sah, si cunosc indeaproape preturile, pretul unui set complet de sah pentru competitie este de 120 de lei, iar a unui ceas nu sare de 200 de lei. Pot sa pui oricate impozite vrei, pana nu inveti sa cheltui, o sa ai deficite bugetare… ca doar e de unde.

  • Punctul tau de vedere poate fi un inceput de dezbatere. Si eu consider ca in prezent sunt nenumarate probleme care impiedica progresul. La un articol precedent, cineva intr-o postare spunea : „Scolit sau nu cu totii vrem sa castigam mai mult ca e prin munca , ca e prin furt ca e prin vanzarea apartamentului matusii …” Uite doua exemple de abordare a vietii total diferite.

 10. Impozitarea e taxă de protecție – „dă-ne banii sau te băgăm la pușcărie”, restul e cancan.
  Mai multe detalii aici: http://mises.ro/451/

  Un extract:

  Este adevărat că statul nu-l pândeşte pe om într-un loc siguratic, ca să se arunce asupra lui din marginea drumului şi, punându-i pistolul la tâmplă, să-i jefuiască apoi buzunarele. Dar furtul nu este mai puţin furt din acest motiv; şi el este cu mult mai subversiv şi mai ruşinos.

  Tâlharul de drumul mare îşi asumă singur, pentru el însuşi, responsabilitatea, pericolul şi natura criminală a actului său. El nu pretinde că ar avea vreun drept legitim asupra banilor dumneavoastră, sau că intenţionează să-i cheltuiască pentru propriul dumneavoastră bine. El nu încearcă să se dea drept nimic altceva decât un tâlhar. El n-a acumulat suficientă lipsă de pudoare pentru a se prezenta drept simplu „protector”, nici pentru a pretinde că le ia oamenilor banii împotriva voinţei lor, numai pentru a dispune de mijloacele de a-i „proteja” pe acei călători infatuaţi care se simt perfect capabili să se protejeze singuri, sau care nu apreciază sistemul său specific de protecţie. El este un om prea simţitor pentru a face astfel de declaraţii. Mai mult, odată ce v-a luat banii, vă lasă în pace, ceea ce şi doriţi de la el. El nu continuă să vă însoţească tot drumul, împotriva voinţei dumneavoarstă, socotindu-se „suveranul” dumneavoastră de drept, datorită „protecţiei” pe care v-o procură. El nu vă „protejează” necontenit, poruncindu-vă să vă prosternaţi şi să-l serviţi; indicându-vă să faceţi cutare şi interzicându-vă să faceţi cutare; tâlhărindu-vă de şi mai mulţi bani ori ce câte ori găseşte că acesta îi e interesul sau bunul plac; şi etichetându-vă drept rebel, trădător şi inamic al patriei şi lichidându-vă fără milă [168] dacă îi contestaţi autoritatea, sau dacă vă împotriviţi cererilor sale. El este prea mult un gentleman pentru a se face vinovat de asemenea imposturi, insulte şi ticăloşii. Pe scurt, el nu încearcă, după ce v-a furat, să vă transforme în fraierul sau în sclavul său.”

 11. Am pornit de la imobiliare si o dam in politica. Bon!
  Oricum ati lua-o, oricum ati da-o dupa gard, realitatea este, din punctul meu de vedere, ca proprietatea, indiferent de care (imobiliara sau nu) este taxata mai putin decat munca cinstita. In acest mod nu ajungem nicaieri.
  Uite ca mai sunt state in care se taxeaza „la sange„ si nu a murit nimeni.
  In momentul in care cineva are o locuinta, se cheama ca o are pentru a o locui. Bun, se vor stabili prin lege niste norme locative (de fapt exista, cautati legea locuintei).
  Tot ce este peste norma este business si trebuie taxat. Nu pentru a creste sau scadea preturile locuintelor, nu pentru a influenta pretul chiriilor, ci pentru ca asa este normal dpdv social.
  A, inca ceva. Nu simt nevoia de a ma justifica in fata nimanui dar… am s-o fac.
  M-a atacat cineva mai sus si m-a jignit cu termeni precum „cloaca comunista„. Deci casa mea, in care stau din 1980, e cloaca comunista. Nici nu vreau sa-mi inchipui ce este in capul acelui pustan indoctrinat de unii din zilele noastre; imi este mai usor sa-mi inchipui ce NU este in capul lui.
  Stati sa vedeti, asta inca nu-i nimic! Pe site am dat si telefoanele, normal. M-a sunat altul, cu aceleasi idei ca cel de mai sus si mi-a spus ca cer prea mult pentru o casa pe care mi-au dat-o „comunistii„ pe degeaba.
  Nici vorba.
  Parintii mei au construit o casa in 1955, au modernizat-o (practic reconstruita) in 1971, apoi a fost DEMOLATA in 1980. Am primit o despagubire de batjocura si un ap. la bloc. L-am cumparat din nou (alti bani, alta distractie) in 1991 (sau 1990?) prin decretul lui Petre Roman.
  Deci mai usor cu urlatul despre „comunisti„; nu de alta, dar vreo 3 sterturi din fondul locativ este construit atunci si nici macar renovat in ultimii 23 de ani, conform spuselor unora (care au avut mare dreptate).

  • O parere sincera: pretul este exagerat pentru preturile apartamentelor din zona Titan! Eu de exemplu mi-am luat apartament cu 3 camere, aproape de IOR (6 minute de mers pe jos), cu 57.000 euro. Pe cand pretul pe care il soliciti e de la 65.000! Probabil ai pretentia chiar la 70000 euro! Pai cu 70000 euro in conditiile actuale, iti faci direct casa! 🙂 Mai intereseaza-te de pretul zonei inainte sa te revolti, si o sa vezi ca nu prea au cautare apartamentele la astfel de pret. Orice ai spune, nu este altceva decat un simplu apartament construit in perioada comunista, cu gradul de uzura implicit, care nici macar nu are suprafata pentru un apartament de 3 camere, ci mai degraba pentru 2! Asta inseamna un pret de vreo 50000 euro maxim, mai mult nu face! Orice proprietar poate sa viseze peste noapte ca cere de exemplu 100.000 pe apartamentul cumparat de la ICRAL cu cateva mii de marci germane, care este vechi de cel putin 30 de ani, cu instalatiile facute praf, structura de rezistenta slabita etc… insa realitatea e cu totul alta!

   • Sigur ca realitatea este alta!!!
    1. Structura de rezistenta nu se face „praf„ dupa 33 de ani, nici vorba.
    2. Instalatiile sunt schimbate, terasa este refacuta (chit ca vorbesc de etajul 1) si avem dosar aprobat pentru reabilitare termica.
    3. Pana si grila notariala, care reprezinta minimul pentru o evaluare, este mult mai mare decat spui tu acolo.
    4. Nu conteaza care a fost pretul atunci!!! Vrei sa-ti dau exemplu de ap. construit in 1978, prin credit de la CEC, pe legea 4 din 1973 (apropo, niste lecturi foarte utile: legile 4 si 5 din 1973) si care s-a vandut acum cu 74.000 euro? Am dovezi.
    Observ aceeasi fixatie pentru pretul pe metru patrat, fara a lua in considerare ca NU se cumpara metri patrati care se pot muta de acolo, ca la supermarket, ci o locuinta cu toate vecinatatile aferente. Spor la matematici de-astea simple va urez.
    Stati pe aproape, promit sa va arat dovezile de indata ce se va incheia tranzactia.

    • Faptul ca iti gasesti pe vreunul mai sarac cu duhul care sa se inhame la un credit pe 30 de ani pentru un astfel de apartament, nu inseamna ca asta e valoarea lui reala! Dar imi place optimismul tau! 🙂 Reper, eu am cumparat apartament de 3 camere, cu suprafata mai mare ca al tau, la 57000 euro, tot zona Titan, tot aproape de IOR! Dar sa visezi e gratis 🙂 Vise placute in continuare!

    • N-am gasit niciunul sarac cu duhul. Ma asalteaza, in schimb, niste bogati reali, cu banii jos. Sigur ca ei incearca diverse scheme, dar eu ii las sa viseze.

   • @ diana:
    cu 70000 iti faci casa UNDE? ca te costa si terenul. deci cu 70k NU-TI faci casa practic.
    @ diana si Marian S:
    „pretul este exagerat”? „mai mult de 50k nu face”?
    corect.
    totusi, iti gasesc eu cumparatori (la plural) care sa accepte 65k.
    te sun maine. o seara buna.

  • Felicitari Diana, ai un camin !
   O rugaminte a unui nespecialist ca mine : ca tot vine vorba de evaluarea unui apartament, tu cum ai facut calculele de ai ajuns la concluzia ca 57.000 euro este pretul „acceptat” pentru apartamentul in care stai ?
   Poate, daca nu te superi, detaliezi putin cum a fost tot procesul prin care ai trecut de la gasit ap., vorbit cu proprietarul, contractul de credit cu banca, CE SCRIE IN EXPERTIZA DE EVALUARE A BANCII, etc., pana la mutarea concreta. Inainte de a te muta, ap. mai necesita macar „un var” pe pereti ? Multumesc anticipat pentru amabilitate.

   • Nu am spus ca e un pret acceptat, probabil daca as mai fi avut rabdare 2-3 ani il luam cu 50 de mii 🙂 Insa acum iti gasesti casa la 70 de mii, nebun sa fii sa dai peste 65 de mii pe un amarat de apartament de 54 mp ! Am gasit apartamentul printr-o cunostinta, direct cu proprietarul care vroia sa il vanda urgent, fara agent si comisionul aberant, si nu a necesitat renovari majore (doar gresie pe balcon…si cam atat), apartamenul era proaspat varuit si renovat. A fost negociat pana la ultimul leu, de la un pret de 60 de mii. Suprafata este de 62 mp (fara balcoane, 2 la numar!) Preturile cu siguranta vor mai scadea, cine vine in momentul asta cu astfel de preturi nesimtite, nu are decat sa ramana cu el pe cap, pentru ca nici dracu nu il cumpara!

    • Scuze pentru insistenta, dar nu ai precizat daca a fost luat cu banii jos sau prin credit. Pe mine ma mai interesa si partea cu banca. Multumesc !

 12. Sunt din provincie! Cat credeti ca ar costa un apartament cu 3 camere in Tineretului, decomandat,etaj intermediar, an dupa 1980,aqproape de metrou si parc? Poate aveti cunostinta de vanzari recente!

  • La ce va ajuta preturile vanzarilor recente ? Una e sa vorbim despre preturile la care se tranzactioneaza si alta despre preturile corecte ale apartamentelor. Daca cineva a ales sa cumpere, sa zicem, la pret dublu, va incurajeaza acest lucru sa faceti la fel ?

   • Ma intereseaza din mai multe motive, din care amintesc:
    -fiind din provincie nu imi pot da seama cat e marja de negociere dintre preturile cerute de proprietari ( pe diverse site-uri, ex. anuntul.ro,,imobiliare.net,anunturiparticulari.ro,etc.);
    -neavind un indice imobiliar ar trebui sa aducem cit mai multe exemple de apartamente vindute cu referiri la pret si apartament tocmai pentru a afla pretul corect la o anumita data;
    -se poate studia evolutia preturilor,se pot efectua previziuni mai exacte pentru evolutia preturilor;
    Pretul corect, dupa parerea mea este pretul la care se efectueaza tranzactia la o anumita data! In 1990 era un pret,in 2008 altul, azi altul in 2014 va fi altul! Toate CORECTE! Incorect a fost acordarea de credite pe 30 de ani unor „visatori”, care fara a economisi 1000$ in viata lor s-au dus la banca , au semnat tot ce le-au dat bancherii si au facut ca pretul sa ajunga 2000 euro/ m2! Dar si acest pret a fost dupa mine corect!
    Acum pretul unui apartament este dupa unele analize aproximativ 1000 euro /m2! Daca d-voastra considerati ca este dublu, 500 euro/m2 este cel corect?

  • Agent imobiliar ma fac!!!
   Studiez problema de ceva vreme. Gluma-i gluma, dar chiar am incercat si acest domeniu. Oameni buni, pretul mediu pe metru patrat este exact asta: pret mediu, indicator. Am vazut ap. la etajul 1 vandut la 3/4 din cel de la etajul 2, pentru ca blocul in cauza are magazine la parter si e mereu zgomot. Am vazut negociere „cazuta„ in ultimul moment, pentru ca vecinul era… manelist. Am vazut ap. vandut la peste 125% din pretul zonei pentru ca cineva voia sa fie foarte aproape de o ruda, practic la acelasi etaj. Am vazut si ap. refuzat pe motiv ca… doamnei nu ii placea culoarea in care era zugravit blocul, pe exterior. Nu glumesc.
   Vazut, placut, cumparat. Dupa analizarea a o mie de factori: uite liftul, nu e liftul, unde e piata, unde e mall-ul, ce troleibuz trece pe aici, e spre vest sau spre est… si asa mai departe.
   E adevarat, putini cumpara peste ceea ce isi permit la modul nepericulos, dar se trece deseori peste asta. Cand ziceam mai sus ca „unii incearca diverse scheme„ ma gandeam ca, probabil, m-au „urmarit„pe aici si incearca diverse comentarii care sa ma sperie. Ete na, n-ati nimerit-o!
   Oameni buni, NU are 54 mp, are mai multi. Am mai spus ca sunt unii in stare sa puna la suprafata si gaura liftului, de dragul promovarii. Va invit, mai ales pe cei care comenteaza aiurea, sa faceti un exercitiu simplu: sa considerati ca sunteti ingineri de cadastru. Masurati-va apartamentele alea pe care ati dat anumite sume si acum va iese un calcul… beton, de sub 1000 euro pe mp. Evident, cu balcoane cu tot, eventual si cu pamantul din ghivece. Sunt sigur ca se va face coada la farmacie, pentru calmante. Pacat, pareati simpatici la prima vedere.

   • si iata ca incet incet trecem peste tampenii gen „pretul corect legat de salariul mediu, de kilu de ciment sau de locatia in europa de est” si ajungem la realitate:
    pretul e dat de cerere si oferta.
    pam pam

   • Daca trecem peste simpatiile exprimate reciproc, in scris, de tine si cei care au raspuns la postarile tale, ai o veste buna de la @Tudor :
    „@ diana si Marian S:
    “pretul este exagerat”? “mai mult de 50k nu face”?
    corect.
    totusi, iti gasesc eu cumparatori (la plural) care sa accepte 65k.
    te sun maine. o seara buna.”
    Curiozitate nevinovata :
    – cum ai ajuns totusi la pretul de ofertare de 65.000 euro ?
    – de unde o sti @Tudor ca nu face decat 50.000 euro ?
    – crezi ca un comision de 3% pentru tranzactie, luat de Tudor, atat de la cumparator cat si de la vanzator e mare ?
    – ce crezi ca prefera Tudor – 6% din 65.000 sau 6% din 50.000 ? adica mai pe scurt 3.900 euro sau 3.000 euro ?
    – cand crezi ca a mancat Tudor ultima oara ?

    • Eu vreau sa-ti dau alte date, care sa te ajute sa ai… alta parere.
     Comisioanele agentilor imobiliari au scazut enorm in ultima vreme. Am avut oferte de la agentii la 2% (cele mai multe) si chiar de 1,5%.
     Da, dau cu draga inima 2% celui ce imi gaseste un cumparator valabil.
     Numai ca… stiti ce? Inca nu am apelat la agentii!!! O sa apelez daca nu o sa ma descurc, deocamdata nu e cazul.

     De ce am acea oferta? S-a dat ap. similar, la etajul 3, cu 72.000 euro. Ce e drept, foarte accesorizat. Eu iau in calcul ca e zugravit simplu, restul isi face cumparatorul. Si e mai bine asa: stii bine ce faci. Cand dai banii pe ceva facut de mana altuia ai vreo 3 posibilitati:
     1. Ai noroc si e bine facut. Rar, foarte rar.
     2. Ai dat bani pe niste imbunatatiri facute „la deruta„. Ai luat plasa.
     3. Dai totul jos si o iei de la capat.

     Dar voi dati-i inainte cu pretul pe mp, ca aici vorbim de pretul zaharului la supermarket.

     Va astept cu banii. Astept si provincia!

    • Ne ajutam reciproc, prin schimb de pareri.
     „Comisioanele agentilor imobiliari au scazut enorm in ultima vreme. Am avut oferte de la agentii la 2% (cele mai multe) si chiar de 1,5%.” Pentru cineva care prezinta un ap. cumparatorului de genul : „uitati sufrageria, asta e dormitorul si asta e baia” nu crezi ca ar merita chiar si 4% comision ?
     „De ce am acea oferta? S-a dat ap. similar, la etajul 3, cu 72.000 euro. Ce e drept, foarte accesorizat.” Sa zicem ca la emisiunea „Tezaur folcloric” a fost prezentata balada vecinului de la etajul 3. Cumva balada asta avea ca punct de plecare basmul vecinului de la etajul 2, care a vandut cu 80.000 euro pentru ca avea clanta rosie la usa de la intrare ? Iar basmul vecinului de la 2 se baza pe snoava unui cuscru de cumatru al varului, care acu’ 2 ani a vandut cu 110.000 euro un ap. similar doar pentru ca era soare afara ? …..
     „E un ap. decent si mult mai sigur decat multe constructii de azi. Ti-o spune unul care a vazut multe cladiri la viata lui. … si am bagat bormasina cu percutie in diverse ziduri.” Cand ai bagat bormasina in ziduri, din varful burghiului a rezultat diagrama de momente si forte taietoare, iar stecherul a indicat cu precizie starile limita ale constructiei ?….. Sau ai fost si in constructii unde zidurile erau legate cu sarma (ce e drept mai groasa si se cheama tiranti) si ai considerat ca respectiva constructie „nu tine” comparand-o cu blocul tau ? …..
     „Dar voi dati-i inainte cu pretul pe mp, ca aici vorbim de pretul zaharului la supermarket.” EU (@ o parere) nu am pomenit nimic de pret/mp.. Tot ce doresc este o evaluare macar CA LA CARTE. Dupa ce faci aceasta evaluare, cu rabdare, vedem daca si acest „ca la carte” e corect. Imagineaza-ti ca sunt un cumparator oarecare, pe care trebuie sa-l convingi de soliditatea cerintelor tale fara elemente de folclor.

    • @o parere (si pt. interlocutorii sai convinsi ca niste ziduri construite pe vremea avantului muncitoresc valoreaza cat nu castiga ei in mai mult de 10 ani):
     Scuze ca ma bag cam ca musca-n lapte!
     doar pt. o parere:
     Comentariile tale sunt savuroase! Mai rar gasesti un roman care e in stare sa ofere niste calcule corecte, sa-si argumenteze o opinie si sa nu-si jigneasca direct partenerul de conversatie (chiar cand acesta o face deja, pentru ca… atata poate). 🙂

    • Iti raspund la doua intrebari, la celelalte e caterinca pura. Ma pricep si eu la de-astea, dar nu aici, pe terenul altuia, care ne suporta democratic:
     a) Ap. care s-a dat in blocul meu cu suma aceea este real. Cunosc atat pe cel ce l-a vandut cat si pe cel ce l-a cumparat. Am vazut actele, ca doar am fost MARTOR LA TRANZACTIE, LA NOTAR. Ciocu` mic, da?
     b) Despre soliditatea constructiilor si betoanele de ieri si de azi putem discuta o luna non-stop. Daca esti asa de bun in domeniu, rogu-te, contacteaza-ma direct. Vom stat de vorba ca doi oameni maturi, indiferent de varsta ta. Altminteri e usor sa ne dam rotunzi sub anonimat.

    • @Marian S
     Scurt si la obiect, visezi omule la cei 49 de ani ai tai sa faci afacerea vietii tale.
     Iti tot spune lumea pe aici sa te duci sa te culci (mai mult sau mai putin voalat, Florin (@Bame) nu iti spune nimic pentru ca nu vrea sa iti spulbere visele) dar tu o tot tii pe a ta, cu o caruta de bani pentru o nimica toata de peste 30 de ani vechime. Tot spui ca nu ai 54mp, ok ai 60mp, e mai bine acum? Dar totusi 65k euro? Sunt niste pereti vechi, este o chichineata de apartament, valoarea lui este data doar de valoarea sentimentala caci altfel nu e posibil asa ceva. Incercati sa faceti o casa/vila de la 0 cu pamantul cumparat de voi, cu utilitati care sa poata fi trase pana la voi si vedeti la ce preturi ajungeti. Pai cu 65k de euro iti faci o minunatie de casa pe langa ce vinzi tu acolo.

     Sfat
     Daca il vinzi cu acest pret, sa constientizezi ca ai facut afacerea vietii tale si te felicit pentru acest lucru.

    • Of, Doamne… cand o sa inteleaga unii?
     Draga lupachita,
     Da, iti faci o minunatie de casa cu acesti bani. Insa eu vin si te intreb: UNDE??? In Prelungirea Ghencea? In comuna Pantelimon? In mizeria aia de Pipera? Sa vezi ce casa si-a facut varul meu cu 35k euro, in… judetul Giurgiu!!!
     Oameni buni, eu nu vand metri patarti de apartament. Nu vand teren si echipa de constructori la pachet.
     Eu vreau sa vand un apartament de 3 camere decomandate, situat in sectorul 3 al capitalei, intre Stadionul National si Parcul Cuza. Cine intelege ce se vinde, ma suna. Cine nu intelege comenteaza aiurea pe bloguri.

    • Am spus eu ca vinzi metri patrati? eu am zis ca visezi si cam atat. Nu mai amintesc de ce poti face cu 65k-70k ca nu are rost.

     O zi placuta si sa scapi de el cat mai repede, cat e perioada asta de scumpiri artificiale.
     Ps1. trebuie sa recunosc, dupa ce am citit ce ai facut tu prin viata asta si unde te afli acum, e evident ca ai nevoie de bani. Apartamentul la suprapret este o solutie sa te aduca pe linia de plutire.
     Ps2. apartamentul este foarte foarte scump la ce facilitati ofera si am intrat in discutie sa mai smulg o utopie de la tine.

    • Inca o data, ala nu e apartament de 3 camere, poate fi considerat cu indulgenta un apartament de 2 camere la suprafata „utila” de 54 mp! Singura lui valoare e cea sentimentala, insa mira-m-as sa gasesti pe cineva sa iti dea suma asta! Case cu 70 mii iti gasesti de exemplu in Militari (Rosu), 10 minute de mers pe jos pana la metrou, sau in zona Dimitrie Leonida (Popesti Leordeni), 7 minute de mers pe jos pana la metrou, zone exclusiv rezidentiale, cu vile si blocuri noi!

    • Prin case ma refer la vile cu 2 si 3 dormitoare, la cheie, cu o mica gradina amenajata. Ca sa ne intelegem 🙂 Da, da, stiu cliseele stupide, constructiile noi sunt de o calitate mai mult decat indoielnica, la primul cutremur de 6 grade se vor rade de pe fata pamantului, in schimb maretul tau bloc comunist va rezista eroic in fata vicisitudinilor istorice…si financiare :))

    • 3% de la cuparator si 3% de la vanzator? banuiesc ca tu esti din ala care traverseaza strict pe zebra si strict pe verde ca asa a invatat el acu 20 de ani nu?
     aia cu 3% de la fiecare era rar chiar si in perioada 2006-2008. dar pe unii ii f**e grija cum traversez eu azi…
     ce sa-i faci, zilele astea nu-mi mai permit carne asa des…mananc si eu bine cand merg in vizita pe la cineva. acasa mai mult ceapa, parizer (d-ala pe ziar) si lunea ne permitem cate o cafea. fara zahar ca ala e scump si induce diabet.

 13. Adevarul loveste in plin:
  „Da poate ca e vina noastra ca am luat u credit ipotecar, mai bine stateam de la inceput in chirie. Dar am vrut sa avem ceva al nostru si nu aveam de unde sa stim ca evolutia francului va fi asa. De unde sa stiu eu ca de la 1,8 lei se face 3,7 lei, si mai mult de atat. Daca ne permiteam sa platim, mergeam cu plata inainte , dar pana acum numai cu datorii de la o luna la alta am trait. Am 2 copii la care trebuie sa ma gandesc ca au nevoie de mancare, curent, apa si gaz. ”

  Toata tarasenia: http://forum.softpedia.com/topic/912159-neplata-credit-imobiliar/

 14. @ BASME
  Sa explic. La inceput, ceea ce tot prezinti pe acest blog poate fi interpretat ca o lupta gen „ura” fata de tot fenomenul imobiliar. Nu cred ca toata lumea stie ce inseamna a avea un blog, a darui din timpul vietii tale ceva ce poate schimba radical viata celui care citeste, gratuit, a incerca folosind o intreaga armata de analize, ipoteze de calcul, date statistice sau din experienta proprie, etc. (si aici sunt sute de alte lucruri descrise de tine) sa faca cititorul sa priveasca si din alte puncte de vedere o achizitie sau inchiriere. Ai zeci de articole pe care le consider ca necesitate in a fi citite. Nu cred ca toata lumea a cuprins in analiza toate aspectele descrise de tine. Bineanteles, mai sunt alte sute de analize pe care cu siguranta le vei lua in calcul in articolele urmatoare. De aceea am spus, in primele mele postari, ca blogul tau poate continua si 50 de ani. In primul rand, orice apreciere trebuie sa-ti fie acordata cu prisosinta, de aici si scorul 0-1.000.000.
  Dincolo de articole si postari, cei care citesc ar trebui sa vada ce este in spatele cuvintelor. In spatele cuvintelor sunt vieti reale, concrete, sunt familii, sunt destine, sunt tragedii unele dintre ele inimaginabile. In spatele cuvintelor este viata insasi. Iar cineva spunea : „daca salvezi o viata salvezi o lume”.

  • Vezi, stimabile, cum iti dai singur cu stangul in dreptul?
   Ai citit cu atentie pe acel site? Ce ai inteles de acolo?
   Iti spun eu ce ai inteles: ca un nene vrea sa faca afacerea vietii lui vanzand un ap. vechi, „comunist„, vezi Doamne. GRESIT!
   Schimba-ti imaginea asta din cap cu „un nene disperat, care isi vinde casa in care sta din 1980 si vrea una mai modesta, pentru ca l-a lovit viata si criza actuala„.
   Ei, acum ai alta imagine? Remuscari, chestii, socoteli?

    • Oameni buni, sunteti prea rai cu Marian:
     1) Omul a spus deja ca apartamentul e mostenire de la parinti, nu l-a cumparat el, ci parintii.
     2) Da, si eu cred ca pretul e prea mare, dar omul a spus ca doreste sa cumpere ulterior ceva mai mic. Deci vinde azi sacul de mere si cumpara apoi 2 sacose de mere, la acelasi pret pe kilogram (metru patrat).
     3) Eu cred ca nu vanzatorii sunt problema, ci cumparatorii, deci criticati pe cine nu trebuie: daca vreti sa gasiti vinovati pentru preturile actuale, convingeti-va apropiatii si colegii sa nu accepte aceste preturi. Cumparatorii fac pretul, nu vanzatorii.

    • Omul are dreptul sa ceara cat vrea, dar nu inteleg ce ne tot freaca pe noi la melodie de parca ar fi descoperit teleportarea.
     Mareane, vrei sa iti facem statuie, sa te facem omul zilei? Ete ca nu te facem, na!
     Oricum, fara useri ca el, internetul si blogurile de genul asta si-ar pierde farmecul.

    • Marean viseaza cai verzi pe peretii de 54 mp ai micului apartament comunist 🙂 Sper sa dea de cumparatori suficient de destepti incat sa nu se inhame la un credit pe zeci de ani pentru asa ceva!!

 15. In tarile din Europa aia veche, unde lumea a mai avut si alte treburi, chiar si inainte de criza datoriilor, decat sa se lase de muca si sa se apuce de bisnita cu terenuri si cu case, exista de multa vreme impozite mari pe a doua, a treia a…suta proprietate, tocmai pentru a preveni formarea unor astfel de bule imobiliare si CEL MAI IMPORTANT, fapt neluat in seama de nici o administratie romaneasca postdecembrista, pentru a preveni CONSTITUIREA UNOR CARTELURI IMOBILIARE CU MONOPOL IN PIATA! In <

  • Astazi exista zeci de societati comerciale ce ocupa sute de spatii comerciale, apartamente si terenuri ce stau goale de ani de zile; pretul lor insa, pentru inchiriere ori pentru vanzare nu scade niciodata, producand astfel mai multe pagube pe orizontala decat profituri cuiva, in afara bancilir ce detin ipoteci pe respectivele imobile si care le includ in bilanturi la sfarsitul fiecarui an ca si investitii cu rata mare de profitabilitate. Una peste alta, o viziune mai elaborata asupra politicilor de impozitare ar descurca mult mai reoede blocajele din economie decat orice „pomana” din asta gen Primul Cotet!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s